Vin Floriile cu soare?

Dana Ene
"Primăvara-ncântătoare/ Scoate iarba pe câmpii./ Vin Floriile cu soare/ Și soarele cu Florii", spunea Vasile Alecsandri într-una din poezioarele lui. Din păcate, primăvara nu mai ascultă de poeți, și anul acesta, anotimpul trage mai mult la ploaie decât la cer senin. Totuși, iarba a răsă­rit, văzduhul miroase a soare, și prin grădini, po­mii poartă văluri subțirele și albe. Drum liber pentru Flo­rii, sărbătoarea așa de dragă românilor! Și anul aces­ta, Bucureștiul dă tonul, încercând să îmbine latura religioasă a sărbătorii cu manifestări culturale și târ­guri vesele, țărănești.

Pelerinaj de Florii

Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română își așteaptă și anul acesta enoriașii să participe la tradiționalul Pelerinaj de Florii. Ca și în anii prece­denți, el se desfășoară pe traseul Mânăstirea Radu Vodă - Catedrala Patriarhală, chiar în ziua în care se celebrează Intrarea Domnului în Ierusalim. Pele­rinajul va începe prin oficierea Vecerniei, în bi­serica Mânăstirii Radu Vodă, urmată de slujba de sfințire a stâlpărilor (ramuri de salcie). Con­dusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahovea­nul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureș­tilor, pro­cesiunea va porni la orele 16 spre Catedrala Patriarhală pe următorul traseu: Mâ­năstirea Radu Vodă - Bd. Mărășești - Bd. Dimitrie Cantemir - Str. Bibescu Vodă - Str. Șer­ban Vodă - Cate­dra­la Mitropolitană Sfân­tul Spiridon-Nou - Str. Prin­cipatele Unite - Str. Ienăchiță Văcărescu - Str. Sfânta Ecaterina - Biserica Sfânta Ecate­rina - Paraclis Univer­sitar - Str. Bibescu Vodă - Colina Bucuriei - Ca­te­drala Patriarhală. În fruntea pelerinilor se vor afla preoții din Bu­cu­rești și din județul Ilfov, ală­turi de toți credin­cioșii care doresc să prăz­nuiască în felul acesta credința în Învierea lui Hristos. Pe Colina Bucu­riei (Dealul Patriarhiei) participanții la pelerinaj vor fi întâmpinați de Preafericitul Daniel și vor asista la slujba de sfin­țire a Icoanei mari a Praz­nicului Intrării Dom­nului în Ierusalim. Eveni­mente asemănătoa­re vor avea loc și în celelalte eparhii ale Patriar­hiei Române.

Târg de Florii la Muzeul Țăranului

Printre bunele obiceiuri ale Muzeul Țăranului din București se numără și Târgul de Florii, la care sun­teți invitați de vineri, 3 aprilie, până du­minică, 5 aprilie, între orele 10-18.
Ca întotdeauna, veți putea admira minunile create de meșteșugarii veniți din toate zonele țării, dar îi veți întâlni și pe ei, bucuroși să vă spună povestea obiec­telor pe care le-au făurit. După preferințele dvs., veți avea de ales între: olari, fierari, cioplitori, lin­gu­rari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar și încon­deie­toare de ouă, țesătoare, artiste în ale cusătoriei și broderiei, maestre neîntrecute ale igliței și an­dre­lelor.
Și dacă umblatul, privitul și vorba lungă v-ațâță foamea, vă puteți pune stomacul la cale cu: cozo­naci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Har­ghita, kürtös kalács, mere din Maramureș, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulcețuri.
(Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei, res­pectiv 2 lei pentru elevi, studenți și pensionari.)

Muzeul Satului

Și Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" se îmbracă, pentru două zile, în strai de sărbătoare. În ograda lui, plină de case vechi, țărănești, pe 4 și 5 aprilie se vor petrece întâmplări fermecate. Timp de două zile, puteți asculta muzică și poezie, colinde și pricesne. Invitați: Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann - București, coordonat de dr. Constantin Răileanu; Corul Sound - București, dirijor prof. Voicu Popescu; Compania Civic Art CvM - cu pro­gramul Rugăciunea Floriilor, susținut de artiștii Cris­tina Moldoveanu, Marian Ciripan și Cornelia Tihon; intrepreții de muzică populară Doina Lavric și Ion Cre­țeanu, cu pricesne și colinde pascale; ansam­blurile Kymata și Oniro, ale Uniunii Elene din Ro­mânia, Corul Serenada, al Asociației Liga Cultu­rală a Albanezilor din România.
La "Sala de sticlă" își deschide porțile ex­poziția "Frân­turi de Rai", cu icoane pe sticlă realizate de copiii Parohiei Doamna Oltea din Bu­curești (coor­do­nator prof. Anamirela An­ghel). Și nu vor lipsi nici bucatele, așa de pre­țuite la sărbă­tori... bunătăți din gastronomia tradițională, dar și produse bio, așa de căutate de la un timp.
Nici iubitorii de natură nu au fost uitați și sunt invitați dumini­că, 5 aprilie, de Ziua păsă­rilor, la o expozi­ție de fotografie, ateliere de creație și proiecții de fil­me do­cumentare, oferi­te de Societatea Ornito­lo­gică din România.
Amatorii de expe­ri­mente concrete se pot înscrie și la ate­liere in­teractive de ini­țiere în pictura pe sticlă și în­condeierea ouălor.
(Mai multe infor­mații puteți obține la tel: 021/317.91.03/ int. 178, 191, iar în­treg pro­gra­mul îl puteți găsi online pe muzeul-satului.ro)
Anunț important: în ziua de Florii au acces gratuit la Muzeul Satului toți cei care poartă nume de flori!

Corul Madrigal - Concert Extraordinar de Paște

Tot în duminica Floriilor, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră Madrigal - "Marin Con­stantin" vă invită, de la ora 18, la tradițio­nalul Concert Extraordinar de Paște. El va fi dirijat de Anna Ungureanu, iar din program nu va lipsi celebrul "Florilegiu bizan­tin", compus de maestrul Marin Constantin, precum și piese din reper­toriul clasic și contemporan.
(Bilete mai găsiți online pe bilete.ro. Au prețuri cuprinse între 50 și 150 lei.)