Omul care aduce steagul - GEORGE ROTARU: "Suntem singura țară fostă comunistă care nu are o stemă pe steag"

Ion Longin Popescu
VEXILOLOGIE: știința drapelelor

Zilele trecute, am văzut la Chișinău un drapel ro­mâ­nesc uriaș, purtat pe brațe de mii de ti­neri basarabeni, în semn de unitate națio­nală și do­rin­ță de reunire în sufletul aceleiași patrii. Nu de­par­te, la Cernăuți, s-a deschis Centrul Cul­tu­ral Ro­mân "Eudoxiu Hur­mu­zachi", sub semnul ace­luiași tri­co­lor scos la lu­mină, după ce a fost păs­trat ascuns sau mascat în țesătura costumelor na­ționale, decenii de-a rândul. Și la Negotin, în Ti­mocul Sârbesc, a fost târnosită, zi­le­le acestea, o bi­serică românească, sub oblăduirea pro­topopului erou Boian Alexan­dro­vici (Alexandru) și la "umbra" unui tricolor impre­sionant. La Slatina, pe dea­lul Grădiștei, un tricolor uriaș ține fața oltenilor sus, cum se spune. Ace­lași drapel mo­numental flutură în Pitești, Râm­nicu Vâlcea, Brașov și în alte lo­ca­lități. Cel care a fabricat și deseori a donat toate aceste "ins­­trumente" ale luptei și mândriei naționale este întreprinzătorul George Rotaru, istoric și scriitor, ori­ginar din așa-numita zonă "Argevilo" (Argeș, Vâl­cea, Olt), pa­tro­nul firmei "Rotarexim" S.A. din Râm­­nicu Vâlcea și pre­ședintele Asociației de Vexilo­logie "Tricolorul", vexilologia fiind, pentru cei ce nu știu, o disciplină a istoriei care studiază stea­gurile din diferite epoci și țări. A fabrica drapele a fost un vis de copilărie al acestui "sudist", cum i se spune, care a transformat o afacere în ocazia ideală de ma­ni­festare a dragostei pentru simbolurile naționale.

Flamurile dacilor

- Cum a început pasiunea dvs. pentru drapele, d-le George Rotaru? Pare ceva ieșit din comun să prinzi dragoste de meșteșugul fabricării de stea­guri...

- Drapelul tricolor a fost o preocupare veche a vieții mele, cu mult mai veche decât momentul în care am început să-l produc în fabrica noastră. De când mă știu, drapelul a fost acel element care, "mut" fiind, îți spune totul. Oriunde te duci în lume și-l pri­vești, îți dai seama imediat că reprezintă o țară, o na­țiune, o sta­re de fapt a libertății naționale. În toate ca­zurile, dra­pelul sim­bolizează istoria unui stat, trăirile și am­bițiile unui neam. Tricolorul românesc este casa pă­­rin­ților și copiilor noștri, trecutul, pre­zen­tul și viitorul acestei țări... Culorile sale au o istorie bine do­cu­­men­tată. Ro­șu (sau glorie) reprezintă focul, simbo­li­zează mărirea, bravura și generozitatea, dar și sângele vărsat în lupte, puterea de viață și ener­gia stră­moșească. Este o do­vadă de mare distincție, și de aceea făcea parte din componența stemelor prin­cia­re. Galben (sau aur) re­­prezintă pământul, este simbolul forței și bogăției, al holdelor aurii de grâu din tim­pul verii. Albastru (sau azur) reprezintă apa, dar și aerul, cel mai nobil element după foc, simbolizând blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință.

- Care este originea tricolorului românesc?

- Panglicile colorate în șapte culori, purtate de daci în luptă, ca o flamură atașată de capul de lup... Încă din copilărie m-au impresionat culorile drape­lului național și am căutat să aflu cum au fost ele pre­luate de la stră­moșii noștri, din acel curcubeu rogvaiv (roșu, oranj, gal­ben, verde, albastru, indigo, violet). Conform unor stu­dii ale Institutului Mondial de Vexilologie, stin­dardul dacic este unul dintre cele mai vechi și mai valo­roase din lume.

România are același steag cu Ciad-ul

- Ne amintim că în anii '90 a existat o mare dispu­tă internațională privind tricolorul românesc. Același institut care prețuiește stindardul dacic a re­fuzat să accepte drapelul românesc fără stema care, după cum se știe, fusese decupată de revoluționari. Cum s-a sfârșit această dispută?

- Printr-un proces câștigat de statul african Ciad, al cărui tricolor este identic cu al nostru. În anul 1951, atunci când această țară, fostă colonie franceză, a pre­luat culorile roșu și albastru, adăugând galbenul, din tra­­diția panafricană, a pri­mit inter­dic­ție de a in­sera o stemă pe propriul dra­pel, ca să nu fie con­fundat cu drapelul românesc. În decembrie 1989, stema așa-zis comunistă este da­tă jos, iar trico­lorul nos­tru intră în ile­galitate. Am­basada Ciadului de la Mos­cova (la Bucu­rești nu exista o ambasadă a aces­tui stat) a ac­ționat Ro­mâ­nia în judecată și, cum spu­neam, a câștigat. A­men­da plătită de statul român a fost uriașă: 200 de milioane de dolari! Institutul mon­dial amintit a făcut presiuni permanente, să punem o stemă pe drapel, să intrăm în legalitate. Dar politi­cie­nii români au refuzat. Nici măcar stema iliesciană, cu acvila "cheală", fără coroană, nu a fost luată în calcul. S-a înființat o comisie de heraldică în parlament, condusă de persoane străine de interesul național românesc, care a decis să încalce re­gulile vexilologice și heraldice in­ternaționale, refu­zând inserarea stemei - care ar fi însemnat "stat națio­nal, unitar, inde­pen­dent, suveran și indivizibil". Cineva n-a dorit acest lucru. Lăsăm la o parte speculațiile care se făceau pe mar­ginea găurii din steag, simbolizând, se spunea, faptul că în mijlocul României este un teritoriu "gol", care nu aparține sta­tu­lui român.

- Cine nu dorește o stemă pe tricolor?

- Sunt aceiași po­li­ti­cieni pe care nu-i preo­cu­pă interesul național. Co­roa­­na pusă pe capul ac­vi­lei ar fi un element de su­ve­ra­nitate, căci este trimi­terea directă la coroana de oțel a regelui Carol I. Din 201 națiuni, câte există pe glob, 142 au diferite în­semne heraldice pe dra­pelul lor. SUA au 50 de stele, reprezentând cele 50 de state; Marea Britanie are trei cruci ale Sfântului An­drei, reprezentând cele trei țări care formează Regatul Unit; Canada are frunza de arțar etc. În acest con­text, fabrica noastră de drapele susține com­ple­ta­rea fără întârziere a însemnelor tradi­țio­nale ale sta­tului român, deoarece suntem sin­gura țară fostă co­munistă care nu are o stemă in­serată pe drapel, în acord cu tradiția și dem­­nitatea poporului român. Noi fabricăm drapele pentru Casa Regală a României, pentru Re­pu­blica Moldova, pentru toate națiunile lumii. Nu facem doar un business, facem educație și cercetare. Asociația de Vexilologie cercetează toate drapelele din lume, toate stemele și heraldica internațională. Mereu ne lovim de criticile puternice ale Institutului Mondial de Vexi­lologie: de ce nu intră România în legalitate, de ce nu-și creează un steag cu toate atributele?

- În anul 2000, când a luat parte la festivitățile pri­lejuite de Ziua Mondială a Pământului, la Jo­hannesburg, România a trăit una din cele mai mari umilințe ale ei. V-aș ruga să recapitulați incidentul.

- Din cauză că drapelele României și Ciadului erau și sunt încă identice, cu toată amenda plătită de Bucu­rești, organizatorii au refuzat intrarea delegației române în aula principală, pe motiv că locurile rezervate fu­se­seră ocupate de Ciad, aflată mai în față, în ordine alfa­betică. La uriașa masă la care urmau să se așeze șefii de stat, fusese pus steagul tricolor... ciado-român. Ce să mai crea­dă bieții oameni? Așa a ajuns domnul Iliescu și restul delegației în sala a do­ua, în așa-numita anti­ca­meră, unde stăteau ser­vi­torii (ca să glumim amar). De ce? Pentru că acești domni nu au întreprins ni­mic pentru a diferenția cele două drapele. La Atena, la jocurile olimpice, a fost ceva asemănător: de fiecare dată când se ridica steagul României pentru a marca vic­toria unui sportiv ro­mân, unele televiziuni vor­beau de victoria spor­tivilor din Ciad. De fapt, la ONU, la UNESCO, la toate insti­tu­țiile internaționale, există permanent aceas­tă confuzie care deservește interesul nostru na­țional. Dacă tot se vorbește în par­lament despre schim­barea Constituției, atunci schim­bați, dom­nilor, și stema! Și puneți-o un­de-i e locul: pe drapel.

Tricolorul deasupra munților

- Se zvonește prin presă că vreți să înălțați trico­lorul pe munți...

- În septembrie 2013, la Olănești, s-a desfășurat Con­gresul celor mai Faimoși Munți din Lume, la care au luat parte 47 de țări din lumea întreagă. Atunci am în­țeles că noi nu știm să prețuim ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Congresul a desemnat cele două drumuri transmontane, Transalpina și Transfă­gără­șa­nul, drept "Cea mai frumoasă centură montană și pie­montană din lume". Ecoul s-a stins, nimeni n-a acționat în nici un fel, brandul de țară a fost de­sem­nată o biată frunză anonimă de care, vorba poetului, codrului nu-i pasă câtuși de puțin... Văzând asta, Asociația de Vexilo­logie a luat decizia de a marca, din creastă în creastă, cele două splendide șosele cu steaguri uriașe, de 36/24 metri, urcate pe catarge de metal foarte înalte. Va fi contribuția noastră pentru frumusețea româneas­că a peisajului, iar dacă par­lamentul va adopta stema nouă (veche) și o va insera pe drapel, atunci efectul va fi cu atât mai semnificativ.

Steagul secuilor a fost făcut de Mihai Viteazul

- Vorbind despre drapele, nu putem ignora legi­ferarea arborării steagului secuiesc în Covasna și Mureș. A existat cu adevărat un drapel secuiesc în istorie?

- A existat. Numai că există un detaliu, sesizat de is­toricul maghiar de la Budapesta, acad. Pall Antal San­dor, care-i uimește pe secuii de astăzi, asimilați de maghiari: drapelul lor a fost conceput chiar de Mihai Vi­teazul! În drum spre Șelimbăr, în 1599, unde ma­ghia­rii au fost bătuți crunt de marele voievod, oastea se­cuilor conduși de Moise Secuiul s-a alăturat oștirii române, deoarece Mihai le promisese că le va reda pri­vilegiile retrase de grofi. Moise i-a ce­­rut însă domni­torului un semn în plus de recu­noaș­tere a pe­destrașilor săi: un drapel secuiesc. Atunci a creat și le-a dăruit Mi­hai steagul cu care astăzi ude­me­riștii, pecemiștii și al­ții ca ei se afișează pretu­tindeni, fără să știe că acesta a fost, ironia sorții, un pu­ternic simbol anti-unguresc.

D-lui George Rotaru îi puteți scrie la email: george.rotaru.ro@gmail.com