Primăvară glorioasă în Câmpia Burnazului

Ion Longin Popescu
Dacă vrei, poți!

De câte ori am trecut, în ultimul timp, prin Pe­retu, o comună situată la 6 km de Ro­șiori de Vede, am fost impresionat de nu­mărul mare de vile noi, aliniate la Drumul European 70. Călătoresc des în țară, am văzut sate din toate zo­nele, cunosc viața rurală, constat, cu bucurie, explo­zia de case noi și frumoase care schimbă peisajul rural românesc, dar n-am întâlnit niciunde în altă parte obsesia țăranilor din Peretu de a-și face case bune de dus la o expoziție de arhitectură. Din 2200 de case, circa 220 sunt vile noi și tot pe atâtea se află în construcție. Vile ridicate din câștigurile obținute de lo­calnici în Spania, dar, mai ales, din legume. Aproa­pe la fiecare poartă, în funcție de anotimp, există ceva de vânzare. Ceva din gospodăriile și grădinile pere­țenilor: legume, fructe, cereale, răsaduri, și nu aduse din angrouri, ca pe DN1 București-Ploiești. Peretu este o comună cu un singur sat: Peretu. Așezată pe Valea Burnazului, parte a Câmpiei Teleormanului și, mai departe, parte a Câmpiei Române, așezarea a reușit să fie cea dintâi pe județul Teleorman în pro­ducția de legume. Se spune că, pe la începutul vea­cului trecut, câteva familii de bulgari au fost ade­menite să se stabilească aici. De la ei, dar și de la adventiști, care sunt câteva sute, vine "înclinația" ac­tuală pentru grădinărit a celor din Peretu. De altfel, aveam să mă mir destul de curiozitățile acestei așe­zări, după o lungă conversație cu profesorul de istorie Marian Vânătoru, autorul monografiei locale. Dom­nului profesor îi place s-o ia din antichitate, aici s-a locuit cu patru mii de ani înainte de Hristos, aici s-a des­co­perit unul dintre coi­fu­rile dacice despre care re­vis­ta noastră a publicat un amplu reportaj, și tot aici, vatra satului s-a mutat de mai multe ori, când pe deal, când pe câm­pie, în func­ție de vremuri și de năvălitori. Numele Peretu vine de la o pă­dure de peri pădureți care, în la­tină, a sunat Pir (păr), Pirum, Pi­retum, Peretum. Adi­că Peretu. Cu numele "Pi­rum" apare pe o hartă a geografului grec Ptole­meu, din secolul al II-lea d.Hr. Ca­re altă localitate din a­ceas­tă țară apare, cu numele ei aproape actual, pe o hartă antică?

Vile din cartofi timpurii

Peretu este unic și pentru alte caracteristici. Spre exem­plu, aici n-a fost niciodată secetă! Acum, în anotimpul plo­ios, ca și anul trecut, ma­joritatea caselor au subso­lurile inundate. Apa freatică a ajuns la suprafață. Pe câmp, orice mică denivelare este plină de apă. Dacă în zonele mai ridi­cate bați un țăruș la 30 de cen­timetri, țâșnește apă. Din această perspectivă, Peretu este o loca­litate... lacustră. Când arșița verii crapă solul bără­ganelor, perețenii nu au nicio grijă. Legumele lor nu vor rămâne niciodată fără apă. Grădinarii Gică și Ilie Drăcșanu, frați de aceiași părinți și de... aceeași vilă ridicată în oglin­dă (unul deține șapte camere, celălalt, tot șapte), cultivă cu legume circa patru hectare. Au familii, se înțeleg de minune, muncesc în comun și își îm­part sarcinile: Ilie și soția lui, Sorina, rămân la solar; Gică și soția lui, Lăcrămioara, împreună cu mama celor doi frați, Teodora, bat drumul Bucu­reștiului la fiecare sfârșit de săptămână, în piețele volante de la Academia Militară și de pe Bu­le­var­dul Unirii, colț cu Nerva Traian. Deși suntem abia în 15 martie, frații Drăcșanu au cultivat cartofii timpurii de mai bine de zece zile. Solul de pe cele 5000 de hectare ale comunei este atât de gras, încât cartofii vor ajunge pe piață în luna mai, cu tot excesul de umezeală. Mulți pere­țeni și-au ridicat vilele din... cartofi timpurii. Și Ionel Purcărea, poș­tașul co­munal, și-a ridicat vila la roșu nu­mai din car­tofi. Cu doi-trei ani în urmă, Peretu era cea mai cunoscută co­mună românească în Polonia. Veneau polo­nezii cu TIR-ul, zeci de tiruri, pe care le încărcau cu cartofi timpurii și varză. Într-o singură vară, Ionel, poș­tașul, a câștigat mai bine de 850 de mi­lioane de lei vechi, adică peste 20.000 de euro. După închiderea soco­telilor, a în­ceput construcția. La Peretu, casele avansează în funcție de producția din luncă. Trăind în această comună deo­sebită de toate celelalte, poștașul Purcă­rea e îngrijorat când țăranii din Cervenia, Giurgiu, cultivă car­tofii cu două săptă­mâni îna­intea perețenilor, dar e mulțumit când cei din Lungulețu, Dâm­bo­vița, vin la piață cu două săp­tă­mâni mai târziu. Cervenia și Lun­gulețu sunt zonele de cartofi timpurii cu care se întrece Pere­tu. Culmea iro­niei, cartofii tim­pu­rii sunt opera secuilor din zo­na Tuș­­na­­dului, unde nu pot fi cul­tivați din cauza climei as­pre. Dar afacerea este afa­­cere, șogo­rii de peste Olt sunt mulțumiți că există și zone mai calde în țara asta.

"Mica Chină" de Teleorman

Țăranii din Peretu au mul­te... oltenisme în ființa lor. Sunt olteni aduși de Vodă, oameni săr­mani care au primit de la Ale­xandru Ioan Cuza loturi de pă­mânt, pentru case și grădini, cam 5000 de metri pătrați de familie. Astăzi, în suprafața respectivă, găsești 7 gospo­dării, nu una! Au primit numele de "Mica Chină", din cauza densității popu­lației... Vrednici, ambițioși, ageri la minte, nu lasă pă­mânt nemuncit. Și Plosca, satul de la patru kilometri, arată bine în centru, dar nu se poate compara cu Peretu, unde se spune că au venit, cândva, coloniști din Muntenia, oameni molcomi, lenți, răbdători.
La 73 de ani, Marian Cojocaru din Peretu își pe­trece toată ziua în solar. Muncește ca în tinerețe, mai mult singur, fiul lui este di­rec­tor la Alexandria, iar vecinii au treburile lor, grădinile și so­la­rele lor. "Alaltăieri mi-am pus 14 rân­duri de cartofi, adi­nea­orea pusei mazăre, spa­nacul mi-e atât, usturoiul e așa, cea­pa e așa, roșii n-am pus, de-abia azi pregătii tere­nul...", po­vestește cu umor. Ritualul primăverii timpurii e același din vremuri imemo­ria­le, iar gustul mâncării de ur­zici cu ouă ochiuri și mă­mă­ligă fier­bin­te a rămas ace­lași de pe tim­pul lui Ghica Vodă. Deo­se­birea ar fi că domnul Cojo­caru își pre­gă­tește masa la... dry cooker, așa cum a văzut la televizor. Și e foarte mulțumit.

Cea mai newyorkeză așezare din Câmpia Română

Adevăratele caracteristici ale comunei vin din istorie. Profesorul Vânătoru, ghidul meu timp de două zile, povestește: "Reluarea numelui istoric din vremea lui Ptolemeu, Piretum, Pe­retum, se va întâmpla pe vremea lui Constantin Mavrocordat (1711-1769). Timp de câteva generații, în­cepând din 1816, satul va fi deținut de familia Bellu. Ce a făcut baronul Ștefan Bellu, primul moșier? A mutat satul din deal în vale. A impus construcția de case, în loc de bor­deie. Cum noii proprietari au auzit că la București este un inginer hotarnic austriac, Otto von Moritz, l-au chemat să traseze ulițele. Apoi, Bellu a tăiat pădurea și a vândut lemnul pentru construcția de case. Peretu este, astfel, prima comună sis­tematizată din Țările Române". Mai puțin bine­voitor cu țăranii s-a dovedit baronul Bellu când aceștia i-au cerut să construiască o școală. A refuzat, spunând că n-are nevoie de țărani deștepți, are nevoie de țărani proști, care să muncească pământul. Cine ar fi muncit cele 20.000 de pogoane, dacă copiii pe­rețenilor s-ar fi dus la școală? În acest caz, ne vom duce la domnitor - au amenințat oamenii. Condus de doi preoți, un grup de țărani l-a păcălit pe domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, în 1822, și a intrat în au­dien­ță. Practic, țăranii nu puteau intra la el decât într-o anumită săptămână din an, cu rogojina sul pe cap, aprinsă la capătul de sus, ca semn că aveau în familie un condamnat la moarte. Jalba era apoi pusă într-un proțap de trei-patru metri și întinsă domnitorului, care aștepta la balcon. De unde și celebra zicală "cu jalba în proțap și cu rogojina în cap". "Ce s-a întâmplat, măi, oameni buni? Pe cine aveți condamnat la moarte?" a întrebat Ghica. "Tot satul, Măria Ta", au spus țăranii. "Nu suntem condamnați pentru o crimă, suntem condamnați pentru că nu știm carte și suntem mai răi ca niște sălbăticiuni, boierul ne încasează de două-trei ori dările". "De ce nu i-ați cerut boierului să vă facă școală? Asta-i obligația lui prin lege"... Ță­ranii i-au istorisit povestea cunoscută... Apoi, dom­nul a zis: "Vă duceți acasă, eu o să cercetez și, dacă aveți dreptate, eu vă fac școală". Așa a ajuns Peretu să aibă singura școală rurală din secolul al XIX-lea, construită de însuși domnitorul țării. Astăzi, la 192 de ani, școala este ultramodernă, refăcută cu bani de la Banca Mondială, cu trei niveluri și 20 de săli de clasă... Alături, ca o răzbunare peste timp, dar și ca o mare pierdere pentru patrimoniul național, conacul boieresc stă să cadă. Noul proprietar a lăsat clădirile parțial fără acoperiș, după rețeta cunoscută a inves­ti­torilor imobiliari. O altă explicație a dezvoltării comunei Peretu este sistemul de transport, care a dat posibilitatea navetei: tren și șosele bune, în multiple direcții. Până în anii '90, peste 1000 de perețeni lu­crau la CFR, de la măturători, la șefi de regională. Șeful Regionalei Craiova era de la Peretu, șeful Regionalei Brașov era din Peretu, șeful Regionalei Constanța era din Peretu. La ministerul de resort, mulți ingineri erau din Peretu. Cum ar spune profe­so­rul Vânătoru, "dacă ai noștri nu se duceau la treabă, ju­mătate de țară ar fi fost paralizată". Acum, vred­nicii ceferiști sunt neîntrecuți grădinari. Trenul trece doar dimineața și seara, iar nostalgiile după vremuri apuse nu mai sunt înțelese. Cu străzile ei perfect paralele, care se intersectează în unghi drept cu alte străzi perfect paralele, Peretu, spune profesorul Vâ­nă­toru, este probabil cea mai... newyorkeză așezare din Câmpia Română.

Fotografii de Corneliu Stăncescu