Exodul
Vria cuprinsese satul încă din ultimele zile ale lui 1989. După decenii de izolare și frustrare, după ani și ani de vizite și pachete și scrisori cu țârâita, după nopți și zile de vise și visări, cu și despre Germania, "der liebe Gott" le ascultase rugăciunile din bisericile lor vechi, scorojite, și le dăduse sașilor din Viscri libertatea să aleagă: România sau Germania. Cei mai mulți au plecat încă din primele luni. Atât de mare fuseseră spaima și apăsările comunismului, încât lumea se temea ca nu cumva să se mai întâmple, Doamne, ferește!, ceva, și să se închidă granițele din nou. Nu era zi să nu-ți bată la ușă vreo rudă sau vreun vecin bântuit de gândul plecării "dincolo". "Noi plecăm. Voi ce faceți, de ce nu veniți? Pentru ce mai stați?". Le era greu să lase totul în urmă, dar Germania era țara obârșiei lor, țara care le promitea ocrotirea și demnitatea pierdute în România, sub comunism, patria la care e musai să mergi, ca să poți trăi împăcat cu tine.
"Noi eram un pic împotriva celor care plecau. Ei veneau și ne întrebau de ce nu venim și noi. Era vorba și de ce lăsam aici, în urma noastră, casele, biserica și toate celelalte. Mama și tata au preluat atunci și serviciul la biserică, și clopotul, și tot, cineva trebuia să se ocupe și de lucrurile astea, cineva trebuia să aibă grijă de cetate, că nu puteam lăsa totul pustiu... Nu s-a rupt totul dintr-o dată, mai trăgeam clopotul și la ora 12, la prânz, mai aveam slujbă, mai aveam un preot... Dar oamenii plecau unii după alții. După toți am plâns, ne era foarte greu când vedeam mașina că pleacă cu ei și ne făceau cu mâna", îmi povestește Gerhild Dootz, despre cum a trăit momentul "Marelui Exod" al sașilor din Ardeal. De la o vreme, despărțirile deveniseră insuportabile. Unele familii părăseau satul cu noaptea în cap, pe furiș, înainte de cântatul cocoșilor, ca să nu-și mai vadă vecinii cum îi petrec cu ochii înlăcrimați. "Numa' te trezeai că încă o poartă e zăvorâtă, numa' te pomeneai cu alte și alte obloane răstignite peste ferestre, până cine știe când... Serile, târziu, câinii lăsați de izbeliște își tânguiau, sfâșietor, singurătatea...".
În mai puțin de un an, Viscri-ul cel săsesc, satul în care fiecare fir de fân era la locul lui și fiecare cui bătut într-un lemn își avea rostul său, satul înecat, primăvara, în parfumul perilor înfloriți de pe marginea drumului, vechiul sat săsesc de lângă cetatea Sighișoarei devenise o ruină. Casele abandonate începeau să se prăbușească, curțile, grădinile și șanțurile așa de îngrijite erau, de-acum, raiul bălăriilor, iar puținii sași care nu avuseseră încă puterea să plece nu-și prea mai dădeau interesul ca altădată, căci erau, și ei, mai mult cu gândul la ducă. "Mă uit la fotografiile de atunci și nu îmi vine să cred cât de rău decăzuse satul!", spune Gerhild. În 1992, nu mai exista aproape nimic. Mai erau Caroline, sora mai mare, mama Sara și tatăl, casa, dealurile și râpele ascunse ale copilăriei și biserica săsească din deal, acolo unde, când era de-o șchioapă, a auzit prima oară glasul îngerului dindărătul orgii. Atât mai rămăsese din Viscri...
"Auf Wiedersehen, Kindertante!"
Toți tinerii părăsiseră Viscri-ul în primul an după Revoluție. Vecinii de pe stradă, prietenii de joacă din copilărie, colegii de școală și cei de la liceul din Rupea, fetele cu care împărtășise "secretele de stat" ale adolescenței și băietanii care îi faceau ocheade la nunți sau pe la marile sărbători săsești în care ea apărea, frumoasă ca o regină, într-o pelerină neagră de catifea. Toți plecaseră, unul după altul, din sat, dar familia ei rămăsese. Iar Gerhild, frumoasa Gerhild, educatoarea din Viscri, nu putea pleca, nici ea, din casa și locul copilăriei. I se rupea sufletul. De fapt, tot ce visase în viață era să aibă o slujbă la ea, în sat. "Atunci au fost cei mai fericiți ani ai mei, doar acum, încoace, după 20 de ani, am mai simțit așa o fericire", mi se destăinuie Gerhild.
Râde cu poftă când își amintește de micuții pe care se străduia să-i învețe, la grădiniță, vesele cântecéle nemțești. "Aveam și copii sași, și români, și țigani. De vorbit, vorbeam ba în românește, ba în săsește. Eu încercam să-i mai învăț și un pic de germană, dar copiii de sași mi se plângeau că le e greu. Nu pricepeau toate cuvintele din germana literară și atunci se strâmbau simpatic și îmi spuneau că «Nu vă auzim, mai repetați o dată, bitte, Kindertante!». De fapt, eu le-am predat ultimele lecții copiilor de sași din Viscri", spune Gerhild. Se întristează pe dată. Se poticnește când vorbește despre ultimele sale zile la grădinița din satul natal. Își găsește cu greu cuvintele, ca și cum ar vorbi într-o limbă precum aceea despre care cei mici îi spuneau, uneori, că "nu o aud". Acolo, la grădinița din Viscri, Gerhild a fost martora dureroasei rupturi a sașilor, de casa și de viața lor. Rând pe rând, copiii de sași veneau de mână cu părinții să-i mulțumească pentru tot și să-și ia rămas bun. Iar apoi, într-o zi, s-a trezit în clasă cu un singur copil. Întârziase în ziua aceea, și micuțul o așteptase cu un buchet mare, de flori de grădină, ca să-i spună, cu ochii în lacrimi, "Auf Wiedersehen, Kindertante!".
Ceva s-a rupt atunci în sufletul Gerhildei. "M-am gândit că nu mai există viitor pentru mine în Viscri". Se simțea singură, abandonată unei tristeți care aruncase un văl de negură peste ochii ei minunat de albaștri, învățați să oglindească tot frumosul din jur. Îi era greu să lase în urmă familia, casa și satul, dar plecarea copiilor îi luase rostul ei de pe lume, iar vocile cunoscuților care o îndemnau întruna să plece începuseră să-i răsune, zi și noapte, în cap. "Gerhild, ai 24 de ani, e ultimul tren! Gerhild, Gerhild!"
Îngerul din spatele altarului
Sunetul orgii din biserica de pe deal e prima amintire din copilăria Gerhildei. Își amintește și acum. Era cu sora ei, Caroline, și cu mama lor, Sara, pe vremea când de-abia gângurea "Îngerașul". Biserica era plină de oameni, pe atunci, iar ele ocupau, de fiecare dată, primele rânduri de bănci din fața altarului. În spatele acestuia, înaltă și semeață ca un palat de cleștar, cu creneluri învelite în foiță de aur, era orga care o fascina pe micuța Gerhild. Dar nu atât frumusețea orgii o uimea, cât misterul muzicii ei. De unde vine muzica aceea nepământeană, când, dincolo de paravanul altarului, nu se vede nimic? "Sigur e un înger care cântă la orgă", i-a șoptit Gerhild, într-o duminică, în drum spre casă, surorii sale mai mari, Caroline, care i-a zâmbit, dând din cap. Da, acolo era cu siguranță un înger!
Nu au trecut decât câțiva ani până când Gerhild avea să afle secretul din spatele orgii. Unchiul său, pe linia unei tradiții de generații, era chiar organistul satului. Într-o duminică dimineață, el a tras-o deoparte pe Gerhild și a dus-o pe scările din spatele altarului, care urcau până la orgă, prin mirosul de lemn învechit și strălucirea de mii de stele a prafului așezat printre paginile cărților cu cântări. De atunci, Gerhild a rămas nedezlipită de orga magică a bisericii din Viscri. "Prima dată m-a învățat să trag registrele de sunet. Unele trebuiau trase pentru ca orga să cânte mai ușor, când vorbea preotul, altele trebuiau trase când cânta corul, să sune mai tare. Era deja un lucru mare pentru mine! Încet-încet, m-a lăsat să cânt. Prima dată am avut emoții mari, îmi tremurau degetele, era biserica plină, tot satul era acolo, nu mă puteam face de rușine! Țin minte și acum cât de greu mi se părea să apăs clapele". Dar fetița a tras aer adânc în piept, și-a înfipt, apăsat, degetele în clape, ca un mare pianist care încheie un concert, iar primele note s-au înălțat sus de tot, spre bolta arcuită, umplând de magie biserica săsească din deal. Așa a ajuns Gerhild, vreme de mai bine de 10 ani, îngerul din spatele altarului!
De clipele acelea înălțătoare ale copilăriei, de sărbătorile pe care le însuflețea cu orga ei fermecată, s-a despărțit cel mai greu Gerhild, când s-a decis, cu inima îndoită, să-și încerce norocul în Germania. Chiar înainte să plece, seara, a urcat scările de deasupra altarului, întortocheate ca un labirint. S-a dus la orga cea veche, să mai atingă o dată clapele roase de vreme, pe care le-au atins toți cei din neamul său, timp de sute de ani. Apoi a plecat. Era o dimineață de primăvară, și în ochii Sarei, bătrâna sa mamă, lumina plăpândă a zorilor curgea, împreună cu lacrimile, pe obraz.
Cealaltă viață a Gerhildei
S-a amăgit crezând că se va întoarce, mereu, la Viscri. N-a fost așa. La München, în Germania, a luat-o de la zero, cu toate. "Eu tot am crezut că voi veni întruna în concediu și în vacanță. Dar nu puteam fi și acolo, și la Viscri. Acolo, imediat mi-am găsit un serviciu, apoi am făcut trei ani de școală, după care am lucrat la un birou, în condiții avantajoase. Era totul nou, trebuia să mă descurc, și nici nu prea mai aveam timp să mă gândesc așa de mult acasă, în primii ani. Eram prea prinsă cu toate noutățile și cu noua viață de acolo", spune Gerhild. În primii trei ani, de-abia dacă a dat prin Viscri, de trei ori, pe fugă, în vacanțele de vară. Îi era tot mai greu să se desprindă din brațele Carolinei și ale Sarei, să le vadă suferința pe chip. Lacrimi din nou și din nou și din nou...
Tinerețea și dragostea au furat-o pe Gerhild, în primii ani de viață la München. Dar ceea ce, văzut de departe, părea a fi simplu și clar, devenise, cu timpul, tot mai complicat. Curajoasă și încăpățânată, ca o săsoaică adevărată, Gerhild a strâns din dinți și n-a vrut să recunoască că dorul de casă începuse să sape în inima ei. A iubit, a muncit, a învățat și s-a străduit din toate puterile să se adapteze exilului din Germania, dar dorul acela difuz la început, dorul de mamă, dorul de tată, dorul de Caroline, sora ei cea frumoasă și veselă, dorul de biserică și de orga ascunsă după altar, dorul de dealurile domoale ale satului, dorul de mâțele jucăușe și de câinii cei drăgăstoși, dorul de parfumul florilor de păr ce vesteau, an după an, primăvara, toate aceste doruri dulci-amărui, care îi puseseră stăpânire pe viață, s-au transformat, până la urmă, în durere.
Să nu îți dea nimeni un "Guten Morgen!" de dimineață, să nu îți zâmbească lumea pe stradă, să nu poți mângâia o pisică sau un cățel, să nu simți seara mirosul de lemne arse, să nu fii înconjurat de cei dragi. Să fi trăit toată viața numai în zâmbet și să ajungi prizonier într-o zbatere fără nici un rost! "Eram tot mai nefericită cu viața din Germania! Acolo nu făceam nimic, decât serviciu - mașină - acasă. Îmi era dor de familie și de viața asta de aici. Viața asta așa de vie, care nu există prin alte părți. Pentru ce trăiesc, mă întrebam, ca să mă duc la serviciu și să câștig bani, să fac o casă mare și frumoasă, în care să stau nefericită până la adânci bătrâneți? Ce rost are să am de toate, dar să fiu atât de nefericită? Nu era ceea ce îmi doream: fugă după bani și agitație pentru nimic! Banii se duceau tot așa de ușor pe cum și veneau. Colegele mele de serviciu erau nemțoaice get-beget și trebuia să țin pasul cu ele, să-mi cumpăr de toate, să etalez bunăstare, să fiu și eu în rând cu ele. Mă și enervau veșnicele discuții despre de câte ori să mergem la coafor și ce să ne mai cumpărăm de la mall. Ele vorbeau pentru că asta le era viața, asta era lumea lor. Dar nu era și lumea mea...". Așa că în anul Domnului 2005, după 13 ani de Germania, Gerhild a lăsat totul baltă și s-a întors acasă, în sat. Acasă la mama Sara, care a plâns iarăși, de data asta de fericire, acasă la Caroline, la curtea din Viscri, plină de câini și pisici.
După 10 ani
Și prietenii nemți, și sașii stabiliți în Germania, au considerat-o nebună. Nimeni nu se mai întorsese în Viscri, după emigrare, și n-a mai făcut-o nimeni nici după aceea, în ultimii 10 ani. Dar Gerhild știa bine la ce venise. Mama Sara, văduvă acum și ceva mai în vârstă, avea nevoie de o mână de ajutor, la fel ca și sora ei, frumoasa și energica Caroline, care în anii de despărțire nu-și lăsase niciodată capul în piept, ci pornise acțiuni de reabilitare a satului lor, a vechiului patrimoniu săsesc din Viscri, obținând sprijin prin Fundația "Mihai Eminescu". "Simțisem că acasă se întâmplă ceva important", mărturisește Gerhild, "simțeam că satul fără viitor pe care îl lăsasem în urmă începea să renască. Caroline avea nevoie de mine. Nici ea, nici mama nu mi-au zis să vin, ca să nu se bage în viața mea, dar de dimineața și până seara, eu mă gândeam doar la asta, să vin acasă, să vin acasă, să fac ceva pentru satul meu, să o sprijin pe sora mea în proiectele ei. Am ajuns la timp, în 2005, ca să prind renașterea satului și să pot da și eu o mână de ajutor". Gerhild zâmbește. Suntem în bucătăria plină de arome a casei sale din Viscri și îmi spune, privindu-mă cu ochii ei nespus de albaștri, că ultimii 10 ani sunt cei mai frumoși din viața sa. Anii de după revenirea din străinătate.
"Pentru mine a început o viață nouă. Am preluat o mulțime de atribuțiuni de la Caroline, mă bucuram ca pentru o victorie mare când vedeam ce progrese se fac! Tot mă gândeam: dacă știam asta, nu mai plecam și nu pierdeam 13 ani din viața mea!".
Pe lângă reabilitarea vechilor case săsești, cele două surori regăsite, Caroline și Gerhild, sunt prinse într-o mulțime de alte proiecte comunitare, legate de protecția animalelor, de ecologie, turism, organizarea de baluri și alte activități sociale pentru oamenii satului. Din când în când, la sărbători sau când au parte de vizita, la Viscri, a "vecinului", Prințul Charles, sau a altor invitați de prim rang, Gerhild urcă iarăși scările înguste din spatele altarului și cântă la orgă, umplând biserica de imnuri celeste și bucurie, așa cum o făcea și în urmă cu aproape un sfert de secol...
În jurul Sarei, mama cea mult iubitoare, și a fiicelor ei, Viscri-ul a prins din nou viață. Sacrificiul de a rămâne acasă, în România, le-a fost răsplătit. Mai sunt încă multe de făcut până ca satul să fie așa cum era înainte de 1989, "foarte ordonat, curățat, cu grădini curate, fără buruieni, cu iarba cosită peste tot, cu fiecare părticică de pământ cultivată și cu pâraiele curate", dar toată lumea, și turiștii din țară, și cei din străinătate, și sașii plecați "dincolo", simt că în Viscri se întâmplă ceva. De unde nu mai voiau să se întoarcă, acum se felicită că nu s-au pripit și nu și-au vândut casele. "Mulți se gândesc să se întoarcă, dacă nu mai devreme, cel târziu la pensie. Văd și ei că aici se poate trăi în liniște, din bani puțini. Aici, eu nu cheltui bani câte trei săptămâni! Când nu plec undeva, nu am nevoie de bani. Am tot ce îmi trebuie!", îmi spune Gerhild, în timp ce îmi arată, bucuroasă, mândrețea de curte a casei sale. "Sunt legată de tot ce-i aici! Seara, când văd pe cer luna peste deal, sau dimineața, când răsare soarele, de fiecare dată îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am întors. Vreau să îmbătrânesc aici. Să nu mai plec niciodată", îmi spune Gerhild, cu lacrimi în ochi. Apoi zâmbește. Un zâmbet bucuros și curat, ca în pozele din anii copilăriei. Afară e primăvară și perii din fața casei au înflorit.
P.S. În 2008, când au restaurat orga, specialiștii au vrut să schimbe toată claviatura, căci tastele de fildeș, vechi din 1817, erau foarte, foarte uzate. Gerhild nu i-a lăsat să facă asta nici în ruptul capului. Cum să înlocuiască clapele acelea pe care le-au atins toți cei din neamul ei, vreme de 200 de ani? Impresionați, restauratorii au încropit o soluție. Au întors invers fildeșul, astfel încât partea uzată să fie în spatele claviaturii, acolo unde clapele nu trebuie să fie atinse. Bătrâna orgă a fost salvată, iar îngerul din spatele ei este cât se poate de fericit. De sărbători, când Gerhild urcă scara din dosul altarului și începe să cânte, fiecare sunet, scos de clapele îngălbenite de vreme, însuflețește biserica și le mângâie sufletul strămoșilor duși în lumea de dincolo. În Viscri, satul lor, s-a întors viața.