Leacuri cu bicarbonat (II)

Rodica Demian
Arsuri provocate de soare

* Bicarbonat de sodiu * Apă
În caz de insolație (arsuri pe piele), aplicați pe zona vătămată, cât mai repede po­sibil, câteva comprese îmbi­bate într-o soluție de bicar­bonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat la 250 ml apă). Schimbați compresele în mod regulat, cam din 15 în 15 minute, până la atenuarea efectivă a senzației de arsură.
Recomandare: Acest remediu este foarte efi­cient în cazul unor arsuri ușoare. Dacă situația este mai gravă, nu ezitați să vă adresați unui farmacist sau să consultați un medic.

Dureri de gât
* Bicarbonat de sodiu * Apă * Zeamă de lămâie

Pentru calmarea durerilor de gât, oricât de surprin­zător ar părea, gargara cu bicarbonat de sodiu este adeseori foarte efi­cientă. Umpleți un pahar cu apă căl­duță, adăugați 1 linguriță de zeamă de lă­mâie și diluați apoi, în ea, 1 linguriță de bicarbonat de so­diu. Ames­tecați bine și faceți gargară cu această "poțiune" sim­plă. Repetați procedeul o dată pe zi, până la vindecare.
Recomandare: Gargara se face, firește, la fel ca orice altă gargară: nu înghițiți nimic și scuipați, apoi, apa din gură.

Furuncule
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru tratarea unui fu­runcul, preparați o pastă din 3 părți de bicarbonat de sodiu și o parte de apă. Apli­cați-o, apoi, pe furuncul, având grijă să-l acoperiți com­plet. Lăsați pasta să acționeze cel puțin 30 de minute și repetați pro­ce­deul de două ori pe zi, până la vindecare.

Privind lucrurile oarecum schematic, se poate spune că furunculul nu este altceva decât un fel de coș mai mare. Este vorba de o infecție a pielii, provocată de un stafilococ. Acest "coș" faimos, înconjurat - în general - de o infla­mație roșiatică, poate fi extrem de dureros. Unii medici consideră că persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar, dar și diabeticii, sunt mai sus­ceptibile la a face furuncule. Și prescriu, uneori, antibiotice pentru tratarea lor.

Gingii dureroase
* Bicarbonat de sodiu * Apă

În caz că vă dor gingiile, preparați o soluție simplă, compusă din 2 linguri de bicar­bonat de sodiu diluate într-un bol (mic) de apă călduță. Folo­siți, apoi, acest preparat pentru a face spălături bucale clasice: țineți câteva secunde apa cu bicarbonat în gură, impreg­nând bine gingiile, și scuipați-o după aceea. Reluați ope­rațiu­nea până ce constatați o ame­lio­rare.

Înțepături de insecte
* Bicarbonat de sodiu * Apă de hamamelis

Înțepăturile de insecte (țânțari, păianjeni etc.) provoacă, în marea majoritate a cazurilor, mâncărimi de-a dreptul insuportabile. Pentru liniștirea acestei senzații dezagreabile, preparați o pastă, amestecând 3 doze de bicarbonat de sodiu cu 1 doză de apă de ha­ma­melis și aplicați-o, apoi, pe locul înțepăturii. Mân­cărimea ar trebui să dispară foarte repede.

Apa de hamamelis (Hamamelis virginiana) este, în același timp, cicatrizantă (poate fi aplicată pe numeroase răni), dezinfectantă, antiinflamatorie (este utilă în cazul durerilor reu­matice și artritice) și as­tringentă. Aplicată prin masarea locului afec­tat, apa de ha­ma­melis acționează ca un tonic ve­nos, stimu­lând eficient circulația sân­ge­lui (mai ales în cazul "picioarelor grele"). Prin aplicații locale, vindecă inflamațiile cutanate, echimozele și înțepăturile de insecte.

Micoze
* Bicarbonat de sodiu * Oțet de mere

Pentru combaterea micozelor, amestecați 3 doze de bicarbonat de sodiu cu 1 doză de oțet de mere, până ce obțineți un preparat de consistența unei paste. Aplicați pasta pe zona afectată și lăsați-o să acționeze 20-30 de minute. Reluați tratamentul zilnic, de câte 2 ori pe zi, până la o ameliorare sensibilă.

La fel ca bicarbonatul de sodiu, oțetul de mere se numără, și el, printre așa-numitele "remedii" ale bunicilor noastre.
La modul general, oțetul de mere contribuie, în mod eficient, la menținerea sau refacerea echili­brului metabolic. Mai concret, ameliorează buna func­ționare a sistemului digestiv, ajută la digestia lentă și la refacerea florei intestinale, calmează durerile de stomac, favorizează menținerea unui nivel optim al pH-ului din sânge, este un ex­celent anti-colesterol, stabilizează tensiunea arterială (indiferent dacă e prea mare sau prea mică) și s-a dovedit a fi benefic pentru domo­lirea cram­pelor și a durerilor musculare și articu­lare. Și nu în ultimul rând, este calmant și rela­xant, permițând, astfel, combaterea ner­vo­zi­tății și insomniei.
Folosit extern, oțetul de mere ajută la cal-marea mâncărimilor cauzate de urticarie, ec­zeme sau psoriazis.

Negi
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Aplicați pe negi, de 2-3 ori pe zi, o pastă pre­parată dintr-o lingu­riță de bicar­bo­nat și 2 linguri de apă. Lă­sați pasta pe negi cel pu­țin o oră și repe­tați proce­deul. Puteți, eventual, să fixați pasta cu un pansa­ment - pen­tru como­di­tatea dvs. Ne­gii ar trebui să dis­pară re­pede, mai ales cei de dată recentă și cei relativ su­per­ficiali.

Nervozitate, oboseală
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Bicarbonatul funcționează foarte bine ca sare de baie, pentru des­tin­dere, și favorizează relaxarea. Are efectiv virtuți care reduc sta­rea de oboseală. Iată o rețetă de baie cu pro­prietăți extrem de rela­xante și rege­neratoare: diluați circa 7 linguri de bi­carbonat în apa de baie fier­binte sau călduță (apa nu tre­buie să fie rece, ca să se dizolve mai repede bicar­bo­natul). Stați în apă maximum 15-20 de minute și rela­xați-vă. Veți fi sur­prinși de rezul­tat. Baia nu trebuie să dureze prea mult, dacă aveți pro­bleme cu circu­lația (de origine ve­noa­să). În acest caz, treceți - imediat după baie - un jet de apă rece pe pi­cioare, ur­când până la coap­se (dacă suportați). Această baie, ușor de realizat, des­tinde și calmează toate ten­siunile cor­pului. Și, în același timp, veți simți și o relaxare inte­rioară profundă.

Ochi inflamați
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Dacă suferiți de o ușoară inflamație a ochilor, folosiți, fără ezitare, comprese cu bicarbonat de sodiu. Umpleți 1 bol mic cu apă caldă și adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Îmbibați în apa cu bicarbonat două bucăți (discuri) de vată curate, stoarceți-le bine, lăsați-le să se răcească suficient și aplicați-le pe ochii închiși (bine!). Lăsați remediul să acționeze vreme de câteva minute, după care luați compresele de pe ochi și aruncați-le. Repetați operațiunea până la constatarea unui rezultat pozitiv.
Recomandare: Este evident că acest remediu poate fi aplicat doar în cazul unor iritații ușoare, provocate, de pildă, de fum sau de anumite substanțe poluante din atmosferă. În cazul unor probleme mai serioase, trebuie aplicate alte măsuri, începând cu o consultație la medicul oftalmolog.

Tartru dentar
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru combaterea tartru­lui dentar, apelați la bicarbo­natul de sodiu! Efectuați spă­lături bucale regulate cu un amestec de apă călduță și bi­carbonat de sodiu (1 linguriță de bicarbonat la 1 păhărel de apă). Repetați procedeul de 2-3 ori, scuipând apa după fiecare utilizare. Și clătiți-vă, ulterior, gura cu apă de la robinet.
Recomandare: Un periaj bun al dinților ajută la prevenirea formării acestui tartru dezagreabil, pentru că este mai bine să fie îndepărtat progresiv, pe măsură ce apare. Spălăturile bucale regulate cu bicarbonat de sodiu sunt un mod de combatere cât se poate de natu­ral și de eficient.