Flori de leac: Narcisa și Lăcrămioara

Natasa Galche
- Obișnuiți să le admirăm așezate în glastre, minuni de gingășie și de miresme, florile primăverii își sacrifică frumusețea pentru a ne fi de folos și ca leac -

NARCISA

Delicata narcisă, cu frumusețea și parfumul ei mo­na­hal, ne face bine doar privindu-i puritatea și aspi­rându-i mireasma. Încă din antichitate, oamenii au descoperit că narcisele nu sunt numai deose­bit de fru­moase, dar au și proprietăți tămădui­toare. Din flo­rile ei vracii preparau poțiuni miraculoase care le do­moleau bărbaților dorința sexuală, dar și lea­curi care tratau infertilitatea masculină și creș­teau șan­sele de procreare. În medicina tra­dițio­nală orientală, narcisa era un remediu îm­po­triva du­rerilor de cap, a sciaticii, a durerilor articu­lare și a hemoroizilor. În zilele noastre, calită­țile te­rapeutice ale preparatelor din narci­să sunt recu­noscute de specialiști și recoman­date în special în tratamentele de uz extern. Me­dicii averti­zează că remediile din narcise, ad­minis­trate intern, trebuie folosite cu precauție.

Uz extern

Mastită
* Peste un bulb de narcisă de mărime me­die, curățat și spălat, se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se aco­peră și se lasă la infu­zat timp de două ore. Se în­moaie un tifon în lichid și se aplică pe sânul afec­tat, lăsând să acționeze preț de o oră. Procedura se re­petă de două ori pe zi, cât timp este necesar.
* Un bulb de narcisă curățat se toacă mărunt și se amestecă cu terci din orez sau cu făină din se­cară, în proporție de 1:1. Terciul din orez se pre­pară astfel: se pun la fiert o jumătate de pahar de orez și o cană de apă. Când bobul de orez s-a umflat, se toarnă în vas un pahar de lapte și bulbul de narcisă mărunțit. Se fierbe la foc mic, timp de aproximativ 15 minute. Se lasă să se răcească, și pasta rezultată se aplică pe piept. Deasupra se pune un tifon și se lasă să acționeze timp de o oră, după care se clătește cu apă călduță. Procedeul se aplică de două-trei ori pe zi.

Reumatism articular
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoarea mică și se amestecă cu ulei vegetal, în proporție de 1:4. Se toarnă într-un recipient de culoare închisă și se lasă la mace­rat într-un loc răcoros, timp de șapte zile. Se strecoară printr-un tifon și se conservă la frigider. Cu această soluție se frecționează articulațiile dureroase în fiecare seară, înainte de culcare, fără restricție de timp.
Cu aceeași soluție se pot trata și hemoroizii. Pe zonele inflamate se aplică un tifon îmbibat în preparat. Se lasă să acționeze timp de două-trei ore, după care se clătește cu apă călduță.

Ulcer varicos
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoarea mică și se amestecă cu miere de albine, în proporție de 1:3. Mix­tura se întinde pe o compresă și se aplică pe zona afec­tată, fixând-o cu o fașă din tifon. Se schimbă de două ori pe zi. Procedeul se repetă timp de zece zile.

Infecții fungice ale pielii
Trei bulbi de narcise se dau pe răzătoarea mică. Se toarnă o jumătate de litru de vodcă, se amestecă bine și se lasă la macerat într-un loc răcoros și întunecos, timp de șapte zile, după care se filtrează. Se aplică pe zonele afectate, de două-trei ori pe zi. Preparatul poate fi utilizat și împotriva reumatismului.

Unguent împotriva arsurilor și rănilor
Ingrediente: 100 g de rădăcină de narcisă (dată pe răzătoare), 100 g de untură de porc (nesărată), 100 ml de ulei vegetal, 100 g de untură de capră (opțional), 100 g de ceară de albine, 10 g de tămâie, 10 g de propolis, 10 g de colofoniu.
Mod de preparare: Într-o oală emailată se toarnă grăsimea, uleiul și ceara de albine. Se pune pe foc mic și se amestecă încontinuu. Când mixtura începe să clocotească, se toarnă restul ingredientelor și se lasă să fiarbă încă zece minute, amestecând constant. Se stre­coară printr-un tifon pus în două straturi și se toarnă într-un borcan. Se conservă la frigider. Se ung zonele afectate ori de câte ori este nevoie, fără restricții.

Loțiune contra pistruilor
Un bulb de narcisă se dă pe răzătoare. Pasta rezultată se amestecă cu 200 de mililitri de oțet de mere, se toarnă într-un recipient închis la culoare și se lasă la macerat într-un loc răco­ros, timp de 10 zile. Cu această loțiune se tam­ponează zonele afectate de pistrui, o dată pe zi. Se clătește cu apă și se aplică apoi o cremă hi­dra­tantă. Se evită zona sensibilă din jurul ochi­lor!

Uz intern

Creșterea libidoului
Se bea un pahar cu apă în care s-au amestecat trei picături de ulei de narcise.

Bronșită, tuse convulsivă, dureri de cap
Se administrează tinctu­ră de narcise. Rețeta: În­tr-un recipient de culoare închisă, peste frunzele și florile de narcise tocate mă­runt, se toarnă vodcă, în proporție de 1:10. Se lasă la macerat într-un loc răco­ros timp de zece zile, agi­tând flaconul, apoi se stre­coară. Se administrează câte trei-cinci picături, de trei ori pe zi, la jumătate de oră după mesele principale, timp de maximum zece zile.
(Tratamentele interne se fac sub controlul unui medic fitoterapeut.)

LĂCRĂMIOARA

Neîntrecută prin gingășia și mireasma ei para­disiacă, lăcrămioara este și una din cele mai valoroase plante medicinale de primăvară, recunoscută pentru proprietățile sale. În Rusia, tinctura din lăcrămioare a început să fie utilizată în clinici ca tratament împotriva bolilor cardiovasculare, încă din anii 1850. Cu un bo­gat conținut de glicozide cardiace, saponozide, acizi organici și uleiuri esențiale, florile, frunzele și tulpi­nile lăcrămioarelor sunt un bun remediu împotriva afecțiunilor cardiologice și cele ale sistemului nervos.
Pentru a o utiliza în scopuri medicinale, planta se colectează în perioada de înflorire, înainte ca florile să bată în galben. Planta nu se smulge din pământ cu tot cu bulb, ci se taie cu trei centimetri dedesubtul inflorescenței. Se pune la uscat în camere răco­roase și bine ventilate.

Uz intern

Tinctură de lăcrămioare pentru inimă
Un borcan de sticlă se umple pe trei sferturi cu flori proaspete sau uscate de lăcrămioare. Se completează până sus cu alcool de 70 de grade sau cu vodcă. Recipientul se în­chide ermetic și se lasă la macerat, într-un loc în­tu­necos, timp de două săptămâni. Se fil­trează și se conservă la frigider. Se ad­ministrează câte zece picături, dizolvate într-un pahar cu apă, de două ori pe zi, după mesele prin­ci­pale. Tratamentul poa­te fi urmat maximum 21 de zile împotriva insu­ficienței cardiace, dar și îm­potriva febrei (două-trei zile). Aceeași tinctură se utilizează și împotriva conjunctivitei. O lingură de tinctură se di­luează într-o jumătate de pahar de apă fiartă și răcită. Se înmoaie un tifon în soluție și se tamponează zonele afectate.

Miocardită
Se face un amestec din următoarele plante: lăcră­mioare (flori) - 10 grame, fenicul (fructe) - 10 grame, mentă (frunze) - 20 grame, valeriană (rădăcină) - 30 grame. Peste 10 grame din acest amestec, se toarnă o cană de apă clocotită. Se pune vasul la fiert pe baie de abur timp de 15-20 de minute. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de ceașcă, de trei ori pe zi, după mesele prin­cipale. Tratamentul durează două săptămâni.

Diuretic
Peste o lingură din pulbere de flori de lăcrămioare se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se administrează una-două linguri, de trei ori pe zi, îna­intea meselor principale. Durata tratamentului este de trei zile.

Insomnie
Peste o lingură de tulpină de lăcrămioară tocată mărunt se toarnă 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un termos, timp de 10-12 ore. Se strecoară și se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata trata­men­tului este de trei-cinci zile.

Uz extern

Glaucom
O linguriță de flori de lăcrămioară și o jumătate de ceașcă de urzici proaspete se toacă mărunt. Peste in­grediente se toarnă 30 de mililitri de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat. După zece ore, se mai adaugă zece mililitri de apă clocotită. Se îmbibă un tifon în soluția obținută și se aplică pe ochiul afectat, lăsând să acțio­neze timp de minimum o jumătate de oră.