PABLO ALBORAN - "M-am trezit peste noapte cu milioane de fani"

Dana Ene
Sub zodia internetului

- Pe 27 mai, la Sala Palatului din Capitală, îl puteți asculta pe Pablo Alboran, un adevărat fenomen al muzicii spaniole actuale. Deși are doar 25 de ani și este la început de carieră, internetul l-a ajutat să se impună și să-și câștige celebritatea rapid. Acasă la el, pe piața muzicală iberică, este cel mai bine vândut artist din 2011 încoace. A lansat până acum 4 albume și a câștigat o mulțime de premii: 30 de discuri de platină în Europa, 40 de premii inter­naționale, 3 nominalizări la premiile Latin Grammy. Dar premiul său cel mai mare sunt milioanele de fani de pe internet -

Fascinat de pian

Pablo Moreno de Alborán Ferrándiz s-a născut pe 31 mai 1989, în Malaga. Este fiul unui arhitect spa­niol cu sânge albastru și al unei franțuzoaice. La vârsta la care alți băieței băteau min­gea prin cartier și se jucau de-a soldații, în loc să fie în fruntea "arma­delor" de copii, asemenea fraților lui, Casilda și Sal­vador, și să le conducă în bătălii victo­rioase (aseme­nea străbuni­cului lor, amiralul Francisco Moreno Fernán­dez marchiz de Alborán), Pablo prefera să stea închis în casă și să încerce să descifreze miste­rele pianului. "Mulți au înclinații către sport. Eu am avut către muzică. În loc să fug la joacă tot timpul, stam în camera mea și cântam la pian. Până și mama credea că sunt un copil cam ciudat. Dar mai târziu, văzând că muzica nu este pentru mine o pasiune trecătoare, tot ea mi-a sugerat să o iau în se­rios și s-o studiez cu pro­fesor", povestea el într-un interviu.
La 12 ani stăpânea nu doar pianul, ci și chitara, ba chiar compusese câteva melodii. Două dintre acestea, "Amor del Barrio" și "Desencuentro" - ușor refă­cute, se găsesc pe albu­mul lui de debut. Prima apariție scenică nu a fost însă cu chitara de gât, ci tot la clapele unui pian: "La primul meu concert eram atât de emoționat, încât până să pun piciorul pe scenă, uitasem aproape jumătate din piesa pe care urma s-o interpretez. Mi-am luat însă inima-n dinți și nu am dat bir cu fugiții. Abia după ce m-am așezat la pian, mi-am reamintit treptat toată melodia. Nimeni nu a observat fâstâceala mea, și atât părinții, cât și pro­fesorii, care erau spectatori, au fost impresionați de interpretare".

Glorie pe internet

Cu toate că muzica a fost prima lui iubire și fami­lia l-a încurajat să-și urmeze visul, în preajma lui au apărut și câțiva sfătuitori care îi sugerau că va muri de foame cu o meserie de artist. Atunci s-a gândit să stu­dieze ceva "serios". "Am studiat marketingul și am descoperit că este o profesie pe care o urăsc. Apoi am încercat filosofia, dar ce-mi doream eu cu adevărat să fac era muzica. De câte ori prindeam o ocazie, cântam. Cântam pe la zilele prietenilor, la petrecerile lor, în concertele locale cu scop caritabil, din orașul meu natal, Malaga, peste tot pe unde eram invitat", povestea el. Așa a ajuns să cânte și într-un restaurant cu muzică flamenco, unde a fost auzit de un jurnalist local, care și-a dat seama imediat că puștiul are voce, i-a recomandat un producător, și așa, peste noapte, la 18 ani, s-a apucat să înre­gistreze primul lui disc. "Am lucrat la acel album trei ani și jumătate. Lucru­rile se mișcau extrem de greu și rezultatele se tot lă­sau așteptate. La un mo­ment dat, m-a apucat dis­pe­ra­rea, mai ales că oa­menii din jur începuseră să mă înțepe ironic: «Tu parcă înregistrai un album?!». M-am hotărât să le de­mon­strez cumva că eu chiar mun­ceam la discul ăla. Așa am înregistrat, pentru înce­put, doar câ­teva melodii, în propria sufragerie de-aca­să, și le-am pus pe internet, pe YouTube, ca să le arăt prietenilor și fami­liei că nu stau degeaba. Aceștia, la rândul lor, le-au dat mai departe, spre vizio­nare și ascultare, priete­nilor lor, iar aceștia, mai departe către alți prie­teni, care le-au postat pe Twitter și Facebook... Pes­te noap­te, m-am trezit cu milioane de fani din întreaga lume. Acești oameni de pe inter­net m-au trans­for­mat în star. Dato­rită lor, melodia mea de debut a ajuns direct pe locul 1 în topuri și am ajuns să vând mii de bilete la concerte și să primesc tot felul de nominalizări și premii", spune tânărul artist într-un interviu, acordat la puțin timp după ce cucerise lumea virtuală...
Succesul l-a cam luat prin surprindere pe Pablo. După debutul pe internet, melodiile lui romantice, pline de sensibilitate au fost preluate de toate posturile de radio și televiziune. Nici nu-și lansase primul album, când devenise deja celebru, fiind remarcat de artiști mari, precum Ricky Martin sau Kelly Rowland, de la Destiny's Child. Dar lovi­tura de grație a venit când grupul EMI Music i-a oferit un contract sigur.

O viață un pic nebună

Albumul lui de debut intitulat chiar "Pablo Alborán" (2010) s-a vândut ca pâinea caldă, iar melodia "Solamente tu", aflată și ea pe acest album, i-a adus primul disc de platină dintr-un lung șir de alte premii. Nici următorul lui disc, "En acustico" (2011), nu a trecut neobservat, iar cu cel de-al treilea, "Tanto" (2012), a demonstrat că nu este doar o apa­riție meteorică pe scena muzicală. Cu toate aces­tea, succesul nu i s-a urcat la cap tânărului spaniol. El încearcă din răsputeri să nu se schimbe și să rămână un "tip obișnuit", care nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la accentul lui "provincial". "Sunt un tip normal. Îmi țin prietenii și familia aproape. Ei știu că sunt alături de ei oricând au nevoie de mine, așa cum și eu știu că mă pot baza oricând pe ei. Viața asta de muzician este un pic nebună. Trebuie să călătoresc de colo-colo. Există tot felul de tentații și e ușor să-ți pierzi capul. Dar familia și prietenii mei sunt ancora mea și mă țin pe linia de plutire. Au foarte mare încredere în mine, iar eu încerc să nu-i dezamăgesc. ... Cât despre accent, de ce aș renunța la el? Mă definește. Sunt mândru de rădăcinile mele andaluze", spune el.
Și la noi în țară, Pablo are propriul lui fan club. O grămadă de admiratori, care așteaptă cu ne­răb­dare să-l asculte în con­cert și să-i descopere cele mai noi melodii, cu­prinse pe discul "Terral", lan­sat în no­iembrie, anul trecut. Și încă ceva, fa­nele cântă­rețului spa­niol abia aș­teaptă să danseze pe melodiile lui consa­crate. Au făcut deja o primă încălzire în He­răstrău, pe 21 aprilie, unde au dansat fără să se lase intimi­date de ploaie, în cin­stea venirii lui Pablo Al­boran.
(Dacă doriți să vă alăturați lor, grăbiți-vă! Mai puteți găsi bilete cu prețuri cuprinse între 168 și 380 lei, în re­țeaua Vreaubilet.)