Istoria spanacului ca hrană și remediu începe în urmă cu 3000 de ani, în străvechea Persie, unde a fost cultivat pentru prima oară. De la perși, spanacul a fost preluat de chinezi și indieni, care l-au transformat în feluri de mâncare extrem de rafinate, "exportându-le" mai apoi în lumea arabă, de unde au ajuns în bucătăria occidentală, odată cu invazia maurilor în Spania.
Statutul de medicament, spanacul îl capătă în Europa doar la începutul secolului XX, când cercetătorii au descoperit bogăția de magneziu, potasiu și vitamine din frunzele sale. Adevărata celebritate, spanacul o capătă însă începând cu anii 20, când apare seria de desene animate americane cu Popeye, simpaticul marinar, nedespărțit de conservele cu spanac care îi dau putere. Studii recente, făcute la o universitate suedeză, au confirmat efectele pozitive ale spanacului asupra rezistenței fizice și a forței musculare, mitul lui Popeye având, deci, un sâmbure de adevăr.
Preparate din spanac
Salata de spanac: două mâini de frunze și tulpini foarte fragede se curăță bine de impurități, apoi se clătesc în mai multe ape. După spălare, frunzele și tulpinile se toacă fin, pe o planșetă de lemn, iar apoi se adaugă puțină sare, puțin suc de lămâie și ulei de măsline. Se mai pot adăuga și câteva frunze de pătrunjel și leuștean, pentru aromă, și salata-i gata, putând fi consumată în cantități mari, pentru că este foarte bine tolerată de stomac.
Sucul de spanac: în vasul mixerului electric se pune o mână de frunze de spanac, de un verde cât mai viu, bine spălate și curățate și fără porțiuni uscate, și un pahar (200 de mililitri) de apă plată sau apă de izvor. Se mărunțește planta foarte bine (vreme de aproximativ două minute), după care se adaugă imediat 1-2 lingurițe de suc de lămâie, pentru gust și pentru prevenirea oxidării principiilor active. Se consumă sucul astfel obținut, nefiltrat, cât mai repede, așa încât să aibă maximum de proprietăți curative.
Spanacul fiert: se recomandă atunci când, din cauza sensibilității gastro-intestinale, nu putem consuma frunzele sale proaspete. Se obține astfel: trei-patru mâini de spanac se curăță și apoi se spală în mai multe ape, după care se pun la fiert la foc iute, în apă cât să le cuprindă. Când frunzele au devenit moi și ușor comestibile, zeama rezultată în urma fierberii se scurge într-o cană, iar la frunzele de spanac rămase se adaugă sare după gust, puțin ulei de măsline și suc de lămâie. Se consumă cald, iar pentru un gust mai bun se poate pune puțin unt, piper și chiar smântână, căpătând astfel o forță calorică mai mare și devenind un fel de mâncare principal.
Tratamente cu spanac
Spanacul și detoxifierea
Frunzele sale proaspete, de o culoare verde foarte închisă, sunt foarte bogate în clorofilă, cel mai blând și mai puternic agent de detoxifiere cunoscut. Ingerate zilnic, cantitățile mari de clorofilă atrag, asemenea unui magnet, metalele grele și radioactive din organism, ajutând la eliminarea lor în mod natural. Clorofila este supranumită și sângele verde, deoarece are o structură foarte asemănătoare cu cea a hemoglobinei, dar și pentru că ajută la eliminarea din sânge a radicalilor liberi, a unor otrăvuri periculoase, cum ar fi pesticidele, conservanții și coloranții din alimente. De asemenea, ajută la eliminarea din organism a unor substanțe care intră în compoziția detergenților și a maselor plastice și care au un efect hormonal nefast.
Pentru a beneficia la maximum de efectele clorofilei, se consumă salată de spanac în cantități cât mai mari, cu ulei de măsline, care-i potențează acțiunea. Două porții de salată de spanac, fiecare având aproximativ 150 de grame, consumate zilnic, vreme de 14 zile, ajută la o detoxifiere amplă a organismului, protejându-l de bolile cu substrat hormonal ori nervos, dar și de bolile autoimune.
Spanacul și bolile cardiovasculare
Frunzele de spanac, atât cele consumate sub formă de salată, cât și cele fierte, sunt foarte bogate în potasiu și magneziu, minerale care reglează în mod natural tensiunea arterială. Apoi, vitaminele pe care le conține spanacul crud întăresc pereții vaselor de sânge și previn apariția accidentelor vasculare cerebrale. Nu în ultimul rând, spanacul ajută la ținerea sub control a colesterolului, prevenind astfel apariția arteritei obliterante, a arteriopatiilor în general și a infarctului miocardic.
Este important și efectul spanacului de reducere a greutății corporale, element de primă importanță în prevenirea și combaterea bolilor de inimă. Având foarte puține calorii, fiind bogat în fibre alimentare și substanțe cu efect diuretic, spanacul - consumat mai ales în cure - este un excelent ajutor pentru slăbit.
Spanacul și diabetul
Cura cu salată de spanac, din care se consumă câte 300 de grame pe zi, este un adevărat medicament antidiabetic, netoxic și cu o acțiune extrem de complexă. Cercetătorii au descoperit în frunzele sale o substanță (acidul alfa-lipoic) care are două efecte de primă importanță în lupta împotriva diabetului: 1. Reduce nivelul zahărului din sânge, încetinind procesele de absorbție ale acestuia din alimente. 2. Scade rezistența organismului la insulină, ceea ce înseamnă că pancreasul nu va mai fi suprasolicitat.
Efectul curei cu spanac în tratamentul diabetului de toate tipurile este impresionant. La diabetul de tip 2, ajută la reducerea medicației specifice, stopând evoluția bolii. La diabetul de tip 1, cura cu spanac, asociată cu consumul unor alimente cu indice glicemic scăzut, ajută la reducerea dozelor de insulină, previne apariția complicațiilor bolii și crește speranța de viață. Cercetătorii au mai descoperit faptul că acidul alfa-lipoic din spanac previne și ajută la ameliorarea neuropatiilor diabetice.
Spanacul și forma fizică
Medicii de la Institutul Karolinska, din Suedia, au descoperit că un consum de 300 de grame de spanac pe zi îmbunătățește oxigenarea celulară cu aproximativ 5%, crescând forța musculară și rezistența la efort. Efectul a fost constatat atât în cazul atleților, cât și în cazul persoanelor care depun un efort fizic normal. Interesant este că oxigenarea celulară se îmbunătățește nu după 3 secunde, cât îi lua lui Popeye pentru a deveni un super-erou, ci după 3 zile, ceea ce este - totuși - un efect foarte rapid pentru un remediu 100% natural.
Spanacul și întinerirea
Frunzele verzi ale spanacului conțin o sumedenie de substanțe extrem de folositoare pentru menținerea tinereții și, nu în ultimul rând, a frumuseții. De pildă, câteva dintre vitaminele și oligoelementele pe care le conține sunt un puternic stimulent al producției de colagen, acesta fiind cel care dă elasticitate și fermitate pielii, unghiilor și țesuturilor elastice, în general. Apoi, spanacul ajută la menținerea colorației normale și a rezistenței firelor de păr, prevenind încărunțirea, pierderea rezistenței și a strălucirii lor.
Asupra oaselor, un efect extrem de benefic îl au vitamina K și siliciul natural conținute de spanac, care ajută la menținerea și la redobândirea densității lor normale, prevenind și ameliorând, astfel, osteoporoza.
Spanacul și cancerul
Există nu mai puțin de șase substanțe cu efect antioxidant și antitumoral în frunzele spanacului. Cel mai bine beneficiem de acestea atunci când consumăm frunzele sale crude, care sunt foarte bogate în minerale și oligoelemente, dar și în vitamine și enzime, care s-ar degrada foarte ușor în procesul gătirii. Medicii de la institutul american Queensland au observat că persoanele predispuse la diferite tipuri de cancer de piele s-au bucurat de o adevărată imunitate la această boală, în condițiile în care au ținut o cură cu spanac. De asemenea, la bolnavii cu cancer la intestin, gastric sau mamar, care au consumat spanac, s-a observat încetinirea ritmului de creștere și chiar stoparea evoluției tumorilor. Aceasta se datorează în principal vitaminei B9, care are un efect antitumoral atât de puternic, încât este necesar să o cunoaștem în amănunt.