SPECIALIȘTII RĂSPUND: Dr. RAREȘ SIMU - Adenomul de prostată

Redactia
- medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cu competență în homeopatie -

- Răspuns comun, pentru cititorii care au adresat întrebări legate de această problemă de sănătate -

Descrierea bolii

Adenomul de prostată sau hipertrofia benignă de prostată este o afecțiune benignă a prostatei. Ea se ma­nifestă prin creșterea în dimensiuni a prostatei, o glandă care se află sub vezica urinară și care înconjoa­ră uretra. Se consideră că o creștere peste 30 cm3 a vo­lu­mului prostatei înseamnă că prostata este hiper­tro­fiată.
Prostata este alcătuită din glande care secretă li­chi­dul prostatic, ce intră în componența spermei, din fibre musculare și fibre conjunctive. Se consideră că o creștere a acestor glande duce la apariția adeno­mului.
De obicei, adenomul de prostată se dezvoltă în zona de mijloc a prostatei, iar cancerul de prostată se dezvoltă de obicei la periferia glandei. Acesta este, pro­babil, unul dintre motivele pentru care adenomul se manifestă mai repede, la începutul bolii, în timp ce în cancer, simptomele pot apărea mai târziu. La ora actuală, este cunoscut faptul că, pentru a apărea ade­no­mul de prostată, este nevoie de o funcție testiculară activă, deoarece este recunoscut rolul hormonilor în dezvoltarea bolii. La bărbații cărora li s-a făcut cas­trare înainte de pubertate (din motive religioase sau de altă natură) sau la cei care au deficitară o enzimă care intervine în metabolismul testosteronului s-a con­sta­tat că nu apare adenomul de prostată. Afecțiunea este destul de frecventă, studiile făcute prin examene histopatologice arătând că prevalența bolii este de 40-50% la bărbații între 50-60 de ani și mai mult de 80% la bărbații peste 80 de ani. Cu toate acestea, la mulți pacienți nu apare niciun simptom, nu totdeauna exis­tând o corelație între mărimea prostatei și intensitatea manifestărilor clinice.
Ținând cont de localizarea prostatei, atunci când ea crește în dimensiuni, începe să blocheze uretra, lo­cul pe unde se elimină urina din vezica urinară. În aceste condiții, apar primele simptome ale adeno­mu­lui: senzația că vezica nu se golește în totalitate, mic­țiune dificilă, durere la urinare, jet urinar întrerupt sau picurare terminală. La mulți pacienți apare necesitatea de a urina noaptea, chiar de mai multe ori. Chiar și pre­­zența doar a unui simptom din cele enumerate tre­buie să fie un motiv pentru prezentarea la medic. În stadiile mai avansate, poate apărea retenția acută de urină, când pacientul nu mai poate urina deloc. Une­ori, acesta este momentul când bolnavul se prezintă prima dată la medic. Retenția de urină poate fi favo­rizată de abținerea voluntară de la micțiune, expunere la frig, consumul anumitor medicamente (anestezice, opioide, anticolinergice, simpatomimetice), consumul de alcool sau imobilizarea prelungită.
Diagnosticul adenomului de prostată nu este com­plicat de pus. Se face consultul clinic, care include tu­șeul rectal și examinări paraclinice - analize de sânge (PSA - antigenul prostatic fiind pe primul plan), eco­gra­fie, citoscopie, examinări radiologice, computer to­mograf sau rezonanță magnetică. Desigur că nu toate cazurile necesită toate investigațiile menționate. Ele sunt indicate în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
Principalele complicații ale bolii sunt: incontinența urinară, infecțiile urinare recidivante, litiaza renală sau vezicală, apariția diverticulilor vezicali, retenția de urină și, în cazurile severe, chiar insuficiență re­nală.

Tratamente cu plante, produse apicole și minerale

Tratamentul adenomului de prostată se face, din punct de vedere al medicinei clasice, cu medicamente care produc o relaxare a musculaturii netede: alfa blocante (alfuzosinul, tamsulosinul și doxazosinul); medicamente hormonale, care blochează alfa 5 re­duc­taza: dutasterida, finasterida, a căror acțiune apare cumulativ, după câteva luni de tratament. De asemenea, se pot utiliza combinații ale celor două clase de medicamente, când efectul este mai puternic. Există anumite medicamente care se utilizează la pa­cienți care asociază și disfuncții erectile - tadalafil.
Desigur că toate aceste medicamente sunt legate și de anumite efecte adverse. O alternativă eficientă, fără efecte adverse, este reprezentată de fitoterapie. La ora actuală, există o multitudine de studii științifice care arată potențialul plantelor în tratamentul prosta­tei. Toate aceste plante, neavând efecte adverse, sunt recomandate chiar profilactic, în cure repetate de câte 3-6 luni, la bărbații de peste 45-50 de ani.
* Enumerăm principalele plante recunoscute pentru rolul lor benefic asupra pros­ta­tei: Serenoa repens - palmier pitic, care acționează ca și medica­mentele mai sus menționate, prin inhibarea enzimei alfa 5 reductază, dar fără efectele adverse ale acestora. Urtica dioica - urzica, are efect diuretic și antiinfla­mator. Semințele de in au, de asemenea, efecte antiin­flamatoare asu­pra prostatei. Pygeum africanum - prunus africanum, are în compoziție o serie de steroli și acizi grași esen­țiali cu rol antiinflamator eficient asu­pra prostatei. Există și plante autoh­tone cu efecte antiinflamatoare, antispastice și antitumorale, care ac­țio­nează eficient în adenomul de pros­tată: ghimpe, pufuliță cu flori mici, tătăneasă, tinctura de cas­tan sălbatic, gălbenele.
* Dintre produsele stupului sunt indicate, pentru ade­nomul de prostată, propolisul și po­lenul crud, în cure repetate, de câte 3 luni.
* O altă categorie impor­tantă, în arsenalul medi­cinei complementare, o reprezintă oli­goelementele și mineralele. Pentru adenomul de prostată sunt reco­man­date în mod spe­cial două oligoelemente cu efec­­te extrem de puternice: zincul și seleniul. Acestea in­tervin în activitatea unor enzime care au rol în dis­trugerea radicalilor liberi. Prin acest mecanism, au efecte antiinflamatoare și antitumorale, cu rol benefic asupra prostatei. Acestea se pot utiliza în cure de 3-6 luni sau chiar continuu, la indicația medicului.

Miracolul homeopatic

Nu în ultimul rând, trebuie menționat tratamentul homeopatic, cu efecte extrem de puternice în adeno­mul de prostată. El trebuie însă totdeauna individua­lizat, la recomandarea medicului. În continuare, pre­zentăm, cu titlu informativ, remediile cele mai utili­zate în trata­ment.
Conium le este indicat pacienților care au prostată crescută în dimensiuni, cu consistență dură. Acești pacienți au senzația de greutate, resimțită la nivelul perineului.
Digitalis este indicat la pacienții mai în vârstă, care se confruntă și cu afecțiuni hepatice și la care pulsul este lent. Bolnavii acuză senzație constantă de a urina, mai ales noaptea. Micțiunea este însoțită de senzație de arsură. Este indicat de asemenea și în cazuri de retenție de urină.
Zincum metallicum este indicat la pacienții care urinează mai bine în poziția șezând și aplecându-se spre spate. Este indicat și în retenția de urină.
Selenium metallicum este indicat la pacienți în vârstă, care pierd urina sub formă de picături, atunci când merg la toaletă sau după scaun. Este, de aseme­nea, indicat la cei care au poluții nocturne sau emisie de lichid seminal după scaun. Problemele uri­nare sunt acompaniate de o senzație mare de oboseală mentală și fizică. Este un remediu indicat și în cazurile de prostatită.
Sabal serrulata este un remediu foarte bun în re­ten­ția acută de urină. Este indicat, de asemenea, pa­cienților care trebuie să urineze de ­mai multe ori noaptea, care pierd urina când fac efort fizic sau când râd. De asemenea, este indicat pa­cienților care acuză dureri și la eja­culare.
Benzoicum acidum le este indi­cat pacienților la care adenomul de prostată se asociază cu litiază renală sau cu insuficiență renală. Urina acestor pacienți este modificată la culoare - închisă - și are un miros foarte pătrunzător.
Barita carbonica este indicată pa­cienților în vâr­stă, care au pros­ta­ta mult mărită. În cazul lor, boala se asociază de multe ori cu feno­mene de ateroscleroză cerebrală, cu dimi­nuarea capacităților men­tale.
Staphisagria este un me­dicament indicat pacien­ților cu prostata mult mărită și la care este prezentă o senzație de durere constantă, localizată în zona pe­rineului. În cazul lor, adenomul poate fi însoțit de afecțiuni testiculare, orhi­epididimite sau varicocel.
În cazurile în care pacienții nu răspund la aceste măsuri terapeutice sau când apar com­­plicații, este indicată in­ter­venția chirurgicală. Există mai multe tehnici, de la intervenții minim inva­zive, cu laser sau rezecție trans­uretrală, până la inter­venția majoră: ade­no­mectomia. Tipul de intervenție se stabilește de către chirurg, în funcție de statusul pacientului.

Atenție la profilaxie!

În încheiere, aș sublinia rolul important al măsu­rilor profilactice, pe care trebuie să le ia orice bărbat, după vârsta de 50 de ani. Acestea constau în evitarea frigului, a umezelii, a sedentarismului (în special po­ziția șezând prelungită), în evitarea anumitor medica­mente - simpatomimetice, opioide, anticolinergice, în tratarea promptă a infecțiilor în sfera genito-urinară și în cure periodice cu plantele și oligoelementele men­țio­nate mai sus, care și-au dovedit rolul protector asu­pra prostatei. De asemenea, atunci când apar simpto­mele specifice sunt recomandate consultul medical și analize, cât mai repede posibil.

D-l dr. RAREȘ SIMU poate fi contactat la Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96