Jazz in Church
După ce a răsunat de cântări pascale, Biserica Luterană din București își deschide din nou porțile, pentru Festivalul muzical "Jazz in Church". Aflat la cea de-a treia ediție, el se va desfășura în perioada 16-19 aprilie, sub Înaltul Patronaj al Excelenței Sale, Domnul Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției în România. "Noblesse oblige!" Bineînțeles că invitații de bază de la această manifestare culturală sunt toți niște muzicieni de marcă. Vi-i prezentăm după calendar.
Vineri, 17 aprilie, îl puteți asculta la "Jazz in Church" pe trompetistul și compozitorul norvegian Nils Petter Molvær (54 ani), un reprezentant de seamă al remarcabilei școli norvegiene de jazz și muzică improvizată. Vine la noi cu un program proiectat special, pentru un recital de trompetă și computer. Deși se află la cel de-al șaptelea concert în țara noastră, este prima oară când artistul norvegian va avea o evoluție solo.
Sâmbătă, 18 aprilie, vă dau întâlnire în cadrul aceluiași festival doi artiști francezi: extraordinarul clarinetist Louis Sclavis (62 de ani) și pianistul Benjamin Moussay (41 ani). Louis este unul dintre cei mai apreciați muzicieni de jazz din Franța și este cunoscut pentru creativitatea și forța lui de improvizație.
Ultima zi de festival va fi și cea mai "încărcată". Dacă joi, vineri și sâmbătă sunt programate câte două concerte, duminică, 19 aprilie, veți putea asista chiar la trei spectacole. Atunci o puteți asculta pe artista japoneză Aki Takase (67 ani) o pianistă și compozitoare de excepție din Țara Soarelui Răsare, școlită la Tokyo și cizelată în SUA, cântând un solo piano la patru mâini, cu soțul ei, jazzman-ul german Alexander von Sclippenbach (77 de ani). Și tot duminică vă dă întâlnire și saxofonistul italian Gianluigi Trovesi (71 de ani). Autor de muzică de film, dar și erou al unui documentar despre cariera sa, compozitor atent cu restituirea și tălmăcirea marilor maeștri ai teatrului de operă, Gianluigi este una dintre figurile marcante ale scenei italiene și un pilon al consolidării jazzului european.
Dar anul acesta, noutățile nu se limitează la invitați. Festivalul "Jazz in Church" pleacă în deplasare din București și ajunge până în Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe. Acolo, fanii muzicii jazz vor putea să-i asculte, în 16 aprilie, pe Mihai Balabas, Alexandru Arcuș și Nils Petter Molvær, iar duminică, pe 19 aprilie, pe Louis Sclavis, Benjamin Moussay, Erik Truffaz și Benoit Corboz.
(Întreg programul festivalului, cât și detalii suplimentare puteți găsi online pe: jazz.ro, iar biletele și abonamentele sunt disponibile atât pe eventim.ro, cât și în rețelele magazinelor Germanos, Vodafone, Orange, Domo, dar și în librăriile Humanitas și Cărturești. Prețul unui bilet este de 80 lei pe seară sau 250 lei abonamentul (4 seri) pentru concertele din București, iar pentru Sfântu Gheorghe este de 45 lei pentru 16 aprilie și 55 lei pentru 19 aprilie. Locurile se ocupă în ordinea venirii, excepție fac deținătorii de abonamente care au locuri prestabilite pe întreaga desfășurare a festivalului.)
Muzică la palat
Pe 18 aprilie, la Peleș, și pe 19 aprilie, la Palatul Mogoșoaia, iubitorii de muzică clasică vor avea prilejul să asculte concerte "în spații regale". Oferta vine din partea Cvartetului de coarde Giocoso, înființat în anul 2003, alcătuit, în mare parte, din tineri muzicieni de origine română: Sebastian Câșleanu - vioara I, Teofil-Iustinian Todică - vioara a II-a, Adrian Stanciu - violă și Bas Jongen - violoncel. Din 2011, cvartetul studiază la Universitatea de Muzică și Interpretarea Artei din Viena, cu Johannes Meissl (Cvartetul Artis), fiind considerat azi drept una dintre cele mai valoroase tinere formații camerale din Austria. Cei patru tineri muzicieni au concertat în Germania, Olanda, Italia, Turcia, Norvegia, Franța și țara gazdă. Ansamblul lor este membru al Fundației "Yehudi Menuhin Live Music Now". În aprilie 2013, a concertat la "Casa Beethoven" din Bonn (Germania), iar pe 23 ianuarie 2015 și-a făcut debutul în Marea Britanie, la "Wigmore Hall Londra" și în Manchester.
Cvartetul Giocoso este membru al Academiei Europene de Muzică de Cameră și, până în prezent, a obținut numeroase premii, precum: premiul 3, la Concursul internațional "Charles Hennen" Heerlen - Olanda; premiul Alban Berg, premiul Krenek, premiul EconGas și premiul Artis, în cadrul Festivalului Internațional ISA în Reichenau - Austria; premiul HSBC, în cadrul Festivalului "Aix-en-Provence" Franța, premiul 3, la Concursul "Windisch" Viena.
La Sinaia, în palatul care mai poartă amintirea concertelor lui George Enescu, Cvartetul Giocoso va cânta pe 18 aprilie, de la ora 16, în cadrul celei de-a V-a ediții a Stagiunii "Sunetul muzicii". Cei patru muzicieni vor interpreta opusuri de: Joseph Haydn, Krzysztof Penderecki și Hugo Wolf.
(Accesul se face pe bază de invitație, care poate fi obținută completând un formular pe site-ul: http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-ii-editia-a-v-a.)
Pe 19 aprilie, Cvartetul Giocoso va face să răsune, de la ora 12, "Sala Scoarțelor", de la Mogoșoaia, unde tinerii muzicieni vor deschide cea de-a IV-a ediție a "Mogoșoaia ClasicFest". Și aici se vor prezenta cu același repertoriu ca la Peleș. Festivalul de la Mogoșoaia se desfășoară între 19 aprilie și 31 mai și va transforma Palatul Brâncovenesc într-un templu al excelenței sonore.
Mogoșoaia ClasicFest va număra 10 evenimente, 10 manifestări inedite, 10 întâlniri cu artiști de mare valoare și, preluând o modă englezească, toate aceste 10 întâlniri vor avea loc la ora prânzului. Așa veți avea ocazia să vă plimbați în voie, pe lumină, și prin splendidele grădini ale Palatului Marthei Bibescu.
(Programul complet al acestui festival îl puteți găsi online pe: http://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/)