Noi, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, am luat inițiativa salvării Institutului Cantacuzino. Pe 14 martie ne-am întâlnit în fața Institutului, purtând halate albe, fluturând tricolorul și afișând mesaje de susținere pentru această valoare neglijată a medicinii românești. Sâmbătă, pe data de 4 aprilie, la ora 14:30, ne-am întâlnit încă o dată, pentru a le da autorităților un al doilea semnal. Ne pasă și spunem un hotărât: NU, desființării Institutului Cantacuzino!
Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetării medicale românești. Aici s-au preparat seruri și vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holeră, tuberculoză, poliomielită, tuse convulsivă etc.)
Prin tradiție, încă de la înființarea Institutului de către Profesorul Cantacuzino, și prin Decret Regal (semnat în 1921, de către Regele Ferdinand I), Institutul a avut patru roluri esențiale în medicina românească: diagnostic (și intervenție în sănătatea publică), producție, cercetare și învățământ.
Vorbim despre România pentru români, despre un institut care:
- a salvat milioane de vieți;
- își păstrează importanța în sănătatea publică (în prevenirea și combaterea bolilor infecțioase, în cadrul programelor de sănătate publică);
- este implicat în învățământul medical de înaltă calitate (studenți și medici);
- este un important centru de diagnostic microbiologic;
- este una dintre cele mai importante structuri de intervenție în caz de epidemii și atacuri bio-teroriste, de o mare importanță pentru siguranța națională;
- are un rol esențial în blocarea creșterii prețurilor pentru vaccinuri.
Vă mulțumim dacă ne urmăriți pe pagina de facebook:
https//www.facebook.com/salvamINCDMI/timeline, pentru a afla mai multe detalii despre Institutul Cantacuzino și despre demersurile noastre pentru salvarea acestuia.
NU, desființării Institutului Cantacuzino!
Studenții de la Facultatea de Medicină din București