Toată lumea crede că știe să respire. Nu este adevărat!
Uitați-vă în jurul dvs. și veți observa că majoritatea oamenilor au o respirație greoaie, insuficientă, superficială, nesățioasă, zgomotoasă. Pe lângă dezordinea totală din viața noastră de zi cu zi (stres, nervozitate, muncă excesivă și iritantă, sedentarism, medii toxice, consum de alcool), respirația deficitară îndepărtează omul și mai mult de o existență normală. Toată lumea crede că știe să respire. Nu este adevărat! Modul în care respirăm cotează calitatea vieții, nivelul unui trai echilibrat din punct de vedere intelectual, psihic și fizic. E bine să încercăm să ne corectăm deficiențele respiratorii, prin propria noastră voință, deoarece o respirație insuficientă și superficială are în timp repercusiuni grave asupra întregului organism: părțile inferioare ale plămânilor nu mai lucrează la capacitatea normală (motiv ce poate favoriza enfizemul), arderile la nivel digestiv nu se mai fac corect, oxigenarea sângelui și a creierului lasă de dorit.
Primii pași
Pentru a ne proteja și a ne menține sănătatea la nivelul dorit, trebuie să învățăm să respirăm corect atât pe parcursul zilei, cât și al nopții. Un exemplu bun de urmat: respirația unui nou-născut. Observați-l și vă veți convinge că respiră corect și complet.
Dimineața, când ne trezim, nu trebuie să sărim imediat din pat, dar nici să lenevim prea mult. E bine să ne întindem cât mai puternic pentru a detensiona organismul, iar în momentul în care coborâm din pat trebuie să fim cu adevărat treji. Înainte de a merge la baie, este indicat să bem un pahar cu apă sau suc de portocale (pentru ca micțiunea să se facă complet), după care facem rapid un duș dinamic, cu apă mai mult rece decât caldă. Corpul trebuie frecționat cu un prosop aspru pentru a pune sângele în mișcare. Apoi, îmbrăcați cât mai lejer, în fața unui geam deschis, începem respirația: tragem profund aer pe nas până umplem cavitatea abdominală și toracică, după care expirăm încet pe gură. În prima săptămână facem acest exercițiu zilnic, timp de 5 minute, după care îl prelungim progresiv, astfel ca în săptămânile 11-12 să ajungem la 15 minute o repriză de respirație. Începând cu săptămâna a 6-a putem face câte o repriză de 10 minute înainte de prânz sau/și seara, înainte de culcare. Din săptămâna a 12-a, putem începe metodic diverse exerciții de respirație, pe care vi le prezentăm în continuare.
Respirația completă
Respirația completă (sau respirația în 4 timpi) este simplă din punct de vedere tehnic și deosebit de eficace. Timpul 1. Inspirăm pe nas timp de 6-7 secunde (numărând în gând). Timpul 2. Reținem aerul în plămâni timp de 10 secunde. Timpul 3. Expirăm timp de 6-7 secunde. Timpul 4. După ce am expirat rămânem așa, fără să inspirăm, vreme de 4-5 secunde.
După o pauză de 10-14 secunde (timp în care respirăm normal), reluăm exercițiul cu timpii 1-2-3-4 - pauză. Această respirație se face gradat, adică 3-4 respirații complete (cu pauze de 10-14 secunde) în trei reprize pe zi (dimineața, la prânz și seara), în primele două săptămâni. Gradat, numărul de respirații va crește, ajungând la 8-10 respirații/repriză în săptămânile 6-7 și la 16-20 respirații/repriză în săptămânile 12-14.
Respirația de forță
("Crucea")
Cu picioarele depărtate la lățimea umerilor, mâinile de-a lungul corpului și complet relaxați, începem exercițiul.
1. Inspirație bruscă, pe nas, cu lovirea laringelui de către curentul de aer. Concomitent, degetele se strâng în pumn, iar brațele se aruncă cu putere lateral spre spate, la nivelul umerilor. Capul se lasă pe spate, corpul se arcuiește la maximum spre spate, toți mușchii sunt tensionați la limită. Inspirația durează 4 secunde.
2. Reținerea aerului: 4 secunde (Atenție! Nu depășiți timpii, este foarte periculos).
3. Expirație bruscă, cu gura rotundă. Corpul se arcuiește în față, cu mâinile întinse, aproape atingând podeaua. Se încrucișează mâinile pentru eliminarea tensiunii și se revine în poziția de relaxare inițială. Expirația: 4 secunde.
Atenție: În prima săptămână, acest exercițiu se face dimineața de 10 ori, se repetă la ora 12.00 de 10 ori și cu o oră înainte de culcare - tot de 10 ori. Din a doua săptămână, fiecare repriză se face de 20 de ori.
Respirația yoga
Respirația dirijată (în trei timpi)
1. Respirația abdominală: inspirați prelung aerul pe nas, pentru a umple vârfurile inferioare ale plămânilor (abdomenul se bombează în acest timp).
2. Respirația costală: inspirați în continuare pentru a umple partea mijlocie a plămânilor (abdomenul revine la loc, cutia toracică se dilată ușor).
3. Respirația claviculară: se inspiră în continuare pe nas pentru a umple vârful plămânilor (timp de 10 secunde). Se reține aerul în plămâni 10 secunde, după care se face expirația, tot pe nas, timp de 10 secunde. Se fac trei reprize pe zi, a câte 15 minute fiecare.
KAPALABATI (Foalele fierarului)
Tehnica de execuție: inspirația și expirația se efectuează legat, una după alta, fără întrerupere și într-o succesiune rapidă (ca un gâfâit). Intensificați expirația prin contracția mușchilor abdominali. Acționând astfel, se elimină tot aerul din plămâni. Când inspirați, umflați abdomenul. Exercițiul are efect terapeutic pentru: sinuzită, indispoziții bronșice, traheite, laringite, afecțiuni ale corzilor vocale, T.B.C. Cu ajutorul kapalabati se curăță aparatul respirator și căile nazale, se înlătură spasmele bronșice. În ultimul timp, s-au observat efecte benefice și în cazul astmului bronșic. Prima săptămână se fac 5-10 reprize a 15 inspirații-expirații zilnic.
Atenție! La finele unei reprize, rețineți aerul în piept 10 secunde, apoi proptiți bărbia puternic în osul pieptului (claviculă) și expirați prelung. Din a doua săptămână, se fac două reprize a 50 inspirații-expirații fiecare. Din săptămâna a cincea și în continuare, se face o repriză a 100 de inspirații-expirații zilnic.
(Exercițiile yoga se fac cu fața spre nord.)
După două luni de respirații corecte, veți fi alt om.