Adevărul este că substanțele nocive, cum ar fi zahărul, îndulcitorii artificiali, amidonul modificat etc., s-au infiltrat atât de eficient în hrana cea de toate zilele, încât sunt aproape imposibil de evitat complet. De aceea, este bine să avem la îndemână câteva remedii de protecție, adică plante medicinale sau alimente-medicament care, administrate în cantități mici sau medii, să anuleze efectele nedorite ale otrăvurilor lente din hrană. Acestea trebuie în primul rând să stabilizeze glicemia și să protejeze pancreasul, iar în al doilea rând, să prevină creșterea excesivă în greutate și apariția problemelor cardiovasculare. Iată, în continuare, câteva asemenea remedii:
Salata
Este cel mai firesc și la îndemână antidot contra diferitelor forme de amidon rău, prezente în alimentele uzuale, cum ar fi: cartofii prăjiți sau piure, pilafurile, pâinea albă, mămăliga și produsele cu porumb decorticat etc. Spre deosebire de plantele medicinale, pentru a avea efectul dorit, salata trebuie consumată în mari cantități. De exemplu, la o porție de cartofi prăjiți, avem nevoie de o cantitate dublă sau triplă de salată pentru a contracara efectul nociv al acestora. Dar merită să ne împrietenim cu cruditățile! Frunzele de salată verde, ridichile, castraveții, cu tot cu coajă, ardeii, leușteanul și pătrunjelul verde blochează în bună măsură asimilarea rapidă a zaharurilor din amidon și ne ajută să ținem sub control glicemia. Ele ne feresc de colesterolul și trigliceridele cu valori crescute și împiedică apariția acceselor de foame ce apar frecvent după consumul alimentelor bogate în amidon rău.
Fibrele alimentare
Sunt substanțe nedigerabile, care se administrează înainte de mesele bogate în amidon ușor asimilabil, pentru a bloca acțiunea nocivă a acestuia. În magazinele noastre naturiste, găsim diverse combinații de fibre alimentare, destinate scăderii în greutate, controlului glicemiei și menținerii sănătății colonului. Cele mai eficiente fibre alimentare sunt cuprinse în următoarele produse:
* Tărâța de psyllium - este obținută din semințele unei plante mediteraneene, care conține o cantitate mare de mucilagii, având o acțiune extrem de blândă și eficientă asupra tubului digestiv. Odată ingerată, ea formează în stomac și intestin un gen de pastă care reține vreme îndelungată amidonul și zahărul, ce vor fi astfel asimilate gradat, fără a mări brusc glicemia.
* Rădăcina de cicoare - conține așa-numita inulină, o substanță solubilă, nedigerabilă, care scade glicemia, stimulează dezvoltarea florei intestinale normale și protejează colonul.
* Tărâța de grâu - poate fi administrată ca atare, amestecată cu apă, înainte de masă, ori poate fi adăugată la prepararea hranei. Mai eficientă decât folosirea tărâței de grâu este folosirea făinei integrale, care conține nu doar fibre alimentare, ci și vitamine și minerale valoroase, inexistente în făina albă.
Gymnema
Numele său complet este Gymnema sylvestre și este un arbore care crește în sud-estul Asiei. Frunzele sale sunt un fenomenal antidot contra zaharurilor nocive, fie ele simple sau complexe, din ultima categorie făcând parte și amidonul. De altfel, numele său din India s-ar traduce prin distrugătorul de zahăr, pentru că și atunci când este administrată în cantități mici, reușește să contracareze mai toate efectele nocive ale acestuia. În Europa și America, gymnema este cunoscut mai mult ca produs de slăbit, lucru explicabil, dacă ne gândim la faptul că peste 90% dintre obezi sunt dependenți de amidonul și zahărul din produse de cofetărie sau patiserie. Dacă antidoturile amidonului rău, despre care am vorbit până acum, au mai degrabă un efect de prevenție a bolilor pe care acesta le declanșează, frunzele acestui arbore luptă eficient chiar cu bolile deja instalate.
Se administrează extractul din această plantă, pe care îl găsim în plafaruri, sub formă de comprimate sau capsule. Doza zilnică de extract de gymnema este 0,5-1,2 grame, administrată în mai multe reprize. Extractul de gymnema are două efecte principale:
* Reduce și, mai ales, stabilizează glicemia, fiind un excelent medicament, atât în fazele de început ale diabetului, cât și în cele avansate. Ingerarea acestui extract face ca glucoza din amidon să fie eliberată mai lent în sânge, prevenind creșterea bruscă a glicemiei și formarea rapidă de țesut adipos abdominal. La diabeticii aflați sub medicație, administrarea de gymnema ajută la reducerea dozelor de antidiabetice chimice și chiar la eliminarea lor, dar sub control medical. La cei insulinodependenți, extractul din această plantă ajută la reducerea numărului de unități de insulină, care se va face, de asemenea, sub control medical.
* Combate supragreutatea și obezitatea, deoarece acționează la nivelul metabolismului, dar și al sistemului nervos, exact pe zonele din creier responsabile de accesele de foame. Pentru dependenții de prăjituri, sticksuri, biscuiți, creme, croissante etc., cura cu gymnema este salvatoare. La câteva minute sau zeci de minute după ce pacientul a ingerat extractul de gymnema, el devine aproape imun la gustul dulce, pe care îl percepe extrem de estompat, dar nici nu mai simte nevoia lui, ca înainte. De asemenea, dispar accesele de foame, care în mod normal apăreau la 1-2 ore, ca urmare a dietei cu amidon și zahăr.