În primul rând, trebuie precizat că, spre deosebire de mult mai frecventa artroză, poliartrita reumatoidă nu este rezultatul uzurii și solicitării articulațiilor, ci urmarea unui proces autoimun care atacă țesuturile sănătoase, mai ales membrana sinovială și anumite organe interne.
Inflamația articulațiilor afectate produce durere, rigiditate, roșeață și tumefiere. Sinovia inflamată proliferează deseori, invadând și distrugând osul și cartilajul, odată cu stabilitatea articulațiilor. (Celulele inflamatorii eliberează enzime care "digeră" osul și cartilajul, producând distrugerea ulterioară). În comparație cu artroza, care afectează doar sistemul musculo-scheletic, poliartrita reumatoidă se manifestă ca o boală sistemică, ce poate afecta, pe lângă articulații, anumite organe, cum ar fi inima, plămânii, pielea sau ochii. Persoanele cu poliartrită reumatoidă au deseori deformări articulare, care duc în timp la pierderea mobilității, episoade de febră și transpirație, asociate pierderii forței musculaturii atașate articulațiilor afectate. Pentru majoritatea bolnavilor de poliartrită reumatoidă, afecțiunea este de lungă durată (cronică), când severitatea inflamației poate fluctua, chiar dacă aceasta este, în general, persistentă. În cazurile ușoare, perioadele de acutizare (creșterea activității bolii) alternează cu perioade de remisiune relativă, pe parcursul cărora simptomele (tumefacție, durere, slăbiciune, tulburări de somn) cedează sau dispar. Pentru alte persoane, însă, boala este activă în permanență și progresează în timp.
Tratamentul poliartritei reumatoide, în care este importantă diagnosticarea precoce (întârzierea începerii tratamentului îi poate reduce eficiența), este focalizat asupra ameliorării durerii, a reducerii inflamației, a stopării sau încetinirii distrugerii articulare, precum și prevenirii problemelor medicale asociate. Medicamentele utilizate se împart în două categorii; cele destinate ameliorării simptomelor și cele folosite pentru controlul afecțiunii. În general, acestea sunt reprezentate de antiinflamatoarele nesteroidiene, inhibitorii de COX-2 (ciclooxigenaza), corticosteroizii (prednison) sau medicamente care pot modifica afecțiunea, pot reduce simptomele și pot încetini distrugerea articulară - hidroxiclorochina, sulfasalazina, methotrexat, ciclosporina etc.
Substanțele care modifică răspunsul biologic, cum ar fi etanercept și infliximab, blochează acțiunea factorului de necroză tumorală, un compus chimic care joacă un rol important în inflamație și în distrugerea tisulară. O altă substanță biologică ce modifică răspunsul inflamator (kineret), reduce inflamația prin blocarea interleukinei-1.
Datorită caracterului fluctuant al bolii, strategiile terapeutice diferă, pe perioadele de exacerbare (acutizare) și de remisiune ale acesteia, astfel că păstrarea funcționalității articulațiilor afectate necesită exerciții de creștere a forței musculare și a gradului de mișcare, alternate cu perioade de repaos suficient.
În medicina naturistă complementară, poliartrita reumatoidă beneficiază de o gamă largă de produse și remedii cu proprietăți antiinflamatoare, imunomodulatoare, analgezice și reconstructive pentru țesuturile deteriorate de acțiunea excesivă a sistemului imunitar.
Aceste remedii trebuie administrate în asociere cu terapiile alopate și, de aceea, utilizarea lor impune o alegere riguroasă, în funcție de stadiul evolutiv al bolii, starea generală a pacientului și gradul de responsabilitate la tratament al fiecărui individ în parte.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Klebsiella nu cedează la niciun tratament. Ajutați-mă!"
(Răspuns pentru ATANASE DAVIDESCU - Orșova, F. AS nr. 1131)
Bacteria Klebsiella se poate localiza la nivelul respirator, urogenital și intestinal, determinând infecții urinare, pneumonii și infecții pulmonare. Infecția cu bacteria Klebsiella poate fi tratată, în afara tratamentelor alopate, și naturist. Tratamentul durează 6 luni și este alcătuit din:
Alimente recomandate (medicamente în cazul bolii dvs.): orez, grâu, porumb, supă de fasole, produse lactate (exceptând iaurtul și brânza telemea), dovleac, dovlecel, castravete, spanac, miere de albine (miere vie), struguri și alte fructe dulci (banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cireșe pietroase "inimă de porumbel" (varietate de cireșe din județul Vrancea), apă distilată și ceai de salvie între mese. În loc de ulei se va folosi unt.
Alimente interzise (otravă în cazul bolii dvs.): carne de porc, vită, berbec, bivol, pasăre, alcool, sare, fructe acre, lămâie, grepfrut, roșie, ananas, condimente picante, ardei iute, fasole soia, produse din soia, ulei, băuturi fierbinți (inclusiv ceai, cafea), cartofi, ridichi, legume verzi (ceapă verde, usturoi verde, fasole verde, salată), iaurt, brânză telemea, oțet, mâncăruri grase, alimente fripte sau prăjite.
Alimentele care nu sunt menționate în cele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs., având în vedere boala de care suferiți.
Tratament
* Se respectă perioada de repaus alimentar, între 18.00 și 11.00.
* Dimineața, la trezire, terapia cu ulei. Primul gest să fie scuiparea salivei adunate în gură. Apoi, o lingură de ulei de floarea-soarelui se mestecă 20 de minute cu răbdare, stând în fotoliu. Se scuipă, apoi se raclează limba îndepărtând stratul albicios-gălbui depus. Se clătește gura cu apă sărată (o linguriță de sare la o cană) și se repetă raclajul limbii de 30 de ori. Apoi se perie de câteva ori limba cu o periuță de dinți, destinată anume acestui scop.
* Ora 11: prima masă - 4 linguri de orez integral, înmuiat cu o oră înainte.
Celelalte mese pot conține: * 5 linguri de grâu încolțit cu miere și brânză de vaci. * 1/2 litru lapte crud de capră îndoit cu ceai de salvie. * Salată de lăptucă, spanac (crud), pătrunjel, țelină, busuioc și alte condimente carminative (coriandru, fenicul, anason), în care se pun 2 linguri de orez fiert. * Orez cu condimente carminative, orez cu lapte. * Arpacaș, grâu fiert cu puțină miere. * Dovleac copt sau crud. * Dovlecel fiert cu smântână și (sau) brânză de vaci. * Toate fructele dulci. * Orice mâncare preparată din alimentele recomandate.
* Terapia cu apă distilată: pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maxim 90 litri. Se bea în funcție de necesi-tățile organismului, neimpunându-se anumite cantități zilnice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă. Apa distilată se poate prepara cu ajutorul unui cazan de țuică (din aramă sau inox), în care, în loc de borhot, se pune apă de la robinet sau din fântână, iar în loc de țuică, rezultă apă distilată. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii dumneavoastră.
Pentru alte amănunte, contactați-mă la telefon!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Aș vrea să primesc sfaturi cu privire la beneficiile unei alimentații naturiste"
(Răspuns pentru ION ADRIAN FLORIN, F. AS 1156)
Factorii care influențează starea noastră de sănătate sunt: alimentația sănătoasă, gândirea pozitivă, efectuarea zilnică de exerciții fizice și petrecerea a cât mai mult timp în mediul natural, interacționând cu acesta (aer, apă, pământ, soare). Dacă unul din aceste elemente lipsește, putem spune că nu avem un stil de viață sănătos deplin.
Alimentația sănătoasă se concepe în funcție de starea de sănătate, vârstă, natura activității fizice, altitudine, anotimp, sex etc. Conform ultimelor cercetări, a avea o alimentație sănătoasă presupune:
* Menținerea unui raport echilibrat între acizii grași omega 3 și omega 6 (1 la 1, max 1 la 3). În acest sens, indicate sunt uleiurile de cânepă, rapiță, dovleac.
* Creșterea ponderii alimentelor alcaline în detrimentul celor acide. Alimentele alcaline sunt verdețurile, bananele, migdalele, anghinarea. Alimentele acide sunt produsele procesate, carnea, murăturile, fructele neajunse la maturitate, sosurile și dulciurile.
* Consumul de alimente integrale și fibre, care au rol în menținerea tranzitului intestinal normal și combaterea constipației.
* Consumul zilnic de alimente crude, care conțin enzime și fitochimicale, cu rol important asupra sistemului cardio-vascular.
* Asigurarea tuturor principiilor nutritive de care organismul are nevoie: proteine, glucide, lipide sănătoase (nesaturate), vitamine, minerale, oligoelemente, fitochimicale și enzime.
Surse proteice naturale: spirulina, chlorella, polenul, drojdia de bere, cânepa, leguminoasele (mazăre, fasole, linte, soia, năut, bob, lupin), nuciferele (nuci, alune, arahide, migdale, caju, nuci braziliene, nuci de macadamia), semințele (in, dovleac, floarea-soarelui, chia), peștele, carnea de pasăre de curte sau provenită de la păsări crescute în sistemul bio, ouăle ecologice sau provenite de la păsări de curte, zerul, laptele și brânzeturile.
Surse de carbohidrați: cei mai sănătoși sunt carbohidrații complecși, din orezul brun, cartofi, paste făinoase integrale, pâine integrală, miere, melasă, orz, ovăz, secară.
Surse de grăsimi nesaturate (cu conținut ridicat de omega 3) sunt: chia, inul, dovleacul, cânepa, peștele oceanic, algele marine.
Surse de vitamine, enzime și fitochimicale: fructele și legumele crude, recoltate la maturitate și consumate în sezonul lor de coacere. Cele mai sănătoase fructe sunt cele de pădure, provenite din soiurile ancestrale.
Pentru detalii suplimentare, scrieți-mi pe adresa de e-mail.