Motivațiile unei noi "revoluții" la Chișinău

Claudiu Tarziu
La Chișinău, ca și la București, mafia po­li­tico-economică este transpartinică, iar corupția - endemică.

După șase ani de la marile ma­ni­fes­tații de protest din aprilie 2009, care s-au sol­dat cu arestări, maltratări și morți din rândul de­monstranților și au grăbit debarcarea de la pu­tere a comuniștilor, nimic fundamental nu pare să se fi schimbat. Partidul Co­mu­niș­tilor este, de facto, în coa­liția de guvernare "pro-euro­peană", ba a impus și premierul, jaful banului public se petrece în­tr-un ritm la fel de alert, in­tegrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană continuă să fie un deziderat îndepărtat. Așa încât uriașul miting desfășurat du­minică, 3 Mai, în Piața Marii Adunări Națio­nale, la care au participat 50.000 de persoane, este nu numai pe deplin justificat, ci și un semn de sănătate morală a poporului. Organizați de un grup de ONG-uri, reunite sub numele Plat­for­­ma Civică "Demnitate și Adevăr", demons­tranții au cerut: anchetarea serioasă a crimelor co­mise de guvernanți în aprilie 2009, declan­șarea în fapt, nu doar în vorbe, a luptei împotriva corupției, recuperarea zecilor de miliarde de lei devalizate din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, demisia politicienilor care au fost implicați sau au tolerat acte de corupție, pedepsirea exemplară a tuturor vinovaților de fărădelegi, accelerarea procesului de aderare la UE. Manifestații similare au mai avut loc la Chișinău, începând cu luna martie a.c., dar cu un număr incomparabil mai mic de participanți, de doar câteva mii, și, prin urmare, cu un ecou mai redus. Coaliția minoritară de guvernământ "Ali­anța pentru o Moldovă Europeană" (Parti­dul Liberal Democrat și Partidul Democrat, susținute în Parlament de Partidul Comuniștilor) are mari probleme de credibilitate, pentru că a con­tinuat să facă exact ce le reproșa comuniș­tilor, pe când aceștia erau la putere, în perioada 2001 - 2009. Iar reacțiile sale la protestele cetă­țenilor demonstrează că încă nu conștientizează primejdia în care se află. O serie de politicieni din PLD și PD au recunoscut că revendicările oamenilor sunt îndreptățite, dar au atras atenția că în spatele protestelor pot fi anumite interese politice. Cu siguranță așa e: sunt interesele le­gi­time ale cetățenilor moldoveni. Premierul Chiril Gaburici a convocat guvernul în ședință de ur­gență, în seara mitingului, și a cerut instituțiilor de forță "să monitorizeze și să țină sub control ordinea publică, pentru a nu admite violențe și dezordine în masă, periclitarea funcționării ins­ti­tuțiilor de stat și potențialele încercări de van­dalizare sau devastare a sediilor și edificiilor". El a promis, totodată, că se va întâlni cu repre­zentanții demonstranților pentru negocieri, dar a renunțat când aceștia au insistat să vină la Biblioteca Națională - un apropo străveziu la lipsa de studii a șefului Executivului.
Drept urmare, liderii Platformei "Demnitate și Adevăr" au anunțat că vor relua protestele peste două săptămâni, dacă guvernul nu le va în­deplini solicitările. Rămâne de văzut cum va răs­punde Cabinetul Gaburici în privința mă­surilor anticorupție cerute. Deocamdată, la pre­siu­nea străzii, șeful Parlamentului moldovenesc, Andrian Candu, a publicat raportul societății americane de audit Kroll, care a fost angajată de Banca Națională, pentru a descoperi cine sunt autorii "jafului secolului", de 750.000 de euro, din trei bănci locale, un raport care îl indică drept principal beneficiar pe tânărul magnat Ilan Shor (n. 1987, Tel Aviv), care a fost ajutat în manevrele sale de politicieni și înalți funcțio­nari ai statului moldovenesc. În aceste condiții, nu e clar dacă și cine va fi sacrificat pentru a da sa­tis­facție mulțimii.
În concluzie, la Chișinău, ca și la București, al­ternanța la putere Stânga - Dreapta nu pare a (mai) fi soluția pentru ieșirea din criza politică, până ce partidele nu vor fi curățate de mafioți. Da­că la București Justiția se străduiește să re­se­teze clasa politică, la Chișinău - unde nu există această perspectivă -, încearcă să o facă strada.