Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 80 g unt moale, 80 g smântână acrișoară, 150 g zahăr brun, 3 ouă bătute, 1 lingură aromă de vanilie, 2 banane coapte, zdrobite, ulei sau unt pentru tavă.
Glazura: 3 linguri unt, 3 linguri zahăr brun, 2 linguri smântână acrișoară, 100 g zahăr pudră (cernut).
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 160°. Se unge o tavă pătrată cu unt sau ulei și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se cern - într-un castron mare - făina și praful de copt. Se adaugă untul, smântâna, zahărul, ouăle bătute și aroma de vanilie. Se amestecă până ce se obține un aluat neted, după care se încorporează bananele.
* Se toarnă aluatul în formă, se netezește la suprafață, se dă la cuptor și se coace 60 de minute, până ce se rumenește.
* Se lasă 10 minute să se răcească puțin în tavă, se răstoarnă pe un grătar și se lasă să se răcească complet.
* Pentru glazură, se pun într-o cratiță untul și zahărul și se lasă pe foc să se-ncingă, amestecând ușor, până ce se topește zahărul și se caramelizează. Se ia cratița de pe foc, se încorporează smântâna și zahărul pudră și se lasă să se răcească 30-40 de minute, până ce se întărește glazura și poate fi întinsă.
* Se întinde glazura peste prăjitură și se apasă din loc în loc cu o linguriță, pentru a obține un model.
Prăjitură cu mere și miere
Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță ienibahar măcinat, 170 g unt moale, 180 g zahăr tos foarte fin, 3 ouă bătute, 1 linguriță aromă de vanilie, 2 linguri suc de mere, 4 mere roșii, 3 linguri miere încălzită, ulei sau unt pentru tavă.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se unge o tavă dreptunghiulară (30 cm x 24 cm) și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se cern - într-un castron mare - făina, praful de copt și ienibaharul, se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie și se amestecă până ce se obține un aluat neted. Se încorporează și sucul de mere și se frământă.
* Se toarnă aluatul în tavă, se netezește la suprafață și se întind peste el merele tăiate șpalturi (ca țiglele), fără a le apăsa în aluat. Se ung apoi cu jumătate din cantitatea de miere.
* Se coace prăjitura 30-35 de minute și, după ce s-a răcit 15 minute, se taie bucăți.
* Înainte de-a o servi, se unge cu restul de miere.
Prăjitură cu glazură de portocale
Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 1 linguriță scorțișoară pisată, 1/2 linguriță ghimbir măcinat, 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă bătute, 2 linguri zeamă de portocală, 2 morcovi mari, dați pe răzătoare, 60 g sâmburi de nucă tăiați mărunt, câțiva sâmburi de nucă întregi, pentru ornat, ulei sau unt topit pentru formă.
Glazura: 50 g brânză de vaci cremoasă, 250 g zahăr pudră (cernut), coaja rasă a unei jumătăți de portocală, 1 lingură zeamă de portocală (la nevoie, ceva mai multă).
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 160°. Se unge o formă rotundă (diametrul 24 cm) cu ulei sau cu unt și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se pun într-un castron mare untul, praful de copt, scorțișoara și ghimbirul. Se adaugă untul, zahărul și ouăle bătute și se amestecă până ce se obține un aluat neted. Se încorporează apoi zeama de portocală, morcovii și sâmburii de nucă tăiați mărunt.
* Se toarnă aluatul în forma unsă și tapetată cu hârtie, se netezește la suprafață, se dă 60-70 de minute la cuptor și se coace până ce se rumenește frumos.
* După ce s-a răcit puțin circa 10 minute, se scoate prăjitura din formă și se lasă să se răcească complet.
* Pentru glazură, se pun toate ingredientele într-un castron și se amestecă bine. Dacă este prea groasă, se mai adaugă puțină zeamă de portocală. Se întinde glazura peste prăjitură și se ornează cu sâmburii de nucă.
Tort cu nucă
Ingrediente (pentru 8-10 felii): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 170 g unt moale, 180 g zahăr foarte fin, 3 ouă bătute, 1 linguriță aromă de vanilie, 2 linguri lapte, 130 g sâmburi de nucă tăiați mărunt, ulei sau unt pentru formă.
Pentru ornat: 170 g unt moale, 300 g zahăr pudră (cernut), 120 g frișcă lichidă, 3 linguri gem de caise (încălzit), sâmburi de nucă pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se ung cu unt sau ulei 2 forme rotunde (diametrul 20 cm), cu pereți detașabili și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se cern într-un castron mare făina și praful de copt și se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie. Se amestecă până ce se obține un aluat neted și se încorporează laptele și o treime din nuca tăiată.
* Se toarnă aluatul în cele două forme, se netezește la suprafață, se dă la cuptor și se coace 25-30 de minute (trebuie să se rumenească).
* După ce s-au răcit circa 2-3 minute, se scot blaturile din forme și se lasă să se răcească complet. Se taie apoi în două, pe orizontală (în total sunt 4 blaturi).
* Pentru garnisit, se freacă untul cu zahărul pudră și cu frișca nebătută, se ung cu cremă blaturile și așează unul peste altul.
* Se ung marginile tortului cu crema rămasă, peste care se lipesc nucile tăiate mărunt. Se unge suprafața tortului cu gem de caise și din crema rămasă se sprițează de jur împrejur o margine ondulată. Se ornează cu sâmburi de nucă (întregi).
Tort de orez cu portocale
Ingrediente (pentru 8-10 felii): 1 litru lapte, 250 g orez, 4 ouă, 150 g zahăr, 2 pliculețe zahăr vanilat, coaja de la o portocală, coaja de la o lămâie, 100 g stafide.
Mod de preparare:
* Se pune pe foc laptele împreună cu zahărul, jumătate din coaja de portocală și coaja de lămâie. Când începe să fiarbă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă până trage tot laptele. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn. Se lasă apoi orezul la răcit.
* Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile cu un praf de sare.
* Se mixează gălbenușurile și se amestecă cu orezul, stafidele și coaja de portocală. Se încorporează apoi ușor și spuma de albuș.
* Se tapetează cu unt un vas termorezistent (30 x 25 cm), apoi se adaugă amestecul de orez.
* Se ține în cuptorul încins la 180 grade aproximativ 30 de minute, până se rumenește pe deasupra.