Afaceri bune cu legi proaste

Cristian Curte
O prejudecată venită din tenebrele co­muniste spune că "tot românul e hoț!".

Re­sorturile ei, parte justificate, pot fi găsite în vremuri în care toată proprietatea era a statului. Unii au înțeles că asta însemna "a tuturor", adică, în fapt, a fiecărui om dispus să își taie din ea o felie mai mare sau mai mică. Gospodarii cinstiți de la sate și patronii de treabă de la oraș, din perioada inter­be­lică, fuseseră înlocuiți cu mici satrapi de partid, care hă­cuiau proprietatea jude­țea­nă de stat, într-un mod me­die­val, ca și cum ar fi fost lorzi minusculi, stăpâni pe propria feudă. Lor le urmau satrapii aproape invizibili, șefii de secții, gestionarii de magazine și maiștrii de ate­lie­re, care, la sfârșit de program, plecau aca­să cu o sacoșă plină, luată din "proprie­tatea poporului".
Așa am ajuns să credem că toți românii sunt hoți. Și credem asta și astăzi, făcând o gre­șeală gravă - îi asimilăm pe micii antre­prenori cu satrapii comuniști de odinioară, deveniți, azi, "mari" oameni de afaceri, spe­cializați în sifonarea contractelor cu statul și sponsorizarea găștilor transpar­ti­nice. Și credem că lumea pe care o vedem plim­bân­du-se pe la DNA cu brățări de inox la mână este lumea celui care ne vinde canapeaua, florile pentru grădină, cimentul pentru fun­dația casei sau care ne educă pruncii la o grădiniță privată. Punem semnul egalului între oamenii de afaceri care au ridicat efec­tiv România tranziției, și cefele groase (că subțiri și delicate eu nu am văzut) din elita eșalonului doi al PCR. Greșeală gravă, care ne surpă încrederea în noi și atacă bruma de coeziune socială care ar putea aduce marea schimbare la față a României.
În realitate, imensa majoritate a oame­nilor de afaceri din țară sunt cinstiți. Mult trâmbițata evaziune fiscală, cu care toate guvernele post-decembriste ne-au împuiat capul, nu se datorează fraudei, ci legilor proaste! Care legi, parte moștenite din co­mu­nism, parte făcute după, sunt elaborate de același eșalon doi.
Un studiu al ANAF, dat publicității de colegii de la revista "Capital", scoate în evidență faptul că principala cauză pentru care firmele din România nu își plătesc ta­xele sunt legile făcute anapoda și preve­derile interpretabile. Culmea e că funcțio­narii ANAF confirmă ceea ce antreprenorii reclamă. 46% dintre ei admite că legislația împiedică plata voluntară a taxelor! Deci, aproape jumătate din corpul sanitar al fis­ca­lității române, menit să înlăture furturile cu guler albastru, admit că nu e vorba de furt, ci de haos! 19% din funcționarii ANAF au arătat cu degetul procedurile gre­șite, și doar 17% au spus că presiunea fis­cală e prea mare pe firmele românești. Deci, să facem o sumă - 82% din funcționarii ANAF cred că evaziunea fiscală NU e o în­cer­care de furt, ci un efect al unor legi proas­­te!
Cu așa rezultate, orice guvern și orice parlament, de orice coloratură politică, ar trebui demis de popor! Din păcate, nu avem cu cine să-i înlocuim. De 25 de ani, ei cu asta se ocupă - cu legi strâmbe, aidoma minților lor, venite pe lume în comunism și șlefuite într-o tranziție haotică și inter­mi­nabilă.