Cât de stabil este echilibrul dvs.?

Gilda Fildan
Răspundeți la următoarele întrebări (mai întâi dvs., apoi partenerul).

Citiți afirmațiile de mai jos și punctați-vă, în funcție de exactitatea cu care ele descriu expe­riențele dvs. de viață cotidiană. Aveți de ales dintr-o paletă ce se întinde de la zero ("nu corespunde de­loc") până la cinci puncte ("corespunde perfect"). La sfârșit, calculați suma punctelor.

1. Încerc să fac față atâtor exigențe, încât une­ori devin, fără voia mea, dezorganizat și con­fuz.

2. Ca să obțin postul pe care mi-l doresc, ar trebui să-mi schimb complet viața.

3. Până la serviciu am de mers mai mult de o oră/ mai mult de 50 de kilometri.

4. Partenerul meu și cu mine avem deseori certuri legate de modul cum împărțim între noi rezolvarea treburilor zilnice și cum ne planificăm timpul liber.

5. Eu sau/și partenerul meu avem copii din­tr-o relație anterioară, cu care dorim să ne vedem regulat.

6. De multe ori mă gândesc la munca mea și mă întreb cum voi evolua profesional în vii­tor.

7. Colegii și colegele de serviciu știu câ­teo­­­dată mai multe lucruri despre mine de­cât partenerul meu.

8. În prezent, am prea puțină libertate de miș­ca­re, ca să mă ocup așa cum ar trebui de perfecționarea mea profesională.

9. Îmi vine greu să ignor în timpul liber apelu­ri­le, SMS-urile sau e-mail-urile de la ser­viciu.

10. Colegii sunt de fapt cei mai buni prieteni ai mei.

11. Nu am posibilitatea să-mi valorific sută la sută calitățile și talentele în activitatea profesională.

12. Mărunțișurile zilnice sunt o povară pen­tru mine și mă stresează din ce în ce mai mult.

13. Felul cum sunt împărțite rolurile în cuplu, în­tre mine și partenerul meu, îmi dă une­ori impresia că avem o relație de modă veche, întocmai ca pe vremea bunicilor.

14. Câteodată îmi fac griji, gândindu-mă că viața noastră în doi are de suferit din pri­cina îndatoririlor profesionale și de altă natură.


Evaluarea testului

0-14 puncte: Aveți un echilibru bun între muncă și iubire, datorită faptului că discutați regulat, împreună cu partenerul, pentru a vedea dacă fiecăruia în parte și împreună vă rămâne suficient timp pentru dragoste, visuri și țeluri noi, dincolo de muncă și de obligațiile cotidiene. Desigur, și dvs. vă simțiți uneori la capătul puterilor, însă știți de unde vă puteți ali­men­ta cu forța de care aveți nevoie. Una din principalele surse de energie este și comunicarea cu partenerul dvs., la care nu trebuie să renunțați cu niciun chip.

15-29 puncte: Modul cum reușiți să vă duceți cu bine la capăt munca și problemele zilnice merită toată admirația. Totuși, vă revine mereu și din ce în ce mai puternic sentimentul că lipsește ceva. Stați de vorbă cu partenerul dvs. pe acest subiect. Se prea poate ca la început, el să nu fie prea receptiv la îngrijorarea dvs., socotind-o exagerată. Nu-l slăbiți! Faceți-vă timp pentru o analiză amănunțită a situației. O asemenea discuție are darul de a crea (iarăși) apropiere într-un cuplu și de a-i deschide noi perspective.

30-44 puncte: Echilibristica între muncă și viața personală vă obosește tot mai mult. Căutați soluții pentru a vă proteja împotriva solicitărilor din exterior care vă depășesc. Ce vă mai rămâne, după ce vă chel­tuiți energia în atâtea direcții? Ce vă este de folos și ce nu? Dacă în viitor veți spune mai des "Nu" - fie­care pentru sine și împreună, ca echipă - aceasta nu în­seam­nă egoism. E numai un mod de a vă asigura spațiul necesar pentru relaxare.

45-70 puncte: Atenție, echilibrul dvs. între muncă și iubire este serios periclitat. Vă sacrificați pentru a transpune perfect în realitate un model de viață care nu vă (mai) corespunde. Ce-i drept, sunteți răsplătit pen­tru aceasta cu o recunoaștere a meritelor care vă oferă satisfacție pentru moment. Pe termen lung, însă, veți plăti un preț prea mare. Nu e ușor să admiteți acest lucru. Faceți-o împreună cu partenerul, eventual și ape­lând la ajutorul unui psiholog.