Un vis cu Părintele Arsenie Boca

Cititor Formula AS
Icoana zburătoare

De mică am fost învățată că cel pe care trebuie să-l iubesc cel mai mult este Dumnezeu. N-am să uit nicio­dată când în Duminica Floriilor, mama mă îmbrăca frumos și mă ducea la biserică să mă împărtășească. Până pe la șapte ani, am copilărit mai mult pe la bunici, la țară, și nu era duminică să nu merg la biserică împre­ună cu ei. Bunicul meu a fost zeci de ani mâna dreaptă a preotului. Nu lipsea de la nicio slujbă, iar când se făcea o reparație la biserică, el era acolo și muncea cot la cot cu meșterii. În ultimul an din viață (a murit la șaptezeci și opt de ani) se urca pe turlele bisericii să vadă cum pun muncitorii tabla cea nouă și să fie sigur că nu se face treaba de mântuială.
Nu mă consider o mare credin­cioa­­­să și am, și eu, ca orice om, gre­șeli mai mari sau mai mici, așa că ceea ce vă voi povesti poate că nu este alt­ceva decât răsplata lui Dum­nezeu pen­tru dragostea ce i-au pur­tat-o buni­cii mei. Deci, dacă Dum­ne­zeu mă iu­bește, s-ar putea să mă iu­bească da­torită lor.
În martie, 2009 m-am dus să stau o vreme la ei. Îmi plăcea să mă în­tâlnesc cu primăvara la țară. În­tr-o seară, după ce am stat la povești cu bunicul (su­biectul povestirii fu­se­seră anii copi­lă­riei sale, trăită în Bulgaria), m-am re­tras în camera mea. În odaie era foar­te întuneric. Dar cu toate că îmi este foarte frică de noapte, n-am aprins be­cul și nici la televizor n-am dat dru­mul, ci m-am urcat în pat și mă gân­deam la prietenul meu, de care eram foarte îndrăgostită. Patul este pozițio­nat în așa fel încât eram cu spatele la geam și cu fața la pere­tele pe care bu­nica a pus două icoane, o candelă și o cruce argintie, cam de 25 cm lungime, ce-l avea pe Iisus Hris­tos răstignit - făcut din fosfor (cred), deoarece se ve­dea pe întune­ric. La un moment dat, dinspre geam a apă­rut o lumină foarte puternică, de culoare portocalie-roșia­tică care bă­tea exact spre cruce. M-am uitat mi­rată pe fereastră, deoarece nu avea de unde să vină lumină, pe cer nu era lună, nu aveam bec în partea aceea a casei și nu ardea lumina nici la ve­cini. Între timp, s-a format un cerc de foc în jurul crucii, și deși m-am spe­­riat, n-am țipat, n-am fu­git, nici becul nu l-am aprins, ci m-am așezat în ge­nunchi și am în­ce­put să mă în­chin foarte repede. În clipa următoare, Iisus de pe cruce s-a desprins exact în poziția în care era răstignit și a înce­put să pluteas­că până la mine și îna­poi, de vreo patru-cinci ori. M-am ridicat re­pede, am aprins becul, m-am uitat la ceas și am văzut că era 18.25. Tre­muram toată, simțeam un ames­tec de frică și bucurie, îmi venea să plâng, dar să și râd.
Nu le-am spus nimic bunicilor, pentru că eram con­vinsă că nu mă vor crede. Nu știam dacă este un semn de bine sau de rău. A fost de bine, pen­tru că după două luni de zile, m-am căsătorit cu băia­tul acela cu care eram prietenă de doi ani, fără ca în această perioadă să vorbim foarte serios despre căsă­torie. Ne-am hotărât dintr-odată, așa cum și lumina aceea din casa bunicilor a apărut dintr-odată.

Boala

În "Formula AS" am aflat pentru prima dată de Părintele Arsenie Boca, Sfântul din Ardeal, de care mi s-a lipit sufletul pentru totdeauna. Părintele spunea că cei ce mor de cancer ajung în cer. Bunicul meu a murit de cancer în săptămâna luminată, adică în săptămâna Paștelui. Fix la un an de la moartea lui, doctorii mi-au pus și mie diagnosticul de epiteliom bazocelular (can­cer de piele, pe care l-am făcut de la o aluniță pe care am rupt-o fără să vreau și pe care am neglijat-o foarte mult timp). Cu șase luni înainte să aflu că sunt bolnavă, am visat că eram într-o cameră de spital cu mai multe paturi, iar pe unul din ele stătea o bătrână care m-a în­tre­bat ce diagnostic mi-au pus doctorii, iar eu am răs­puns că aceștia m-au găsit sănătoasă și că nu am nimic. Bătrâna a făcut o pauză și mi-a zis: "Ai cancer, dar nu vor să-ți zică!". M-am trezit din somn și am început să râd de visul pe care l-am avut. După șase luni, visul se transformase în realitate, iar pe bătrână chiar am întâl­nit-o în camera de spital. Era din Petroșani și avea aceeași boală ca și mine, dar în stadiu avansat. Am tre­cut prin momente foarte grele și am primit foarte multe semne de la Dumnezeu. În iunie 2013, m-am operat, și pen­tru că mă simțeam foarte rău (făcusem ședințe de radioterapie) am început să mă rog foarte mult. Știam că este bine să-ți alegi un sfânt ocrotitor la care să te rogi când ai nevoie. În acea perioadă, am citit mai tot ce se putea citi despre Părintele Arsenie Boca și mă gândeam că nu mi-l pot alege ca sfânt ocrotitor, din cau­ză că nu este sanctifi­cat. Am citit foarte multe aca­tiste, dar simțeam că nu mi se leagă su­fletul de niciunul. În această perioadă, îl visam tot mai des pe Părintele Arse­nie Boca și ob­ser­vam că mă simt din ce în ce mai bine. De mai multe ori l-am visat tânăr, doar o singură dată bătrân, și mi-a vorbit de câteva ori în vis.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am trecut prin asemenea chin, pentru că am reușit să-l cunosc cu adevărat, să-l iubesc cu adevărat și să mă cunosc pe mine și sufletul meu cu adevărat.

Chilia din vârful muntelui

Acum o lună de zile, am avut, ia­răși, un vis fru­mos, care mi-a alungat îndoielile. Am visat că urcam niște munți foarte înalți, cu multă repezi­ciu­ne, și parcă mai mult zburând decât mer­gând; treceam prin aburi, prin nori, iar sub mine se vedeau mari prăpăstii. Am ajuns într-un sat unde mă aștepta o femeie cam de 60 ani, îmbrăcată într-o rochie albă, cu flori, care cum m-a vă­zut, mi-a spus că mă va însoți pe tot drumul. Satul în care trăia era foarte frumos, cu foarte multă verdeață, cu foarte puțini oameni, foarte puține ca­se - acestea erau frumos zugrăvite și în loc de garduri erau flori mici, de toa­te culorile. Mi-am continuat dru­mul, cu femeia în urma mea și, dintr-odată, în fața noastră se întindea o câmpie de un verde ireal, iar deasupra cerul, care era foarte aproape de pământ, și câțiva nori, pe care, dacă aș fi întins mâna, sigur i-aș fi atins. Dintr-un nor, doar pe-o parte, curgeau picături de ploaie care străluceau, iar din câmpie țâșnea, ici și colo, apă (ca din fântânile arte­zie­­ne). Atâta frumusețe n-am văzut și n-am să văd niciodată. Mi-am conti­nuat drumul, dar dintr-odată el a înce­put să urce pe stânci și pe munți, deve­nise foarte obositor. Pentru că urcam din ce în ce mai greu, femeia m-a luat de mână și mă trăgea după ea. Cu mari eforturi, în cele din urmă am ajuns în vârful muntelui, unde era o chilie. Cum intrai în ea, ime­diat în dreapta, pe peretele cu ușă, era o icoană foar­te veche, acoperită cu o țiplă (probabil ca să o pro­tejeze). Pe ea era pictat sfântul Arsenie Boca. Era o icoană făcătoare de minuni și am ridicat țipla de pe ea și am sărutat-o. În aceeași icoană, undeva, în depărtare, se vedea și Iisus răstignit. M-am aplecat să mai sărut o dată icoana, dar atunci m-am trezit.
La aproximativ o săptămână de la acel vis, eram acasă, în tura liberă și făceam mâncare în bucătărie, când aud ușa de la intrare și îl văd apoi pe soțul meu că bagă capul pe ușa de la bucătărie și-mi arată revista "Formula AS". Din fugă, am văzut numele părintelui Arsenie Boca scris mare, într-un titlu de pe o pagină. Exista și o fotografie identică cu aceea văzută în vis. Am lăsat mâncarea, am început să citesc și am rămas șo­­cată. Cel care semna articolul în care se vorbea des­pre părintele Arsenie Boca spunea că minunile care se înfăptuiesc la mormântul de la Prislop și miile de cre­dincioși care îl caută săptămână de săptămână vorbesc de la sine despre puterea și sfințenia lui. Am știut, atunci, că textul acela e scris pentru mine. Că părintele Arsenie Boca nu e sfânt de la cei care acordă rangul acesta, ci e sfânt de la Dumnezeu. Mi-am ales bine ocrotitorul. Îl am alături de mine, zi de zi, în toată viața mea.

LUCREȚIA - Călărași