Ce fac în luna Mai cântăreții autohtoni...

Dana Ene
- Numărul sporit de vedete internaționale care inundă spațiul muzical românesc par să le dea brânci artiștilor autohtoni, scoși din spațiul de comunicare cu publicul. Adevărat și nu prea! Chiar dacă marile scene au fost ocupate, vedetele noastre n-au intrat în șomaj. Cei mai umblăreți au plecat în turnee de primăvară, iar "căsnicașii" se întâlnesc cu fanii prin cluburi. Pentru muzică e loc oriunde și oricând -

Vunk - La drum prin România

Pentru că nu se încumetă, deocamdată, să facă înconjurul lumii, trupa Vunk dă roată primăverii din spațiul românesc. Îndrăgiții rockeri au plecat anul acesta, cu cel mai ambițios proiect muzical al lor, într-un turneu prin 18 orașe din țară. Intitulat su­gestiv "Înconjurul lumii", el face referire la una dintre pie­sele cunoscute ale trupei, dar și la convingerea lor că: "România este mai mult decât o țară, este o lu­me". Deci, veți putea petrece alături de ei o seară de neui­tat, ascultându-le live melodiile de succes, într-o variantă acustică. Multe din piesele Vunk au fost rescrise pentru acest proiect spectaculos, iar membrii formației le-au redescoperit și s-au reîndrăgostit de ele, după cum se confesau chiar ei. "Pleacă", "Sca­pă-mă de ea", "Așa, și?!", "Prăjitura cu jeleu", "Numai la doi", "1000", "Dau alarma" și multe alte hituri Vunk vor suna cum, probabil, nu le-ați mai auzit vreodată.
Cornel Ilie, Gabriel Maga, Bogdan Crucianu și Nicu Sârghea v-au pregătit o mulțime de surprize. Alături de ei vor mai urca pe scena de concert și un cvartet de viori, trompetistul Dan Nico­lau, percuționistul Dan Încrosnatu, pianistul Bobby Stoica, iar la chi­tară îi va acompania Răz­van Ilie, fratele li­derului trupei. În des­chi­derea spectacolelor Vunk o veți putea as­cul­ta pe Alexandra Ușu­relu.
Și pentru că dezlăn­țuirea lor muzicală va ține întregul an, o să vă prezentăm deocamdată doar locurile în care îi puteți întâlni în luna lui Florar. Astfel, ei vor cân­ta pe 17 mai, la Fi­larmonica Paul Con­stantinescu din Ploiești, pe 18, la Teatrul GONG din Sibiu, pe 19, la Casa De Cultură a Stu­den­ților din Alba Iulia, pe 20, la Casa de Cul­tură a Sindicatelor din Ora­dea, pe 21, la Tea­trul Mu­nicipal din Baia Ma­re, iar pe 25 mai, la Filarmonica Oltenia din Cra­iova.
(Prețul biletelor, la oricare dintre aceste specta­cole ale trupei, pornește de la 40 lei. Puteți procura tichete online pe iabilet.ro.)

Alifantis & ZAN - Un album rostogolit

Dacă sufletul vă tresare mai degrabă la ritmurile folk decât la cele rock și vă aflați prin Capitală pe 20 mai, la Hard Rock Café, de la ora 21.30, puteți vedea un spectacol de poveste, cu Nicu Alifantis și trupa ZAN. Concertul "Alifantis & ZAN" este unul ani­versar.
Ce aniversează? Ei bine, chiar 20 de ani de la înfiin­țarea formației ce-l acompaniază adesea pe bar­dul de la Brăila. Înființată în anul 1995, ca trupă de studio pentru înregistrarea albumului "Voiaj" al lui Alifan­tis, ZAN a devenit din 1996, după realizarea discului "Nichita", o trupă de proiecte ce l-a acom­paniat ade­sea pe marele folkist. Alături de Virgil Po­pescu (chi­tară bass, voce), Sorin Voinea (keyboards, voce), Răz­van Mirică (chitară electro-acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (tobe) și Mihai Ne­niță (vioară), Nicu Alifantis și-a împlinit portofoliul discografic, ce include până în prezent nu mai puțin de 19 albume de studio.
"Povestea asta cu Zan a început într-o bună zi, când m-am hotărât să fac un album și s-a ros­togolit uite-așa, timp de 20 de ani... Alt­fel spus, pentru mi­ne a însemnat să ai prieteni alături de care să mergi umăr la umăr, să ai maeștri de la care să înveți per­ma­nent câte ceva, să clă­dești statui viselor tale, pe soclul solid al în­cre­derii partenerilor tăi, să ți se întindă o mână, să ți se des­chidă un suflet... toate aces­tea pentru mine înseamnă bucuria de-a trăi și de-a te iden­ti­fica cu ceea ce faci, indiferent că totul du­rează o secundă sau ani... sau Zani", spu­nea Alifantis într-un interviu recent.
Dar concertul ani­ver­sar Alifantis și Zan nu este singura sur­priză pe care marele artist și prietenii lui le-au pre­gă­tit-o fani­lor. Pe 25 mai o să apară pe piață un album nou, Ali­fantis - "Șo­tron, CD + Carte de colo­rat!". Con­certul de lan­sare al acestuia va avea loc pe 31 mai, în Parcul Titan, în ca­drul eve­nimen­tului "Gala Pepinierei de Talente", edi­ția a III-a.
Până a­tunci, gră­bi­ți-vă, dacă doriți să mai prindeți un bi­let la con­certul de la Hard Rock Café. Ti­che­tele costă - 90 de lei - un loc VIP la masă în fața scenei, și 70 de lei - cele cu loc la ma­să în sală sau fără loc, și pot fi achizi­țio­nate din re­­țeaua iaBilet dar și de la Hard Rock Café.

Ștefan Hrușcă - "Cântece de-acasă"

Ne-am obișnuit să-l ascultăm pe maramureșeanul Ștefan Hrușcă în prag de Crăciun, când vine acasă din țara lui a­doptivă, Ca­na­da, să ne colinde. A­nul acesta pa­re să-și fi schimbat obi­ceiurile și se întoarce în România în prag de vară, în traistă cu un disc nou nouț, inti­tu­lat "Cântece de-acasă". Noul album conține me­lodii de in­spirație fol­clo­rică, din zona Mara­mu­reșului, a Bihorului, a Mureșului. "E un proiect de suflet care sper să ajungă la inimile dumneavoastră, ale celor care m-au ascultat cu drag, de 33 de ani în­coace", spune artistul. "Sunt cântece vechi, inegala­bile, cu care am crescut sau pe care le-am descoperit și îndrăgit în multele mele călătorii și de care m-am simțit aproape. O apropiere pioasă și mereu fascinată de esența acestui neam al nostru, cu durerea și înțelepciunea sa fără sfârșit, dar și cu acel har ne­bănuit al său, de a rosti, în aceeași măsură, gândurile și adevărurile fiecăruia dintre noi. Dacă le știți, cântați-le! Dacă nu, ascultați-le! Vi le dă­ruiesc întru pre­țui­re și atentă păs­trare...". Și ca bucu­ria fanilor lui să fie deplină, a progra­mat nu mai puțin de cinci concerte pen­tru lansarea acestui nou disc al lui. Iată calendarul turneu­lui: 18 mai - Teatrul Dramatic "Sică Ale­xandrescu" din Bra­șov, 19 mai - Casa de Cul­tură a Sindicatelor din Sibiu, 20 mai - Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, 21 mai - Opera Na­țională din Timișoara, 8 iunie - Sala Mare a Tea­trului Național din Capitală.
Pentru reprezentațiile din țară, un bilet la concert costă 50 de lei. La spectacolul din București, sunt trei categorii de bilete: de 80, 100 și 120 lei (categoria VIP). Puteți procura tichete online pe biletoo.ro.