Răspuns pentru CRISTINA, F. AS nr.1157 - "Mă dor rău picioarele, cred că am neurinom Morton"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevăr, simptomele pe care le acuzați par să corespundă neurinomu­lui plantar (Mor­ton), chiar dacă, în mod tipic, nu există nici un semn exterior care să sugereze afecțiunea, cum ar fi o umflătură. Prac­tic, neuri­nomul Mor­ton se manifestă sub forma unei îngro­șări a țesutului care încon­joară un nerv aflat între două oase metatarsiene, fenomen apărut ca ur­mare a unei irita­ții, presiuni sau acci­dentări.
Cauzele care determină apariția neurinomului Mor­ton constau în purtarea unor pan­tofi incomozi sau în stresul re­pe­tat la nivelul piciorului, prin acti­vități sportive, cum ar fi alergarea.
Predispoziția genetică poate juca și ea un rol important, dacă oasele metatarsiene au capetele de la nivelul articulației mai mari de­cât în mod obișnuit și determină o comprimare anormală a nervului, mai ales în timpul unei activități fizice solicitante.
Nefiind o afecțiune gravă, trata­mentul se axează pe unele măsuri de autoîngrijire, care implică opri­rea activităților ce cauzează dure­rea, purtarea unor pantofi potriviți (comozi), cu botul mai larg, apli­carea unei pungi cu gheață pe locul dureros, evitarea tocurilor înalte, menținerea picio­rului în poziție ridicată etc.
În cazurile mai severe, caracterizate de durere intensă și parestezie (amorțire), se pot institui proto­coale terapeutice care implică administrarea de aspi­rină, ibuprofen sau paracetamol, pentru diminuarea durerii și a inflamației. În unele cazuri, pe lângă administrarea de analgezice și antiinflamatoare, se poate recurge la administrarea de preparate steroi­diene locale, cum ar fi hidrocortizonul acetat injec­tabil, care contribuie substanțial la reducerea statusu­lui inflamator. Rareori, este indicată și intervenția chi­rur­gicală pentru îndepărtarea acestui proces pa­to­logic benign.
Ca tratament complementar, medicina naturistă folosește remedii cu proprietăți antiinflamatoare și anal­gezice ale traiectelor nervoase, cum ar fi un­guen­tul de Gheara-diavolului, uleiul esențial de Mușețel (aplicații locale), gelul de Arnică, aspirina organică (scoarță de salcie), Margusa etc.
Bune rezultate se obțin și prin aplicarea locală a unor unguente de uz veterinar, cum ar fi Osteo­cica­trat sau Eqvagel.
Să auzim numai de bine!

Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Solicit informații despre livedo reticularis"
(Răspuns pentru MARIANA TASE - Călărași, F. AS nr. 1138)


Livedo este o afecțiune manifestată prin aspect marmorat al pielii, ca o rețea roșu-violet. Afectează membrele inferioare, dar și alte părți ale corpului. Cauza este întreruperea circulației sanguine arteriale la nivelul pielii, din cauza spasmelor, inflamațiilor sau obstrucției vasculare (tromboze, embolii). Există două forme ale bolii: livedo reticularis, cu pete for­ma­te din cercuri neîntrerupte, regulate, și livedo ra­cemosa, cu cercuri neregulate, întrerupte. Boala poate fi independentă sau asociată cu afecțiuni auto­imune, cum ar fi lupus sistemic eritematos, sindro­mul antifosfolipidic, vasculita sistemică, derma­to­mio­zita, crioglobulinemia, precum și cu accidente cere­brovasculare și tromboză arterială.
Cauzele bolii pot fi afecțiuni ale arterelor (peri­arte­rita nodoasă, arteriopatia membrelor inferioare), creșterea vâscozității san­gui­ne, medicamente antiin­fla­matoare, dializă. În stabilirea cauzei trebuie luate în con­siderare evoluția bolii (cro­nică, acută sau fulminantă), prezența altor semne cuta­nate, cum ar fi noduli, ulce­rații sau necroză. Pe lângă o hemoleucogramă, la indica­ția medicului specialist, pot fi efectuate și alte teste, cum ar fi factorii de coagulare, evaluarea funcției renale, anticorpii antinucleari, anti­corpii citoplasmatici antineutrofile, antifosfolipidici, anticorpii hepatita B și C și, dacă este cazul, o biopsie din zona necrozată sau nodul.
Tratamentul este personalizat, în funcție de cauza principală și simptomatologie. Pentru elaborarea unui tratament natural eficient, este necesară o analiză amănunțită a istoricului dvs. medical. Specialiștii Cen­trului de Medicină Integrativă SECOM vă pot ajuta cu tratamente profesioniste și personalizate, aso­ciate benefic cu tratamentele alopate pe care le urmați.
La sediul nostru din București, putem să testăm starea de sănătate prin ElectroScanare Interstițială. Tes­tarea permite urmărirea evo­luției stării de sănătate și a re­zultatelor obținute în urma admi­nistrării trata­mentului natural. În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți pro­cura produsele sau vi le putem trimite prin curierat rapid în ter­men de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achi­ziționării produselor din ma­gazinul Centru­lui sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.


Dr. MIHAELA A. POP - medic primar homeopat și terapie florală Bach, București, tel. 0740/52.07.55, e-mail: ariana.pop@gmail.com

"Am circulația cerebrală proastă și atacuri de panică"
(Răspuns pentru MIHAELA DIANA, F. AS nr. 1143)


Cel mai probabil la vârsta ta tânără (22 ani), circu­lația deficitară cerebrală este legată de atacurile de panică pe care le ai. Atacul de panică este un acces brusc de frică intensă, cauzând simptome îngrijoră­toare, asociate adesea cu sentimentul morții iminente. Din fericire, ele nu amenință viața. Durează de obicei 5-20 minute și pot fi cauzate de diverse circumstanțe stresante, ori pot apărea pe neașteptate. Pot fi de la ușoare, la foarte severe.
Există și un risc genetic, dar nu întotdeauna. Simp­tomele cele mai importante în atacul de panică sunt următoarele: palpitații, transpirație profundă, senzația de sufocare, tremor, amețeală ori dezorien­tare, vertij, frici teribile (de moarte, de a-și pierde con­­trolul etc.), furnicături în mâini și picioare, frisoane ori valuri de căldură, greață etc.
Atacul de panică se poate asocia uneori cu: dis­func­ții tiroidiene (hipertiroidie), afecțiuni cardiace ori anxietate, depresie etc. Uneori, poate mima un in­farct miocardic, drept care un control la cardiolog, pen­tru excludere, e binevenit.
Tratament: dacă simptomele clinice sunt foarte severe (în scrisoare nu vorbești de intensitatea lor), ți-aș recomanda, pe o durată limitată, un tratament me­­dicamentos (cu tranchilizante și antidepresive, atent supravegheat de un specialist psihiatru) pe care să nu-l întrerupi brusc. Pe măsură ce lucrurile se îm­bunătățesc, poți trece la următoarele:
* Tratament homeopat, care trebuie să fie strict individualizat. (Eu prescriu un singur remediu, cel constituțional, după o complexă consultație, în care pacientul este caracterizat și analizat profund.)
* Terapia florală Bach.
* Consiliere psihologică: e bine să dăm curs emo­­țiilor, nu să ne luptăm cu ele, căci "lupta" încor­dează mușchii și accelerează respirația și ceilalți factori declanșatori ai panicii.
* Controlul respirației! Evitați respirația super­fi­cială și rapidă (hiperventilația). Respirați încet, con­știent, prelungind durata expirației față de inspirație. Progresiv, încearcă să respiri de 8-12 ori pe minut.
* Regim alimentar sănătos. Încearcă să-ți sta­bilizezi nivelul glicemiei. E imposibil să se recoman­de un regim alimentar unic pentru toată lumea, dar există niște reguli: nu se sare peste mese, se evită alimentele și băuturile cu zahăr, se renunță la tutun și alcool, care au și ele un rol în declanșarea panicii.
* Relaxarea tensiunilor muscu­lare cronice: să ne controlăm. Să nu mergem țepeni, să nu stăm pe scaun cu umerii ridicați, ori să dormim cu maxilarele strân­se. Contracturile mus­culare cronice, în urma stresu­lui, nu produc doar dureri musculare ori de­plasări ale articulațiilor, ci au efect profund și asupra minții, de unde panica ori anxietatea. Putem să exe­cutăm rela­xarea musculară progresivă și exerciții de relaxare zilnic, 10-20 minute.
* Alte terapii pentru combaterea stresului: aro­materapie, yoga, meditație (vizualizare), terapie prin muzică.