Ținând cont de aspectele de sănătate expuse (reumatism articular, transpirație excesivă), se impune efectuarea unor cure repetate de purificare a organismului, în paralel cu administrarea unor produse cu efect antiinflamator la nivelul articulațiilor. În acest sens vă recomand următoarea schemă de tratament:
* administrarea de produse care purifică colonul: semințe de in, tărâțe de psyllium, tărâțe de ovăz, tărâțe de grâu, chimen, coriandru, semințe de dovleac, argilă.
* administrarea de produse care purifică ficatul: armurariu, anghinare, rostopască, țintaură, coada-șoricelului, turiță mare.
* administrarea de produse care purifică sângele: urzică, păpădie, trei-frați pătați.
* administrarea de produse cu efect antiinflamator și cortizon like: lemn-dulce, coacăz negru, yucca, crețușcă, boswellia, gheara-diavolului, acizi grași omega 3.
* administrarea de plante cu efect antibiotic: propolis, lăptișor de matcă, cuișoare, extract din sâmburi de grapefruit.
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com
"Doresc un leac eficient pentru tratarea colonului iritabil" (Răspuns pentru D. VOITINEANU, F. AS nr. 1146)
Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune cronică a colonului (intestinul gros), caracterizată printr-o asociere de simptome, cum sunt: dureri abdominale (mai ales cu caracter de crampe), balonare, diaree sau constipație sau alternanță de diaree și constipație. Este considerată o boală funcțională, în sensul că investigațiile medicale efectuate unui bolnav cu acest diagnostic nu relevă nicio modificare organică la nivelul mucoasei colonului. Este mai degrabă o tulburare a motilității (mișcarea de contracție și de relaxare intestinală), a funcției de contracție a musculaturii intestinului gros.
Diagnosticul de sindrom de colon iritabil poate fi dificil de stabilit, deoarece este un diagnostic de excludere și nu poate fi dat prin teste de laborator sau imagistică (RMN, ecografie). Sunt necesare mai multe investigații, precum colonoscopia, analizele de sânge, analizele bacteriologice din fecale, ecografia abdominală, pentru a exclude boli care au aceleași simptome.
Cauza acestei afecțiuni nu se cunoaște exact. Există mai mulți factori determinanți, dintre care vreau să menționez doi mai importanți: alergii/ intoleranțe alimentare și cauze psihice (stresul, anxietatea - simptomele se pot agrava în perioadele de tensiune psihică).
Pornind de la premisa că diagnosticul menționat de dvs. este corect (că ați făcut investigațiile medicale necesare și aveți într-adevăr doar o tulburare de motilitate a colonului și nu o inflamație a mucoasei sau alte modificări), cele mai bune rezultate sunt date de schimbarea dietei și a stilului de viață, la care se adaugă și remedii fitoterapeutice specifice, după cum urmează:
* Este foarte bine să păstrați un jurnal, timp de 2-3 săptămâni, în care să scrieți ce mâncați și ce beți în fiecare zi, când ați fost supus la stres, și să vedeți dacă există o corespondență între anumite alimente sau perioade stresante și simptomele sindromului colonului iritabil: veți ști, astfel, ce să evitați în viitor.
* Schimbarea dietei este esențială în sindromul colonului iritabil; studiile au arătat că există o categorie de carbohidrați care se digeră greu, fermentează în tubul digestiv și determină dureri abdominale. Se găsesc mai ales în lactate, cereale și în fructe. Păstrând acel jurnal, vă veți putea da seama ce alimente vă fac rău.
* Luați un supliment de probiotice după mesele principale ale zilei.
* Plantele care se găsesc în formulele canadiene: Nervtton Canadian Sweet Extract, Lifeforce Canadian Sweet Extract, Digestton Canadian Sweet Extract au acțiune benefică asupra sindromului colonului iritabil, dovadă fiind numeroasele cazuri pe care le-am tratat de-a lungul a zeci de ani de studiu.
* Dintre plante, regăsim: chimenul și menta - calmează durerile și reglează motilitatea tubului digestiv; gălbenelele - au acțiune cicatrizantă pe mucoasa digestivă.
* Faceți mișcare zilnic; practicați un sport. Mișcarea reduce substanțial simptomele neplăcute ale sindromului colonului iritabil.
* Controlați stresul: descoperiți dacă nu cumva anumite stări emoționale declanșează durerile abdominale; dacă singur nu puteți, adresați-vă unui psihoterapeut.
Vă dorim multă sănătate!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am varicocel. Solicit orice fel de informații de la specialiști"
(Răspuns pentru C. NICOLESCU, F. AS nr. 1136)
Asociat cu secreția redusă de spermă (oligospermie), ce determină în majoritatea cazurilor sterilitate, varicocelul prezintă simptome ușoare, precum: senzație de tensiune și greutate la nivelul testiculului afectat, formare de varice și dilatarea venelor ce colectează sângele provenit de la testicul, o mică senzație de durere ce iradiază la nivelul regiunii inghinale.
Cauze: insuficiența valvelor venoase, comprimarea venei spermatice de o tumoră sau stază venoasă, ce împiedică curgerea normală a sângelui, variații de temperatură la nivelul scrotului (băi fierbinți, expunere excesivă la soare), traumatisme, inflamații bacteriene etc.
Sunt afectați, în general, bărbații, însă și femeile care prezintă inflamații cronice pelvine, cu dilatarea patologică a plexurilor venoase de la nivelul uterului și ovarelor, varice ale membrelor inferioare sau hemoroizi au diagnostic prezumtiv varicocel pelvin. Se cunosc 2 tipuri de varicocel: 1. Simptomatic - cazul dvs., având în vedere vârsta, apărut probabil ca urmare a unei drenări dificile a sângelui venos sau a prezenței unor tumori, ganglioni măriți sau chisturi care comprimă venele ce provin din testicul. 2. Există și varicocel esențial, rar.
De obicei, varicocelul apare în partea stângă, deoarece rețeaua venoasă a testiculului se varsă în vena renală, care are un calibru mai mic decât vena cavă, unde "curge" rețeaua venoasă a testiculului drept. Diagnosticul se pune în urma unui examen medical, cu pacientul în picioare (când presiunea venoasă crește), prin palpare, manevră "Valsalva" sau/și prin examen Doppler, cu ajutorul unei sonde așezate pe testicul, ce evidențiază viteza sângelui.
Opțiunea pentru tratament chirurgical se impune numai în caz de sterilitate sau dureri jenante (disconfort important) și constă în varicocelectomie - embolizare radiologică - sau scleroembolizare percutană prin cateterism.
Pentru a elimina staza venoasă și a trata venele dilatate în exces, se mai folosește tehnica de microchirurgie de corecție sub microscop.
Nu cărați greutăți mari, nu mergeți pe bicicletă, evitați băile fierbinți, călăria, sedentarismul, nu stați picior peste picior, evitați să purtați blugi. Pentru un răspuns detaliat la întrebări și alte relații, vă rog să mă sunați. Multă sănătate!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37
"Cum mă pot vindeca de arteriopatie obliterantă?"
(Răspuns pentru ELENA - Brăila, F. AS nr. 1152)
Suferința dumneavoastră poate fi ameliorată printr-un tratament complex, ce se aplică atât local, cât și sistemic. Fiind vorba de o boală cronică, de distrugere a arterelor, mai ales a microcirculației, nu putem vorbi de o recuperare totală, într-un stadiu atât de avansat. Dar progrese există. Un bătrân de 82 de ani, cu diabet zaharat și fost fumător, cu leziuni serioase pe ambele gambe, a putut fi recuperat mulțumitor. Este nevoie de o toaletare intensă a zonei, deoarece e un mediu propice de înmulțire a bacteriilor (neexistând vascularizare, nu avem apărare imunitară). Se folosește un unguent special, ce favorizează cicatrizarea.
În același timp, este necesar și un program de integratori alimentari, care pot recupera într-o măsură mai mare sau mai mică circulația arterială, în funcție de stadiul bolii. Acest program are ca scop refacerea lumenului vascular de la interior, dar și o fluidificare a sângelui.
Pentru detalii, este necesar un consult medical de specialitate, pentru a personaliza tratamentul. Fiecare arteriopatie obliterantă are anumite cauze, cum ar fi: diabetul zaharat, fumatul, o boală autoimună.
Programări se pot face la Clinica de medicină integrativă ROMCLINIC București (zona Hotel Marriott, Calea 13 Septembrie 137), tel. (Romtelecom): 021/410.04.75// 021.410.04.35 (tarif normal) sau Mobil: 0747/02.83.54.
Vă doresc sănătate!