* Bicarbonat de sodiu * Apă
În caz de insolație (arsuri pe piele), aplicați pe zona vătămată, cât mai repede posibil, câteva comprese îmbibate într-o soluție de bicarbonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat la 250 ml apă). Schimbați compresele în mod regulat, cam din 15 în 15 minute, până la atenuarea efectivă a senzației de arsură.
Recomandare: Acest remediu este foarte eficient în cazul unor arsuri ușoare. Dacă situația este mai gravă, nu ezitați să vă adresați unui farmacist sau să consultați un medic.
Dureri de gât
* Bicarbonat de sodiu * Apă * Zeamă de lămâie
Pentru calmarea durerilor de gât, oricât de surprinzător ar părea, gargara cu bicarbonat de sodiu este adeseori foarte eficientă. Umpleți un pahar cu apă călduță, adăugați 1 linguriță de zeamă de lămâie și diluați apoi, în ea, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine și faceți gargară cu această "poțiune" simplă. Repetați procedeul o dată pe zi, până la vindecare.
Recomandare: Gargara se face, firește, la fel ca orice altă gargară: nu înghițiți nimic și scuipați, apoi, apa din gură.
Furuncule
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Pentru tratarea unui furuncul, preparați o pastă din 3 părți de bicarbonat de sodiu și o parte de apă. Aplicați-o, apoi, pe furuncul, având grijă să-l acoperiți complet. Lăsați pasta să acționeze cel puțin 30 de minute și repetați procedeul de două ori pe zi, până la vindecare.
Privind lucrurile oarecum schematic, se poate spune că furunculul nu este altceva decât un fel de coș mai mare. Este vorba de o infecție a pielii, provocată de un stafilococ. Acest "coș" faimos, înconjurat - în general - de o inflamație roșiatică, poate fi extrem de dureros. Unii medici consideră că persoanele cu un sistem imunitar deficitar, dar și diabeticii, sunt mai susceptibile la a face furuncule. Și prescriu, uneori, antibiotice pentru tratarea lor.
Gingii dureroase
* Bicarbonat de sodiu * Apă
În caz că vă dor gingiile, preparați o soluție simplă, compusă din 2 linguri de bicarbonat de sodiu diluate într-un bol (mic) de apă călduță. Folosiți, apoi, acest preparat pentru a face spălături bucale clasice: țineți câteva secunde apa cu bicarbonat în gură, impregnând bine gingiile, și scuipați-o după aceea. Reluați operațiunea până ce constatați o ameliorare.
Înțepături de insecte
* Bicarbonat de sodiu * Apă de hamamelis
Înțepăturile de insecte (țânțari, păianjeni etc.) provoacă, în marea majoritate a cazurilor, mâncărimi de-a dreptul insuportabile. Pentru liniștirea acestei senzații dezagreabile, preparați o pastă, amestecând 3 doze de bicarbonat de sodiu cu 1 doză de apă de hamamelis și aplicați-o, apoi, pe locul înțepăturii. Mâncărimea ar trebui să dispară foarte repede.
Apa de hamamelis (Hamamelis virginiana) este, în același timp, cicatrizantă (poate fi aplicată pe numeroase răni), dezinfectantă, antiinflamatorie (este utilă în cazul durerilor reumatice și artritice) și astringentă. Aplicată prin masarea locului afectat, apa de hamamelis acționează ca un tonic venos, stimulând eficient circulația sângelui (mai ales în cazul "picioarelor grele"). Prin aplicații locale, vindecă inflamațiile cutanate, echimozele și înțepăturile de insecte.
Micoze
* Bicarbonat de sodiu * Oțet de mere
Pentru combaterea micozelor, amestecați 3 doze de bicarbonat de sodiu cu 1 doză de oțet de mere, până ce obțineți un preparat de consistența unei paste. Aplicați pasta pe zona afectată și lăsați-o să acționeze 20-30 de minute. Reluați tratamentul zilnic, de câte 2 ori pe zi, până la o ameliorare sensibilă.
La fel ca bicarbonatul de sodiu, oțetul de mere se numără, și el, printre așa-numitele "remedii" ale bunicilor noastre.
La modul general, oțetul de mere contribuie, în mod eficient, la menținerea sau refacerea echilibrului metabolic. Mai concret, ameliorează buna funcționare a sistemului digestiv, ajută la digestia lentă și la refacerea florei intestinale, calmează durerile de stomac, favorizează menținerea unui nivel optim al pH-ului din sânge, este un excelent anti-colesterol, stabilizează tensiunea arterială (indiferent dacă e prea mare sau prea mică) și s-a dovedit a fi benefic pentru domolirea crampelor și a durerilor musculare și articulare. Și nu în ultimul rând, este calmant și relaxant, permițând, astfel, combaterea nervozității și insomniei.
Folosit extern, oțetul de mere ajută la cal-marea mâncărimilor cauzate de urticarie, eczeme sau psoriazis.
Negi
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Aplicați pe negi, de 2-3 ori pe zi, o pastă preparată dintr-o linguriță de bicarbonat și 2 linguri de apă. Lăsați pasta pe negi cel puțin o oră și repetați procedeul. Puteți, eventual, să fixați pasta cu un pansament - pentru comoditatea dvs. Negii ar trebui să dispară repede, mai ales cei de dată recentă și cei relativ superficiali.
Nervozitate, oboseală
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Bicarbonatul funcționează foarte bine ca sare de baie, pentru destindere, și favorizează relaxarea. Are efectiv virtuți care reduc starea de oboseală. Iată o rețetă de baie cu proprietăți extrem de relaxante și regeneratoare: diluați circa 7 linguri de bicarbonat în apa de baie fierbinte sau călduță (apa nu trebuie să fie rece, ca să se dizolve mai repede bicarbonatul). Stați în apă maximum 15-20 de minute și relaxați-vă. Veți fi surprinși de rezultat. Baia nu trebuie să dureze prea mult, dacă aveți probleme cu circulația (de origine venoasă). În acest caz, treceți - imediat după baie - un jet de apă rece pe picioare, urcând până la coapse (dacă suportați). Această baie, ușor de realizat, destinde și calmează toate tensiunile corpului. Și, în același timp, veți simți și o relaxare interioară profundă.
Ochi inflamați
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Dacă suferiți de o ușoară inflamație a ochilor, folosiți, fără ezitare, comprese cu bicarbonat de sodiu. Umpleți 1 bol mic cu apă caldă și adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Îmbibați în apa cu bicarbonat două bucăți (discuri) de vată curate, stoarceți-le bine, lăsați-le să se răcească suficient și aplicați-le pe ochii închiși (bine!). Lăsați remediul să acționeze vreme de câteva minute, după care luați compresele de pe ochi și aruncați-le. Repetați operațiunea până la constatarea unui rezultat pozitiv.
Recomandare: Este evident că acest remediu poate fi aplicat doar în cazul unor iritații ușoare, provocate, de pildă, de fum sau de anumite substanțe poluante din atmosferă. În cazul unor probleme mai serioase, trebuie aplicate alte măsuri, începând cu o consultație la medicul oftalmolog.
Tartru dentar
* Bicarbonat de sodiu * Apă
Pentru combaterea tartrului dentar, apelați la bicarbonatul de sodiu! Efectuați spălături bucale regulate cu un amestec de apă călduță și bicarbonat de sodiu (1 linguriță de bicarbonat la 1 păhărel de apă). Repetați procedeul de 2-3 ori, scuipând apa după fiecare utilizare. Și clătiți-vă, ulterior, gura cu apă de la robinet.
Recomandare: Un periaj bun al dinților ajută la prevenirea formării acestui tartru dezagreabil, pentru că este mai bine să fie îndepărtat progresiv, pe măsură ce apare. Spălăturile bucale regulate cu bicarbonat de sodiu sunt un mod de combatere cât se poate de natural și de eficient.