Dieta franțuzoaicelor

Iulia Vlad
Brânzeturi sofisticate, vinuri aro­mate, produse rafinate de pati­serie - croissante, baghete - la fiecare colț de stradă. Și totuși, femeile din Franța sunt vestite pentru silueta lor sub­țire, menținută până la vârste înain­tate. Cum reușesc, oare? Nutrițio­niștii au aruncat o privire în obiceiurile lor culinare și iată ce au observat:

* Franțuzoaicele își rezervă timp pentru ma­să, care trebuie să fie relaxată și niciodată pe fugă sau în picioare. Iau porții mici și mestecă bine fiecare în­ghițitură. Un sandviș fran­țuzesc este compus dintr-o ba­ghetă subțire, peste care sunt așezate câ­te­va feliu­țe de șuncă și bucățele de roșii. Așadar, e mult mai "sărăcuț" de­cât varianta lui americană.
* Ele nu par interesate de produse dietetice, fără grăsimi sau zahăr, nu nu­mără caloriile, dar nici nu sar peste mese.
* Alimentele cu multă grăsime sunt consumate ocazional, poate o dată la 2 săptămâni, și atunci în cantități mici.
* Iaurtul este "prietenul" franțu­zoai­celor. Ele mănâncă cel puțin unul-două iaur­turi pe zi, și înlocuiesc o masă cu un iaurt atunci când vor să mai slăbească.
* Vinul este consumat aproape zi de zi la masă, dar în cantități mici.
* Franțuzoaicele nu se simt "vinovate" dacă, din când în când, ciugu­lesc o bucățică de prăjitu­ră sau de ciocolată neagră. La fel, dacă la o masă "gustă" ceva mai mult, a doua zi au grijă să mănânce doar supă de legume și iaurt.