Atenție la aluminiu!

Gilda Fildan
- Aluminiul e conținut în numeroase produse cu care avem de-a face zi de zi. Cu timpul se acumulează în organism. Cât de inofensiv este el pentru sănătatea noastră? -

Barele de metal strălucitor au făcut senzație în anul 1855, când chimistul francez Henri-Etienne Sainte-Claire Deville le-a adus la Expoziția internațională de la Paris, pentru a le prezenta publicului. Plecând de la clorura de aluminiu reușise să obțină în final aluminiu pur, un metal cu proprietăți uimitoare: era ușor, maleabil, avea o bună conductibilitate electrică și strălucirea unui metal prețios. Deville era încântat și întreaga comunitate științifică îi împărtășea entuziasmul. Curând, au apărut pe piață primele jucării, rame de ochelari și tacâmuri confecționate din aluminiu. Mai târziu, metalul și-a găsit întrebuințare în aeronautică și în construcția de motoare. În prezent, după 160 de ani, acest material - considerat cândva rar și nobil, supranumit "argintul extras din argilă" - ajunge din nou în centrul atenției, însă de astă dată reacțiile sunt negative: se presupune că aluminiul s-ar afla la originea anumitor boli, printre ele numărându-se demența, dar și cancerul mamar. Este o veste cu siguranță îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât aluminiul se regăsește în nenumărate pro­duse ce ne trec prin mână zilnic: capace de iaurt, am­balaje pentru lapte, pungi de cafea și de supe concen­trate. Sub formă de folie, învelește untul și ciocolata. Micile recipiente modelate din el protejează contra acțiunii razelor solare și a bacteriilor, alimente precum muștarul, maioneza și untul condimentat cu ierburi aromate. Sărurile de aluminiu din deodorante au efect antisudorific: contractă porii de la nivelul pielii și for­mează un dop gelatinos, care blochează canalele sudo­ripare. Chiar și medicamentele, serurile, pastele de dinți, cremele cu factor de protecție solară, prafurile de copt și unele tipuri de brânză conțin aluminiu, metalul-minune bun la orice: nu ruginește, nu modifică gustul, are o mie și una de utilizări posibile. Dar în organismul uman el nu folosește la nimic, ci dimpo­trivă. Dozele mari de aluminiu distrug neuronii și se depozitează în decursul vieții în țesuturi, mai ales în plămâni și în oase.
La o anume formă de demență, observată pentru prima oară la bolnavii de rinichi, s-a putut dovedi faptul că aluminiul juca rolul de declanșator: în timpul hemodializei, pacienților li se introdusese în venă o soluție de dializă ce conținea acest metal, iar ulterior, ei dezvoltaseră ceea ce medicii aveau să numească "de­mența de dializă", o degradare progresivă a siste­mului nervos. Simptome similare s-au constatat și la minerii care inspiraseră pe durata câtorva ani pulbere de aluminiu. Acesta era un experiment medical, ce ur­mărea descoperirea unei formule de prevenție împo­triva silicozei. Din păcate, rezultatele au fost fatale.
În mod normal, metalul pătrunde în corp prin inter­mediul alimentelor și al apei de băut, în cantități ino­fensive. E prezent în multe legume, ca de pildă spana­cul, salata verde și ridichile. Există însă și situația când el este eliberat din ambalaje sau vase de gătit și trece în alimente, ceea ce se întâmplă ori de câte ori vine în contact cu mâncăruri sărate sau acre. Astfel, nutrițio­niș­tii au depistat cantități considerabile de aluminiu la heringii conservați în saramură, pasta de tomate și nectarul de mere. De asemenea, covrigii și celelalte produse de simigerie au ieșit în evidență la toate testele prin valori deosebit de ridicate. Soluția de hidroxid de sodiu întrebuințată la copt scoate metalul din tăvile de aluminiu, după care el intră în aluaturi. Și freca­rea ori zgârierea oalelor de aluminiu pot provo­ca desprinderea unor particule.
Unii compuși, ca de exemplu oxi­dul de aluminiu, parcurg tubul digestiv fără a fi absorbiți. Doar aproximativ 0,1% din aluminiul preluat prin cavita­tea bucală ajunge în țesuturi. Dar, în anu­mite circumstanțe, această cifră poate înre­gis­tra fluc­tuații - urcând câteo­dată până la un nivel de cel puțin zece ori mai ridicat, după cum avertizează Autoritatea Europeană pentru Si­guranța Alimentelor (EFSA). Căci asimilarea alumi­niu­lui depinde atât de forma chimică sub care intră în organism, cât și de prezența în intestin a altor compo­nente alimentare, capabile să-i favori­zeze asimilarea. Se crede că zeama de lămâie ar avea un asemenea efect, ca și fluorul, un oligoelement aproa­pe nelipsit din pastele noastre de dinți.
De aceea, în urma unei expertize, EFSA a stabilit o cantitate maximă admisă la ingerare în cursul unei săptămâni, denumită prescurtat TWI. Așadar, potrivit con­cluziilor expertizei, o persoană ar putea înghiți săp­tă­mânal în jur de un miligram de aluminiu per kilo­gram/corp, fără a avea motive să se teamă de eventuale consecințe nedorite pentru sănătatea sa. La un adult cu o greutate corporală de 60 kilograme, aceasta ar în­semna circa 60 miligrame de aluminiu pe săptămână - un aport care se și realizează în majoritatea cazurilor, în condițiile unei alimentații normale. Însă rareori se ră­mâne la această valoare. Căci metalul se infiltrează în corpul nostru și prin piele. Cei ce aplică o dată pe zi un antiperspirant cu conținut de aluminiu riscă să de­pășească pragul TWI. Iar când pielea este rănită sau in­flamată, problema se complică, deoarece micile leziuni - cum sunt cele provocate la bărbierit - permit pătrunderea în organism a unei cantități mai mari de săruri de aluminiu.
Acțiunea aluminiului din deodorante nu este încă pe deplin elucidată. Se presupune existența unei legă­turi între aportul de aluminiu și apariția cancerului ma­mar, însă ea nu a fost demonstrată până acum. Cerce­tătorii au constatat într-adevăr, la pacientele cu cancer de sân, un nivel mai ridicat de aluminiu în secreția glan­delor mamare decât la femeile sănătoase - totuși, ră­mâne deschisă întrebarea dacă metalul este real­mente factorul declanșator al bolii sau dacă nu cumva acumularea lui în țesut reprezintă, de fapt, o consecință a afecțiunii maligne.
Prin urmare, sunt sau nu justificate temerile referi­toare la pretinsele amenințări la adresa sănătății noas­tre? Parțial, da. Oricum, un prilej de îngrijorare ne oferă fie și numai presupunerea că, la o parte însem­nată a populației, valoarea TWI stabilită de EFSA este depășită. "Astfel de depășiri nu sunt de dorit și nici n-au fost luate în calcul", declară specialiștii. Drept dovadă, ei citează cazuri la care predispoziția genetică favorizează tendința spre boli de tipul demenței. "În ase­menea circumstanțe, aluminiul ar putea fi o com­po­nentă dintr-un ansamblu de elemente care deter­mi­nă creșterea riscului de apariție a acestei afecțiuni te­ribile."

Cum puteți evita aluminiul

* Nu aplicați antiperspirante cu aluminiu după ras, pe pielea iritată sau rănită.
* Pe cât posibil, folosiți deo­do­rante fără aluminiu.
* Curățați cu mare grijă reci­pientele din aluminiu pentru apa de băut și nu le mai uti­lizați pe cele zgâriate.
* Nu întrebuințați ustensile de gă­tit din aluminiu (ex. vesela de cam­ping).
* Evitați preparatele de fast-food comercia­lizate în folie de aluminiu.
* Nu acoperiți cu folie de aluminiu alimentele sărate sau acre (de pildă: mezelurile, reventul, nectarul de mere).
* Nu frigeți alimentele niciodată (sau numai foarte rar) în folie de aluminiu.
* Dacă aveți arsuri la stomac, cereți medicului re­comandări alternative la pansamentele gastrice care conțin aluminiu.