Răspuns pentru ANA - Gorj, F. AS nr. 1161 - "Am displazie mamară și alte afecțiuni mai vechi, pentru care solicit sfaturi"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Mai întâi, pentru că solicitați informații precise, se impun unele precizări cu privire la diagnosticul dvs. și despre semnificația terminologiei BI-RADS. Termenul BI-RADS reprezintă un sistem de date și raportare în imagistica sânului, valabil pentru mamografie, ecografie mamară și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), caracterizat de un grad înalt de acuratețe, și care reflectă o apreciere fi­nală a examenului imagistic, dar și a conduitei tera­peutice de urmat. Fără a intra în detalii, vă informez că, în cazul dvs., concluzia BI-RADS 2 corespunde unei modificări tipic benigne a sânului și, cu sigu­ranță, negativă pentru suspiciunea de cancer mamar.
Altfel spus, vă confruntați doar cu o displazie mamară difuză (mastopatie fibrochistică) cauzată, cel mai probabil, de o variație hormonală a balanței es­trogen-progesteron, hormoni care la nivelul sânului cresc activi­tatea vasculară a glandei mamare și sti­mulează creșterea celulară (hi­per­plazia țesutului mamar).
Așa stând lucrurile, nu veți fi nevoită să urmați un tratament cla­sic pentru asemenea situații (me­di­camentos sau chirurgical), ci va trebui să luați unele măsuri de corectare a regimului alimen­tar, în asociere cu remedii natu­riste me­nite să echilibreze balan­ța hormo­nală specifică, prin re­du­cerea ni­velului de estrogeni și corectarea deficitului de progesteron.
În privința regimului alimentar, este foarte im­portantă eliminarea oricăror excitante, cum sunt tutu­nul, cafeaua sau alcoolul, băuturile tip cola, ciocolata, sucurile carbogazoase, a dulciurilor, dar și a alimen­telor bogate în grăsimi saturate (lapte, produse lacta­te, ouă), a cărnii roșii, conservelor, afumăturilor sau a celor prea sărate. În schimb, va trebui să introduceți în dieta dvs. mai multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, sucuri naturale, de preferință pre­parate în casă.
Remediile naturiste prin care puteți gestiona favo­rabil displazia mamară sunt reprezentate de produse care conțin fitoprogesteron (Vitex, extract de muguri de zmeur), uleiurile de in și Luminița-nopții, Indole-3-Carbinol (indolii sunt niște substanțe care se regă­sesc în cantități mari în crucifere, varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli etc.), năpraznic, un­guente pe bază de mărul-lupului și gălbenele sau Progestogel.
Adăugarea în tratament a vitaminelor B6, E, C și a magneziului are drept urmare atenuarea simptoma­to­logiei, atunci când acestea sunt asociate cu remedii al căror efect depurativ scade cantitatea de estrogeni în exces din organism.
Pentru celelalte probleme medicale contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Am hipertiroidie, slăbesc încontinuu și mi-a scăzut masa musculară"
(Răspuns pentru ELENA - Bacău, F. AS nr. 1145)


În hipertiroidism, glanda tiroidă produce o can­titate prea mare de hormoni ti­roi­dieni. Simptomele tipice in­clud gușă, absorbție scăzută a nutrienților din alimente (malab­sorbție), pierderea în greutate cu slăbirea mușchilor, palpitații, tahicardie (creșterea pulsului cardiac), ritm cardiac neregulat (fibrilație atrială, extrasistole), hipertensiune arterială, insufi­ciență cardiacă cu dispnee (lipsă de aer) și oboseală la efort, tre­mor al mâinilor, transpi­rații, piele umedă și caldă, ner­vozitate sau iritabi­litate, insomnie, exoftalmie (ieșirea globilor oculari în afara orbitelor), culoare mai închisă a pielii în jurul ochi­lor, intoleranță la căldură, piele îngroșată pe picioare, spate, mâini și față, osteo­poroză, modifi­carea ciclului menstrual, diaree, căde­rea pă­rului. Dintre cauzele posi­bile ale hipertiroidiei men­țio­năm: dezechilibrul imunitar (boala Base­dow-Graves/ hiperti­roi­dis­mul autoimun), tumoră sau no­duli tiroidieni secretanți de hor­moni tiroidieni, sti­mularea exce­sivă a glandei tiroide de către glan­da pituitară, folosirea unor doze prea mari de hormoni tiroi­dieni, inflamarea glandei tiroide (ex.: de cauză virală), unele me­dicamente care conțin iod. O com­plicație gravă a hipertiroidiei este criza tireotoxică. În această situație toate ma­nifestările hipertiroidiei se agravează până la comă.
Tratamentul hipertiroidiei se face cu iod radioac­tiv, medicamente care reduc nivelul hormonilor tiroi­dieni, medicamente beta-blocante sau, dacă trata­men­tele medicamentoase nu au dat rezultate, se eli­mină chirurgical o parte sau toată glanda tiroidă. Fap­tul că deși luați Thyrozol, care reduce funcția tiroi­diană, sunteți obosită și slăbită sugerează - ori că tra­tamentul nu este bine dozat, ori că nu ați făcut pauze în administrarea lui sau că sunt prezente și alte afec­țiuni sau dezechilibre neuroendo­crine.
Pentru a stabili un program de tra­tament natural adecvat printr-o abordare holistică, avem nevoie de informații suplimentare în legătură cu boala dvs., pen­tru a ajunge la cau­za principală a problemei. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de pro­duse na­­tu­rale premium, originale, importate de firma noas­­tră de la pro­ducători internaționali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM vă pu­tem întocmi programe de tratament personalizate, res­pec­tând totodată indicațiile literaturii de spe­cia­litate.
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produ­selor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Am displazie mamară și alte afecțiuni mai vechi, pentru care solicit sfaturi"
(Răspuns pentru ANA - Gorj, F. AS nr. 1161)


Displazia mamară este un termen folosit pentru a descrie o dezordine în structura normală a țesutului mamar. Mai exact, este vorba despre un proces proli­ferativ anormal, deli­mitat, ce presupune o creștere în vo­lum a zonei afectate și o degenerare intracelulară. Toate procesele dis­pla­zice sunt cata­lo­gate în funcție de gra­vitatea dege­neră­rii structurale, drept: ușoare, moderate și severe. La dum­nea­­voastră, așa cum scrie în diagnostic, este formă ușoară cu modificări secre­torii. La nivelul țe­sutului mamar, displazia este de natură hormonală, la fel ca la uter, în cazul femeilor și, similar, la prostată, în cazul bărbaților. Dacă vă uitați în antecedentele dum­neavoastră, ope­rația de histerectomie totală se dato­rează unei astfel de dis­plazii, numită fibrom, și constă în eliminarea ovare­lor, pentru a elimina sursa hormo­nală. Cu toate acestea, ați dezvoltat și o dis­pla­zie ma­mară. Într-o perioadă se credea că, la înain­tarea în vâr­stă, odată cu instalarea menopauzei, sun­tem sal­vate de riscul de a dezvolta un cancer de sân. Acest lucru s-a dove­dit a NU fi adevărat. O atitudine corec­tă și cu rezul­tate excelente în cazul oricărei dis­plazii mamare o reprezintă utilizarea fitoestrogenilor, fito­sterolilor și a izoflavonelor. Acestea au urmă­toarele roluri:
* neutralizează estrogenii oxidați care agresează țesuturile influențate de acești hormoni;
* protejează receptorii și telomerii pentru a preveni degenerarea malignă;
* ajută la refacerea țesuturilor sănătoase.
O altă atitudine importantă este combaterea se­den­tarismului, evitarea dulciurilor bogate în zahăr și grăsimi saturate.
Totodată, alimentația bogată în fibre alimentare, legume și fructe autohtone, precum și în cereale inte­grale, scade șansele de a dezvolta o boală malignă.
Pentru un program nutrițional individualizat pu­teți face programări la telefon 0723/51.07.37.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Cum pot scăpa de streptococul betahemolitic, tulpină rară"
(Răspuns pentru d-na SILVIA MĂNĂILĂ - Brăila, F. AS nr. 1162)


Faringo-amigdalita este inflamația amigdalelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Wal­de­yer (amigdale palatine, tubare, faringiană și lin­gua­lă). Cauzele cele mai frecvente sunt: Strepto­cocii, Sta­filococii, Haemofilus Influenzae și diversele viru­suri cu transmitere aerogenă, mai rar digestivă și de contact. Rolul normal, fiziologic, al inelului Wal­de­yer constă în apărarea imunitară împo­triva infecțiilor faringelui. Tratamentul cu antibiotice este recoman­dat numai în cazurile grave, de angine bacteriene. Dacă este suspectată o infecție strepto­cocică (febră, depozite alb-gălbui pe amigdale, no­duli ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medi­cul va confirma diag­nosticul prin testul rapid (one step diagnostic) pentru Streptococul grup A, beta-hemolitic, și va ini­ția schema de moldaminizare. O pro­blemă importan­tă în diagnostic o reprezintă eti­chetarea amigdalelor bolnave drept focar de infec­ție (pe baza unor criterii cli­nice și para­cli­nice), respon­sabile de unele compli­cații la distanță: reumatism articular acut, glomeru­lo­nefrită, determinări cardiace etc. În acest caz este in­dicată operația (amig­dalec­tomia), într-un serviciu me­dical O.R.L., în vederea asanării focarului de infecție.
Ca tratament adjuvant, complementar, vă reco­mand corectarea limfatismului, a caren­țelor de vita­mine și de imunitate, precum și cura heliomarină și cre­noterapia (cura cu ape minerale), după următoarea sche­mă de tratament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie, individualizată).
* Hidratare corespunzătoare și gar­gară cu ceai călduț de mușețel, salvie, găl­­benele și tătăneasă + un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar/250 ml ceai.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu propo­lis sau soluții iodurate (atenție la alergia la propolis sau iod!).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fa­gure de miere căpăcit).
* Susținerea terenului immunologic cu Imuno­rezistan (extract din Echinacea purpurea, fructe de măceșe, muguri de coacăz negru).
* Tonsilotren (medicament homeopat) - 3x1 ta­bletă/zi.
* Decasept (conține ulei de eucalipt, cedru, cim­bru și mentă) - 2x1 tabletă/zi sau Proposept.
* Practicarea a 10-14 ședințe de aerosoli salini, în stațiunile: Ocna Sibiului, Govora, Praid, sau la domi­ciliu, cu "Ocnasept-spray" (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).