La 1 aprilie 1921, la inițiativa profesorului Ion Cantacuzino, Regele Ferdinand I a semnat decretul de înființare a Institutului ce poartă numele marelui microbiolog. Scopul său precis era imunizarea populației contra pandemiilor și epidemiilor. Cercetarea de la "Cantacuzino" era sponsorizată de Loteria Română. De-a lungul existenței lui, Institutul a ferit românii de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie, scarlatină, rabie, rujeolă, tifos, poliomielită, febră tifoidă. În laboratoarele sale au fost preparate medii de cultură, imunomodulatori precum polidinul sau cantastimul, și s-a eradicat complet variola din România. Până în anii '80, a ajuns să fabrice aproximativ 400 de produse. Astăzi, ca o ironie amară, și cum se întâmplă doar la noi, la români, cel mai mare institut de vaccinuri din Europa de Sud-Est este pe cale să moară. Înfipte în gardul de la stradă, ca să ia aminte toți trecătorii, două cruci de lemn vestesc dezastrul. Autoritățile au eșuat în a-l aduce la standarde europene. Procesele și directorii care s-au succedat unul după altul, precum și miniștrii Sănătății care s-au schimbat la fel de des, au dus celebra instituție interbelică spre moarte clinică. Declinul major a început în jurul anului 2000. Nenumărate rapoarte și demiteri, apoi repuneri în funcție prin justiție, sume mari de bani acordate de la buget producției de vaccinuri și apoi retrase, împrumuturi la Banca Mondială, răfuieli politice, investiții neterminate, linii de producție și utilaje supradimensionate, ambiții științifice păguboase etc. etc. sunt "ingredientele" rețetei de insucces de la Institutul "Cantacuzino". S-a ajuns ca angajații să-și ia doar salarii înjumătățite, mulți cercetători de valoare să plece în străinătate, iar actualul director, dr. Adrian Onu, să-și dea demisia, dar să rămână totuși în funcție până la găsirea unei soluții salvatoare. Cele 4,5 hectare, suprafața pe care sunt amplasate laboratoarele și clădirile administrative în cea mai atractivă poziție urbană a Capitalei, sunt un magnet pentru rechinii imobiliari. Și mai atrăgătoare pentru această mafie sunt cele 11 hectare ale filialei de la Băneasa deținute de institut, unde unii visează ridicarea unui cartier de vile de lux. Prin dispariția sa, institutul ar atrage în prăpastie o întreagă infrastructură de învățământ, unități de producție pe orizontală, laboratoare și unități de cercetare vitale pentru sănătatea românilor. Extrema urgență a salvării moștenirii marilor noștri înaintași nu mai are nevoie de explicații. Cu toate acestea, alte instituții ale statului continuă să taie în carne vie, spre disperarea angajaților: anul trecut, din cauza datoriilor către ANAF, contractul institutului cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost reziliat. Tot din cauza restanțelor, institutul nu mai poate participa la licitații publice sau la concursuri de proiecte europene...
"Vrem să izbutim. Altfel, istoria nu ne va ierta"
- Institutul se află într-un cerc vicios, domnule director. Până când va dura acest joc mortal, întreținut de autorități?
- Până nu mai rămâne nimic din noi... Avem datorii, desigur, în jur de 21 de milioane de lei. Grija mea este să găsim o soluție de plată a salariilor, pentru că oamenii nu pot trăi așa! Încerc să fiu foarte realist: ceea ce am pus pe hârtie, în rapoartele către Ministerul Educației, de care aparținem, mai nou, sunt sumele care îi trebuie pompierului să aibă unde să stea între incendii. Mizăm pe Comisia guvernamentală formată din demnitari din diverse ministere, al cărei memorandum stabilește pașii ce trebuie făcuți. În primul rând, va trebui finanțat Sistemul Național de Centre de Referință, sistem care n-a mai fost finanțat de stat după 1991. "Cantacuzino" are astfel de centre care se ocupă de supravegherea microorganismelor și intervin în epidemii, iar rezolvarea problemelor de finanțare a lor contribuie la salvarea institutului. Soluțiile sunt punctuale și nu vreau să le discut până nu le văd trecute pe hârtie, pentru că nu vreau să compromit întregul dialog cu ministerele. Nu vreau să se adeverească zicala care spune că, dacă vrei să omori un proiect, faci o comisie guvernamentală. Vrem să izbutim, altfel, nu ne va ierta istoria.
- Ați afirmat, optimist, că institutul merge înainte. Ca să întrevedem ținta viitoare, avem nevoie să aflăm cum s-a ajuns aici. Cum, când și de ce a început declinul la "Cantacuzino"?
- Declinul a început în 1991. Înainte de 1989, institutul a fost bazat pe autogestiune economico-financiară. Își câștiga banii din ceea ce producea. Dar avea și o activitate de sănătate publică. La acest capitol, sumele veneau de la buget, pe domenii: pentru centrul de referință (centru-pilot sau centru de performanță, laborator de microbiologie medicală, etalon pentru toate laboratoarele similare din țară), banii veneau prin Academia de Științe Medicale, pentru cercetare, la fel, primeam asistența necesară. După 1989, am rămas cu o singură activitate mare: activitatea de producție. Din Europa, care nu era organizată la nivelul nostru, a venit opinia că centrele de referință sunt o prostie. Guvernanții de la București au fost niște "yesmeni" perfecți și, în consecință, au stopat finanțarea centrelor noastre de referință. Mai târziu, când Europa însăși, dându-și seama de greșeală, a început să-și organizeze centre de referință, a înțeles că ideea acestor centre din Est, inclusiv din România, venise de la sovietici care, la rândul lor, o furaseră de la americani. Cercul s-a închis la Bruxelles, dar România a rămas pe dinafară, deși avusese sistemul încă din anii '80. Trebuie să refacem acum, cu memorandum-uri, cu birocrație, cu comisii, cu bani mulți - ceea ce s-a distrus, din ignoranță, începând cu 1991. Noi, desigur, n-am distrus propriul nostru centru de referință, dar, în lipsa banilor publici, nu l-am mai putut finanța corespunzător, întrucât producția a tot scăzut, iar astăzi este blocată.
"Deciziile guvernamentale sunt foarte lente"
- S-a vorbit mult despre tentațiile acestui așezământ pentru dezvoltatorii imobiliari, care au încercat, prin politicieni, să închidă porțile institutului și să construiască în locul acestuia vile de lux și sedii de firme. Ați simțit aceste manevre?
- Între 2001-2008, a fost o presiune uriașă în această direcție. Nu contau banii, erau foarte mulți disponibili, terenurile centrale le luau mințile. Așa ne-am pomenit cu controale peste controale, cu bețe în roate pentru oprirea producției, cu așa-ziși moștenitori care au încercat să revendice terenul. Când s-a prăbușit piața imobiliară, presiunea a scăzut, dar sunt încă destui cei care privesc cu interes în curtea noastră. Ce doriți, domnilor? Nu aveți niciun dram de respect pentru o moștenire atât de importantă pentru țară? Lângă clădirea asta este mormântul lui Victor Babeș. În cealaltă este mormântul lui Ion Cantacuzino. Oamenii ăștia și-au imaginat într-un anumit fel viitorul, și-au donat proprietățile și capacitatea profesională în folosul întregii țări. Au fost mari deschizători de drumuri în medicină. În fine, am avut de luptat și la sediul din Băneasa, unde și în prezent ne aflăm în proces cu prințul Paul, care revendică două hectare. Din fericire, bucățile de teren din proprietatea institutului sunt intangibile, sau așa ar trebui să fie.
- Care este situația la zi, domnule director? Vedem lanțuri umane studențești și proteste ale salariaților, adresându-se nervoși guvernanților.
- Producția nu s-a oprit de tot, dar nu putem spune că suntem funcționali. Atâta vreme cât nu putem plăti salariile integral, nu suntem funcționali. Deciziile guvernamentale, deși par pozitive, sunt foarte lente. Se discută prea mult. Primii pași au fost făcuți doar la presiunea noastră, la presiunea oamenilor noștri, care au ieșit în stradă. Lucrăm cu amintita Comisie interministerială care a luat în unanimitate decizia ca institutul să meargă mai departe în aceeași formulă. Ce pot să vă spun este că există interesul, există dorința de rezolvare, problemele care au fost în discuție între ministere s-au tranșat și s-a stabilit că toată lumea este de acord ca institutul să meargă mai departe, urmând să fie adoptate detaliile despre modalitatea de finanțare. Mi s-a spus că situația va fi discutată în următoarea ședință de Guvern. Ceea ce există acum este un memorandum în două părți: prima parte vizează scutirea de datorii, căci blocajul financiar ne deranjează foarte mult, iar partea a doua conține modalități de rezolvare a centrelor de referință prin definirea lor ca instalații de cercetare de interes național.
"Avicola S.A., o entitate care nu dorește un Institut «Cantacuzino» viu și prosper"
- Dincolo de orizontul optimist, nu putem ignora faptul că statul român nu are în acest moment o producție proprie de vaccinuri, așa cum nu are aviație. Apelăm la vaccinuri din Danemarca, ca să ne vaccinăm împotriva gripei, și la aviația portugheză, să ne apere cerul. Rău am ajuns...
- În toată lumea se dorește existența unor firme mari. Firmele astea ridică standardele de calitate și preț, astfel încât firmele mici să nu poată face față. Costurile producătorilor mici devin tot mai mari. Noi suntem un producător mic. Prin introducerea normelor europene de bună practică în fabricație, noi am fost sufocați și am făcut din ce în ce mai puține produse. Lucrul pe care nu l-am înțeles la timp este că, dacă ne-am fi focalizat pe mai puține produse, am fi putut să ieșim la liman. Noi am vrut să facem multe, ca pe timpuri. Am fi putut să facem vaccinul BCG, pe care și bulgarii îl fac. Acest vaccin, a cărui urmă o are fiecare român pe piele, este foarte ieftin și trebuie subvenționat de stat. Gripalul, în schimb, ar fi putut să aducă bani, dar a fost o... decorelare la mijloc. Am început amenajările în 2006, printr-un proiect finanțat de Banca Mondială, pentru gripa aviară. A fost un proiect de urgență, dar, din păcate, în parlamentul României a fost "adormit" în procedură ordinară, domnii parlamentari l-au trecut prin proceduri abia în septembrie 2007, adică peste un an! Terminarea întregului proiect s-a produs abia în... 2013! Am reușit ducerea la capăt a proiectului care să permită producerea a 1,5 milioane de doze, dar cu mari costuri în rândul personalului, precum divorțuri, îmbolnăviri etc.
- A circulat știrea că s-au descoperit vaccinuri contaminate, că v-a fost distrus un mare lot de fiole. Este adevărat?
- Din cauza finanțării întârziate, în august 2013, în loc de februarie, am fost nevoiți să lucrăm intensiv, în mare viteză. Evident, contaminarea microbiană a crescut proporțional. De aceea am avut o contaminare ce a dus la o prezență a endotoxinei mai mare decât limita europeană. Au fost multe exagerări, acel vaccin n-a fost toxic și nici periculos. Inspectorii OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au constatat același lucru, dar dorința de scandal a unor televiziuni și ziare a fost mare. Plastic exprimat, inspectorii OMS au dat ca exemplu depășirea de viteză, cu puțini kilometri pe oră, pe autostradă: spre exemplu, 131 km/h este ilegal, dar nu realmente periculos. De atunci ni se trag toate, am rămas cu activitatea blocată și cu datorii la furnizori. Conturile ne sunt blocate de firma Avicola S.A., care ne-a vândut ouăle cu embrioni necesare vaccinurilor antigripale. Din nou, un cerc vicios. E aberant să elimini pe cineva în acest fel, deoarece ei tot nu-și recuperează datoria, dar ne omoară pe noi. Așadar, încă o entitate, pe lângă guvern și parlament, care nu dorește un Institut "Cantacuzino" viu și prosper. Deocamdată, acesta doar supraviețuiește și încearcă să se opună celor care l-ar vrea mort.