Maladia Lyme - Vremea căpușelor a sosit!

Rodica Demian
- Transmisă de mușcătura căpușei, maladia Lyme a devenit frecventă în Europa. Destul de greu de diagnosticat, ea "otrăvește" viața a sute de mii de oameni. Pentru că tratamentele se fac uneori prea târziu -

Cunoscută oficial sub denumirea de maladia Lyme, borelioza este o infecție produsă de o bacterie de tipul Borrelia, trans­misă prin anumite specii de căpușe. Pericolul legat de sa­liva căpușei depinde de durata de timp în care aceasta rămâne "fixată": sub 24 de ore, riscul este relativ mic.
Maladia Lyme nu e contagioasă, nici de la per­soa­nă la persoană, nici prin contactul direct cu ani­malele infectate. Și, până acum, niciun caz de borelio­ză n-a fost atribuit vreunei transfuzii de sânge.

Semne

Primul stadiu al maladiei constă în apa­riția, în jurul locului mușcăturii, a unei pete roșii rotunde, care se extinde progresiv în câteva zile sau chiar săptămâni. Această ro­șeață este manifestarea clinică cea mai frec­ventă a mala­diei: între 70-75% din persoa­nele infectate au prezentat această leziune caracteristică, care dispare în câteva săptă­mâni. Din păcate, nu și pericolul de îmbol­năvire.

Mai multe faze posibile

În cursul următoarelor faze ale bolii, bac­teria se răspândește progresiv în tot organis­mul, pe cale sanguină, atingând siste­mul ner­vos, articulațiile, inima, ochii. Rezultatul: du­reri arti­culare și nevralgii. Pot fi atinși, de ase­menea, ence­falul și menin­gele, consecința fiind dureri puter­nice de cap și tulburări de concentrare. Dar și nervii faciali, ceea ce cauzează paralizii ale feței. În sfârșit, pot apărea - chiar dacă mai puțin frecvente - afecțiuni dermatologice, car­diace și oftal­mologice.
Mușcăturile de căpușe sunt mai susceptibile să se producă în pădure. Cele mai frecvente victime ale bolii sunt, de altfel, pădurarii, vânătorii și amatorii de drumeții.

Diagnosticare

Una din problemele de diagnosticare o reprezintă testele serologice, care se fac în prima fază a maladiei. În acest stadiu, examenul serologic este cel mai adesea negativ, astfel că li se spune pacienților că nu sunt bol­navi, iar peste câțiva ani, aceștia prezintă simptome grave.
Există, astfel, un mare număr de pacienți serone­gativi, dar bolnavi de borelioză. Care suferă, merg de la un medic la altul și li se prescriu toate investigațiile posibile și imaginabile. Și cum nu li se găsește nimic, sunt sfătuiți să consulte un psiholog!

Recomandări practice

Pot fi prevenite mușcăturile de căpușe?
Pentru a le evita, este bine ca atunci când vă plim­bați prin pădure să purtați haine lungi și bine închise, pentru a nu permite pătrunderea căpușelor. Și produ­sele anti-țânțari pot limita mușcăturile. Dar eficiența acestor măsuri preventive este departe de-a fi optimă. La în­toarcere este, deci, foarte important să vă veri­ficați cu me­ti­culozitate corpul (inclusiv zonele care au fost aco­­perite și mai ales cele cu pliuri), pentru a de­tecta even­tuala prezență a unei căpușe.

Cum trebuie să reacționăm după mușcătură?
Cea mai bună metodă de prevenire a maladiei Lyme după o mușcătură este extragerea căpușei cât mai repede posibil. Cu cât este eliminată mai repede, cu-atât este mai mic riscul ca ea să ne trans­mită bac­teriile. Pentru aceasta, la farmacii există un dis­pozitiv special pentru extragerea căpușelor. Eficiente sunt, de asemenea, metodele tradiționale, precum ștergerea zonei respective cu eter, alcool sau uleiuri esențiale, cu condiția ca insecta să fie extrasă complet. Dezin­fectarea trebuie făcută după extragere, nu înainte. Iar ulterior, zona trebuie ținută sub observație vreme de apro­ximativ 4 săptămâni.

Ce putem face dacă simțim simptomele maladiei, fără să ne amintim de mușcătură?
Oboseală extremă, dureri articulare, dureri de cap, tulburări de vedere, incontinență urinară, paralizie facială, dificultăți de exprimare... Simptomele mala­diei Lyme sunt foarte numeroase și pot să fie și ale al­tor patologii. Este, așadar, important să excludeți mai întâi toate celelalte afecțiuni posibile, supunându-vă unor diferite examene (rezonanță magnetică, scanner, analize de sânge etc.). Există și teste speciale de sân­ge, de depistare a maladiei Lyme. Dacă testul este po­zi­tiv, bolnavului i se va prescrie un tratament cu an­tibiotice. E bine, de asemenea, să se contacteze o aso­ciație de bolnavi de Lyme, pentru a obține coor­do­na­tele unui specialist.

Când sunt necesare antibioticele?
Administrarea de antibiotice în mod preventiv și sistematic, după o mușcătură de căpușă, nu este reco­mandată decât în cazul femeilor gravide și al suga­rilor, cărora li se aplică, astfel, un principiu de precauție. În schimb, dacă apare o roșeață în luna ulteri­oară muș­căturii, trebuie consultat neapărat me­dicul, care va prescrie un tratament cu antibiotice pentru cel puțin 14 zile.
Și dacă roșeața nu dispare, în ciuda antibioticelor?
Autoritățile sanitare recomandă un tra­tament antibiotic de 21 de zile, sau de 28 de zile, pentru for­mele mai grave, repetat, e­ven­tual, încă o dată.
În paralel, specialiștii apelează, în ultima vreme, la plante, unele dintre ele având un efect pozitiv asupra pacienților. Dintre aces­tea amintim: extractul de frunze de măslin, uleiul de oregano sau extractul de coacăze.

Sfaturi de la cititori

Ulei de floarea-soarelui
Sunt o cititoare fidelă a revistei dvs. și având în vedere că este un subiect foarte actual și cu posibile urmări dintre cele mai neplăcute, cel legat de consecin­țele mușcăturilor de că­pușe, îmi permit să vă dau un sfat pe care mama mea îl știe și îl aplică din copilărie. Când s-a constatat prezența căpușei pe piele, se unge zona ușor cu ulei de floarea-soarelui alimentar și se lasă câteva minute până iese singură. În cazul în care nu a ieșit după aproximativ 10-15 minute, se trage cu mare atenție, având grijă să fie extras capul, care este cel mai dăunător. Pentru a fi siguri de acest lucru, se poa­­te pune căpușa pe o hârtie albă și cu o lupă se va ve­dea dacă este întreagă. Se procedează la fel și pentru cazul în care persoana a rupt căpușa și capul a rămas în piele. Din acel moment, nu mai este nici un pericol pen­­tru persoana muș­cată. Să dea Dumnezeu să fie de folos tuturor persoanelor care au această problemă. Mulțumesc.
MARIA ENE - Râmnicu Vâlcea

Chibritul miraculos
Căpușa înfiptă în piele poate fi îndepăr­tată cu ușurință cu ajutorul unui singur băț de chibrit. Umeziți capul acoperit de fosfor și descrieți cercuri pe piele, cu el, în jurul locului unde este înfiptă căpușa. După câteva secunde, căpușa își va extrage singură capul și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor! Această metodă de înde­părtare a căpușelor s-a dovedi a fi cea mai sigură și cea mai eficientă. Se știe că prin apucarea corpului căpușei cu o pensetă, capul se rupe și insecta rămâne înfiptă în piele.
FLORIN AVRAM