Laptele de capră și derivatele lui

Iulia Vlad
Rețetele cosmetice cu lapte de capră se pierd în negura isto­riei: împărătese, regine, dar și femeile de rând îl foloseau în fel și chip, de la băi, până la creme și măști pentru prospețime și tinerețe. Cercetările re­cente au confirmat faptul că laptele de capră și derivatele lui sunt excelente în îngrijirea pielii. Vitaminele, mineralele și grăsimea conținute în el sunt com­patibile cu epiderma și bine absorbite, de aceea, marile centre de înfrumu­sețare din lume, precum și producătorii de cosmetice, s-au grăbit să includă lap­tele de capră în tratamentele și pro­dusele lor.

Demachiant cu lapte de capră

Laptele de capră se re­co­mandă pentru spălarea fe­ței, în cazul tenurilor îm­bătrânite, iritate și conges­tio­nate. Se aplică pe față, pe gât și decolteu, seară de sea­ră, cu ajutorul unui tam­pon de vată. Se lasă până la uscare, apoi se spală tot cu lapte călduț. Hrănește și împrospătează obrazul.

Loțiune cu lapte de capră și mușețel

Se amestecă lapte de capră și ceai concentrat de mușețel, în părți egale, apoi se aplică pe față, în fiecare seară, cu un tampon de vată. Se lasă 20 de minute. Clătiți cu apă rece.

Demachiant cu iaurt sau lapte bătut

Cu ajutorul unui tampon de vată, aplicați pe față, gât și decolteu, iaurt sau lapte bătut de capră. Lăsați să acționeze 15-20 de minute, apoi clătiți. Repetați mai multe zile la rând, seara, înainte de culcare. După doar 2 zile, veți observa că pielea devine mai lu­minoasă, mai fermă, iar micile pete dispar.

Mască de iaurt, cu efect de albire

Ingrediente: o lingu­ră iaurt (sau lapte bătut) de capră, o lingură de căpșuni, amidon de po­rumb.
Zdrobiți căpșunile cu furculița, adăugați iaurtul și amestecați bine. Puneți amidon de porumb până se îngroașă. Întindeți pas­ta pe față și pe gât, lăsați o jumătate de oră să acționeze, apoi clă­tiți.

Mască de iaurt cu castravete

Ingrediente: o jumătate de castra­vete mic, o jumătate de ceașcă iaurt de capră, 2-3 linguri de argilă.
Transformați castravetele în piure și amestecați-l cu iaurtul. Adăugați apoi argilă și amestecați până se omo­genizează. Întindeți pasta pe față și pe gât, lăsați o jumătate de oră să ac­țio­neze, apoi clătiți. Tonifică tenul obosit.

Tonic facial cu zer de capră

În fiecare dimineață, aplicați pe fața și gâtul spălate proaspăt, zer de lapte de capră. Lăsați 10-15 minute, apoi clătiți. Este o mo­dalitate bună de a începe ziua cu un ten incredibil de proaspăt și luminos.