Certați-vă, dar cu artă
Se apropie clipa unui mic scandal în familie? Dacă începeți disputa pe un ton ridicat, atacând frontal partenerul, o veți încheia într-o atmosferă cel puțin tot atât de tensionată. Însă dacă începeți pe un ton blând, exprimându-vă nemulțumirea argumentat, fără proliferări de jigniri și insulte, e foarte probabil ca discuția să aibă un final productiv.
Există o mare deosebire între: "Conduci mizerabil. Vrei să ajungem la cimitir?" și: "Știu că-ți place să conduci repede, dar mi se face rău când depășești 100 km/h. N-ai vrea să încetinești, te rog?".
Poate că cea de-a doua formulă vă cere mai mult efort, totuși, ea e singura care funcționează. Este un fapt constatat: oamenii nu se pot schimba decât atunci când simt că îi iubim și îi acceptăm în totalitate, așa cum sunt. Cine se simte criticat, nedorit și neîntâmpinat cu dragoste acela nu se schimbă.
Deși oricare dintre parteneri poate fi răspunzător pentru lipsa de delicatețe a unui început de dialog, din constatările psihologilor reiese că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, răspunderea pentru tonul vehement o poartă femeia. Lucrurile se petrec astfel deoarece, în civilizația noastră, femeia este cea care, mult mai frecvent decât bărbatul, pune în discuție temele vulnerabile ale cuplului și insistă pentru găsirea unei soluții.
Soții preferă să se țină la distanță de confruntările dure. Această deosebire dintre sexe are motivațiile sale psihologice. Bărbații se dau bătuți mult mai repede, fiindcă organismul lor reacționează mai intens decât cel feminin la stresul emoțional. De aceea, ei sunt în mai mare măsură interesați să evite o confruntare.
Reguli pentru discuțiile în contradictoriu:
* Afirmațiile dvs. trebuie să înceapă cu "eu", iar nu cu "tu".
* Relatați ce se întâmplă. Nu formulați aprecieri sau judecăți.
* Expuneți-vă punctul de vedere cu claritate, dar și cu politețe. Folosiți expresii ca "te rog" și "ar fi frumos dacă...".
* Exprimați pozitiv ceea ce aveți de spus.
* Nu tergiversați. Nu așteptați prea mult înainte de a aborda o temă, pentru că, altfel, ea va lua amploare în mintea dvs.
Tema fierbinte (sexul)
Nicio altă zonă din existența unui cuplu nu este mai vulnerabilă față de penibil, ofensă și refuz decât sexul. Când un bărbat și o femeie vorbesc despre aspirațiile lor sexuale, convorbirea decurge adesea indirect, imprecis, indecis. Ambii parteneri își dau mereu silința să-i pună capăt mai repede, sperând că vor înțelege dorințele celuilalt în chip tainic, fără multe cuvinte. Învățați să vorbiți despre dragoste astfel încât niciunul dintre dvs. să nu se simtă intimidat. Nu spuneți: "Nu mă mângâi niciodată". Sună mai bine așa: "Ia-mă în brațe și mângâie-mă puțin. Îmi face atât de bine!".
Încercați să vă deprindeți cu gândul că în perimetrul căsniciei dvs. sunt admise toate dorințele, viziunile, fanteziile și nostalgiile legate de dragostea fizică. Ele sunt legitime și, în principiu, pot să fie acceptate, dar nu prin forță. Puteți spune "nu" dorințelor partenerului dvs., însă n-aveți voie să le desconsiderați. Dacă n-aveți fantezia lui, dar ea nu vă indispune totuși, ar trebui să consimțiți la inițiativele sale.
Ritualuri benefice
O căsnicie nu înseamnă doar să crești copii, să împarți cu cineva obligațiile domestice și să faci dragoste. Căsnicia poate avea și o dimensiune spirituală, care pretinde o viață interioară comună, o cultivare generoasă a simbolurilor și ritualurilor și o capacitate de înțelegere a rosturilor și scopurilor ce-i unesc pe cei doi parteneri. Dacă doriți, puteți introduce și dvs. în viața de familie asemenea ritualuri. Iată câteva exemple:
* O întâlnire săptămânală numai pentru dvs. cu partenerul, fără copii.
* Ritualuri pentru păstrarea contactului cu rudele și prietenii. Puteți organiza întâlniri și festivități de familie.
* Celebrarea triumfurilor - sărbătoriți-vă orice realizare, mai mare sau mai mică, și cultivați în căsnicia dvs. sentimentul de mândrie și lauda reciprocă.
Creați un sens comun al căsniciei dvs. Cu cât sunteți în stare să descoperiți mai mult sens comun, cu atât relația cu partenerul va fi mai profundă și mai productivă. Cu cât veți putea vorbi mai deschis despre modul cum vă imaginați și simțiți rosturile dvs. în viață, cu atât este mai probabil că veți ajunge la un consens.
Un bărbat - două femei
Deși glumele cu soacre povestite de bărbați au devenit întrucâtva o tradiție, totuși, adevăratele tensiuni din interiorul familiei apar mult mai frecvent între soacră și noră.
În centrul acestei tensiuni stă competiția dintre cele două femei, care-și dispută dragostea bărbatului. În ce-l privește, acesta din urmă nu vrea altceva decât să le vadă trăind în bună înțelegere, fiindcă le iubește pe amândouă și n-ar dori să fie pus în situația de a alege între ele - o idee ce i se pare cu desăvârșire ridicolă. Din nefericire, poziția lui îl obligă deseori să-și asume rolul pacificatorului sau intermediarului, ceea ce agravează inevitabil starea de lucruri.
Soțul are o singură ieșire din această dilemă: să-și susțină soția împotriva mamei. Prin urmare, bărbatul trebuie să-și facă mama să înțeleagă că soția sa ocupă efectiv primul loc. Casa îi aparține lui și soției, iar nu mamei. El e în primul rând soț și numai după aceea fiu. Este de importanță vitală pentru o căsnicie ca soțul să adopte o atitudine fără echivoc în această problemă.