Remedii populare împotriva mușcăturilor de insecte

Natasa Galche
- A venit, în sfârșit, vara! Ce poate să fie mai plăcut în zilele calde, decât o evadare la pădure, la iarbă verde, lângă un lac?! Nimic de zis, dacă nu te-ai întoarce acasă pișcat la sânge de purici, de țânțari și, doamne ferește, chiar de căpușe. În rândurile care urmează, vă întindem o mână de ajutor: câteva leacuri naturale împotriva mușcăturilor de insecte, luate din experiența de veacuri a satelor românești -

Remedii contra țânțarilor

* Decoct din pir - o mână de rădăcină de pir, mărunt tocată, se fierbe într-o jumătate de litru de apă, la foc mic, timp de aproximativ o oră, până ce culoarea fierturii devine galben deschis. Se trage de pe foc, se lasă să se răcească complet și se strecoară. Cu acest decoct se tamponează zonele expuse ale pielii, fața, mâinile și picioarele. Timp de cel puțin două ore, țânțarii nu se vor apropia.
* Ulei de pește - se ung cu el părțile expuse ale corpului. Nu miroase prea bine, dar este o armă eficientă împotriva oricăror insecte, dar în special a țânțarilor.
* Crenguțe de soc - atârnate în fereastră, țânțarii se mențin la o distanță respectuoasă.
* Uleiul esențial de cuișoare se amestecă cu orice apă de colonie, în proporție de 1:10. Se unge trupul cu această soluție.
* Capcane pentru țânțari:

•  Se taie gâtul unei sticle de plastic de doi litri (aproximativ o treime din lungime). Într-un vas se­parat, se amestecă 200 de mililitri de apă caldă și 50 de grame de zahăr. După dizolvarea completă, se adaugă un gram de drojdie. Atenție: temperatura apei nu trebuie să depășească 30-40 de grade, altfel ciu­percile de drojdie vor muri! Soluția rezultată se toarnă în sticla tăiată și dea­supra se introduce gâ­tul sticlei, invers, ca o pâl­nie. Recipientul de plastic se învelește într-un ziar sau în folie de aluminiu, căci întunericul atrage țânțarii. "Capcana" se așează în cameră, într-un colț. Soluția va începe să fermenteze, va elibera dio­xid de carbon care va atrage țânțarii. Insectele vor pătrunde în sticlă și nu vor mai putea ieși. So­luția din dispozitiv are efecte maxime două-trei zile.

• O lumânare din ceară de albine se topește la foc mic. Se adaugă zece picături de ulei esen­țial de lămâie și 20 de picături de ulei de cedru. Se toarnă în forme, se introduce în mijloc, cu atenție, un fir groscior de sfoară și se lasă să se întărească. Cât timp va arde lumânarea, țânțarii nu vă vor deranja.


* Unguent aromatic - Se face un amestec din următoarele uleiuri esențiale: două picături de pat­chouli, două de cedru, două de lavandă. Se adaugă șase picături de suc de lămâie, cinci mililitri de spirt me­dicinal și zece mililitri de apă distilată. Se agită foarte bine și se ung zonele expuse ale pielii. Deși soluția este foarte eficientă, efectul ei este de scurtă durată, de circa jumătate de oră. Procedura se poate relua ori de câte ori doriți, fără restricții.

Remedii contra puricilor

Pentru a proteja casa de purici, în special când avem și animăluțe, se recomandă o curățenie cât mai drastică. Foarte eficientă este spălarea pardoselilor cu soluție din pelin. Într-o jumătate de litru de apă, se adaugă 20 de grame de frunze proaspete de pelin sau 40 de grame de frunze us­cate, și totul se fierbe la foc mic, timp de 20 de minute. Se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și, după ce s-a răcit, se adau­gă 25 de grame de să­pun de casă, dat pe răzătoare. Cu acest dezinfectant se spală podelele.

Remedii contra căpușelor

Pulverizante - se prepară soluții aromate, care se pulverizează pe zonele expuse ale pielii. Ele se pot pulveriza și în locurile unde dorm animalele de casă. Pentru o protecție sporită, atunci când ieșiți în aer liber, este indicat să purtați pantaloni lungi, ciorapi și bluze cu mânecă lungă.
* Două lingurițe ulei esențial de geranium, 200 de mililitri de apă fiartă și răcită și două linguri de spirt medicinal se amestecă bine.
* Două căni de oțet alb, o cană de apă și 20 de picături de ulei esențial de eucalipt, mentă sau citrice (după preferința fiecăruia).
* Într-o sticlă de plastic, se introduc două linguri de ulei vegetal și o lingură de gel din aloe vera. Se pune dopul și sticla se agită puternic. Se adaugă 20 de picături de ulei esențial de gerani și flaconul se agită din nou. La final, se adaugă 20 de picături de ulei de lavandă. Se unge pielea. Chiar dacă insecta va încerca să se prindă de piele, se va desprinde imediat, din cauza mirosului puternic al soluției aplicate.

Remedii împotriva mușcăturilor dureroase

* Împotriva mușcăturilor dureroase și supărătoare de țânțari, purici sau tăuni se poate folosi pătrunjel proaspăt. Frun­zele se spală sub jet de apă rece și se zdrobesc bine, până ce apare sucul verde. Se aplică pe zona afectată și se ban­dajează cu un tifon. Pansamentul trebuie schimbat la două-trei ore, de câteva ori pe zi. În paralel cu soluția externă, pentru prevenirea apariției alergiilor, se poate administra următorul decoct: două linguri de rădăcină zdrobită de pătrunjel se toarnă într-un termos. Se adaugă o ju­mătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de opt ore. Se admi­nistrează câte un sfert de ceașcă, de trei ori pe zi, timp de două-trei zile.
* Se amestecă, în părți egale, frunze zdrobite de pătlagină și coada-șorice­lului. Se aplică pe zona afectată și se ban­dajează cu un tifon. Se schimbă pansa­mentul de două-trei ori pe zi.
* Peste trei linguri de flori de vetrice, se toarnă o cană de apă. Se pune pe foc și se fierbe timp de 15 minute. După ce s-a răcit, decoc­tul se folosește pentru clătirea zonei afectate.
* Peste trei linguri de frunze pisate de mentă, trei linguri de pulbere de scoarță tânără de stejar și trei linguri de flori și frunze de sunătoare, se toarnă o jumătate de litru de apă. Se fierbe totul preț de 20 de minute, la foc mic, se trage deoparte, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. După ce se strecoară, în decoct se înmoaie un pansament, se aplică pe zona inflamată și se acoperă cu un bandaj.
* O jumătate de cană de flori și frunze proaspete, mărunțite, de sunătoare, o mână de migdale și un pahar de ulei de măsline sau de in se introduc într-un recipient din sticlă. Se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc răcoros și întunecos, timp de trei săptămâni. După deschidere, recipientul se păstrează la frigider. Se ung zonele afectate cu acest ulei, pentru calmarea durerii și estomparea umflăturii. Se folosește și împotriva înțepăturilor de albine sau viespi.
* Un cățel de usturoi se zdrobește, se adaugă trei-patru linguri de apă și în pasta obținută se înmoaie un pansament. Se aplică pe locul dureros.
* Se zdrobesc câteva păpădii, cu tot cu pălăriuțe, și se aplică pe zona înțepată. Se bandajează cu un tifon. Pansamentul se schimbă la fiecare trei ore, pe parcursul întregii zile.