Se recunoaște datorită delicateții sale deosebite și a culorii care bate adesea în roz. Se irită ușor prin folosirea îndelungată a anumitor produse cosmetice, din cauza factorilor de poluare externi și a razelor ultraviolete. Are "aplecare" spre alergii și roșeață și, foarte adesea, apar pe el vinișoare roșii în zona nasului și a pomeților. Gradul de sensibilitate e diferit și trebuie tratat diferit. Dacă tenul dvs. nu suportă produsele de întreținere obișnuite, curățați-l cu lapte integral și folosiți apoi o soluție formată din glicerină și apă de trandafiri.
* Pentru machiaj - alegeți produse hipoalergenice, pe care, după ce vă întoarceți acasă, îndepărtați-le bine. Pentru înlăturarea machiajului folosiți un lapte demachiant special (sau puțină smântână proaspătă, dar nu de la frigider), pe care îl aplicați cu tampoane curate de vată.
* Pentru spălat - evitați gelurile sau săpunurile, pentru că ele iau umezeala și grăsimea obrazului, sensibilizându-l și mai puternic. Folosiți, mai degrabă, o soluție demachiantă hipoalergenică sau, dacă sunteți adeptele cosmeticii naturiste, spălați-vă cu apă de ploaie ori de câte ori vi se ivește ocazia. Însă în orice împrejurare evitați apa rece de la robinet, înlocuind-o cu apă caldă, care va înlătura toate urmele de machiaj.
* Pentru uscarea obrazului - folosiți numai prosoape moi. Nu vă frecați, evitați iritarea pielii.
* Pentru întreținerea tenului - apelați numai la creme intensiv hidratante, pe ambalajul cărora să fie precizat că sunt indicate pentru tenurile sensibile.
Rețete de preparat acasă
Curățarea tenului
Loțiune de demachiat cu pătrunjel
Ingrediente: 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat, 50 ml ulei de măsline, 50 g lanolină, 30 ml ulei de migdale.
Mod de preparare: puneți pătrunjelul tocat într-o sticlă și turnați deasupra uleiul de măsline, lăsând produsul o săptămână la macerat. Strecurați lichidul printr-o sită. Vărsați într-un vas emailat, așezat pe o baie de aburi, uleiul de măsline, lanolina și uleiul de migdale, lăsați-le să se înfierbânte până devin lichide și omogene, apoi turnați soluția obținută într-o sticlă. Veți obține un demachiant excelent, indicat în mod special pentru curățarea tenului sensibil.
Hrănirea tenului
Cremă cu avocado
Ingrediente: 2 ouă, 50 ml ulei de avocado (se găsește la magazinele cu produse cosmetice), 1 vârf de cuțit cu sare de mare (o găsiți în comerț), 1 linguriță suc de lămâie, 1 linguriță oțet de mere.
Mod de preparare: despărțiți albușul de gălbenuș și amestecați uleiul de avocado în gălbenuș până obțineți o maioneză. Adăugați sarea de mare, sucul de lămâie (proaspăt stors și strecurat) și oțetul de mere (preferați-l pe cel vândut la piață, de apicultori) și adăugați albușurile bătute spumă. Amestecați cu grijă, până obțineți o masă omogenă. Puneți produsul într-o cutie goală de cremă și păstrați-l la frigider.
Crema aceasta conține toate elementele de care are nevoie pielea sensibilă, care se irită ușor: albumină, acizi grași nesaturați, valorile necesare de pH pentru stratul acid de protecție a pielii.
Întreținerea tenului
Mască cu avocado
Ingrediente: 1 albuș, 1 linguriță suc de lămâie, 2 lingurițe polen proaspăt, 1/2 avocado bine copt și cojit.
Mod de preparare: băgați toate ingredientele într-un mixer și amestecați-le până ce se obține o masă omogenă. Întindeți pasta obținută pe față, gât și decolteu. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi spălați-vă.