Răspuns pentru ALECSANDRU, F. AS nr. 1144 - "Transpir mult și am reumatism articular"

Redactia
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

Ținând cont de aspectele de sănătate expuse (reu­matism articular, transpirație excesivă), se impune efec­tuarea unor cure repetate de purificare a organis­mu­lui, în paralel cu administrarea unor produse cu efect antiinflamator la nivelul articulațiilor. În acest sens vă recomand următoarea schemă de tratament:
* administrarea de produse care purifică colonul: semințe de in, tărâțe de psyllium, tărâțe de ovăz, tărâțe de grâu, chimen, coriandru, semințe de dovleac, argilă.
* administrarea de produse care purifică fica­tul: armurariu, anghinare, rostopască, țintaură, coa­da-șoricelului, turiță mare.
* administrarea de produse care purifică sân­gele: urzică, păpădie, trei-frați pătați.
* administrarea de produse cu efect anti­in­fla­mator și cortizon like: lemn-dulce, coacăz negru, yucca, crețușcă, boswellia, gheara-diavolului, acizi grași omega 3.
* administrarea de plante cu efect antibiotic: propolis, lăptișor de matcă, cuișoare, extract din sâm­buri de grapefruit.

Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com

"Doresc un leac eficient pentru tratarea colonului iritabil" (Răspuns pentru D. VOITINEANU, F. AS nr. 1146)

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune cronică a colonului (intestinul gros), caracterizată prin­tr-o asociere de simp­tome, cum sunt: dureri ab­do­minale (mai ales cu caracter de crampe), balo­nare, diaree sau constipație sau alter­nanță de diaree și con­stipație. Este con­siderată o boală funcțională, în sen­sul că investigațiile medicale efectuate unui bol­nav cu acest diagnostic nu rele­vă nicio modificare orga­nică la nivelul mucoasei co­lo­nului. Este mai de­grabă o tulburare a motilității (mișcarea de contracție și de relaxare intestinală), a funcției de contracție a mus­culaturii intestinului gros.
Diagnosticul de sindrom de colon iritabil poate fi dificil de stabilit, deoarece este un diagnostic de ex­cludere și nu poate fi dat prin teste de labo­rator sau ima­gistică (RMN, ecografie). Sunt necesare mai mul­te investigații, precum colonoscopia, analizele de sânge, analizele bacterio­logice din fe­cale, ecografia abdomi­nală, pentru a exclude boli care au aceleași simptome.
Cauza acestei afecțiuni nu se cu­noaște exact. Exis­­tă mai mulți factori determinanți, dintre care vreau să men­ționez doi mai importanți: alergii/ into­leranțe alimentare și cauze psihice (stresul, anxieta­tea - simptomele se pot agrava în perioadele de ten­siune psihică).
Pornind de la premisa că diagnos­ticul menționat de dvs. este corect (că ați făcut investigațiile medica­le nece­sare și aveți într-adevăr doar o tulbu­rare de motilitate a colonului și nu o inflamație a mu­coa­sei sau alte modificări), cele mai bune rezultate sunt date de schimbarea dietei și a stilului de viață, la care se adaugă și remedii fito­terapeutice specifice, după cum urmează:
* Este foarte bine să păstrați un jurnal, timp de 2-3 săptămâni, în care să scrieți ce mâncați și ce beți în fiecare zi, când ați fost supus la stres, și să vedeți da­că există o corespondență între anumite alimente sau perioade stresante și simptomele sindromului colonu­lui iritabil: veți ști, astfel, ce să evitați în viitor.
* Schimbarea dietei este esențială în sindromul colonului iritabil; studiile au arătat că există o cate­go­rie de carbohidrați care se digeră greu, fermentează în tubul digestiv și determină dureri abdominale. Se gă­sesc mai ales în lactate, cereale și în fructe. Păs­trând acel jurnal, vă veți putea da seama ce alimente vă fac rău.
* Luați un supliment de probiotice după mesele principale ale zilei.
* Plantele care se găsesc în formulele canadiene: Nervtton Canadian Sweet Extract, Lifeforce Cana­dian Sweet Extract, Digestton Canadian Sweet Ex­tract au acțiune benefică asupra sindromului colo­nului iritabil, dovadă fiind numeroasele cazuri pe care le-am tratat de-a lungul a zeci de ani de studiu.
* Dintre plante, regăsim: chimenul și menta - calmează durerile și reglează motilitatea tubului di­gestiv; gălbenelele - au acțiune cicatrizantă pe mu­coasa digestivă.
* Faceți mișcare zilnic; practicați un sport. Miș­carea reduce substanțial simptomele neplăcute ale sin­dromului colonului iritabil.
* Controlați stresul: descoperiți dacă nu cumva anumite stări emoționale declanșează durerile abdo­mi­nale; dacă singur nu puteți, adresați-vă unui psiho­terapeut.
Vă dorim multă sănătate!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am varicocel. Solicit orice fel de informații de la specialiști"
(Răspuns pentru C. NICOLESCU, F. AS nr. 1136)


Asociat cu secreția redusă de sper­mă (oligospermie), ce determină în majoritatea cazurilor sterilitate, vari­co­celul prezintă simptome ușoare, precum: senzație de tensiune și greu­tate la nivelul testiculului afectat, for­mare de varice și dilatarea venelor ce colectează sângele provenit de la testicul, o mică senzație de durere ce iradiază la nivelul regiunii inghinale.
Cauze: insuficiența valvelor ve­noase, comprimarea venei spermatice de o tumoră sau stază venoasă, ce îm­piedică curgerea normală a sângelui, variații de temperatură la nivelul scrotului (băi fierbinți, expunere ex­ce­sivă la soare), traumatisme, infla­mații bacteriene etc.
Sunt afectați, în general, bărbații, însă și femeile care prezintă inflamații cronice pelvine, cu dilatarea patologică a plexurilor venoase de la nivelul uterului și ovarelor, varice ale membrelor inferioare sau he­mo­roizi au diagnostic prezumtiv varicocel pelvin. Se cunosc 2 tipuri de varicocel: 1. Simp­tomatic - ca­zul dvs., având în vedere vârsta, apărut probabil ca ur­mare a unei drenări dificile a sângelui venos sau a prezenței unor tumori, gan­glioni măriți sau chisturi care com­primă venele ce provin din testicul. 2. Exis­tă și varicocel esențial, rar.
De obicei, varicocelul apare în partea stângă, de­oa­­rece rețeaua venoasă a testiculului se varsă în ve­na renală, care are un calibru mai mic decât vena cavă, unde "curge" rețeaua ve­noasă a testiculului drept. Diag­nos­ticul se pune în urma unui examen medical, cu pacientul în picioare (când presiunea venoasă crește), prin palpare, manevră "Valsalva" sau/și prin examen Doppler, cu ajutorul unei sonde așezate pe testicul, ce evidențiază viteza sângelui.
Opțiunea pentru tratament chirurgical se impune numai în caz de sterilitate sau dureri jenante (dis­confort important) și constă în varicocelectomie - embolizare radiologică - sau scleroembolizare percu­tană prin cateterism.
Pentru a elimina staza venoasă și a trata venele dilatate în exces, se mai folosește tehnica de micro­chirurgie de corecție sub microscop.
Nu cărați greutăți mari, nu mergeți pe bicicletă, evitați băile fierbinți, călăria, sedentarismul, nu stați picior peste picior, evitați să purtați blugi. Pentru un răspuns detaliat la întrebări și alte relații, vă rog să mă sunați. Multă sănătate!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Cum mă pot vindeca de arteriopatie obliterantă?"
(Răspuns pentru ELENA - Brăila, F. AS nr. 1152)


Suferința dumneavoastră poate fi ameliorată prin­tr-un tratament complex, ce se aplică atât local, cât și sistemic. Fiind vorba de o boală cronică, de distru­gere a arterelor, mai ales a microcirculației, nu putem vorbi de o recuperare totală, într-un stadiu atât de avansat. Dar progrese există. Un bătrân de 82 de ani, cu diabet zaharat și fost fumător, cu leziuni serioase pe ambele gambe, a putut fi recuperat mulțumitor. Este nevoie de o toaletare intensă a zonei, deoarece e un mediu propice de înmulțire a bacteriilor (neexis­tând vascularizare, nu avem apărare imunitară). Se folosește un unguent special, ce favorizează cicatri­zarea.
În același timp, este necesar și un program de integratori alimentari, care pot recupera într-o măsură mai mare sau mai mică circulația arterială, în funcție de stadiul bolii. Acest program are ca scop refacerea lumenului vascular de la inte­rior, dar și o fluidificare a sângelui.
Pentru detalii, este necesar un consult medical de specialitate, pentru a personaliza tratamentul. Fiecare arteriopatie obliterantă are anumite cauze, cum ar fi: diabetul zaharat, fumatul, o boală autoimună.
Programări se pot face la Clinica de medicină integrativă ROMCLINIC București (zona Hotel Marriott, Calea 13 Septembrie 137), tel. (Romte­lecom): 021/410.04.75// 021.410.04.35 (tarif normal) sau Mobil: 0747/02.83.54.
Vă doresc sănătate!