Răspuns pentru MIHAI CÂMPEANU - Suceava, F. AS nr. 1166 - "Fiica mea suferă de o poliartrită reumatoidă invalidantă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie precizat că, spre deosebire de mult mai frecventa artroză, poli­artrita reumatoidă nu este rezultatul uzurii și solicitării articulațiilor, ci urmarea unui proces autoimun care atacă țesuturile sănătoase, mai ales membrana sinovială și anumite or­gane interne.
Inflamația articulațiilor afectate produce durere, rigiditate, roșeață și tumefiere. Sinovia inflamată proliferează deseori, invadând și distrugând osul și cartilajul, odată cu stabilitatea articulațiilor. (Celulele inflamatorii elibe­rează enzime care "digeră" osul și cartilajul, produ­când distrugerea ulterioară). În comparație cu artroza, care afectează doar sistemul musculo-scheletic, poliartrita reumatoidă se manifestă ca o boală sistemică, ce poate afecta, pe lângă articulații, anumite organe, cum ar fi inima, plămânii, pielea sau ochii. Persoa­nele cu poliartrită reu­matoidă au deseori deformări articu­lare, care duc în timp la pierderea mo­bilității, episoade de febră și trans­pirație, asociate pierderii forței musculaturii atașate articulațiilor afec­tate. Pentru majoritatea bolna­vi­lor de poliar­trită reumatoidă, afecțiu­nea este de lungă durată (cronică), când severitatea infla­mației poate fluctua, chiar dacă aceasta este, în general, persistentă. În cazurile ușoa­re, perioadele de acutizare (creșterea activității bolii) alternează cu peri­oa­de de remisiune relativă, pe par­cur­sul cărora simp­to­mele (tumefacție, durere, slăbi­ciune, tulburări de somn) cedează sau dispar. Pentru alte persoane, însă, boala este activă în permanență și progresează în timp.
Tratamentul poliartritei reumatoide, în care este importantă diagnosticarea precoce (întârzierea înce­perii tratamentului îi poate reduce eficiența), este focalizat asupra ameliorării durerii, a reducerii infla­mației, a stopării sau încetinirii distrugerii articulare, precum și prevenirii problemelor medicale asociate. Medicamentele utilizate se împart în două categorii; cele destinate ameliorării simptomelor și cele folosite pentru controlul afecțiunii. În general, acestea sunt reprezentate de antiinflamatoarele nesteroidiene, inhibitorii de COX-2 (ciclooxigenaza), corticoste­roizii (prednison) sau medicamente care pot modifica afecțiunea, pot reduce simptomele și pot încetini distrugerea articulară - hidroxiclorochina, sulfasa­lazina, methotrexat, ciclosporina etc.
Substanțele care modifică răspunsul biologic, cum ar fi etanercept și infliximab, blochează acțiunea factorului de necroză tumorală, un compus chimic care joacă un rol important în inflamație și în distru­gerea tisulară. O altă substanță biologică ce modifică răspunsul inflamator (kineret), reduce inflamația prin blocarea interleukinei-1.
Datorită caracterului fluctuant al bolii, strategiile terapeutice diferă, pe perioadele de exacerbare (acutizare) și de remisiune ale acesteia, astfel că păs­trarea funcționalității articulațiilor afectate necesită exerciții de creștere a forței musculare și a gradului de mișcare, alternate cu perioade de repaos suficient.
În medicina naturistă complementară, poliartrita reumatoidă beneficiază de o gamă largă de produse și remedii cu proprietăți antiinflamatoare, imunomo­du­latoare, analgezice și reconstructive pentru țesuturile deteriorate de acțiunea excesivă a sistemului imu­nitar.
Aceste remedii trebuie administrate în asociere cu terapiile alopate și, de aceea, utilizarea lor impune o alegere riguroasă, în funcție de stadiul evolutiv al bolii, starea generală a pacientului și gradul de res­pon­sabilitate la tratament al fiecărui individ în parte.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic!
Să auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Klebsiella nu cedează la niciun tratament. Ajutați-mă!"
(Răspuns pentru ATANASE DAVIDESCU - Orșova, F. AS nr. 1131)


Bacteria Klebsiella se poate localiza la nivelul res­pirator, urogenital și intestinal, determinând infec­ții urinare, pneumonii și infecții pulmonare. Infecția cu bacteria Klebsiella poate fi tratată, în afara trata­mentelor alopate, și naturist. Tratamentul du­rează 6 luni și este alcătuit din:
Alimente recomandate (medicamente în cazul bolii dvs.): orez, grâu, porumb, supă de fasole, pro­duse lactate (exceptând iaurtul și brânza telemea), dovleac, dovlecel, castravete, spanac, miere de albine (miere vie), struguri și alte fructe dulci (banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cireșe pietroase "inimă de porumbel" (varietate de cireșe din județul Vrancea), apă distilată și ceai de salvie între mese. În loc de ulei se va folosi unt.
Alimente interzise (otravă în cazul bolii dvs.): car­ne de porc, vită, berbec, bivol, pasăre, alcool, sare, fructe acre, lămâie, grepfrut, roșie, ananas, con­di­mente picante, ardei iute, fasole soia, produse din soia, ulei, băuturi fierbinți (inclusiv ceai, cafea), car­tofi, ridichi, legume verzi (ceapă ver­de, usturoi verde, fasole ver­de, sa­la­tă), iaurt, brânză te­lemea, oțet, mân­că­ruri grase, ali­mente fripte sau prăjite.
Alimentele care nu sunt men­ționate în cele două grupe sunt nere­comandate pentru dvs., având în ve­dere boala de care suferiți.
Tratament
* Se respectă perioada de repaus alimentar, între 18.00 și 11.00.
* Dimineața, la trezire, terapia cu ulei. Primul gest să fie scuiparea salivei adunate în gură. Apoi, o lin­gură de ulei de floarea-soarelui se mes­­tecă 20 de minute cu răbdare, stând în fotoliu. Se scuipă, apoi se ra­clează limba îndepărtând stratul albi­cios-gălbui depus. Se clătește gura cu apă sărată (o linguriță de sare la o cană) și se repetă ra­clajul limbii de 30 de ori. Apoi se perie de câteva ori limba cu o periuță de dinți, destinată anume aces­tui scop.
* Ora 11: prima masă - 4 linguri de orez integral, înmuiat cu o oră îna­inte.
Celelalte mese pot conține: * 5 lin­guri de grâu încolțit cu miere și brânză de vaci. * 1/2 litru lapte crud de capră îndoit cu ceai de salvie. * Salată de lăp­tucă, spanac (crud), pătrunjel, țelină, busuioc și alte condimente carminative (coriandru, fenicul, ana­son), în care se pun 2 linguri de orez fiert. * Orez cu condi­mente carminative, orez cu lapte. * Arpacaș, grâu fiert cu puțină miere. * Dovleac copt sau crud. * Dovlecel fiert cu smântână și (sau) brânză de vaci. * Toate fruc­tele dulci. * Orice mâncare preparată din alimentele reco­man­date.
* Terapia cu apă distilată: pe perioada tratamen­tului se recomandă a se consuma, în loc de apă obiș­nuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maxim 90 litri. Se bea în funcție de nece­si-tățile organismului, neimpunându-se anumite canti­tăți zilnice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă. Apa distilată se poa­te prepara cu ajutorul unui cazan de țuică (din aramă sau inox), în care, în loc de borhot, se pune apă de la robinet sau din fântână, iar în loc de țuică, rezultă apă distilată. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii dumneavoastră.
Pentru alte amănunte, contactați-mă la telefon!

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Aș vrea să primesc sfaturi cu privire la beneficiile unei alimentații naturiste"
(Răspuns pentru ION ADRIAN FLORIN, F. AS 1156)


Factorii care influențează starea noastră de sănă­tate sunt: alimentația sănătoasă, gândirea pozitivă, efectuarea zilnică de exerciții fizice și petrecerea a cât mai mult timp în mediul natural, interacționând cu acesta (aer, apă, pământ, soare). Dacă unul din aceste elemente lipsește, putem spune că nu avem un stil de viață sănătos deplin.
Alimentația sănătoasă se concepe în funcție de starea de sănătate, vârstă, na­tu­ra activității fizice, alti­tudine, anotimp, sex etc. Conform ultimelor cerce­tări, a avea o alimentație sănătoasă presupune:
* Menținerea unui raport echilibrat între acizii grași omega 3 și omega 6 (1 la 1, max 1 la 3). În acest sens, indicate sunt uleiurile de cânepă, rapiță, dovleac.
* Creșterea ponderii alimentelor alcaline în de­tri­mentul celor acide. Alimentele alcaline sunt ver­de­țurile, bananele, migdalele, anghinarea. Alimentele acide sunt produsele procesate, carnea, murăturile, fructele neajunse la maturitate, sosurile și dulciurile.
* Consumul de alimente integrale și fibre, care au rol în menținerea tranzitului intestinal normal și combaterea constipației.
* Consumul zilnic de alimente crude, care conțin enzime și fitochimicale, cu rol important asupra sis­temului cardio-vascular.
* Asigurarea tuturor principiilor nutritive de care organismul are nevoie: proteine, glucide, lipide sănătoase (nesaturate), vitamine, minerale, oligoele­mente, fitochimicale și enzime.
Surse proteice naturale: spirulina, chlorella, pole­nul, drojdia de bere, cânepa, leguminoasele (mazăre, fasole, linte, soia, năut, bob, lupin), nuciferele (nuci, alune, arahide, migdale, caju, nuci braziliene, nuci de macadamia), semințele (in, dovleac, floarea-soarelui, chia), peștele, carnea de pasăre de curte sau provenită de la păsări crescute în sistemul bio, ouăle ecologice sau provenite de la păsări de curte, zerul, laptele și brânzeturile.
Surse de carbohidrați: cei mai sănătoși sunt car­bohidrații complecși, din orezul brun, cartofi, paste făi­noase integrale, pâine integrală, miere, melasă, orz, ovăz, secară.
Surse de grăsimi nesaturate (cu conținut ridicat de omega 3) sunt: chia, inul, dovleacul, cânepa, peș­tele oceanic, algele marine.
Surse de vitamine, enzime și fitochimicale: fruc­tele și legumele crude, recoltate la maturitate și con­sumate în sezonul lor de coacere. Cele mai sănătoase fructe sunt cele de pădure, provenite din soiurile an­ces­trale.
Pentru detalii suplimentare, scrieți-mi pe adresa de e-mail.