Leacuri de sănătate cu... aer

Florentin Popa
- Știați că dinamismul fizic și tonusul întregului orga­nism este determinat de felul în care respirăm? Știați că o respirație corectă, profundă și totală, ne poate scăpa de boli? Dacă nu, învățați pas cu pas cum să folosiți aerul, în scop terapeutic -

Toată lumea crede că știe să res­pire. Nu este adevărat!

Uitați-vă în jurul dvs. și veți observa că majoritatea oamenilor au o respirație gre­­oaie, insu­fi­cientă, super­fi­­cială, nesă­ți­oa­să, zgomotoasă. Pe lângă dezordinea to­tală din viața noas­tră de zi cu zi (stres, ner­vo­zi­tate, muncă ex­ce­sivă și iri­tantă, seden­ta­rism, medii toxice, consum de al­cool), res­pi­ra­ția deficitară îndepărtează omul și mai mult de o exis­tență normală. Toată lumea crede că știe să res­pire. Nu este adevărat! Modul în care respirăm co­tea­­ză cali­tatea vieții, nivelul unui trai e­chi­librat din punct de vedere intelec­tual, psi­hic și fizic. E bine să încercăm să ne corectăm de­fi­cien­țele res­piratorii, prin pro­pria noastră voin­ță, deoa­rece o respirație in­su­ficientă și su­per­ficială are în timp re­­per­­cusiuni gra­ve asu­pra în­tregului orga­nism: părțile in­fe­­­ri­oare ale plă­­mâ­nilor nu mai lucrează la ca­pa­citatea nor­mală (motiv ce poate fa­vo­riza enfizemul), arderile la ni­vel digestiv nu se mai fac co­rect, oxige­narea sângelui și a creie­rului la­să de dorit.

Primii pași

Pentru a ne proteja și a ne menține să­­nătatea la nivelul dorit, trebuie să în­vă­țăm să respirăm corect atât pe parcursul zilei, cât și al nopții. Un exemplu bun de ur­­mat: respirația unui nou-născut. Ob­ser­va­ți-l și vă veți con­­vinge că respiră corect și com­plet.
Dimineața, când ne tre­zim, nu trebuie să sărim ime­diat din pat, dar nici să le­ne­vim prea mult. E bine să ne întindem cât mai pu­ternic pentru a detensiona orga­nis­­mul, iar în mo­men­tul în care coborâm din pat trebuie să fim cu ade­vărat treji. Înainte de a merge la baie, este indi­cat să bem un pa­­har cu apă sau suc de portocale (pentru ca mic­țiunea să se facă com­plet), după care facem rapid un duș dinamic, cu apă mai mult rece decât caldă. Cor­pul trebuie frec­țio­nat cu un prosop aspru pentru a pune sân­gele în miș­ca­re. Apoi, îmbrăcați cât mai lejer, în fața unui geam deschis, în­cepem respirația: tra­gem profund aer pe nas pâ­nă um­plem cavi­ta­tea abdo­mi­nală și tora­ci­că, după care ex­pi­­răm încet pe gură. În pri­ma săptămână fa­cem acest exer­cițiu zil­nic, timp de 5 mi­nute, după care îl pre­­lun­gim progresiv, astfel ca în săp­tă­mâ­nile 11-12 să ajun­gem la 15 minute o repri­ză de respirație. În­cepând cu săp­tă­mâna a 6-a putem face câte o repriză de 10 mi­nute înain­te de prânz sau/și seara, înain­te de cul­­care. Din săptămâna a 12-a, putem înce­pe metodic di­ver­se exerciții de respirație, pe care vi le prezentăm în con­tinuare.

Respirația completă

Respirația completă (sau respirația în 4 timpi) este simplă din punct de vedere teh­nic și deosebit de efi­cace. Timpul 1. Ins­pi­răm pe nas timp de 6-7 secunde (nu­mă­rând în gând). Timpul 2. Reținem aerul în plă­mâni timp de 10 se­cun­de. Timpul 3. Ex­pi­răm timp de 6-7 secunde. Timpul 4. Du­pă ce am expirat rămânem așa, fără să inspirăm, vreme de 4-5 secunde.
După o pauză de 10-14 secunde (timp în care respi­răm normal), reluăm exer­ci­țiul cu timpii 1-2-3-4 - pauză. Această res­pi­rație se face gradat, adică 3-4 respirații complete (cu pauze de 10-14 secunde) în trei reprize pe zi (dimineața, la prânz și seara), în pri­me­le două săptămâni. Gra­dat, numărul de res­pirații va crește, ajun­gând la 8-10 res­pi­rații/repriză în săp­tă­mâ­nile 6-7 și la 16-20 respi­ra­ții/repriză în săp­tămânile 12-14.

Respirația de forță
("Crucea")


Cu picioarele depărtate la lățimea u­me­rilor, mâi­nile de-a lungul corpului și com­plet relaxați, începem exer­cițiul.
1. Inspirație bruscă, pe nas, cu lovirea la­rin­gelui de către curentul de aer. Con­­comitent, degetele se strâng în pumn, iar brațele se aruncă cu putere lateral spre spate, la nivelul umerilor. Capul se lasă pe spate, corpul se arcuiește la maxi­mum spre spate, toți mușchii sunt ten­sio­nați la limită. Inspirația durează 4 se­cun­de.
2. Reținerea aerului: 4 secunde (Atenție! Nu depășiți timpii, este foarte periculos).
3. Expirație bruscă, cu gura rotundă. Cor­­pul se ar­cu­ieș­te în față, cu mâinile în­tinse, aproape atingând podea­ua. Se în­cru­cișează mâinile pentru eliminarea ten­siu­nii și se revine în poziția de relaxare ini­țială. Expirația: 4 se­cun­de.
Atenție: În prima săptămână, acest exer­­cițiu se face dimineața de 10 ori, se re­pe­­tă la ora 12.00 de 10 ori și cu o oră înainte de culcare - tot de 10 ori. Din a doua săp­tămână, fiecare re­priză se face de 20 de ori.

Respirația yoga
Respirația dirijată (în trei timpi)


1. Respirația abdo­mi­nală: inspirați pre­lung aerul pe nas, pentru a umple vâr­fu­rile in­ferioare ale plămâ­nilor (abdomenul se bom­bează în acest timp).
2. Respirația costală: inspirați în conti­nua­re pentru a umple partea mijlocie a plă­­mânilor (abdomenul revi­ne la loc, cu­tia to­racică se dilată ușor).
3. Respirația clavicu­lară: se inspiră în continuare pe nas pentru a umple vârful plămânilor (timp de 10 se­cunde). Se reține aerul în plămâni 10 secunde, după care se face expirația, tot pe nas, timp de 10 se­cun­de. Se fac trei reprize pe zi, a câte 15 mi­nute fiecare.

KAPALABATI (Foalele fierarului)
Tehnica de execuție: inspirația și expi­ra­ția se efec­tu­ează legat, una după alta, fără întrerupere și într-o suc­cesiune ra­pi­dă (ca un gâfâit). Intensificați expirația prin con­trac­­ția mușchilor ab­do­minali. Ac­țio­­nând ast­fel, se eli­mină tot aerul din plă­mâni. Când ins­pirați, umflați abdomenul. Exerci­țiul are efect tera­peutic pentru: sinu­zită, indis­po­ziții bron­șice, tra­heite, laringite, afecțiuni ale cor­zilor vocale, T.B.C. Cu aju­torul kapa­la­bati se cu­răță aparatul res­pi­rator și căile na­zale, se înlătură spasmele bronșice. În ulti­mul timp, s-au observat efecte benefice și în ca­zul astmului bronșic. Prima săp­tămână se fac 5-10 re­pri­ze a 15 ins­pi­rații-ex­pi­ra­ții zil­nic.
Atenție! La finele unei reprize, rețineți aerul în piept 10 secunde, apoi proptiți băr­bia puternic în osul pieptului (cla­vi­cu­lă) și expirați prelung. Din a doua săptă­mâ­nă, se fac două reprize a 50 ins­pirații-expirații fie­care. Din săp­­tă­mâna a cincea și în con­ti­nuare, se face o repriză a 100 de ins­pirații-ex­pirații zilnic.
(Exercițiile yoga se fac cu fața spre nord.)
După două luni de respirații corecte, veți fi alt om.