RODICA CULCER despre... Visul restaurării corupției

Redactia
- Majoritatea parlamentară este în plină ofensivă legislativă pentru a atenua lupta anticorupție. Este po­sibilă anularea reformelor și salvarea marilor corupți?

- Asistăm la o nouă etapă a luptei ce se dă de 25 de ani, între interesele României, de democratizare, reformă și consolidare a statului de drept, și interesele unei elite kleptocratice, adică puse pe jaf din resursele publice, care a preluat puterea în decembrie 1989. Istoria luptei pentru integritate în funcția publică și pentru combaterea corup­ției nu s-a încheiat încă, pentru că România nu a produs acele forțe politice capabile să înlocuiască actuala clasă politică, de mult și iremediabil compromisă. La încheierea mandatului său, Traian Băsescu a avertizat că reformele anticorupție sunt reversibile, iar acum vedem cu ochii noș­tri se încearcă o restaurație a baronilor penali, a po­liticii de spoliere a statului, prin sifonarea banului public în con­turile unei anumite comunități de interese, construite în jurul partidului lui Victor Ponta. Noul proiect de lege, introdus imediat după cel care viza modificarea legislației penale în scopul îngreunării muncii procurorilor, va avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese. Potrivit DNA, dacă legea se va vota, baroni notorii ai PSD, ca Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Bunea Stanciu, de pildă, vor scăpa de condamnări. Or, DNA reușise în ul­ti­mul an să atace exact centrul vital al kleptocrației din Ro­mânia, prin destructurarea rețelei sale baroniale, adică de președinți CJ și de primari. În consecință, popularitatea DNA a crescut spectaculos, depășind 60%. Parlamentul și partidele, în schimb, ocupă ultimele locuri din clasament, la capitolul încredere, iar tentativele repetate de a anihila statul de drept reprezintă unul din motivele principale pentru care, între clasa politică și populație s-a deschis o imensă prăpastie. Din păcate, niciun partid politic nu și-a asu­mat susținerea DNA - nici "noul PNL", la fel de gău­nos ca și cel vechi, nici "noul" PMP, minat, din start, de vulnerabilitățile Elenei Udrea. Ar fi trebuit să și-o asume președintele Klaus Johannis, care a fost ales tocmai pentru a fi purtătorul de stindard al populației, care dorește, într-o majoritate incontestabilă, continuarea campaniei antico­rup­ție. După numirea mai mult decât controversatului Daniel Horodniceanu în fruntea DIICOT, ne-am lămurit că președintele Johannis nu are nici voința, nici forța pen­tru a se lupta cu "sistemul ticăloșit". Din partea establish­ment-ului politic nu avem, deci, nicio speranță să salvăm lupta anticorupție și pro-integritate, căci partidul Monicăi Macovei a rămas un "one-woman show". Singura spe­ranță ar putea veni din partea societății civile, dacă nu ar fi atât de slabă și de ușor de manipulat, cum am constatat de curând. Au mai rămas doar câteva voci răzlețe de jur­na­liști, în presa scrisă și online, dar ei nu pot demara o cam­panie de proteste. Fără o astfel de campanie, probabil că PSD, UDMR, UNPR și PC, ajutați discret de apatia PNL, vor întoarce înapoi ceasul istoriei și vor anula câști­gurile democratice din ultimii ani.

- PNL anunță din nou o moțiune de cenzură pentru luna iunie. Ce șanse de succes are?

- Din păcate, nu avem prea multe de așteptat de la mo­țiunea de cenzură pe care PNL o tot anunță din ianuarie. Tema, legată de lipsa de acțiune pentru a facilita votul românilor din afara granițelor ar putea fi importantă, dar ea nici nu contează, de fapt: important este doar în ce mă­sură PNL va izbuti să obțină numărul de voturi necesar pen­tru a răsturna guvernul, căci miza nu este votul dias­po­rei, ci înlăturarea de la putere a guvernului Ponta, înainte să ducă de râpă finanțele țării și statul de drept. Toate in­formațiile pe care le avem sugerează însă că acest demers nu va reuși, pentru că UNPR, condus de Gabriel Oprea, pro­mite că nu-l va abandona pe Victor Ponta, iar UDMR este ușor de convins să nu voteze împotriva guvernului, de care îl leagă atâtea interese comune. PNL se joacă, așa­dar, de-a moțiunea, ca să nu treacă sesiunea fără să fi făcut chiar nimic în parlament. Pe de altă parte, presupunând că, printr-o minune, moțiunea ar avea succes, ne-am alege cu o majoritate de toată jena: o alianță a PNL cu resturile PPDD, cu urmașii lui Vanghelie, păstoriți de Mircea Geoa­nă, și cu parlamentarii UDMR, ostili statului de drept și oricărei reforme care nu este subordonată intereselor li­de­rilor lor. Ca să nu mai spunem că nucleul acestei ipo­tetice alianțe, PNL, este minat de lupte interne, între parti­dele sale componente - PDL și vechiul PNL, două forma­țiuni care se detestă de când se știu și au încercat, în repe­tate rânduri, să se distrugă reciproc. Nu au reușit, și atunci au fuzionat, mascând inabil vechile rivalități, după cum a reieșit din recentul și penibilul scandal al stenogramelor. Adaug la acest tablou precaritatea intelectuală a "marelui PNL" care, în plină bătălie pentru apărarea reformelor din domeniul justiției și pentru continuarea campaniei anti-corupție, se preocupă de orarul hipermarketurilor și face propuneri populiste și inconștiente din punct de vedere financiar, cum ar fi dublarea alocațiilor, pe care PSD le preia cu entuziasm. Cu o asemenea constelație politică, niciun prim ministru - fie el și onorabilul Cătălin Predoiu - nu are vreo șansă să furnizeze acele măsuri politice și economice de care populația are nevoie. Adevărul este că în acest moment, cu sau fără moțiune, România nu are niciun lider politic de calitate. Pentru a se perpetua, siste­mul a avut grijă să nu permită afirmarea unor politicieni valoroși. Alternanța la putere a actualelor partide politice nu rezolvă, așadar, nimic, în absența unei schimbări de sistem, pe care numai o nouă forță politică o poate genera.