TENUL SENSIBIL

Iulia Vlad
Îngrijirea de primăvară

Se recunoaște datorită delicateții sale deosebite și a culorii care bate adesea în roz. Se irită ușor prin folosirea îndelungată a anumitor pro­du­se cosmetice, din cauza factorilor de poluare externi și a razelor ultravio­lete. Are "aplecare" spre alergii și roșeață și, foarte adesea, apar pe el vinișoare roșii în zona nasului și a pomeților. Gradul de sensibilitate e diferit și tre­buie tratat di­fe­rit. Dacă tenul dvs. nu suportă produ­sele de întreținere obiș­nuite, curățați-l cu lapte integral și fo­losiți apoi o soluție for­mată din gli­cerină și apă de trandafiri.
* Pentru machiaj - alegeți pro­duse hipo­aler­genice, pe care, după ce vă întoarceți acasă, în­de­părtați-le bine. Pentru înlă­turarea machiajului folosiți un lapte dema­chiant spe­cial (sau pu­țină smân­tână proas­pă­tă, dar nu de la frigi­der), pe care îl aplicați cu tam­poane curate de va­tă.
* Pentru spălat - evi­tați ge­lurile sau săpu­nurile, pentru că ele iau umezeala și grăsi­mea obrazului, sensi­bili­zân­du-l și mai puter­nic. Folosiți, mai degrabă, o soluție dema­chian­tă hi­po­aler­genică sau, dacă sunteți adeptele cos­meticii naturiste, spălați-vă cu apă de ploaie ori de câte ori vi se ivește oca­zia. Însă în orice împre­ju­rare evi­tați apa rece de la robinet, înlocuind-o cu apă caldă, care va înlătura toate urmele de machiaj.
* Pentru uscarea obra­zului - folo­siți numai prosoape moi. Nu vă fre­cați, evitați iritarea pielii.
* Pentru întreținerea tenului - ape­lați numai la creme intensiv hidra­tante, pe ambala­jul cărora să fie pre­cizat că sunt indicate pentru tenurile sensibile.

Rețete de preparat acasă

Curățarea tenului

Loțiune de demachiat cu pătrunjel
Ingrediente:
1 lingură de pătrunjel proas­păt tocat, 50 ml ulei de măsline, 50 g lanolină, 30 ml ulei de migdale.
Mod de preparare: puneți pătrun­jelul tocat într-o sticlă și turnați dea­supra uleiul de măsline, lăsând produ­sul o săp­tă­mână la ma­ce­rat. Strecurați li­chi­dul printr-o sită. Vărsați într-un vas emailat, așe­zat pe o baie de aburi, uleiul de măsline, lanolina și uleiul de migdale, lăsați-le să se înfier­bânte până devin lichide și omogene, apoi turnați soluția obținută într-o sti­clă. Veți obți­ne un demachiant exce­lent, indicat în mod special pentru cu­ră­țarea tenului sen­sibil.

Hrănirea tenului


Cremă cu avocado
Ingrediente: 2 ouă, 50 ml ulei de avo­cado (se găsește la magazinele cu produse cosmetice), 1 vârf de cuțit cu sare de mare (o găsiți în comerț), 1 lin­guriță suc de lămâie, 1 linguriță oțet de mere.
Mod de preparare: despărțiți albu­șul de gălbenuș și amestecați uleiul de avo­cado în gălbenuș până obțineți o maio­neză. Adăugați sarea de mare, su­cul de lămâie (proas­păt stors și stre­cu­rat) și oțe­tul de mere (preferați-l pe cel vândut la piață, de api­cul­tori) și adău­gați albu­șu­rile bătute spumă. Ames­te­cați cu grijă, până obțineți o masă omogenă. Puneți pro­du­sul într-o cutie goală de cre­mă și păstrați-l la frigider.
Crema aceasta conți­ne toate ele­men­tele de care are nevoie pielea sen­sibilă, care se irită ușor: albumină, acizi grași nesaturați, valo­rile necesare de pH pen­tru stratul acid de protecție a pielii.

Întreținerea tenului

Mască cu avocado
Ingrediente: 1 albuș, 1 linguriță suc de lămâie, 2 lingurițe polen proaspăt, 1/2 avocado bine copt și cojit.
Mod de pre­parare: băgați toate in­gre­­di­en­tele într-un mixer și ames­te­ca­ți-le până ce se obține o masă omo­ge­nă. În­tindeți pas­ta obținută pe fa­ță, gât și de­­col­teu. Lăsați să acționeze 15 mi­nu­te, apoi spălați-vă.