Stimată doamnă, întrebarea dumneavoastră ridică o problemă a analizelor medicale și interpretării acestora. Unele specii de bacterii, numite Streptococi, produc o enzimă numită streptolysin O, care poate cauza dezintegrarea globulelor roșii din sânge. Pentru a se apăra de infecții, în general, trupul produce anticorpi (priviți-i ca pe niște gloanțe sau săgeți) care au rolul de a distruge sau neutraliza microbul.
Testul ASLO (sau ASO) este o probă din ser. Serul este ceea ce rămâne după ce partea celulară - celule albe, globule și plachete -, precum și factorii de coagulare, au fost scoase din sânge. Testul ASLO măsoară nivelele de anticorpi împotriva streptolysin-ului O despre care am vorbit. Nivelul de ASLO se numește titru. Un titru de peste 200 UI sugerează o infecție cu streptococ, activă sau deja inactivă. Titrul ASLO trebuie corelat cu starea clinică a pacientului. Testul ASLO se pozitivează la 1-3 săptămâni după declanșarea infecției cu streptococ, ajunge la nivelul maxim în 3-6 saptămâni și se normalizează în vreo 6-12 luni. Testul este important pentru a stabili unele diagnostice, precum infecțiile renale, musculo-scheletale, cardiace și chiar neurologice, cu streptococ. În cazul nepoatei dvs., având în vedere că titrul continuă să scadă, este necesar doar să repetați proba, poate la 3 luni, pentru a controla scăderea.
Următoarele măsuri ar putea fi de ajutor pentru cei ce răcesc des:
* Mișcare, mai ales în aer liber. Obligă plămânii să se "deschidă". Plămânii funcționează nu doar pentru aportul de oxigen, ci și pentru aportul energiei subtile, pe care o dirijează prin corp (unii numesc plămânul energetic "primul ministru al energiei corpului").
* Legat de aceasta (punctul 1), este importantă limitarea orelor petrecute la calculator. Nu numai că ele privează copiii de timp petrecut afară, la aer, dar postura corpului în timpul statului la calculator limitează activitatea plămânului, aducând o slăbire a sistemului imunitar.
* Hrană sănătoasă, ce exclude mâncărurile prelucrate, rafinate, căci acestea slăbesc imunitatea prin acidifierea sângelui și predispun la multe boli, inclusiv carii și cancer.
* Infuziile cu ceapă, consumul de usturoi și de hrean întăresc energia plămânului și sistemul imunitar, în general.
* Plantele medicinale, precum extractele din coacăz negru (Ribes nigrum), măceșele (Rosa canina) și mugurii de brad (Abies pectinata) ar putea fi de folos.
* Un tratament homeopat individualizat ar putea să o ajute pe nepoata dumneavoastră să nu mai răcească atât de des. De asemenea, homeopatia ar putea reduce titrul ASLO la normal, dacă rămâne ridicat.
* Acupunctura reechilibrează energiile corpului. Răcelile dese rezultă fie din slăbiciunea plămânului, fie din tulburările ficatului (ambele fiind organe energetice). Prin urmare, un tratament care include punctele de pe meridianele Plămân, Ficat, Intestin Gros, Vezica urinară ar putea fi de folos.
Nu uitați: analizele nepoatei dumneavoastră trebuie interpretate numai de către medicul ei.
Vă urez succes!
Dr. LAURA PARASCHIVA PUIU - competență apifitoaromaterapie, homeopatie, specialist geriatrie-gerontologie, Botoșani, str. Cuza Vodă nr. 6, bl. C1, ap. 23, tel. 0745.001.411 (doar SMS), 0745.435.877 (pt. preluare mesaje)
"Am stări de vomă după fiecare masă"
(Răspuns pentru NICULINA DUȚĂ - com. Al. Odobescu, Călărași, F. AS nr. 1131)
Ar fi fost bine să fi precizat vârsta, alte afecțiuni de care suferiți, ce medicație luați în prezent și ce investigații ați făcut. În orice situație, regimul alimentar este foarte important. Chiar dacă dvs precizați că aveți greață indiferent de ce hrană și câtă consumați, problema fiind cronică, puteți urma câteva reguli alimentare pe termen lung:
* excluderea din alimentație a excitantelor gastrice de tipul cafea, băuturi acidulate, piper, ardei iute, zaharuri etc. Mâncați mai multe mâncăruri alcaline;
* mese regulate, consumate în aproximativ același interval orar, cu aport de lichide între ele;
* consumarea alimentelor în liniște, nu în grabă, bine mestecate; nu se recomandă un prânz când suntem nervoși sau foarte, foarte obosiți; în timpul mesei, nu se vorbește la telefon, nu se privește la televizor;
* nu vă întindeți niciodată după masă și nici nu vă aplecați în mod repetat către podea; este recomandată plimbarea de 30 de minute sau efectuarea unor activități în ortostatism (în picioare).
Ca tratament fitoterapic, vă voi propune câteva alternative, care însă nu se vor administra toate odată:
* Infuzii de busuioc, flori de levanțică, cimbrișor sau rădăcini de melisă; ceaiurile se beau în cantitate de 1-2 căni pe zi, călduțe, înainte de mese;
* Gemoderivatul de smochin, care reglează secreția gastrică și favorizează cicatrizarea mucoasei digestive: 2 ml de 2 ori pe zi, dimineața și la prânz, în puțină apă, pentru 2 luni. Se poate asocia cu gemoderivatul de muguri de tei argintiu, cu efect antispastic: 2 ml, în puțină apă, seara;
* Extractul de lemn-dulce, cunoscut pentru reducerea inflamației la nivelul mucoasei gastrice, cât și pentru efectul său gastroprotector, în combinație cu extractul de sunătoare, cu efect cicatrizant și antiinflamator asupra epiteliului mucoasei gastrice, reprezintă o soluție eficientă pentru problemele gastrice. Chitosanul are efect puternic alcalinizant, stimulând regenerarea mucoasei gastrice. Toate aceste principii active se găsesc în capsulele Stomacalm, produs de Herbagetica. Recomand administrarea: 1 capsulă, de 3 ori pe zi, timp de 2 luni.
* Menta - prin mentolul și taninul conținut în frunze, are o acțiune anestezică de suprafață, dar și antispastică și carminativă; este una din cele mai cunoscute plante utilizate împotriva simptomelor de greață și vărsături. Se pot utiliza infuzia - 1-2 căni de ceai pe zi, băute la temperatura camerei, sau tinctura de mentă, 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în 100 ml de apă, precum și sub formă de ulei esențial (de foarte bună calitate, pentru a putea fi administrat intern): 1 picătură în puțină miere sau în ulei de măsline, de cânepă, de 2-3 ori pe zi.
* Ghimbirul este un remediu utilizat frecvent pentru a combate grețurile, relaxând stomacul și stopând astfel senzația de vomă. Se poate utiliza ținând în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir, sau adăugând ghimbir în orice tip de preparat. De asemeni, ceaiul din rădăcină de ghimbir are efect în tratarea vomei.
* Apa argiloasă - băută în cantități mici, de aproximativ 100 ml de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Se bea cu înghițituri mici, la fel ca toate ceaiurile recomandate mai sus. Apa argiloasă se va administra zilnic, timp de 3 săptămâni, apoi 10 zile pe lună, timp de 3 luni consecutiv.
Masajul abdominal efectuat inițial la nivelul stomacului, sub stern, prin mișcări circulare, și ulterior la nivelul întregului abdomen, poate relaxa musculatura și stimula digestia. Se poate efectua simplu sau cu o combinație de uleiuri esențiale (2 picături ulei esențial de lămâie și 1 picătură ulei esențial de ghimbir, sau 2 picături ulei esențial de chimen și 2 picături ulei esențial de mentă, diluate în 10 ml ulei vegetal). Puteți încerca și reflexoterapia.
Produsele recomandate se găsesc în farmacii și în magazinele naturiste. Chitosan și Stomacalm pot fi comandate și pe www.herbagetica.ro sau la telefon 0372.918.888.
Schema propusă se poate individualiza, cu condiția să oferiți mai multe date despre pacient. În speranța că recomandările vă vor fi de folos, vă doresc toate cele bune și Doamne ajută!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum pot ușura durerile cauzate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ - București, F. AS nr. 1152)
Afecțiuni cronice frecvente ale articulațiilor, artroza și spondiloza se instalează lent, odată cu înaintarea în vârstă, afectând discurile intervertebrale, unde pot apărea excrescențe (osteofite), determinând tumefacție, dureri și distrugerea cartilajelor. În cazul gonartrozei sau coxartrozei, limitând mobilitatea. Având în vedere specificația dvs., voi încerca să răspund pe scurt numai la "artroza din zona lombară și cea care afectează mâinile".
* Afecțiune de care nu scapă nicio persoană, localizată la contactul între a 5-a vertebră lombară și prima vertebră sacrală, "artroza lombară" provoacă uneori crize acute, care pot coborî și spre fese (lumbago, sciatică), accentuându-se frecvent în timpul zilei.
La zonele dureroase faceți radiografii. Dacă acestea arată clar îngustarea spațiului articular și apariția "ciocurilor de papagal", evoluția este inevitabil spre agravare. Pentru a încetini distrucția cartilajului articular, reducerea durerii, inflamației și anchilozarea articulațiilor afectate, este indicat ca zilnic să faceți gimnastică ușoară, să mergeți pe jos 1-5 km, să faceți kinetoterapie, să luați analgezice prescrise de medicul specialist.
* Artroza degetelor atinge, progresiv, articulațiile ambelor mâini, prezentând la vârful degetelor excrescențe osoase (noduli Heberden), care de obicei nu determină disconfort. Tratament: aspirină, masaj terapeutic, terapie Bioptron.
Dacă în articulațiile degetelor (cât mai aproape de palmă) apar "umflături", este vorba de "noduli Bouchard", care limitează mobilitatea. Tratamente: injectare intraarticulară de corticoizi (Diprophos, Celestone), Betaderm, tablete "Salix", ceai din coajă de salcie, unguent "Gheara diavolului".
Dacă apar dureri în articulația pumnului, declanșate de mișcarea policelui (degetul mare), putem vorbi de artroza trapezo-metacarpiană. Se tratează prin injectare locală de corticoizi și administrare de medicație antialgică.
Fizioterapia (infraroșii, laser, ultrasunete, magnetoterapie), masajul cu antiinflamatoare (Voltaren gel, Kinetic gel Plus, frecția Elidor, Flexigel lichid, Artrohelp Forte - Zenyth, Arnica gel, masaj cu ulei de camfor, alifie de untul-pământului și Lyprinol) vă poate aduce o rază de bucurie la bătrânețe. Multă sănătate!