- Sfaturi pentru părinții care au băieți -
Se știe că supraviețuim adaptându-ne permanent, ca indivizi, la mediul în care trăim. Însă nu trebuie să uităm de "capcanele" modernismului, care ne pot afecta grav sănătatea și chiar... supraviețuirea! Un aspect asupra căruia ne-a atras atenția un distins și foarte prețuit prieten și colaborator al revistei: Prof. dr. Roman Morar, inventatorul celebrelor medicamente antidiabetice naturale ERIDIAROM și DIAVIT, care lansează un avertisment legat de problema sterilității masculine.
"Suntem în al 26-lea an de declin demografic"
- Domnule profesor, în ce constă urgența intervenției dvs. legate de problema sterilității? De ce a devenit ea o problemă a lumii în care trăim?
- Nu degeaba v-am propus acest subiect! Lumea occidentală este deja alarmată: nu ne mai reproducem, iar natalitatea scade pe zi ce trece. Chiar și mass-media din România arată că acest fenomen devine îngrijorător. Declinul demografic al țării noastre este în al 26-lea an consecutiv! Toată lumea constată, însă nimeni nu face absolut nimic! Noi, oamenii "moderni", prin obiceiuri nesănătoase, ne otrăvim încet dar sigur sănătatea, ne batem joc de propriul organism! Iar dacă vom continua să ignorăm aceste "metehne" moderne, ne va fi tot mai rău! Cât despre cauzele sterilității despre care mă întrebați, vă voi prezenta câteva dintre cele mai importante, fără să le ierarhizez sau să le epuizez.
Alimentele procesate - preferate de generațiile tinere actuale, viitori părinți! - conțin mult prea multe chimicale (nu le mai amintesc aici, pentru că ar ocupa vreo două pagini de ziar), fiind lipsite de vitaminele și sărurile minerale absolut necesare în procesele metabolice ale organismului. Pentru a se obține producții tot mai mari, agricultura modernă recurge excesiv la chimicale, care ajung în hrana omului. Hormonii din fructe, din legume și din carnea animalelor folosită la realizarea hranei procesate trec în organismul mamei și al fătului și se transformă în "disruptori hormonali". Cred că nu e de mirare faptul că în Occident se practică masiv mastectomia (operație de extirpare a sânilor) la bărbați, din cauza estrogenilor în exces!
Îndulcitorii, corectorii de gust, coloranții, aromele artificiale, aditivii alimentari - sunt consumate zilnic de viitoarele mame, care nu vor nici în ruptul capului să înțeleagă că sunt toxice sau chiar cancerigene! Organismul uman are nevoie de puține dulciuri, care ar fi bine să fie obținute prin fotosinteză de plante, nu pe cale industrială. De unde a "răsărit" această varietate enormă de dulciuri industriale, așezate strategic în magazine, exact la nivelul privirii copiilor, la casa de marcat (unde familia stă la coadă, copilul vede și vrea!)? Nu mai vorbesc de miile de reclame agresive, ce promovează fel de fel de produse alimentare și dulciuri, încurajând consumul lor mai ales de către copii!
"Concentrația spermatozoizilor a scăzut dramatic"
- Cum acționează, în mod concret, alimentele procesate asupra fertilității?
- Cercetătorii au demonstrat că substanțele chimice care ajung în hrana animalelor determină o adevărată "furtună hormonală", manifestată prin feminizarea masculilor - studiu publicat în cartea "Our stollen future" ("Viitorul nostru furat"), de Theo Colborn, Dianne Dumanoski și John Peterson Myers, cu o prefață scrisă de Al Gore, vicepreședintele SUA. Observațiile făcute ulterior la om de cercetători relevă lucruri îngrijorătoare! Iată numai câteva exemple edificatoare:
* "Concentrația medie a spermatozoizilor pe cm3 de lichid seminal a scăzut de la 110 milioane (în 1938) la 55 milioane, în 1999. Dacă se păstrează acest ritm descendent, un bărbat de 30 de ani va produce în 2030 numai 30 milioane de spermatozoizi". (Theo Colborn).
* Cercetări făcute în Scoția arată reducerea concentrației spermatozoizilor de la 128 de milioane/cm3 la 75 de milioane.
* Cercetătorii francezi, J. François Viel și J. Auger au demonstrat că la majoritatea viticultorilor care și-au stropit podgoriile cu pesticide, a scăzut concentrația medie a spermatozoizilor de la 102 milioane/cm3 în 1992, la 51 de milioane în prezent! Totodată, se pare că aceleași substanțe sunt responsabile de exacerbarea cazurilor de cancer cerebral, al vezicii urinare, de leucemii și mieloame multiple în rândul viticultorilor.
* Alți cercetători atrag atenția că insecticidele, fungicidele, erbicidele și bactericidele au însușiri de oncogenicitate și mutagenicitate, adică acționează asupra cromozomilor și chiar a fertilității, deoarece acestea rămân în mediul cultivat și "tratat", de unde trec în apa freatică.
* Insecticidele, erbicidele, fungicidele etc. au acțiune estrogenică chiar și în doze infime, de sub 1 la mie! Cele mai periculoase sunt pesticidele organoclorurate, prezente în DDT, atrazină, bisfenoli, policlorurați sau dioxine, folosite și în industria de mase plastice (din carcasa CD-urilor, de exemplu). La fel de nocive sunt și alte substanțe, deocamdată trecute cu vederea: detergenții pentru haine și vesela de bucătărie, ftalații din detergenți sau PVC și multe altele.
* Studiile biologului Mark Durdey demonstrează că, în țările occidentale, frecvența tumorilor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
De parcă nu ar fi suficient de alarmante aceste cifre sumbre, omul încă intervine asupra naturii cu "știința" lui! Organisme modificate genetic, substanțe chimice tot mai periculoase, folosite pentru combaterea insectelor dăunătoare și a buruienilor, totul pentru profit. Pe altarul câștigului imediat e sacrificată tocmai specia umană...
- Cum se manifestă fiziologic dispariția spermatozoizilor?
- Testiculele se formează în cavitatea abdominală a embrionului (fătului) și coboară în mod tipic în scrot, la sfârșitul vieții fetale, respectiv la naștere. Cauza și mecanismul coborârii testiculelor în scrot nu sunt pe deplin lămurite. Dacă testiculele nu coboară (problemă medicală numită criptorchidie), medicul trebuie să intervină urgent, hormonal sau chirurgical, să le coboare în scrot din primele zile de viață, altfel testiculul necoborât poate să devină canceros. În același timp, spermatogeneza în testiculul necoborât este perturbată până la suprimare de temperatura corpului! Termoreglarea scrotală este esențială pentru desfășurarea normală a spermatogenezei. Iar tulburarea sistemului de termoreglare, din cauza factorilor interni sau externi, afectează funcția testiculară.
"Diminuarea numărului de spermatozoizi la mai puțin de 20 milioane pe cm3 reprezintă un indiciu de sterilitate"
Procesul de formare a spermatozoizilor este extrem de complex, dar și foarte sensibil. Pentru a avea o spermatogeneză normală, părinții băieților și tinerii care vor să aibă copii trebuie să țină cont de câteva elemente foarte importante pentru acest proces. * Aport alimentar complet și complex. * Aport vitaminic - mai ales vitaminele B și E, micro și macrominerale, pentru viitorii părinți și copii. * Obligatoriu, temperatura pungii scrotale trebuie să fie mai mică decât cea a corpului cu 2-5oC, încă din prima zi de viață a copilului. * Toți bărbații trebuie să știe că alcoolul, radioactivitatea, razele X folosite la realizarea radiografiilor și pH-ul acid diminuează vitalitatea spermatozoizilor.
Testiculele produc un număr enorm de spermatozoizi. Dintre aceștia, circa 16-20% sunt incapabili de fecundare. Însă diminuarea numărului de spermatozoizi la mai puțin de 20 milioane pe cm3 reprezintă un indiciu de sterilitate.
Sfaturi de prim ajutor
- Care sunt primele măsuri de ajutor?
* Alimentația echilibrată rămâne cel mai important factor de care depinde funcționarea normală a aparatului genital și funcția testiculară, după apariția pubertății. În paralel, factorii toxici din alimentație și de mediu de care vorbeam înainte afectează negativ spermatogeneza. Nu înlocuiți dulcele cu SUPERDULCE! Dulcele industrial este mai "dulce" decât alimentul natural care, deseori, e foarte ușor lăsat deoparte de copii și chiar refuzat, fiindcă este înlocuit cu superdulcele! Rezultatul imediat: carența în vitamine, micro și macrominerale, enzime, iar copilul devine tot mai sensibil și vulnerabil. Alimentația diversificată, la noi, din păcate, se reduce uneori la: pâine, biscuiți, pufuleți etc. în loc de iaurt făcut în casă, unt, ouă, brânză, carne, fructe și legume crude, care sunt deseori rarități. Nu uitați că omul nu are depozite pentru vitamine, deci acestea trebuie asigurate prin aport zilnic (nu săptămânal)!
* Laptele de mamă ar trebui să fie prima și cea mai importantă hrană a nou-născutului, cel puțin în primele șase luni de viață. Conform O.M.S., chiar se recomandă continuarea alăptării cu lapte de mamă, împreună cu o alimentație diversificată, până la vârsta de doi ani.
* Nu trebuie să uităm de mișcarea în aer liber, de faptul că avem nevoie de un mediu înconjurător sănătos. Iar aici ar trebui să amintim jaful din habitatul nostru natural - tăierea pădurilor, poluarea râurilor și a Dunării etc.! Le lăsăm copiilor noștri un infern otrăvit.
* Evitați pamperșii. Sunt mai curați, mai civilizați, mai comozi, desigur, însă punga testiculară a copilului stă lipită de abdomen, la o temperatură a corpului de 37°C. După doi ani de folosire, copilul, din păcate, va deveni un adult aproape steril!
* Adolescenții trebuie să renunțe la obiectele vestimentare care ajută la instalarea sterilității: chiloți moderni (strânși pe picior), slipuri, blugi și pantaloni mulați pe corp, care dăunează în aceeași măsură spermatogenezei! În urmă cu 50-60 de ani, băieții nu erau atât de "moderni"; dormeau îmbrăcați într-o cămașă lungă până sub genunchi și purtau chiloți largi, cu picior. Punga scrotală era lăsată în pace! Copiii se dezvoltau normal și specia nu era în pericol.
* Consumul de anticoncepționale orale la vârsta de 15-16 ani contribuie, în cazul fetelor, la scăderea natalității, deoarece, după 30 de ani, apare "reversul": ovare polichistice sau chiar cancer ovarian!
- Ce putem face în fața acestei triste realități?
- Sincer să fiu, cred că e deja cam târziu să mai putem lua măsuri pe scară largă. Am devenit deja sclavii vieții moderne, care ne duce spre alienare. Dar fiecare om este liber să-și hotărască destinul! Cei care înțeleg gravitatea situației ar trebui să ia măsurile de rigoare! Eu am dorit numai să atrag atenția asupra acestui fenomen!