Creierul, la ora de antrenament

Rodica Demian
- Uituci? Nicio problemă! Din fericire, experții ne învață cum să ne întărim memoria și cum să reducem riscul de demență -

Cu siguranță că vi se întâmplă și dvs. Întâl­niți un cunoscut pe stradă și uitați cum îl cheamă. Mergeți în cămară, dar nu știți ce căutați. Sau puneți "bine" cheile de la mașină, dar numai Dumnezeu știe unde... Este normal, sau poate fi un motiv de îngrijorare? Specialiștii ne liniștesc, spu­nând că nu trebuie să ne facem griji dacă ase­menea mici "lacune" nu se întâmplă în fiecare zi sau prea frecvent. Și că nu trebuie să mergem la medic, atâta vreme cât memoria nu se înrăutățește drastic, într-o perioadă scurtă de timp. Dar asemenea "goluri" de memorie ne pot folosi și drept motivație pentru a ne ajuta creierul să func­ționeze mai bine. Fiindcă acesta, la fel ca musculatura, poate fi antrenat și menținut în formă, la orice vârstă. Și: "Cei ce-și «provoacă» și-și stimulează intenționat creierul își pot reduce riscul de demență", spun experții.

"Căluții" memoriei

În fiecare zi, în fiecare oră și chiar secundă, suntem bombardați cu nenumărate informații. În mare parte, le uităm repede, este ceva normal și deloc grav. Cre­ierul nostru separă informațiile importante de cele ne­importante, le stochează și le scoate din nou "la ivea­lă", atunci când este necesar. Decisivi pen­tru me­moria noastră sunt așa-numiții "hippocampi": "Când vedem sau trăim ceva nou, aceștia sunt respon­sabili cu înmagazinarea noilor cunoștințe în «arhiva» noastră. Tex­tual, «hippocampi" înseamnă «că­luți de mare», pentru că acești locui­tori ai oceanelor seamănă optic cu structura creierului frontal"... Oamenii ai căror hippocampi sunt distruși nu mai pot procesa amin­tiri. De aceea, este important de știut care me­canisme îi întăresc și care îi slăbesc.

Sentimentele nu se uită

Fiecare dintre noi își amintește, cu sigu­ranță, de primul sărut, chiar dacă de-atunci s-au scurs, poate, zeci de ani. Mulți au și astăzi în fața ochilor banca din parc, atmo­sfera din jur și chiar hainele celui iubit. Sau dacă întrebăm o persoană oarecare ce făcea în ziua de 11 septembrie 2011, când a aflat de atacul terorist de la New York, își va aminti cu pre­cizie lo­cul dezas­trului și pa­nica năs­cută atunci, uitând, în schimb, cu de­săvârșire, ce făcuse cu o zi înainte sau mai târziu. Asemenea exemple ne aju­tă să ve­dem cât de strânsă este la oa­meni legă­tura dintre senti­mente și amin­tiri. "Cu cât e mai emoțio­nală situația, cu-atât mai bine este înma­gazinată în creier. Indife­rent dacă e vorba de senti­mente pozitive sau nega­tive".

De la stres la demență senilă

80% dintre europeni declară că au o viață agitată, ceea ce este contrapro­duc­tiv pentru activitatea lor cerebrală. În situații de stres de scurtă durată, organis­mul nostru produce adrenalină și ne ajută să rămânem concentrați pe pro­blemele cu care ne confruntăm. Dacă, însă, stre­sul devine cronic, organismul produce cor­tizol, un hormon foarte dău­nător. "Această substanță topește hippocam­pii, precum soarele untul", explică spe­cia­liștii. În plus, cortizolul atacă celu­lele nervoase. Un studiu efectuat în Sue­dia arată că stresul de durată lungă sporește cu 65% ris­cul de demență la persoa­nele de vârstă mij­locie.
Odihna este, deci, o ne­cesitate ab­solută! Dar, cu cât stresul durează mai mult, cu-atât mai greu se instalează starea de odihnă. De aceea, odihna conștientă trebuie să aibă loc în fiecare zi. La serviciu, poate fi de ajutor o pauză de cafea sau o plimbare în jurul clă­dirii insti­tuției. Seara, o întâlnire cu prietenii, un joc de domino în familie, o audiție mu­zicală sau cititul sau 30 de minute de meditație pot reduce nivelul de stres. Și activitatea sportivă scade nivelul de cortizol, cu condiția să nu exagerăm. Ideale sunt exercițiile de tip yoga, gimnastică chinezească și, mai ales, plim­batul.

Acizi grași, legume, fructe

Anumite alimente și substanțe influențează direct capacitatea creierului. Un studiu efectuat pe un grup de studenți englezi arată că aceștia au fost mai per­formanți, câtă vreme li s-a administrat Omega 3 în cantități suficiente. Experții cred că un deficit de Ome­ga 3 poate duce la dereglări de concentrare, de­mență și depresii. "Organismul are nevoie de acizii grași din Omega 3 pentru structura celulelor nervoa­se, de aceea ei sunt indispensabili chiar dinainte de a ne naște, pentru o dezvoltare psihică sănătoasă", susțin experții. Acizii grași se găsesc preponderent în somon, macrouri, uleiul de rapiță și de măsline, dar și în nuci. Cine nu poate să mănânce pește de două ori pe săptămână poate lua Omega 3 sub formă de capsule.
Decisive pentru o funcționare bună a nervilor și importante pentru meta­bolismul celule­lor nervoase sunt și vitaminele din gru­pa B. În caz de nevoie, experții recomandă, de pildă, o cură de 30 de zile cu B12, B6, B1 și B9.
În afară de aceasta, creierul produce numeroși radicali liberi. Ei sunt produși ai metabolismului, ca­re atacă celulele, avertizează specialiștii. Pentru com­ba­terea lor, ideale sunt legu­mele și fructele proas­pete, mai ales cele de pădure, care conțin antioxidanți protectori. Și pulberea de cacao conține substanțe cu efect antioxidant.
Cercetătorii au confirmat și eficiența unor su­pli­mente alimentare cu acțiune pozitivă asupra cre­ie­rului. "Ginsengul și Ginkgo ameliorează în mod evi­dent activitatea cerebrală, chiar dacă nu se știe exact de ce", spun experții. Extractele de ginkgo îmbu­nă­tățesc, se pare, fluxul sanguin și stimulează capa­ci­tatea de concentrare. În plus, antioxidanții din ginkgo stopează formarea de radicali liberi.

Eficiența mișcării

Activitatea fizică duce la formarea unui număr mai mare de celule nervoase în creier. Chiar doar 10 mi­nute de plimbare zilnică ne feresc de pierderea memo­riei și ne fac mai înțelepți. La această concluzie a ajuns medicul Cyrus Raji, de la Universitatea Pitts­burgh, din SUA. "Deosebit de eficiente sunt tipurile de mișcare ce ne stimulează coordonarea", susține el. Un sport de rezistență, precum alergarea, ameliorează irigarea sanguină a creierului, alimen­tându-l cu oxi­gen. Exercițiile de coordonare, ca dansul, aerobi­cul sau tenisul, sporesc, în plus, flexibilitatea cognitivă și viteza de prelucrare a creierului.
"Dar și mișcarea mentală este importantă", spun specialiștii, reco­mandând evadarea cât mai frec­ventă din obișnuința de zi cu zi. "Este sufi­cient să alegi un alt drum spre locul de muncă, sau să te plimbi într-un loc unde n-ai mai fost. Stimulează creierul prin impresiile noi pe care le produce".
Cât de importantă poate fi variația o arată un studiu comparativ, având ca subiecți șoferii de taxi și de au­to­buze din Londra. În mod evident, hippocampi mai mari și o memorie mai bună au șoferii de taxi, care se concentrează mai mult, trec prin mai multe lo­curi di­fe­rite și sunt obligați să cir­cule pe drumuri noi. Șo­fe­rii de autobuz, în schimb, parcurg, practic, același și același traseu.

Există și "trucuri"


3-1-0-8-2-0-1-3 - asemenea înlănțuire de cifre nu poate memora nimeni, la repezeală. Dacă o trans­for­măm, însă, într-o dată - 31 august 2013 - e mult mai ușor. "Transformată astfel, ea devine un «pachet» realizabil pentru creier", explică specialiștii.
Unii experți în probleme de memorie mizează pe asocierile vizuale. Când facem cunoștință cu o per­soană, este eficient să-i legăm numele de o ima­gine. De exemplu, pentru doamna Vulpescu, o vulpe furi­șân­du-se în ograda cu păsări etc.