Nostalgii basarabene

Cititor Formula AS
Mă numesc Tamara și sunt născută pe 24 ia­nuarie, în anul 1931, în comuna Olișcani din județul Orhei.

O localitate înecată în praf și no­roi, dar cea mai frumoasă din lume pentru sufletul meu. L-a vrăjit și pe Ștefan cel Mare, care a ajuns pe acolo într-o luptă cu turcii și a dat locului numele fiicei sale, Olișca (diminutiv de la Olga).
Aici am auzit pentru prima dată duioșia nespusă din glasul mamei, care po­ves­tea că pădurea noastră este ma­re, mare de tot, iar în mij­loc as­cunde o poiană foar­te fru­moa­să, smălțată cu sute de flori. Acolo, în colțișorul acela de rai, îngerașii coboară din cer și pun în iarbă copiii care se nasc. Baba Duța, moa­șa sa­tului, îi ia și îi duce familiei care și i-a dorit. De câte ori vedeam vreo babă cu desaga în spate, cre­deam că în sacul ei gros se află un copil.
Tot glasul mamei mi-a povestit des­pre un băiețel care nu înceta să cea­ră pâine de-aca­să, fu­gind apoi ia­răși la joaca de pe ulița satului. Iar ve­nea, iar cerea, până când, într-o zi, mama l-a întrebat:
- Unde cari tu pâinea pe care o ceri?
- I-o duc celui mic, răspunse băiatul.
- I-ai dat destul, spuse mama, e timpul să-ți dea și el ție acum.
Spășit, băiatul merge la copilul cel mic și-i spune:
- N-am pâine. Mama zice să-mi dai și tu mie. E rândul tău.
Îndată se pomeni că ține în bra­țe o pâine mare și proaspătă. Bu­curos, a fugit degrabă să ducă acasă darul. Mama l-a luat atunci de mână și a mers să-l vadă și ea pe "copilul cel mic".
Condusă de fiul ei, mama ajunge la biserica veche din sat, în fața icoanei Maicii Domnului cu Pruncul în brațe.
- Lui i-am dat și El mi-a dat înapoi, glăsui băiețelul.

Boțul de mămăligă

Timpul a trecut și a venit anul 1940. Venea mereu pe la noi o bătrânică cu o fetiță în brațe. O luam și dansam. Îmi plăcea că era ușurică. Părea un fulg. A venit din nou bătrâna cu ea la noi. Eu aveam bomboane frumos ambalate în staniol. Am alergat să îi dau. Fetița nu le-a primit, ci a plâns cu lacrimi care dor și acum. Deza­mă­­gită, întreb bunica de ce nu vrea.
- Nu știe ce e, îmi răspunde bătrâna. Ia dă-i o bucată de mămăligă!
Pe-un fund de lemn era o bucată de mămăligă rămasă din ajun. M-am rușinat să i-o dau.
- Dă-i mata!, i-am spus bătrânei care-o ținea.
Fetița a apucat mămăliga cu amân­două mânu­țele, îndesând-o în gu­ră. Dârele de lacrimi tot îi mai curgeau pe obraji, dar ochișorii îi stră­luceau.

Mașina neagră

Într-o zi, primarul comunei ne-a anunțat dis­cret...
- Fugiți! Vine mașina neagră pentru Siberia.
Zile întregi și nopți de-a rândul am stat pe dealuri, prin păpușoaie, chi­nuiți de groaza că vom fi prinși.
Dar iată că a sosit și ziua mult așteptată. Prin fața casei noastre curgea armata. Îmbrăcată în costum străjeresc, cu toate insignele și cu steguleț tricolor, stăteam în fața porții ore în șir, salutându-i pe vitejii soldați. Un ostaș a râs, spu­nându-le camarazilor săi: "Uite, fetița asta ne dă onorul în costum străjeresc!". Rușinată de re­marca lui, am renunțat la costum. În pi­cioarele goa­le, am fugit în fundul grădinii și m-am urcat în nucul bătrân. Din vârful lui am strigat: "Vin românii! Au venit românii!", până am răgușit. Odată cu mine, oamenii din sat se salutau, și ei, fericiți:
- Au venit românii!
- Adevărat c-au venit!
Doamne! Va mai veni vreodată un Ștefan cel Mare care să alunge dușmanul din țară? Va mai curge vreodată armata română prin dreptul casei noastre din Basarabia?
(Cu dragoste, pentru toți cititorii revistei)

TAMARA