Un sfânt își așteaptă canonizarea: ARSENIE BOCA

Cititor Formula AS
Trimisul martirilor Brâncoveni

Să luăm aminte: "Rugăciunile și jertfa Sfinților Brâncoveni m-au trimis pe mine pentru țara aceasta a noastră", a spus, oarecând, un tânăr ieromonah pe nume Arsenie, abia trecut de 30 de ani, și care, pentru talanții vădiți ai lucrării sale păstorești, era deja în­scăunat, de Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, stareț-duhovnic la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, de lângă Făgăraș, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Așa cum acel vrednic stareț și duhovnic ardelean, cu­noscut ca Părintele Arsenie Boca, le vor­bea credin­cioșilor, la Sâmbăta de Sus, des­pre Martirii Brânco­veni, numindu-i Sfinți cu mult înainte ca Biserica strămoșească să-i fi trecut în calendar, suntem datori și noi, cei de azi, urmași ai Brâncovenilor, să ne luăm creștineasca îndrăzneală - acum, nu mai târziu! - de a-l pomeni pe Părintele Ar­senie, pe drept, ca Martir și Sfânt întru Hris­tos, chiar dacă vremea canonizării sale ofi­ciale, la voia Celui de Sus, încă nu s-a-mpli­­nit.
Anul trecut, pe 28 noiembrie, s-au făcut 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui duhovnic Ar­senie Boca. Credin­cioși din toată țara, care văd în Părintele Arsenie un sfânt al românilor și-i așteaptă cu dor canonizarea, au mers cu miile în pelerinaj la mor­mântul Sfinției sale de la Prislop. Lucrarea minunată a Părintelui sporește ca intensitate și amploare de la an la an - după cum arată mărturiile, statisticile și ex­plozia de material documentar din spațiul public. Crește, tot mai mult, o întrebare: oare e potrivit de a-l celebra, de pe acum, ca pe-un sfânt? Să ne luăm în­drăzneala? Da, ne încredințează cu­vân­tul ÎPS Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Serafim Joantă, membru al Sfântului Sinod: "Nu este deloc suspectă cinstirea Părintelui Arsenie, înainte de a fi recunoscut oficial ca sfânt, deoarece procesul ca­no­nizării începe tocmai cu cinstirea pe care poporul credincios i-o acordă înainte de procla­marea de către Biserică. Credincioșii recunosc sem­nele sfințeniei înainte de canonizare. Ei constată pute­rea de mijlo­­cire înaintea lui Dumnezeu, Care împli­nește cererile adresate sfântului respectiv, după cum văd minunile săvârșite de Dumnezeu prin rugăciunile lui".

Focul de la Prislop

"Ia țara foc de la Prislop", a profețit Părintele, cu puțin înainte de a merge la Domnul, referindu-se la focul duhovnicesc și la lumina credinței ce vor rever­bera în poporul credincios, din tihna lucrătoare a lo­cului său de veci, a lăcașului mânăstiresc de la Prislop, pe care l-a reclădit cu mâinile sale, în care a zidit pre­țul a două case părintești, și pe care atâta l-a slujit și sfințit cu harul său, ani zbuciumați, dar rodnici, ca sta­reț și duhovnic. Profeția s-a împlinit. La Prislop, focul arde, curăță relele și păcatele și face minuni, tămă­duiește și vindecă. Ce ne împiedică să ne luăm și noi porția noastră de vindecare, prin harul acelui foc, acum, când fiecare strop de evlavie față de Părintele Arsenie se adaugă la dosarul canonizării Sfinției sale, aflat în lucru, acum, și nu la urmă, nu profitând de lu­crarea altora, când Părintele va fi fost deja canoni­zat, prin râvna unor frați ai noștri mai treji, mai luptători întru Domnul?

"Când toată țara lui Avram Iancu se mișca în pelerinaj"

Înalte fețe teologice și bisericești, care l-au cunos­cut personal pe Părintele Arsenie, precum ÎPS Mitro­polit Antonie Plămădeală, ÎPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului, ÎPS Mitropolit Nicolae al Banatului și Timișoarei, PS Daniil Stoenescu, episcop de Vârșeț, își mărturisesc, în dese ocazii, adânca evlavie, cre­dința în lucrarea duhovnicească a Părintelui Arsenie, cel socotit a fi la măsura marilor Părinți ai Bisericii.
ÎPS Mitropolit Antonie Plămădeală a spus: "Eu l-am asemănat (pe Părintele Arsenie) de multe ori, sigur, nu cu Mântuitorul, că ar fi fost o blasfemie, dar cam cu Ioan Botezătorul, care prin predica lui aduna mulțimea la el, la Iordan". Cum aduna Părin­tele Ar­senie mulțimile la Io­rdanul Mânăstirii Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus, ca într-o "bulboană spirituală uriașă" stă mărturie acest cuvânt inspirat, de-acum intrat în memoria credincioșilor, rostit de Nichifor Crainic: "Ce vreme înălțătoare, când toată țara lui Avram Iancu se mișca în pelerinaj, cântând cu zăpada până la piept, spre Sâmbăta de Sus, ctitoria voievodului-martir", să-l vadă și să-l asculte pe Sfântul Părintele nostru Arsenie.
PS Episcop Daniil Stoenescu, care o perioadă în­de­lungată i-a fost, ca și astăzi, ucenic ascultător Părin­telui Arsenie, notează, cu mențiunea asumării întregii responsabilități de ierarh și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aceste memorabile cu­vinte: "Nu cred că pe pământul românesc, de la Sfân­tul Apostol Andrei, cel întâi chemat, care a vestit Evan­ghelia lui Hristos în părțile Do­bro­gei, până la Părintele Arsenie, să mai fi cuvântat cineva cu atâ­ta putere și lumi­nare, cu atâta înțelep­ciune, har și dar de la Dum­nezeu, ca Părintele Arsenie (...) Îl văd pe Părintele Arsenie ca fiind as­tăzi mâna lui Hristos întinsă neamului românesc, ca altui Petru care se scu­fundă în va­luri".
Ieromonahul Panteli­mon Munteanu a slujit ani buni, în clandes­tini­tate, sub îndrumarea Pă­rintelui Arsenie. La a­proa­pe 90 de ani, câți numără în pre­zent, auziți cum își descrie du­hovnicul. Nu sunt povești: "Pă­­rintele Arsenie a lucrat cele ce i le-a spus Ioan Evanghelistul, dar duhul său, psihicul său, era foarte apropiat de cel al Sfântului Ioan Bote­zătorul. Dar trebuie să mai știți ceva. Cine pretinde că poate descrie exact cum arăta Părintele Arsenie ori minte, ori exage­rează. Părintele se schimba la față pentru că era sfânt al lui Dumne­zeu. Când priveai ochii Sfinției sale, simțeai ceva de parcă te curenta, fizio­nomia lui se schimba. Așa că e greu să explici cum arăta, cum nici apostolii nu au pu­tut să vadă sau să înțeleagă exact ce s-a petrecut cu Mântui­torul atunci, la Schimbarea la față, pe muntele Tabor".
Preot conf. univ. dr. Simion Todoran, cunoscător al perso­na­lității părintelui Arsenie Boca direct de la sursă, scrie: "Prea Cuviosul Părinte Arsenie a fost unul dintre cei mai mari teologi-duhovnici ai mona­his­­mului românesc din ultimii 50 de ani. Înzestrat de Dumnezeu cu multe daruri, ce «nu au fost puse sub obroc», a căutat «să se facă tuturor toate», după în­dem­nul Sfântului Apostol Pa­vel. Lumina intelectuală și spi­rituală care era în Sfinția Sa, dobândită prin studiu și me­ditații adânci, a luminat pe toți cei ce i-au ascultat și urmat sfa­turile, fie la Mânăstirea Sâm­băta de Sus sau Mânăstirea Prislop, fie la Biserica din sa­tul Drăgănescu de lângă București sau la Așe­zămân­tul mânăstiresc de la Sinaia. Părintele Arsenie a simțit că în Biserica noastră strămoșească este nevoie de un nou duh, cel al Sfinților Părinți. Preo­cupat din tine­rețe de viața și operele Sfinților Părinți, a dorit cu toa­tă ardoarea ca învățătura și viața lor să fie cunoscută și trăită de toți credincioșii. Generații de credincioși au crescut și s-au format sub impresia și lu­crarea persona­lității de excepție a Părin­telui".
Alte mărturii, la fel de grăitoare, privind sfințenia Părintelui Arsenie, le aparțin cre­din­cioșilor, celor tra­tați și vindecați trupește și sufletește de harul Sfinției sale. Sunt fără de număr. Oameni din toate straturile so­cietății, de la Principesa Ileana, din Casa Regală a Ro­mâniei, până la nenumărații anonimi, mai cu seamă din satele ardele­nești, precum și atâția și atâția orășeni for­mați și "for­ma­tați", în fel și chip, de împre­jurările vieții, în comunism și după; toți cei vindecați la limită de cancer sau alte boli grele, toți cei care l-au cunoscut și l-au as­cultat au sfârșit prin a-și revizui viața, ur­mân­­du-l pe Pă­rintele Arsenie, pe cât dă Dum­nezeu, fie­căruia după măsura sa, ca pe un sfânt mare, deose­bit.

"Să vedem ce spune Cerul"

Dacă vrea cineva să vadă chipul Dom­nului cu ade­vărat, e destul să deschidă car­tea Cărarea Împărăției sau un album cu pictura bisericii Drăgănescu, reali­zată de părintele Arsenie. Hristos i s-a arătat în toată lu­mina Lui, și Părintele, care era și pictor bisericesc, cum i s-a arătat Mântuitorul, așa L-a pictat. Așa și cu Maica Domnu­lui, așa și cu sfinții - pe toți ni i-a înfă­țișat în pictura sa Părintele, întocmai cum i s-au arătat, cum a vorbit cu ei. Reprezentările lor plastice nu sunt rodul imagi­nației artistice sau închipuirii Părintelui, ci chipurile vederii sale în duh.
O taină pe care nu suntem vrednici a o înțelege ră­mâne taină.
Uneori, când i se cerea un sfat într-o chestiune di­ficilă, într-un mare necaz, Părintele spunea: "Stai să vedem ce spune Cerul - și, prin rugăciunea curată a Sfinției sale, cel aflat în necaz primea curând, chiar de la sursă, prin intermediul Părintelui, răspunsul râv­nit de Sus, de la Dumnezeu. Un om care l-a cunos­cut bine și i-a dedicat și o preafrumoasă carte, preotul Petru Vamvulescu, scrie: "Eram odată la biserica din Drăgănescu - pentru că numai acolo mi-a spus Pă­rin­tele să-l caut - și era multă lume. După ce am vor­bit puțin cu Părintele Arsenie, eu am rămas în spate, iar el s-a dus printre oameni, în față. Mă gândeam să alcătuiesc o rugăciune către Hristos și Maica Domnu­lui, cu care să-i cuprind pe toți oamenii. Am formulat în gând așa: «Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne, pentru rugăciunile Sfintei Maicii Tale». Părintele a venit repede lângă mine și mi-a zis: «Bine ai gândit». Și mi-a repetat rugăciunea exact cum o spusesem eu în gând! Eu săltam de bucurie. Și m-am mai gândit să zic: «Și pe mine, cel mai păcătos». Dar oare nu-i prea lungă, mă întrebam, tot în gândul meu. Și Pă­rintele iar a venit și mi-a zis ce am gândit: «Poți să adaugi Și pe mine, cel mai păcătos, deși îi cam lun­gă». M-am minunat! Părintele s-a uitat la mine și mi-a zis: «Am un telefon cu Dumnezeu. Fără fir...»".

Ascultare în duh

Din mulțimea mărturiilor reiese clar că Părintele Arsenie dobândise, prin post și rugăciune în Muntele Athos, prin mijlocirea Maicii Domnului, sub ascul­tarea în duh a Sfântului Serafim de Sarov, darul clar­vederii, libertatea și puterea de a vedea în duh și de a trece, dus-întors, încă în viață fiind, din realitatea aceasta în realitatea lumii de dincolo, între trecut și viitor, între timpul nostru limitat terestru și veșnicia lui Dumnezeu.
Încă o dată: nu sunt povești!
Același venerabil ieromonah Pantelimon Muntea­nu: "M-ați întrebat dacă l-am visat vreodată (pe Pă­rintele Arsenie) sau dacă mi-a spus ceva în vis. Eu vă spun că l-am văzut aievea și după moartea sa. De mai multe ori l-am văzut. Nu spun asta ca să pară că am eu vreun dar de la Dumnezeu, ci vreau să arăt că Pă­rintele este cât se poate de viu și că lucrează cu mare, mare dragoste în continuare, chiar și prin cre­dincioșii care nu l-au văzut niciodată. Apostolia lui pe pămân­tul românesc și pentru chemarea tuturor neamurilor la credință nu s-a încheiat, dimpotrivă. Glasul lui de Apostol este din ce în ce mai puternic. Mergeți la Prislop să vă convingeți!".
Un asemenea mare sfânt vă propun să ni-l cerem cu stăruință de la Hristos Dumnezeu, zi și noapte. Și cum ne sunt gândurile și rugăciunea, așa ne va fi și viața. Să-l chemăm stăruitor, iar și iar, spre binele nos­tru, al celor vii și al adormiților noștri. Și ne vor urma exem­plul, negreșit, și alții. În felul acesta, deie Dom­nul să contribuim cu toții la trecerea Părintelui în calen­dar. Cel trimis la noi de Sfinții Brâncoveni se va bucura să ne primească și, ca vrednici fii ai săi duhov­nicești, să ne ocro­tească, să ne ajute prin rugă­ciunile Sfinției sale înaintea tronului lui Hris­tos. Numai să-l chemăm curat și luminat. În­suși Părintele a spus, nu o dată: "Mă, după ce plec din această viață, vă voi ajuta și mai mult. Strigați-mă! Și în șură de veți fi, voi veni să vă ajut".
Sfinte Părinte Arsenie, te chemăm: din șură, cum ai spus, din biserici, din târg, din școli, din uliță, de pe șosea, din bâlci, din cimitir, de la serviciu și de aca­să, din grădină, de pe banca de la poartă, din câmp, din vie, din pădure, de la moară și de la gară, din spi­tal, din cârciumă și pușcărie, de la neamuri și din ve­cini, din țară și dintre străini, din zi și din noapte, din viața aceasta și din cealaltă, dimi­neața și la culcare: Sfântul lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, fiecare după nu­mele său! Doamne Iisuse Hris­toase, miluiește-ne!
Părintele nu va veni să-l vedem aievea - nu suntem vrednici. Va veni în duh și adevăr, în cuvintele sale vii, din cărțile sale, din mărturiile celor ce cred că l-au văzut sau nu. Și cine crede din inimă curată, din tot sufletul, va avea mereu o "pilă" în cer, un fir de legă­tură cu Dumnezeu, un braț de lumină întins la tre­cerea prin vămile văzduhului, un prieten de nădejde aici și, după plecarea de-aici, în viața viitoare. Așa să ne ajute Dumnezeu!
"Ați fost o lumină în viața mea", îi lăsa Părintelui, scris, Principesa Ileana a României, în momentul pă­răsirii forțate a țării.
Sfinte Părinte Arsenie, ești o lumină în viața mea, mărturisesc și eu, nevrednicul și păcătosul, a cărui viață ai scos-o tainic și minunat din mocirla păcatelor, așezând-o prin cuvintele tale vii pe temelia curată și luminată numită Iisus Hristos!
Dumnezeu să te binecuvânteze în veci!

MARIAN DRĂGHICI