NARCISA
Delicata narcisă, cu frumusețea și parfumul ei monahal, ne face bine doar privindu-i puritatea și aspirându-i mireasma. Încă din antichitate, oamenii au descoperit că narcisele nu sunt numai deosebit de frumoase, dar au și proprietăți tămăduitoare. Din florile ei vracii preparau poțiuni miraculoase care le domoleau bărbaților dorința sexuală, dar și leacuri care tratau infertilitatea masculină și creșteau șansele de procreare. În medicina tradițională orientală, narcisa era un remediu împotriva durerilor de cap, a sciaticii, a durerilor articulare și a hemoroizilor. În zilele noastre, calitățile terapeutice ale preparatelor din narcisă sunt recunoscute de specialiști și recomandate în special în tratamentele de uz extern. Medicii avertizează că remediile din narcise, administrate intern, trebuie folosite cu precauție.
Uz extern
Mastită
* Peste un bulb de narcisă de mărime medie, curățat și spălat, se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de două ore. Se înmoaie un tifon în lichid și se aplică pe sânul afectat, lăsând să acționeze preț de o oră. Procedura se repetă de două ori pe zi, cât timp este necesar.
* Un bulb de narcisă curățat se toacă mărunt și se amestecă cu terci din orez sau cu făină din secară, în proporție de 1:1. Terciul din orez se prepară astfel: se pun la fiert o jumătate de pahar de orez și o cană de apă. Când bobul de orez s-a umflat, se toarnă în vas un pahar de lapte și bulbul de narcisă mărunțit. Se fierbe la foc mic, timp de aproximativ 15 minute. Se lasă să se răcească, și pasta rezultată se aplică pe piept. Deasupra se pune un tifon și se lasă să acționeze timp de o oră, după care se clătește cu apă călduță. Procedeul se aplică de două-trei ori pe zi.
Reumatism articular
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoarea mică și se amestecă cu ulei vegetal, în proporție de 1:4. Se toarnă într-un recipient de culoare închisă și se lasă la macerat într-un loc răcoros, timp de șapte zile. Se strecoară printr-un tifon și se conservă la frigider. Cu această soluție se frecționează articulațiile dureroase în fiecare seară, înainte de culcare, fără restricție de timp.
Cu aceeași soluție se pot trata și hemoroizii. Pe zonele inflamate se aplică un tifon îmbibat în preparat. Se lasă să acționeze timp de două-trei ore, după care se clătește cu apă călduță.
Ulcer varicos
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoarea mică și se amestecă cu miere de albine, în proporție de 1:3. Mixtura se întinde pe o compresă și se aplică pe zona afectată, fixând-o cu o fașă din tifon. Se schimbă de două ori pe zi. Procedeul se repetă timp de zece zile.
Infecții fungice ale pielii
Trei bulbi de narcise se dau pe răzătoarea mică. Se toarnă o jumătate de litru de vodcă, se amestecă bine și se lasă la macerat într-un loc răcoros și întunecos, timp de șapte zile, după care se filtrează. Se aplică pe zonele afectate, de două-trei ori pe zi. Preparatul poate fi utilizat și împotriva reumatismului.
Unguent împotriva arsurilor și rănilor
Ingrediente: 100 g de rădăcină de narcisă (dată pe răzătoare), 100 g de untură de porc (nesărată), 100 ml de ulei vegetal, 100 g de untură de capră (opțional), 100 g de ceară de albine, 10 g de tămâie, 10 g de propolis, 10 g de colofoniu.
Mod de preparare: Într-o oală emailată se toarnă grăsimea, uleiul și ceara de albine. Se pune pe foc mic și se amestecă încontinuu. Când mixtura începe să clocotească, se toarnă restul ingredientelor și se lasă să fiarbă încă zece minute, amestecând constant. Se strecoară printr-un tifon pus în două straturi și se toarnă într-un borcan. Se conservă la frigider. Se ung zonele afectate ori de câte ori este nevoie, fără restricții.
Loțiune contra pistruilor
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoare. Pasta rezultată se amestecă cu 200 de mililitri de oțet de mere, se toarnă într-un recipient închis la culoare și se lasă la macerat într-un loc răcoros, timp de 10 zile. Cu această loțiune se tamponează zonele afectate de pistrui, o dată pe zi. Se clătește cu apă și se aplică apoi o cremă hidratantă. Se evită zona sensibilă din jurul ochilor!
Uz intern
Creșterea libidoului
Se bea un pahar cu apă în care s-au amestecat trei picături de ulei de narcise.
Bronșită, tuse convulsivă, dureri de cap
Se administrează tinctură de narcise. Rețeta: Într-un recipient de culoare închisă, peste frunzele și florile de narcise tocate mărunt, se toarnă vodcă, în proporție de 1:10. Se lasă la macerat într-un loc răcoros timp de zece zile, agitând flaconul, apoi se strecoară. Se administrează câte trei-cinci picături, de trei ori pe zi, la jumătate de oră după mesele principale, timp de maximum zece zile.
(Tratamentele interne se fac sub controlul unui medic fitoterapeut.)
LĂCRĂMIOARA
Neîntrecută prin gingășia și mireasma ei paradisiacă, lăcrămioara este și una din cele mai valoroase plante medicinale de primăvară, recunoscută pentru proprietățile sale. În Rusia, tinctura din lăcrămioare a început să fie utilizată în clinici ca tratament împotriva bolilor cardiovasculare, încă din anii 1850. Cu un bogat conținut de glicozide cardiace, saponozide, acizi organici și uleiuri esențiale, florile, frunzele și tulpinile lăcrămioarelor sunt un bun remediu împotriva afecțiunilor cardiologice și cele ale sistemului nervos.
Pentru a o utiliza în scopuri medicinale, planta se colectează în perioada de înflorire, înainte ca florile să bată în galben. Planta nu se smulge din pământ cu tot cu bulb, ci se taie cu trei centimetri dedesubtul inflorescenței. Se pune la uscat în camere răcoroase și bine ventilate.
Uz intern
Tinctură de lăcrămioare pentru inimă
Un borcan de sticlă se umple pe trei sferturi cu flori proaspete sau uscate de lăcrămioare. Se completează până sus cu alcool de 70 de grade sau cu vodcă. Recipientul se închide ermetic și se lasă la macerat, într-un loc întunecos, timp de două săptămâni. Se filtrează și se conservă la frigider. Se administrează câte zece picături, dizolvate într-un pahar cu apă, de două ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul poate fi urmat maximum 21 de zile împotriva insuficienței cardiace, dar și împotriva febrei (două-trei zile). Aceeași tinctură se utilizează și împotriva conjunctivitei. O lingură de tinctură se diluează într-o jumătate de pahar de apă fiartă și răcită. Se înmoaie un tifon în soluție și se tamponează zonele afectate.
Miocardită
Se face un amestec din următoarele plante: lăcrămioare (flori) - 10 grame, fenicul (fructe) - 10 grame, mentă (frunze) - 20 grame, valeriană (rădăcină) - 30 grame. Peste 10 grame din acest amestec, se toarnă o cană de apă clocotită. Se pune vasul la fiert pe baie de abur timp de 15-20 de minute. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de ceașcă, de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează două săptămâni.
Diuretic
Peste o lingură din pulbere de flori de lăcrămioare se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se administrează una-două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei zile.
Insomnie
Peste o lingură de tulpină de lăcrămioară tocată mărunt se toarnă 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un termos, timp de 10-12 ore. Se strecoară și se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei-cinci zile.
Uz extern
Glaucom
O linguriță de flori de lăcrămioară și o jumătate de ceașcă de urzici proaspete se toacă mărunt. Peste ingrediente se toarnă 30 de mililitri de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat. După zece ore, se mai adaugă zece mililitri de apă clocotită. Se îmbibă un tifon în soluția obținută și se aplică pe ochiul afectat, lăsând să acționeze timp de minimum o jumătate de oră.