SILVIA OOSTVEEN - "Mântuitorul Iisus a împăcat pământul cu cerul; oare noi, oamenii, nu ne putem împăca între noi?"

Ion Longin Popescu
Mediator, cofondator al "Centrului Internațional de Mediere Edumonde"

Pusă la index în timpul regimului comunist, tradiția împăcării la români e străveche, fiind încă un argument al vechimii poporului nostru (conform istoricilor, această formă de justiție a fost creată de fenicieni, cu peste 1200 de ani înainte de Hristos). Între războaiele mondiale, "casele îm­pă­cării" puteau fi găsite în fiecare capitală de plasă și de județ, sistemul juridic fiind cu mult mai puțin dezvoltat decât în prezent. Diverse categorii profesionale și-au creat propriile instanțe de mediere și împăcare. În multe sate, funcționau sfaturi ale bătrânilor, după cum în comunitățile țigănești funcționau și funcționează încă staborul, judecata paralelă țigănească. Chiar și jurnaliștii interbelici aveau un "Juriu de Onoare", în fața căruia au compărut de câteva ori celebrii Pamfil Șeicaru, Anton Bacalbașa, Octavian Goga, Victor Eftimiu și alții. Deceniile s-au scurs ca apa, regimurile au venit și au plecat, am trăit și o revoluție, până a trebuit să intre în viața noastră Uniunea Europeană. La presiunea Bruxelles-ului, în 2006, a fost votată o lege a medierii, dând iarăși cale liberă unui sistem paralel cu sistemul juridic. Ca să funcționeze, a fost nevoie de mediatori - oameni integri, capabili să câștige încre­derea părților implicate într-un conflict. Așa a ajuns mediator și arhitecta Silvia Oostveen, membru titular "ADR International Register Geneva" și cofondator al "Centrului Internațional de Mediere și ADR Edu­monde". În 2007, după un curs de formare în cadrul unei organizații olandeze, a obținut atestatul și, în scurt timp, și-a deschis un birou de mediator în București. Iată, mai jos, cum funcționează medierea ca profesie liberală, într-o societate nervoasă ca a noastră, în care lipsa de comunicare este principala sursă de conflict, iar o altercație în trafic poate duce uneori la intervenția salvatoare a poliției.

"Instanțele de judecată nu sunt pregătite să aibă de-a face cu aspectul personal al disputelor dintre oameni"

- În Predica de pe munte, Iisus a spus: "Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu". Vă simțiți o fiică a Domnului? De ce este medierea atât de agreată de judecători și de sistemul juridic în general?

- Sunt o fiică a Domnului, așa cum fiecare dintre noi este. Dar medierile mele nu se ridică la înălțimea cu­vântului biblic, unde este vorba de împăcarea cu Dumnezeu. Eu lucrez pentru simpla împăcare între oameni. Firește că instanțele de judecată se bucură de existența noastră, a mediatorilor, care suntem în jur de 9000 în toată țara, deoarece le ușurăm substanțial munca. Din cele peste 3,3 milioane de procese penale și civile care se înregistrează anual în judecătoriile, tribunalele și curțile de apel din România, noi, media­torii, preluăm aproape 10 la sută! Sunt țări în Europa, cum ar fi Olanda, unde împăcările în afara tribunalelor reprezintă până la 80%, iar divorțurile, peste 90%! Olandezii au înțeles, înaintea altora, că instanțele de judecată nu sunt pregătite să aibă de-a face cu aspectul personal al disputelor dintre oameni. Când ești într-un tribunal, ești între străini; judecătorul nu știe nimic despre tine și problema ta, el știe doar să aplice legea. Nici chiar avocatul tău nu te cunoaște bine. Or, cum procesul împăcării este menit să soluționeze nu doar aspectele legale ale conflictului, ci și să promoveze o împăcare veritabilă prin reclădirea relațiilor rupte, soluția este medierea, împăciuirea. Acolo, la ședința de mediere, într-un climat confidențial, împricinații sunt doar cu mine, ne privim în ochi și ne vorbim calm, suntem rezonabili și întoarcem situația pe toate fețele, până ce se ajunge la o soluție acceptată de ambele părți. Medierea este, de fapt, o negociere asistată, în care determinant este rolul creativ și inovator al me­dia­torului.

- În cât timp se rezolvă un caz de mediere și care sunt pedepsele aplicate?

- Un caz se rezolvă, de regulă, în două-trei ședințe, și mă pot mândri că, în cei șase ani de când practic această profesie, n-am avut nicio mediere eșuată. Cât despre pedepse, mediatorul nu judecă, nu dă verdicte și nu pedepsește. Eu, ca mediator, ajut părțile să ajungă la cea mai bună soluție, să nu existe învins și învin­gător. Acordul de mediere reflectă dorința părților și, potrivit legii, are putere executorie. Acordul poate fi încuviințat de instanță sau autentificat de notar. În aceste condiții, dacă una din părți se răzgândește și se adresează instanței pe aceeași temă, acțiunea îi va fi respinsă.

"Medierea este varianta cea mai ieftină de rezolvare a unui conflict"

- Cine poate fi mediator?

- Potrivit legii, medierea este o instituție publică, cum este notariatul. Poate fi mediator o persoană cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin trei ani, absolvent al cursurilor speciale, intensive, de for­mare, apt din punct de vedere medical (asta în­seamnă că trebuie să treci un test psihologic), cu cazier curat și, în final, să fie autorizat de Consiliul de Me­diere, organizație profesională a mediatorilor. Medie­rea, ca Alternativă de Rezolvare a Disputelor (ADR), este prevăzută în directivele Uniunii Europene, iar dreptul de a apela la mediator este recunoscut prin Statutul Cetățeanului European.

- Ce conflicte poate rezolva mediatorul în socie­tatea noastră complicată și grăbită, încărcată de stres și de frustrări?

- O mare diversitate: dispute contractuale și con­flicte de muncă, succesiuni, conflicte în familie care implică pă­rinți și copii, divorțuri, atac la persoană, separare în bi­serici, cazuri de malpraxis, neînțelegeri între ad­mi­nis­tratori și proprietari, certuri între vecini, dispute legate de construcții și controverse legate de proprietate. Evan­taiul conflictelor a crescut extraor­di­nar, în prin­cipal din cauza stresului și a dinamicii ame­țitoare a vieții, a informației, care provoacă multă alie­nare, multă otravă sufletească și disponibilitate la cear­tă și respingere. În urmă cu 100 de ani, bunicul meu din Bu­covina avea probleme cu niște vecini care tre­ceau pe pământul lui. Și-a căutat dreptatea la un tri­bunal din Viena, Bucovina făcea atunci parte din Im­periul Aus­tro-Ungar. Până la urmă, a înțeles că împă­ca­rea cu ve­cinii îi aduce și liniște, și pământul înapoi, fără atâtea cheltuieli cu drumul, cu taxa de timbru și cu avocații. Medierea este varianta cea mai ieftină de rezolvare a unui conflict. La mediator, cele două părți își pot vorbi direct una alteia, ochi în ochi, ceea ce în ins­tanță nu se poate decât prin intermediul judecăto­rului. Românii trebuie să-și schimbe mentalitatea, să nu mai meargă pe varianta: "Eu am dreptate, trebuie să-l fac să recu­noască și să plătească"... Medierea este, până la urmă, un fapt de civilizație, un barometru al gradului de cultură din societate.

- Care sunt avantajele medierii, în comparație cu actul de justiție?

- În primul rând, costurile, incomparabil mai mici decât la tribunale. Onorariul mediatorului se împarte în mod egal între părți, în timp ce, în tribunal, fiecare parte plătește onorariul avocatului său. Apoi, medierea durează puțin, două-trei săptămâni, spre deosebire de procese, care țin cu anii. De la mediere, părțile pleacă mulțumite, nu există învinși și învingători, câștigă fiecare. Oricât ar fi spiritele de înfierbântate, dacă ai talent, le calmezi din start, iar oameni care nu și-au mai vorbit de ani de zile ajung să-și dea mâna și să-și schim­­be numerele de telefon. Precizare: dacă tu, ca me­diator, ești o persoană impulsivă, nervoasă, nerăb­dă­toare, dacă nu ai tact și diplomație, nu vei reuși; nu poți practica profesia asta, nu poți transforma o adver­sitate în cooperare.

"În viitorul apropiat, medierea va deveni normalitate, iar instanțele judecătorești vor fi excepția"

- Vă rog să-mi povestiți câteva cazuri, să înțele­gem mai corect mecanismul funcționării acestei justiții private.

- La început, semnez un contract cu părțile și sta­bilim reguli de comportare. Eu nu dau amenzi, nu pun cu genunchii pe coji de nucă, nu apostrofez, nu con­trazic. Singura grijă este să nu încalc legea. Mă bucur, desigur, de respectul părților, altfel totul e fără rost. Profesia mea de bază este cea de arhitect și, ca urmare, majoritatea cazurilor mediate de mine au fost în do­meniul arhitecturii și construcțiilor. Am avut, de exem­plu, un caz din Bucureștiul istoric. O parte pasivă (o familie care locuia de generații într-o clădire-monu­ment) și o parte activă (altă familie, recent mutată la etajul superior), care dorea să restaureze clădirea. În momentul în care familia "activă" ar fi efectuat lucrări de consolidare, modernizare și restaurare, ar fi implicat și afectat și cealaltă familie. Aceasta s-a supărat foarte tare, amenințând cu tribunalul, cu gândul la discon­fortul creat, la banii pe care ar fi trebuit să-i plătească, la tot deranjul neașteptat. Au venit la mine și, după două ședințe, au plecat prieteni, au acceptat să împartă cheltuielile, și astăzi stau într-una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul vechi. Un alt caz, mediere în derularea fondurilor europene: o primărie de co­mună a contractat lucrări de 800 de milioane de lei, cu fonduri europene. A primit banii de la UE pentru lucrările făcute, dar nu și-a onorat plățile către consul­tant și către proiectantul studiilor de fezabilitate. În loc să apeleze la justiție, unde ar fi așteptat 3-4 ani până la obținerea unei hotărâri judecătorești, proiectantul a apelat la mediator, la mine. Chiar avocatul firmei i-a dat acest sfat bun. Am contactat primăria, noul primar nu știa nimic, dar a fost de acord să semneze un contract de începere a medierii. Până la urmă, partea vătămată a acceptat ca primăria să-i plătească în tranșe sumele datorate, toată lumea fiind mulțumită.

- Care sunt cele mai dramatice situații la care ați participat ca mediator?

- Cele de malpraxis în medicină, la care particip numai însoțită de un specialist, și cele legate de familii și de pensionari. Mai ales cele din urmă mă impre­sio­nează în mod deosebit. Nu pot uita un caz recent... Un proiectant din București a luat o sumă de bani de la o familie de pensionari modești, veniți din Basarabia, după ce le-a promis că le va proiecta o căsuță. A trecut timpul, oamenii erau disperați, n-aveau nici casă, nici bani. Proiectantul nostru - dus a fost cu dolarii aceia munciți din greu. Bătrânii au ajuns la mine, speriați de sumele mari pe care ar fi trebuit să le plătească la tribunal. Mi-au trebuit trei ședințe, în urma cărora, prin acordul de mediere, proiectantul a returnat banii oamenilor. Cu lacrimi în ochi, bătrânii au plecat fe­riciți.

- Pe o agenție de presă, am văzut știrea că, în 15 martie, au loc alegeri pentru noul Consiliu de Mediere. Ce speranțe vă legați de acest eveniment?

- Consiliul va fi format din 9 membri, aleși din 69 de candidați. Vor fi, sunt sigură, profesioniști capabili să dezvolte profesia, s-o mediatizeze mai mult, s-o fe­rească de interferențe avocățești, să nu cadă în... boala italiană, unde medierea a fost atașată sistemului juridic și barourilor de avocați. Văd medierea ca pe o activi­tate normală, independentă, a viitorului apropiat, când instanțele vor deveni excepția, nu regula, ca astăzi. Medierea va deveni normalitate, ca în atâtea alte țări, precum SUA, Canada, Olanda, Anglia, Franța, țările scandinave. Prin mediere, ca modalitate alternativă de rezolvare a disputelor, se degrevează instanțele de judecată și astfel asistăm la creșterea calității actului de justiție. Încrederea publică se câștigă prin exemple, prin practică, mai mult decât printr-o lege. Mântuitorul Iisus a împăcat pământul cu cerul; oare noi, oamenii, nu ne putem împăca între noi?

Silviei Oostveen îi puteți scrie la e-mail: silvia.oostveen@yahoo.com sau telefona la nr.: 0723.50.50.20 sau 0744.50.20.50