Pe vremea străbunicilor noastre, proverbul acesta nu își permitea să însemne mai mult decât că femeia care dorea să aibă în casă armonie era datoare să-i pună bărbatului în față bucate bune. Cu burta plină, viața pare mai roz. În vremea noastră, lucrurile s-au mai schimbat. De când femeile muncesc cot la cot cu bărbații și nu mai au timp să aștearnă masa de prânz, dragostea trece prin stomac la propriu, sub forma acelei emoții care apare numai și numai când te îndrăgostești. O emoție delicioasă, care bate orice desert. Cu mult mai prozaică, explicația științifică susține că de vină sunt nervii din zona abdomenului, responsabili de toate senzațiile de bine sau rău, de frumos sau urât, de supărare sau bucurie. De unde și o altă zicală, cum ar fi "mă doare stomacul de frică". Dar avem o veste mai bună: stomacul e și leagănul intuiției, zona presimțirilor bune, pe care e bine să le ascultăm atunci când luăm hotărâri. Teste realizate recent dovedesc că indivizii care țin seama de intuiție au mai mult succes în viață decât precauții, care învârt lucrurile pe toate părțile.
CINE SE SCOALĂ DE DIMINEAȚĂ DEPARTE AJUNGE
Trezitul în zori este, pentru unii, un adevărat calvar, deși proverbul spune că "cine se scoală de dimineață departe ajunge". Deci - jos din pat cât ați zice pește, chiar dacă vă displace profund. Ușor de zis, greu de făcut! Soluții se găsesc, totuși, și pentru somnoroși, și pentru cei suferinzi de hipotensiune, care nu s-ar mai dezlipi de pernă. Iată doar câteva "trucuri" pentru combaterea moleșelii matinale:
1. Dormiți bine
Încercați să vă relaxați cu o oră înainte de-a merge la culcare. Renunțați la televizor și ascultați, în schimb, muzică liniștitoare sau citiți o carte. Evitați cinele îmbelșugate și nu mai consumați băuturi excitante (cafea, cola etc.). Dormiți cu fereastra deschisă, iar când vine Moș Ene pe la gene, gândiți-vă la dimineața următoare, sugestionându-vă să fiți în plină formă, de cum v-ați trezit.
2. Schimbați ora de trezire
Puneți deșteptătorul să sune cu 20 de minute mai devreme decât ora obișnuită. Profitați de timpul astfel câștigat și faceți gimnastica de înviorare. Pe care puteți s-o începeți chiar în... pat.
3. Puneți-vă sângele-n mișcare
Imediat ce vă treziți, frecați-vă mâinile și strâmbați-vă fața în toate felurile posibile. Întindeți apoi ușor brațele și picioarele. În felul acesta, pulsul și tensiunea arterială cresc, iar creierul este mult mai bine irigat cu sânge.
4. Intrați în formă, pentru tot restul zilei
Înainte de micul dejun, beți un pahar cu apă, în care ați pus eventual puțin oțet de mere și miere sau puțin suc de lămâie. Cntitatea de lichid din organism sporește, iar irigarea cu sânge se face mai bine. Faceți un duș alternativ (cu apă fierbinte și rece) și spuneți-vă în gând că ziua care tocmai începe va fi absolut minunată.
HAINA FACE PE OM
Pentru ca să arătați bine în fiecare dimineață
Dulapul dvs. este plin cu haine, dar dimineața, în grabă, nu știți ce să alegeți ca să arătați bine. În această situație, un aparat de fotografiat vă poate scoate din încurcătură. Cum? Fotografiindu-vă atunci când hainele pe care le purtați vă fac să vă simțiți deosebit de bine. Lipiți fotografia pe interiorul ușii de la dulap, iar dimineața, cu toată zăpăceala, veți ști sigur cum să vă îmbrăcați.
O altă posibilitate: aranjarea hainelor în dulap. Pentru că, în general, suntem tentate să punem mâna pe lucrurile expuse la vedere, aranjați pe umerașele din față hainele potrivite cu anotimpul, iar pe celelalte băgați-le mai în spatele dulapului sau puneți-le în altă parte.
Pentru ca dresurile să țină mai mult
* Ciorapii cu vârf și chilot întărit sunt mai rezistenți. Se așază mai bine și sunt mai elastici în zonele deosebit de solicitate.
* Ideali, deși mai scumpi, sunt cei cu călcâiul sau cu toată talpa întărite.
* Tăria (rezistența) firelor este înscrisă - sub forma unei cifre - pe ambalaj. Ciorapii cu o astfel de cifră mai mică decât 20 se rup mai repede.
* Importantă este și talia (măsura). În această privință, există o regulă: mai bine cu unul sau două numere mai mari, decât prea mici.
* Îmbrăcatul - numai cu unghiile pilite și tălpile netede, ca să nu agațe. Așezate pe scaun, ne tragem ciorapii rulați în jos, mai întâi până la genunchi, iar pe urmă, stând în picioare, îi ridicăm, cu schimbul - stânga, dreapta -, până în talie. După care, ne aplecăm și, cu degetele umezite, îi întindem în sus, până ce se așază bine.
* Spălatul - niciodată în mașina de spălat! Și numai cu șampon pentru păr!
MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE
Cum recunoașteți un mincinos
Dacă vreți să depistați un mincinos, nu vă concentrați asupra afirmațiilor sale, ci asupra semnalelor fizice care-l trădează. Iată care sunt acestea:
* Mincinoșii își schimbă vocea. Vorbesc mai sus sau mai jos, mai rar sau mai repede, mai tare sau mai încet ca de obicei.
* Mincinoșii se exprimă altfel. Adeseori ei au un mod înțepat de a vorbi.
* Mincinoșii caută subterfugii, evită să răspundă. La întrebările importante, ei nu răspund deloc sau doar în treacăt.
* Mincinoșii vor să distragă atenția. Își fac de lucru cu tot felul de obiecte, evită privirile, își plimbă ochii încolo și-ncoace.
* Mincinoșii nu-și stăpânesc mimica. Colțurile gurii li se contractă brusc, buza inferioară, pleoapele sau sprâncenele încep să tremure.
* Mincinoșii nu se simt în apele lor. Înghit mai des, se-nroșesc, transpiră, respiră gâfâit, își dreg vocea, își schimbă mereu poziția picioarelor.
* De altfel - cine-ar fi crezut? Cei mai sinceri europeni sunt danezii, iar cei mai mincinoși - francezii.