Ovăzul

Iulia Vlad
Mâncare preferată a cailor din povești, mai nou, ovăzul se bucură de tre­cere și la oameni. Verde, se trans­formă în suc, iar uscat, în fulgi de pus în iaurt. Plantă plină de ener­gie, face bine la toată lumea, atât la trup, cât și la obraz, aflându-se pe lista de rețete de frumu­sețe pentru femei. Dacă vreți să le folosiți, va fi nevoie să vă "dotați" cu tărâțe de ovăz, fulgi de ovăz sau făină, pe care o obțineți cu ajutorul blende­rului.

"Săpun" de ovăz

Ovăzul este ideal pentru curățarea pielii sensibile, iritate sau uscate, pe care o curăță, fără a o agresa.
1. Ingrediente: 2 linguri făină de ovăz, 2 linguri apă caldă.
Amestecați făina cu apa, apoi apli­cați și masați pe față și pe gât pasta obținută. Clătiți cu apă călduță.
2. Ingrediente: 2 linguri făină de ovăz, 2 lingurițe miere, o lingură de lapte.
Amestecați ingredientele, întin­deți preparatul pe față și pe gât, lăsați câte­va minute să acționeze, apoi clătiți.

Lapte de ovăz

Ingrediente: o parte fulgi de ovăz, 3 părți apă distilată.
Puneți fulgii la înmuiat în­tr-un castron cu apă, timp de 15 de minute. Scurgeți apa, puneți fulgii înmuiați într-un blender, adăugați apa distilată, și așteptați până când ingre­dientele se transformă într-un lichid gros. Se poate păstra la frigider, timp de câteva zile. Se folo­sește ca demachiant (apli­cat cu un tam­pon de vată).

Exfoliant pentru față și corp

Ingrediente: 2 părți tărâțe de ovăz, o parte făină de ovăz, o parte iaurt. Pentru exfoliantul de corp, înlocuiți făina de ovăz cu porumb fin măcinat (mălai) sau zahăr brun.
Amestecați ingredientele și ma­sați-le, timp de 2-3 minute, pe pielea umedă, proaspăt spălată. Clătiți cu apă călduță din abundență. Lasă pie­lea ca mătasea.

Baie cu ovăz

Atârnați în cada cu apă un să­culeț de pânză, în care puneți fulgi și tărâțe de ovăz. Stați 15 minute. Hidratează pielea. O face fină.
Pentru a înmuia pielea aspră și îngroșată a tălpilor și călcâielor, pu­teți folosi același săculeț, pus într-un lighean, în care stați cu picioarele 15-20 de minute.

Mască nutritivă cu ovăz pentru orice tip de ten

Ingrediente: 3 linguri făină de ovăz, o lingură miere, o lingură cacao pudră, o lingură iaurt.
Amestecați ingredientele până se omogenizează. Întindeți prepara­tul pe fața și gâtul spălate înainte și lăsați să acționeze 20 de minute. Clătiți cu apă călduță.