Tărâmul adevărurilor mistice: Muntele Kailash

Natasa Galche
- În zona îndepărtată a platoului tibetan, la granița dintre Nepal și China, de unde izvorăsc cele mai lungi râuri din Asia, străjuit de lacuri adânci, se înalță, misterios, masivul Kailash. Considerat sacru în religiile popoarelor asiatice, el este socotit poarta de intrare către Șambala, tărâmul nevăzut al marilor înțelepți. Potrivit unor ipoteze moderne, muntele ar fi o piramidă construită în urmă cu mii de ani de către civilizații nepământene. Între poziția geografică a construcției piramidale și cea a altor locuri misterioase de pe planetă există o simetrie uluitoare. Se spune că aici s-ar ascunde tainele de nepătruns ale Planetei. Poate că tocmai pentru a ocroti aceste secrete, muntele Kailash nu permite oamenilor să fie cucerit -

Zeii nu se lasă văzuți

"Niciunui muritor nu i se va permite vreodată să pășească pe culmea muntelui Kailash, acolo unde, printre nori, se află lăcașul zeilor. Cel care va în­drăzni să pornească către vârful Muntelui sfânt și va vedea chipurile zeilor va fi pedepsit cu moartea!" - glăsuiesc mai toate scrierile străvechi tibetane. Cu toate astea, în ultimele decenii, mai multe echipe de alpiniști, nesocotind acest avertisment, au purces pe munte, în încercarea temerară de a cuceri unul dintre cele mai misterioase masive ale lumii. Pare de necre­zut, dar toți cei care au pornit în ascensiune s-au con­frun­tat cu schimbări bruște de vreme, au întâmpinat pe traseu obstacole aproape imposibil de trecut, au trăit experiențe misterioase, toate aceste fenomene inexplicabile determinându-i pe aventurieri să facă cale în­toarsă.
În anii '20 ai secolului tre­cut, alpiniștii britanici Hugh Ruttledge și R. C. Wilson au re­alizat prima expediție pe mun­tele Kailash, fiecare pornind pe un traseu diferit. Ruttledge era convins că va putea urca înspre vârf de pe latura nordică a ma­sivului, însă oda­tă ajuns la poa­le, a descoperit dezamăgit că varian­ta aleasă era extrem de grea. Cu toate astea și în ciu­da condițiilor meteo nefavorabile, alpinistul și-a conti­nuat traseul către est și, într-un final, a găsit o cale de acces către culmea muntelui. Se făcuse însă mult prea târziu, temperatura scă­zuse neașteptat pentru acea perioadă a anului, orizontul se acoperise de pâcle, și Ruttledge a fost forțat să se întoarcă la bază.
Cu aceeași experiență meteo stranie s-a confruntat și colonelul Wilson, care pornise pe partea opusă a masivului, cea de sud-vest. Tocmai când descoperise un traseu accesibil către piscul muntelui, ninsori abun­dente au început să cadă, făcând ascensiunea imposibilă.
Câțiva ani mai târziu, geologul și alpinistul aus­tralian Herbert Tichy cerea permisiunea liderului regional să escaladeze muntele. Se spune că acesta l-ar fi refuzat, spunându-i: "Numai un om absolut fără de păcat ar putea urca pe muntele Kailash. Iar un ase­menea om nu există pe Pământ! Pentru fiece muritor, pereții muntelui sunt ca de cristal; ar trebui să zbori până sus, pentru a-i putea atinge piscul."
În anul 1980, guvernul chinez i-a oferit celebrului Reinhold Messner, supranumit "alpinistul cu două inimi", oportunitatea de a porni în ascensiune pentru cucerirea vârfului Kailash. Din motive necunoscute, Messner a abandonat ideea în ultimul moment. Se spune că germanul și-ar fi schimbat decizia, avertizat fiind că această tentativă ar putea avea asupra lui consecințe nefaste. Tot în anii '80, un grup de turiști americani s-au aventurat în escaladarea muntelui de necucerit. Total nepregătiți fizic și prost echipați, și încercarea lor s-a soldat cu un eșec. Dar finalul avea să vină câțiva ani mai târziu, când, potrivit legendelor locale, alpiniștii ame­ricani, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ar fi îm­bătrânit peste noapte. Unghiile le crescuseră nefiresc de mult, iar părul le albise în două săptă­mâni!

O taină mai presus de înțelegerea omului

Deși fenomenul scurgerii mai rapide a tim­pului a fost studiat de mai mulți cercetători, nu s-a putut încă oferi nicio explicație știin­ți­fică. Singura lămurire se regăsește tot în scri­erile ti­betane, în care se spune că muntele este protejat de for­țe superioare, care au pu­terea de a modifica rea­litatea și timpul. În acest con­text, nu putem să nu ne întrebăm dacă aceste le­gende nu au cumva un sâmbure de adevăr! Alt­fel, cum s-ar putea explica mărturiile a zeci de oa­meni care povestesc că în apropierea muntelui au sim­țit energii puternice și au avut trăiri misterioase? "Sunt alpinist experimentat, am realizat zeci de expediții pe crestele Munților Himalaya, dar ceea ce am trăit în ascensiunea pe acest munte depășește în­țelegerea mea", povestea alpinistul rus Serghei Cis­tia­kov, în anul 2007, după incursiunea, de asemenea nereușită, pe muntele Kailash.
"Când ne-am apropiat de poalele masivului, ini­ma îmi bătea cu putere. Aveam în fața ochilor muntele sacru, muntele despre care se spune că nu poate fi învins. Mă simțeam nevolnic în fața măreției lui și mi-era teamă că voi fi și eu, ca și predecesorii mei, în­frânt de magia lui. După ce am început ascen­siunea, atât eu, cât și alți membri ai echipei noastre, am în­ceput să ne plângem de dureri de cap puternice. Ne-am gândit că acestea au fost provocate de lipsa de oxi­gen, dat fiind faptul că ne aflam deja la o alti­tudine destul de ridicată. Câteva ore mai târziu, sen­zațiile stranii s-au intensificat. Aveam picioarele gre­le, ca de plumb, și abia dacă le mai puteam târî. Mă simțeam extrem de vlăguit și, deodată, am devenit subjugat de gândul că nu am ce căuta pe acest munte, că trebuie în mod obligatoriu să mă întorc! Deși ideea era bine formulată în mintea mea, gura îmi era în­cleștată. Voiam cu orice preț să le comunic cole­gilor mei decizia de a face cale întoarsă, dar eram complet neputincios. Imediat ce am început cobo­rârea, m-am simțit ca eliberat. Trupul mi s-a deten­sio­nat, mușchii s-au descătușat, aveam impresia că pășesc ca în stare de imponderabilitate. O energie pu­ternică, binefăcătoare, m-a invadat. În ciuda eșe­cului, mă simțeam mai fericit ca niciodată!" - relata ulterior alpinistul.
Abia la câteva zile de la întoarcerea de pe munte, Serghei Cistiakov a aflat cu uluire că în folclorul local există o legendă care spune că duhurile muntelui trimit asupra omului care îndrăznește să pășească pe crestele sale amuțirea, încleștarea limbii. "Sunt ferm convins că avertismentele din scrierile tibetane nu sunt simple născociri și că trăirile pe care zeci de alpiniști le-au experimen­tat de-a lungul anilor nu sunt doar coincidențe! Există prea multe indicii care ne semnalează că aici se ascunde o taină al cărei înțeles, cel mai probabil, omul nu este încă pregătit să îl priceapă!"

Poarta de intrare în Șambala

Din timpuri străvechi, masivul a fost venerat de toate popoarele din Asia, fiind considerat sacru în patru religii: hinduism, budism, jainism și șamanism. Conform miturilor cosmologice ale aces­tor religii, muntele Kailash reprezintă "Axis mundi", centrul Univer­su­lui, locul de naștere al întregii lumi și liantul dintre Cer și Pă­mânt. În hinduism, muntele Kailash este considerat a fi lăcașul lui Șiva, zeul dis­trugerii, văzut ca o forță pozitivă, căci în religia hindusă distrugerea este o urmare firească a creației. În budism, aici locuiește Buddha, iar în jainism, pe acest munte, Rishabha, creatorul religiei, a atins moksa, starea de iluminare și eli­berare.
Conform unor teorii moderne, muntele Kailash ar fi gol în interior și ar reprezenta poarta de intrare în Șambala, ținutul de unde marii înțelepții guvernează Lumea. Cel puțin așa afirmă profesorul rus Ernst Muldașev, medic oftalmolog, renumit în Rusia pentru incursiunile sale inedite din Tibet. În urmă cu câțiva ani, Muldașev, împreună cu mai mulți specialiști în geologie, fizică și speologie, au realizat o expediție în Po­dișul Tibet în încercarea de a descifra tainele muntelui Kai­lash. Timp de câteva luni, ei au poposit la poalele masi­vului, au studiat și cartografiat zona, au cules legende și măr­turii unice despre fenomenele ce se petrec în jurul muntelui misterios. "Liniștea nopții era adesea întretăiată de sunete stranii, care se auzeau din pântecele muntelui. Într-o noap­te, atât eu, cât și colegii mei, am auzit foarte clar zgo­motul pro­dus de o cădere de pietre care, fără îndoială, ve­nea de undeva din interior. Sunt convins că muntele Kailash nu este o formațiune geologică naturală, ci o piramidă realizată în vre­muri imemoriale în care stau ascunse taine nebă­nuite", povestea Ernst Muldașev.
Oricât de fantezistă ar părea această presupunere, ea a fost confirmată de geologii care au studiat topo­grafia și structura muntelui. Aceștia au adeverit că masivul are o formă pira­mi­dală și, asemeni altor mari piramide ale lumii, are laturile orientate către cele patru puncte cardi­nale. Mai mult decât atât, conform ipotezei contro­ver­satului cercetător rus, altitudinea muntelui ar va­ria de la an la an, dar me­dia sa ar fi de 6666 de me­tri. Între altitudinea masi­vului, Polul Nord, Polul Sud, ansamblul neolitic misterios de la Stonehenge și marile piramide din Egipt ar exista o corelație și o similitudine uimitoare. Se pare că dis­tan­ța dintre mun­tele Kailash și monumentul de la Stonehenge ar fi de 6666 de kilometri. Aceeași cifră o reîntâlnim și între Kailash și Polul Nord, în timp ce până la Polul Sud sunt 13.332 de kilometri, adică dublul numărului inițial. Numerologii susțin că 6666 este numărul care simbolizează Absolutul și că acesta nu poate fi înci­frat întâmplător în enigma muntelui Kailash.
În ultimii ani, se vorbește tot mai des despre teoria conform căreia, în urmă cu milenii, Pământul ar fi fost vizitat de civilizații necunoscute, care și-ar fi lăsat puternic amprenta în istoria omenirii. Se pre­supune că ansamblurile misterioase ale lumii, cum ar fi monumentul de la Stonehenge, piramidele din Egipt sau cele din America de Sud ar fi fost construite sub supravegherea și la indicațiile acestor civilizații nepământene. Ernst Muldașev susține că piramida din platoul Tibetului se află în centrul acestor edifi­cii, cu care este interconectată prin tuneluri sub­te­rane imen­se. "Poate că Șiva, Tirthankara Rishabha sau alți zei des­pre care tibetanii cred cu tărie că trăiesc în inima muntelui Kailash nu au fost decât ființe de pe alte pla­nete care dețineau tehnologia ne­cesară pentru a construi astfel de struc­turi impre­sionante."

Apa vie și apa moartă

Nu departe de poalele muntelui Kailash se găsesc două lacuri, pe cât de spectacu­loase, pe atât de neo­biș­nuite: Manasarobar - a cărui apă se spune că este tămăduitoare, și Rakshastal, lacul cu "apă moartă". Cele do­uă întinderi de apă par a străjui muntele Kailash, formând împreună un tablou im­presionant și, în același timp, enigmatic. Manasarobar, numit și "La­cul Vieții", re­prezintă în tradiția hindusă perso­ni­fi­carea purității. Se spune că cel ce bea fie și o înghi­țitură din "apa vie" a lacului va fi purificat de toate păcatele săvâr­șite pe parcursul întregului șir al reîncarnărilor sale. Mii de pelerini din întreaga lume vin aici să se "spe­le de păcate" și să soarbă din elixi­rul care, du­pă moarte, îi va purta în împărăția Zeului Șiva.
În dreapta lacului, despărțit doar de o limbă de pă­­mânt de acesta, se întinde Lacul Rakshastal, de­nu­mi­re care în limba sanscrită înseamnă "Lacul Dia­vo­lului". Apele sale sunt complet diferite de cele ale "vecinului" său, popoarele băștinașe consi­de­rându-le a fi vătămătoare pentru trup și suflet. Paradoxal, în timp ce apa Lacului Manasarobar este dulce și lim­pede precum cristalul, apele Lacu­lui Rakshastal sunt sărate și mereu învolburate. Indiferent de anotimp, "Lacul Diavolului" este me­reu înnegurat de furtuni, pe când la doar câțiva ki­lometri, pe luciul apei Lacului Ma­na­sarobar strălu­ceș­te, în toată mă­reția sa, soarele!
Poate că va trece vremea și enigmele care în­văluie în­trea­ga re­giune a Muntelui Kailash își vor dez­vălui tai­nele. Poate că a­tunci va putea fi pătruns și înțele­sul vechilor scrieri ale marilor în­țe­lepți bu­diști ca­re spun: "Odată ce ați atins culmea mun­telui, nu vă opriți, ci mergeți mai departe în as­censiunea către Ce­ruri!".