Miracolele credinței: Știința și rugăciunea

Natasa Galche
- Există oameni care prin credința neclintită în Dumnezeu s-au vindecat de boli, în fața cărora medicina și-a recunoscut neputința. Postul și rugăciunea sunt două astfel de "leacuri" divine. Privite de credincioși ca adevărate miracole, ele au fost multă vreme socotite de oamenii de știință drept simple întâmplări. Există, însă, și excepții: recent, savanții ruși au demonstrat că puterile rugăciunii au confirmare științifică -

Simferopol, Peninsula Crimeea, Săptămâna Patimilor, 2014

În Catedrala Sfânta Treime din Simferopol, în fața raclei de argint care adăpostește moaștele Sfântului Luca de Crimeea, stau îngenuncheați zeci de oameni. În liniștea adâncă a bisericii se aude numai murmurul rugilor lor, rostite cu evlavie și nădejde. Mai sunt câ­teva ceasuri până la începerea Deniilor din Marțea cea Mare și credincioșii, unii dintre ei sosiți de la mii de kilometri distanță, nu irosesc nicio clipă pentru a se ruga la sfintele moaște. Chinuiți de suferințe trupești și sufletești, sunt nestrămutați în credința că aici, cu aju­torul Sfântului Luca, își vor afla mântuirea. Se spune că în Săptămâna Patimilor, rugile înălțate către Ceruri înfăptuiesc minuni.
Printre credincioși, majoritatea oameni în vârstă, se remarcă un tânăr. Pe obraji îi curg lacrimi, dar chi­pul său este luminat de un zâmbet plin de recunoș­tin­ță. Sunt deja peste zece ani de când vine aici, îm­pre­ună cu maica lui, să aducă slavă Bunului Dumnezeu și Sfântului Luca, care, prin mila Sa, l-a izbăvit de la o groaznică suferință ce amenințase să-i schimbe exis­­tența.
Din fragedă copilărie, Nazar Stadnicenko visase să devină pianist și compozitor, pentru că iubea mu­zica mai mult decât orice pe lume. La vârsta de patru ani, a atins pentru prima dată clapele pianului, iar la șapte ani era deja laureat al mai multor concursuri naționale de muzică. Chiar în ziua în care a împlinit zece ani, a primit cel mai frumos cadou: vestea că fusese invitat să cânte la Moscova, în des­chiderea unui concurs internațional. Dar bucuria lui a fost de scurtă durată. Pentru a putea studia liniștit partiturile muzicale pe care urma să le interpreteze, băiețelul a plecat la bunica sa, într-un sat de pe țărmul Mării Ne­gre, din regiunea Crimeea, unde putea să exerseze în tihnă, departe de zgomotele orașului. Dar copilăria a fost mai puternică decât el și, într-una din zile, Nazar a în­chis capacul pia­nului și s-a hotărât să meargă, alături de alți copii, într-o excursie, cu vaporul, pe mare. Entuzias­mat de aventura ce-l aștepta, s-a nă­pus­tit nerăb­dă­tor să iasă pe ușă, când aceas­ta s-a în­chis cu putere, zdro­bind degetele copilului. "La în­ceput, nici nu mi-am dat sea­ma ce s-a întâmplat, am sim­țit doar o durere atroce. Pe­retele și ușa erau pline de sânge și atunci mi-am în­drep­­tat, cu groază, pri­virea către mână. Falangele de la degetele mijlociu și inelar atârnau, ținându-se doar în piele", povestea Nazar câțiva ani mai târziu.
La spital, medicii au pus un diagnostic care pentru Na­zar a sunat ca o sentință: falangele trebuiau de ur­gență amputate! Zile în șir, după intervenția chirur­gicală, copilul nu a ieșit din muțenie, de parcă pier­derea de­getelor i-ar fi luat și darul vorbirii. Când, în sfâr­șit, și-a revenit din șoc, a început să plân­gă, mân­gâindu-și mâna bandajată: "Cum să mai cânt la pian?". Întreg personalul medical al spitalului era profund impresionat de nenorocirea care se abătuse asu­pra micuțului artist. "Asemenea cazuri, de pa­cienți ale căror membre necesitau amputare, mai avu­sesem", afirmă Dmitri Vasilișin, medicul chirurg care îl operase. "Tulburător pentru noi, toți, era faptul că suferea cumplit nu pentru degetele pierdute, ci pentru visul său zdrobit. Era atâta durere în glasul său, încât mi-aș fi dorit să îi pot oferi degetele mele, ca băiețelul să poată din nou cânta la pian!". Deși starea fizică a lui Nazar era stabilă, cea psihică se șubrezea tot mai tare, până ce băiatul a intrat într-o depresie profundă. Atunci, una din asis­tente a sfătuit-o pe mama băia­tului să se roage la Sfân­tul Luca al Crimeei, doctorul fără de arginți, chi­rurg de profesie în timpul vieții sale și care înfăptuise adevărate minuni, reușind să salveze viețile unor oameni cărora nu li se mai dădea nicio șansă. După ce a trecut prin chinurile temnițelor co­muniste și a în­du­rat ani grei de lagăr, în ținuturile ne­cru­țătoare ale Si­beriei, Voino-Iasenețki a intrat în rân­durile preoților și a ajuns Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea. După moartea sa, mii de credincioși au continuat să îi soli­cite ajutorul, prin rugăciuni, iar miracolele nu au în­târziat. În zilele noastre, atât pentru Rusia, cât și pen­tru întreaga ortodoxie, Sfântul Luca al Crimeei este unul dintre cei mai mari sfinți ai secolului XX. În moaș­tele lui și-a pus nădejdea și mama lui Nazar, în­dreptându-și pașii către Catedrala din Simferopol. După ore de lacrimi și rugăciuni, a ales o iconiță cu Sfântul Luca, a luat mir și tămâie sfințite și s-a întors la spital, unde fiul ei zăcea încă bolnav. Zi de zi, i-a uns mâna operată cu mir sfințit și s-a rugat pios în fața icoanei Sfântului Luca, pe care o atârnase deasupra patului lui Nazar.
Câteva săptămâni mai târziu, când bandajele i-au fost scoase, medicul chi­rurg, Dmitri Vasi­li­șin, a rămas fără grai: pe locul falangelor ampu­tate creșteau altele noi! "Cu toate studiile și cu­noștințele mele me­dica­le, nu pot explica un asemenea fenomen! Am făcut zeci de operații, dar nu am văzut nicio­dată în viața mea ca un deget amputat să se refacă complet! Uluirea mea era atât de mare, încât l-am trimis ime­diat să facă radiografii. Acestea au dovedit e­xact ceea ce ve­deam și cu ochiul liber: oscioa­rele sale creșteau la loc. Este un adevărat mira­col divin, căci numai Dum­nezeu poate înfăp­tui o asemenea minune. Cum aș putea eu, cu mintea mea omenească, să pot desci­fra un ase­menea mister?!", măr­tu­risea chirurgul, într-un inter­viu.
La un an după ac­cident, degetele băiatu­lui s-au refăcut complet, cu tot cu unghii, și Na­zar a început din nou să cânte la pian, cu același talent și pasiune. An de an, în Săptămâna Pati­milor, merge împreună cu mama sa în pelerinaj la moaștele Sfântului Luca, care i-a redat de­getele. "Vin aici în fiecare an de Sărbătoarea Învierii Domnului, căci prin grație divină, și eu am renăscut! Pentru mine, pierderea degetelor ar fi fost egală cu moartea, dar Dumnezeu Tatăl și Sfântul Luca s-au milostivit și mi-au oferit un dar fără de preț!", spunea Nazar anul trecut.
Astăzi, Nazar Stadnicenko are 24 de ani și este renumit în toată Rusia. Visul său din copilărie s-a împlinit și el a devenit pianist și compozitor! Dacă pentru acest lucru i-a fost suficientă credința, nu pu­tem să nu ne întrebăm ce fel de procese se activea­ză în organismul uman, în timpul rugăciunii.

Cercetările savanților ruși

De mii de ani, în toate religiile lumii, a existat cre­dința că rugăciunea are efecte miraculoase asupra sufletului și trupului omenesc. Peste tot în lume există mii de mărturii ale oamenilor care afirmă că s-au vindecat de boli incurabile, în stadii terminale, prin puterea credinței lor, prin puterea rugăciunii. Până de curând, aceste "miracole" erau explicate de oamenii de știință prin forța autosugestiei sau prin efectul pla­cebo. Conform teoriei lor, în situații-limită, mintea umană poate influența organismul atât de puternic, încât să îl determine să lupte cu boala și, astfel, omul să se vindece. De cele mai multe ori, ase­me­nea feno­mene erau privite de savanți cu scep­ticism și consi­derate cazuri excepțio­nale, care nu meritau să fie luate în calcul pentru studiile știin­țifice. În urmă cu câțiva ani, însă, aceiași oameni de știință au demonstrat că rugăciunea este un fenomen care are un impact pozitiv pu­ternic asu­pra organismului uman.
Primii pași în încercarea temerară de a demonstra că ru­găciunea vindecă l-au făcut sa­vanții ruși. În anul 1986, Va­leri Slezin, profesor la Ins­ti­tutul de Cercetare și Dez­vol­tare Psihoneurologică "Beh­­te­rev" din Sankt Peters­burg, din­tr-o pură întâmplare, a ajuns să analizeze encefa­lo­grama unui om care se afla în stare de profundă rugă­ciune. Rezultatele l-au uimit! "În momentul rugăciunii, lobul pa­rietal al creierului, răs­pun­zător de orientarea în spațiu, de procesarea infor­mațiilor senzoriale, din mo­tive încă nedeslușite, se în­chide, și omul pierde legă­tura cu mediul exterior, tre­când dincolo de limitele rea­lității concrete. Omul care se roagă încetează să se per­ceapă pe sine ca individua­li­tate și, în acele momente, fu­zionează cu Uni­versul, cu divinitatea, se conec­tează la energia primordială. Astfel, toate funcțiile organelor se normalizează, sistemul imu­nitar se consoli­dează și, practic, omul se însănă­toșește!", susține pro­fesorul Slezin.
Rezultatele descoperirii sale senza­țio­nale au fost prezentate în cadrul mai multor con­ferințe naționale, dar în anii '80, în Uniunea Sovietică, religia reprezenta - încă - un subiect-tabu, astfel că profesorul Sle­zin a fost avertizat să înceteze a mai propaga aseme­nea teorii "fanteziste". Cu toate riscurile, cerce­tătorul rus și-a continuat studiile și, de-a lungul a două decenii, a analizat sute de electroen­cefalograme ale oamenilor aflați în stare de rugăciune intensă. Pentru o acuratețe maximă, profe­sorul rus a supus cercetării sale oameni din diverse categorii sociale, cu religii, pro­fesii, vârste și preocupări complet diferite. Re­zultatele rămâneau aceleași: în timpul rugă­ciunii, activi­tatea creierului se diminuează de zece ori și lobul parietal se decuplează de realitate.

Starea de iluminare

Până la descoperirea savantului rus, teoria oficială susținea că activitatea emis­ferelor cerebrale trece, periodic, prin trei stări: de veghe, când omul este conștient, de somn lent, cel fără vise, și de somn rapid, cel cu vise. Valeri Slezin a fost cel care a depistat o stare care nu semăna cu niciuna din cele trei deja cunoscute: starea de rugăciune.
Este cunoscut faptul că activitatea electrică a creierului omului matur, aflat în stare de veghe, are o frecvență între 8 și 30 de hertzi. Profesorul Slezin a descoperit că cea de a patra stare, cea de rugăciune, în care omul rămâne, totuși, lucid, are o frecvență ati­pică, foarte joasă, de doar trei hertzi. Această frec­vență este întâlnită doar în stare de inconștiență, de somn profund sau poate fi observată la sugarii de trei luni. Bebelușii, în prezența mamei, se simt în sigu­ranță deplină, se simt extrem de iubiți și ocrotiți, de aceea frecvența activității electrice a creierului lor este foarte joasă. Pe măsura înaintării în vârstă, aceas­tă stare de confort se estompează, iar în final dispare. Ca urmare, frecvența undelor cerebrale se accelerează. "Starea de rugăciune este starea în care diferite zone ale conștiinței se închid, frecvența undelor cerebrale scade simțitor și omul deschide un canal de legătură directă cu divinitatea. Această stare, ca și celelalte trei, este absolut necesară indi­vidului uman. În timpul rugăciunii profunde, cre­dinciosul simte prezența divinității, simte prea­plinul dragostei Lui și atunci, toate fricile sale dispar. Ca urmare, organismul său este pregătit să lupte cu orice", afirmă cercetătorul rus. Conform teoriei sale, prac­ticând intens și continuu această stare de rugă­ciune, organismul uman poate ajunge să nu mai de­pindă de timp, putând funcționa fără hrană, somn, fără apă sau chiar oxigen. "În starea de iluminare, când granița dintre lumea pământeană și cea înaltă se estompează, când timpul se oprește, în creierul omului se activează abilități fenomenale, ce practic nu au limite".
În urmă cu două mii de ani, Iisus Hristos le spu­nea ucenicilor Săi: "Oricine se va smeri ca acest co­pi­laș va fi cel mai mare în Împărăția cerurilor". (Evan­­­ghe­lia după Matei, 18.4). Descoperirea profe­sorului Slezin con­fe­ră, astăzi, un nou în­țe­les pa­ra­bolei bibli­ce, care nu reprezintă o simplă me­taforă frumoasă, ci poate să fie cheia exis­tenței omenirii, mijlocul prin care oricine se poate sal­va. "Rugăciunea în­toarce omul adult în sta­diul de co­pil, la frecvența sa ini­țială, primară, când era legat de divinitate. De aceea, copiii nu au ne­voie să treacă prin Tai­na Spo­vedaniei, căci ei se află sub protecție divină!" - susține Valeri Slezin.

Semnul tămăduitor al Sfintei Cruci

Tot oamenii de știință ruși au reușit să demons­tre­ze că semnul crucii modifică proprietățile optice ale apei și distruge microbii. Astfel, vechiul obicei creștin de a binecuvânta alimentele și apa, înainte de a le consuma, nu are numai un sens duhov­ni­cesc, ci și unul foarte practic, preventiv și curativ.
De peste zece ani, Angelina Malahovskaia, fi­zician la Institutul de Cercetare al Medicinii Navale din Sankt Petersburg, efectuează studii asupra puterii de tămăduire a semnului crucii și a apei sfințite. În urma experimentelor derulate împreună cu alți cercetători, ea a descoperit că după sfințirea și rostirea rugăciunii de binecuvântare a apei, numărul microorganismelor dăunătoare sca­de de până la 100 de ori. "Apa sfințită nu devine numai mai pură, ci își modifică densitatea optică, ca și cum ar pătrunde sensul rugăciunii și l-ar reține, căpătând astfel efecte curative", afirmă An­gelina Malahovskaia. Împreună cu echipa ei, ea rea­lizat ample studii și asupra efectului rugăciunii rostite în masă. Conform teoriei lor, oficierea sluj­belor reli­gioase nu numai că îmbunătățește starea de sănătate a credincioșilor, dar anihilează și ra­diațiile. Pare de necrezut, dar rugăciunea are pu­terea de a "curăța" mediul înconjurător. La numai 30 de ki­lometri de Cernobîl, localitatea unde în 1986 a avut loc groaz­ni­cul accident nuclear cu efecte dezastruoase, se înal­ță biserica cu hramul Sfântul Ilie. Numai aici, din întreaga regiu­ne, printr-o ade­vărată minune, ni­velul radiațiilor este aproape nul. Deocamdată, oa­me­nii de știință nu au reușit să ofere o explicație ra­țională acestui feno­men căci, așa cum spune chiar sa­vantul rus Valeri Slezin: "Miracolul este rezul­ta­tul unor legi ale Uni­versului pe care știința nu le poa­te încă desluși. Aceste legi există totuși, așa cum există legea gravitației sau cea a câm­pului elec­tro­mag­netic. Dacă oame­nii, în An­tichitate, ar fi asis­tat la aprinderea unei lămpi electrice, ar fi con­­si­de­rat acest fe­no­men ca fiind mi­ra­cu­los. În zi­lele noas­tre, până și un copil de gră­­diniță cu­noaște se­cretul elec­tri­cității. Sunt absolut con­vins că peste câte­va de­ce­nii, știința va putea ofe­­ri răspunsuri cu ade­­­vă­rat valide ale fe­no­menelor pe care as­tăzi oa­menii le con­si­­deră miracole".