Sănătate cu aer de munte

Ilie Tudor
- Există senzații care nu se pot exprima. Sau care rostite, își pierd din putere. De pildă, sentimentul pe care îl trăiești dimineața, la munte, când îți umpli plămânii cu aer curat. Corpul parcă nu se satură să inspire mireasma brazilor, răcoarea pădurii, limpezimea văzduhului. O stare de bine care te face fericit că trăiești și care se explică prin comorile nevăzute cuprinse în aerul munților. Veritabile medicamente ale naturii, create anume ca să le fie oamenilor de folos -

Ionii negativi

Supranumiți vitaminele aerului, în realitate sunt niște molecule de oxigen care au căpătat sarcină elec­trică negativă. La producerea lor pe cale naturală contribuie mai mulți factori: radiațiile ultraviolete (foarte puternice în zona de munte), ploaia și căderile de apă, fotosinteza, vânturile reci care străbat cetinile pădurilor de rășinoase. Viața acestor ioni este foarte scurtă, de numai un minut, dar este o viață trăită cu mult folos, deoarece stimulează și armonizează majo­ritatea proceselor vitale, precum și pe cele din sfera psihicului și a mentalului. În prezența acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilația se reglează de la sine, circulația sanguină se intensifică, în timp ce procesele de regene­rare sunt stimulate. Pe crestele înalte de munte, mai ales acolo unde sunt păduri de brad, lângă cascadele și cataractele făcute de pâraiele repezi, concen­trația de ioni nega­tivi crește până la 4000/cm3, în timp ce în Piața Uni­versității din București, con­centrația lor este de numai 100/cm3 (de 40 de ori mai mică!). În prezența ionilor ne­gativi, tin­dem să fim bine dispuși, mai con­centrați, mai vigilenți, cu o crea­tivitate mentală intensă. Din con­tră, în prezența ionilor pozitivi (a căror concentrație este ridicată în zonele de câmpie fără vegetație și în depresiunile montane) scade puterea de concentrare, apar du­reri de cap, indispoziție, somno­lență, tulburări nervoase.
Unde îi găsim: Aerul puter­nic ionizat negativ îl găsim în zo­na superioară a versanților mun­ților acoperiți de pă­duri, în preaj­ma cascadelor și a cataractelor formate pe râurile și pe pâraiele de munte. O ionizare negativă foarte in­tensă a fost constatată în zona pădurilor de pin, care în zilele cu vânt sunt adevărate generatoare de ioni nega­tivi. În schimb, zonele cu puține păduri, situate în depresiunile montane, sunt sărace în ioni negativi.
Efecte asupra sănătății: expunerea la aerul ionizat negativ constituie un tratament extrem de efi­cient contra eczemelor infecțioase, contra psoria­zi­sului, pentru vindecarea rapidă a arsurilor și a dife­ritelor plăgi. Inspirat zilnic, vreme de 1-2 ore, în cure de minimum o săptămână, aerul ionizat negativ este fo­losit cu succes contra migrenelor, a hipotiroidiei, con­tra tulburărilor de circulație periferică, pentru re­cu­­perarea după accidente și traumatisme, pentru tra­ta­rea depresiei și asteniei.

Aerosolii de pădure

Poate ați remarcat, vreodată, în zilele calde de vară, acea emanație, acel abur care se ridică dinspre pădurile de rășinoase. Aburii aceia translucizi sunt de fapt uleiuri vola­tile, eliberate în cantități impre­sio­nante în at­mo­sfe­ră. Pe mi­cile par­ticule de polen sau de ulei volatil se con­den­sează o peli­culă fină de apă, iar acest a­mestec capătă o sarcină electrică cu efect dina­mi­zant - aceș­tia sunt ae­ro­solii. Odată ajunși în plă­mâni și în arborele bronșic, ei străbat rapid straturile super­fi­ciale și pă­trund câțiva centimetri în profun­zime.
Unde îi găsim: aerosolii de pădure se formează mai ales în codrii de molid, brad, pin sau larice, care emană cantități considerabile de uleiuri volatile, în anumite perioade ale anului. De la sfârșitul lui mai și până în august, cantitatea de aerosoli este maximă, căldura favorizând formarea și dispersia lor. În restul anului, cele mai ridicate valori de aerosoli au fost con­statate după amiaza și la începutul serii, când mireas­ma pădurii devine pregnantă.
Efecte asupra sănătății: aerosolii de munte sunt un ajutor de nădejde pentru persoanele foarte sensibile la răceli și care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii. Bolnavii care suferă de afecțiuni respiratorii cronice sau recidivante, cum ar fi: pneumonia, bronșita, tuber­culoza pulmonară, amig­da­lita, rinita infecțioasă, ar tre­bui să facă în fiecare vară o cură cu aerosoli de pădure. Ei le sunt recomandați și persoa­nelor care suferă de sindromul de obo­seală cronică, care au tul­burări senzoriale în urma lucrului excesiv la computer, per­soanelor sedentare, celor care suferă de insuficiență car­diacă sau respiratorie, deoarece au efecte calmante și revigo­rante.

Aerul rarefiat

Mai puțin dens și mai sărac în oxigen, aerul rarefiat ne for­țează să facem o adevărată gim­nastică respiratorie, mărindu-ne capacitatea pul­monară și stimulând, astfel, anumite procese din orga­nism. Prezent la altitudini mai mari, el mărește ritmul cardiac și respirator, crește presiunea arterială, inten­sifică metabolismul. Face parte din pregătirea sporti­vilor de performanță, deoarece mărește capacitatea respiratorie, creează condițiile pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor, ajută la îmbunătățirea unor capacități cognitive, cum ar fi atenția sau viteza de procesare a informațiilor.
Unde îl găsim: Apare la peste 1000-1200 de metri altitudinde, cel mai eficient fiind aerul de pe platourile și de pe crestele unor masive muntoase, cum ar fi cele din Bucegi, Ceahlău, Făgăraș, Retezat, Piatra Craiului, Rarău etc.
Efecte asupra sănătății: aerul rarefiat este un excelent remediu pentru persoanele hipotensive, care suferă de astenie psihică sau fizică, precum și pentru cele sedentare, cu condiția să nu sufere de hiperten­siune sau de afecțiuni cardiace cronice. De asemenea, aerul rarefiat de pe platourile montane este un exce­lent remediu pen­tru slăbit, deoa­re­ce accelerează me­­ta­bolismul și are un ușor efect de scă­dere a apeti­tu­lui, ajută la dez­vol­tarea masei mus­culare, în de­tri­mentul țesutului adipos. Sunt dem­ne de menționat și efectele sale be­ne­fice în tra­ta­men­­tul anemiei.