Proverbele străbunicii și adevărul lor

Redactia
Dragostea trece prin stomac

Pe vremea străbunicilor noastre, proverbul aces­ta nu își permitea să însemne mai mult decât că fe­meia care dorea să aibă în casă armonie era datoare să-i pună bărbatului în față bucate bune. Cu burta pli­nă, viața pare mai roz. În vremea noastră, lucru­rile s-au mai schimbat. De când femeile muncesc cot la cot cu bărbații și nu mai au timp să aștearnă ma­sa de prânz, dragostea tre­ce prin stomac la propriu, sub forma acelei emoții care apare numai și numai când te îndră­gostești. O emoție delicioasă, care bate orice desert. Cu mult mai pro­zaică, explicația știin­țifică sus­ține că de vină sunt nervii din zona abdo­menului, responsa­bili de toate senzațiile de bine sau rău, de frumos sau urât, de supărare sau bucurie. De unde și o altă zicală, cum ar fi "mă doa­re sto­macul de frică". Dar avem o veste mai bună: stoma­cul e și leagănul intuiției, zona presimțirilor bune, pe care e bine să le ascultăm atunci când luăm hotă­râri. Teste realizate re­cent dovedesc că in­divizii care țin sea­ma de intuiție au mai mult succes în via­ță decât precauții, care învârt lucru­rile pe toate părțile.

CINE SE SCOALĂ DE DIMINEAȚĂ DEPARTE AJUNGE

Trezitul în zori este, pentru unii, un adevărat cal­var, deși pro­verbul spune că "cine se scoa­lă de dimi­nea­ță de­parte ajunge". Deci - jos din pat cât ați zice peș­­te, chiar dacă vă dis­place pro­fund. Ușor de zis, greu de fă­cut! So­luții se găsesc, totuși, și pen­tru somnoroși, și pen­tru cei su­ferinzi de hipotensiu­ne, care nu s-ar mai dez­lipi de pernă. Iată doar câteva "trucuri" pentru com­bate­rea mo­le­șe­lii mati­na­le:

1. Dormiți bine
Încercați să vă relaxați cu o oră îna­inte de-a merge la cul­care. Re­nunțați la tele­vi­zor și ascultați, în schimb, muzică liniștitoare sau citiți o carte. Evi­tați cinele îm­bel­șugate și nu mai consumați băuturi ex­citante (cafea, cola etc.). Dor­miți cu fe­reastra deschisă, iar când vi­ne Moș Ene pe la gene, gândiți-vă la di­mi­nea­ța ur­mă­­toare, sugestionându-vă să fiți în plină formă, de cum v-ați tre­zit.

2. Schimbați ora de trezire
Puneți deștep­tă­torul să sune cu 20 de minute mai de­vreme de­cât ora obiș­nui­tă. Profitați de tim­pul astfel câști­gat și faceți gimnastica de în­vio­rare. Pe care puteți s-o începeți chiar în... pat.

3. Puneți-vă sângele-n mișcare
Imediat ce vă treziți, fre­cați-vă mâinile și strâm­­ba­ți-vă fața în toate felurile posi­bile. În­tin­deți apoi ușor bra­­țe­le și pi­cioa­rele. În felul acesta, pul­sul și ten­siunea arte­ri­a­lă cresc, iar creierul este mult mai bine irigat cu sânge.

4. Intrați în formă, pentru tot restul zilei
Înainte de mi­cul dejun, beți un pa­har cu apă, în care ați pus eventual puțin oțet de mere și miere sau puțin suc de lămâie. Cn­titatea de lichid din organism spo­rește, iar irigarea cu sânge se face mai bine. Faceți un duș al­ternativ (cu apă fierbinte și rece) și spu­neți-vă în gând că ziua care tocmai începe va fi abso­lut minunată.

HAINA FACE PE OM

Pentru ca să arătați bine în fiecare dimineață

Dulapul dvs. este plin cu hai­ne, dar dimineața, în gra­­bă, nu știți ce să alegeți ca să ară­tați bi­ne. În a­ceas­tă situa­ție, un apa­rat de foto­gra­fiat vă poate scoa­te din încurcă­tu­ră. Cum? Fotogra­fiin­du-vă atunci când hai­nele pe care le purtați vă fac să vă simțiți deo­­sebit de bine. Li­piți foto­gra­fia pe interiorul ușii de la dulap, iar di­mi­neața, cu toată zăpă­cea­la, veți ști sigur cum să vă îmbrăcați.
O altă posibilitate: aran­jarea hai­nelor în dulap. Pen­­tru că, în general, suntem ten­tate să punem mâna pe lucrurile expuse la vedere, aran­jați pe umerașele din față hainele potri­vite cu ano­timpul, iar pe celelalte bă­gați-le mai în spatele dula­pu­lui sau puneți-le în altă parte.
Pentru ca dresurile să țină mai mult
* Ciorapii cu vârf și chilot întărit sunt mai rezistenți. Se așază mai bine și sunt mai elastici în zonele deosebit de solicitate.
* Ideali, deși mai scumpi, sunt cei cu călcâiul sau cu toată talpa întărite.
* Tăria (rezistența) fire­lor este înscrisă - sub forma unei cifre - pe am­balaj. Cio­rapii cu o astfel de cifră mai mică decât 20 se rup mai repede.
* Importantă este și talia (mă­sura). În această privin­ță, există o re­gulă: mai bine cu unul sau două nu­mere mai mari, decât prea mici.
* Îmbrăcatul - numai cu un­ghiile pilite și tălpile ne­tede, ca să nu agațe. Așezate pe scaun, ne tragem ciorapii rulați în jos, mai întâi până la ge­nunchi, iar pe urmă, stând în pi­cioare, îi ridi­căm, cu schimbul - stânga, dreap­­ta -, până în talie. După care, ne aple­căm și, cu degetele umezite, îi întin­dem în sus, până ce se așază bi­ne.
* Spălatul - niciodată în mașina de spălat! Și numai cu șampon pentru păr!

MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE

Cum recunoașteți un mincinos

Dacă vreți să depistați un minci­nos, nu vă con­­­cen­­trați asu­pra afirma­țiilor sa­­le, ci asupra sem­­na­lelor fi­zice care-l trădează. Iată care sunt aces­tea:
* Mincinoșii își schimbă vocea. Vor­besc mai sus sau mai jos, mai rar sau mai re­pe­de, mai tare sau mai în­cet ca de obicei.
* Mincinoșii se exprimă altfel. Ade­seori ei au un mod înțepat de a vorbi.
* Mincinoșii caută subterfugii, evită să răspundă. La în­trebările importante, ei nu răspund deloc sau doar în trea­căt.
* Mincinoșii vor să distragă atenția. Își fac de lucru cu tot felul de obiecte, evită privirile, își plimbă ochii încolo și-ncoace.
* Mincinoșii nu-și stăpânesc mimica. Colțurile gurii li se contractă brusc, buza infe­ri­oară, pleoapele sau sprân­­cenele încep să tremure.
* Mincinoșii nu se simt în apele lor. Înghit mai des, se-nroșesc, trans­piră, respiră gâfâit, își dreg vo­cea, își schimbă mereu poziția picioarelor.
* De altfel - cine-ar fi crezut? Cei mai sinceri eu­ro­­peni sunt danezii, iar cei mai mincinoși - francezii.