Deși prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecții vezicale (cistita), incluzând senzația imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micțiunii, cistita interstițială nu este rezultatul unui proces infecțios, ci al unei inflamații a peretelui vezical (mucoasa internă), aparent fără o cauză precisă. Din acest motiv, diagnosticul cistitei interstițiale este greu de pus, numai după excluderea altor posibile cauze, cum ar fi vezica iritabilă, infecția sau chiar cancerul de vezică urinară. Pe lângă faptul că este greu de diagnosticat, trebuie înțeles că lipsa unui tratament specific poate transforma cistita interstițială într-o boală mutilantă, tocmai prin severitatea semnelor și simptomelor ei, care includ, așa cum menționam, micțiuni imperioase, arsuri la urinat și dureri pelvine care, uneori, îmbracă forme paroxistice. Tratamentul este îndreptat în mod special împotriva durerii și a simptomelor urinare.
Multe persoane afectate de sindromul vezicii dureroase remarcă o îmbunătățire a sănătății după o distensie a vezicii, care poate ajuta prin creșterea capacității vezicale și prin interferența cu căile nervoase de conducere a durerii. Totodată, stabilirea unui program al micțiunilor poate fi de ajutor, prin reducerea frecvenței acestora.
În privința tratamentului medicamentos, trebuie spus că nu există în prezent o terapie standard pentru cistita interstițială, iar studiile, care au analizat medicația indicată pentru afecțiunea în speță au avut rezultate contradictorii. De exemplu, analiza efectelor unui agent protector al mucoasei vezicale, pentosan polisulfat sodic, cu administrare orală (Elmiron), a concluzionat că, după 24 de săptămâni de tratament, nivelul global al ameliorării simptomelor a fost similar cu cel obținut în cazul administrării de "medicamente" placebo. În același timp, administrarea ciclosporinei A orală (imunosupresor) a avut, din perspectiva răspunsului global la tratament, un efect mai bun decât cel exercitat de pentosan polisulfat sodic oral. La fel, amitriptilina, un medicament folosit curent și ca antidepresiv triciclic, a ameliorat substanțial simptomele. Existența atâtor incertitudini determină variații mari ale tipurilor de terapii posibile, astfel că pacienții cu cistită interstițială trebuie să fie conștienți de faptul că tratamentele actuale nu sunt suficient de riguros validate clinic. Chiar și așa, tratamentul de elecție rămâne, deocamdată, administrarea intravezicală a 6 doze de dimetil-sulfoxid, timp de trei luni. Cu excepția câtorva situații în care s-a semnalat apariția pasageră a unui miros de usturoi al urinii și a cazurilor sporadice de cistită eozinofilică, tratamentul cu dimetil-sulfoxid este sigur și are efecte benefice când este administrat precoce suferinzilor de cistită interstițială.
Un tratament revoluționar al cistitei interstițiale se poate face, în prezent, și prin instilarea de Cystistat, soluție care conține sarea de sodiu a acidului hialuronic, de înaltă puritate, și acționează prin înlocuirea stratului deteriorat de glucosaminoglicani al epiteliului vezical.
Complementar tratamentului alopat se poate administra produsul MSM, care reduce inflamația și durerea în diverse patologii (inclusiv cistita interstițială). Totodată, el contribuie la sinteza glucosaminoglicanilor și a acidului hialuronic, menținând integritatea și stabilitatea epiteliilor și a țesutului conjunctiv.
Să auzim numai de bine!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Am lupus eritematos sistemic, stări de oboseală și dureri articulare cumplite"
(Răspuns pentru AMALIA, F. AS nr. 1145)
Lupusul eritematos este o boală cronică autoimună în care sistemul imunitar produce substanțe numite "autoanticorpi" care generează inflamații, durere și distrugerea diverselor organe. Lupusul eritematos poate afecta doar pielea (lupus eritematos discoid) sau atât pielea, cât și alte organe (lupus eritematos sistemic), prin distrugerea fibrelor de elastină și colagen. Factorii care intervin în apariția sau agravarea bolii sunt bolile autoimune în familie, nivelul ridicat al unor hormoni (estrogen, progesteron, testosteron), infecțiile, radiațiile ultraviolete tip B, unele medicamente, stresul, traumele fizice frecvente (lovituri, căzături, operații, răni). Boala apare mai ales la femeile tinere, dar poate să apară și la bărbați, copii și persoane mai în vârstă, și se poate moșteni de la părinți într-un procent de aproximativ 5%.
Lupusul se manifestă prin febră, oboseală, pierdere în greutate, și poate afecta pielea, mucoasele, mușchii, oasele, articulațiile, sistemul gastro-intestinal, cardiac, renal, pulmonar, cerebral. Simptomele pot fi: erupții cutanate în formă de fluture, pe obraji și nas, fotosensibilitate, eritem, urticarie, purpură, căderea părului, ulcerații nazale și ale gurii, dureri articulare (în special ale articulațiilor mici), pancreatită, hepatomegalie, tromboză, inflamația mușchiului cardiac, circulație sanguină periferică redusă, albirea și/sau albăstrirea degetelor la temperaturi scăzute, vasculită, hipertensiune arterială, insuficiență renală, pulmonară, tulburări emoționale, convulsii, reducerea nivelului eritrocitelor, limfocitelor și trombocitelor. Peste 90% dintre manifestări sunt la nivelul articulațiilor.
Lupusul cutanat evoluează la lupus sistemic în aproximativ 10% dintre cazuri. Din cauza diversității manifestărilor, boala poate fi confundată cu artrita reumatoidă, fibromialgie, diabet, boala Lyme, boli tiroidiene, de sânge, inimă, plămâni, musculare și osoase. Sarcina, administrarea de anticoncepționale orale, tratamentele de substituție cu estrogeni pot crește riscul de apariție sau agravare a bolii.
Dacă boala are manifestări grave neurologice, renale, gastrice, cardiace, sarcina este contraindicată. Riscurile sunt oprirea creșterii intrauterine, avorturile spontane și nașterea prematură. O complicație rară este transmiterea anticorpilor specifici bolii, copilului și apariția LES-ului neonatal. Dar planificată într-o perioadă de remisie a bolii, de șase luni, până la un an, și cu o monitorizare atentă din partea unui specialist, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit. Boala lupică nu este contagioasă.
Evoluția bolii este imprevizibilă, cu perioade de boală alternând cu perioade inactive. Din această cauză, remisiile nu trebuie interpretate ca vindecare, iar analizele specifice trebuie efectuate periodic, pentru evaluarea evoluției bolii.
Tratamentul alopat se face cu corticosteroizi, antiinflamatoare, antimalarie, imunosupresoare, anticoagulante. Din păcate, aceste medicamente au efecte negative semnificative pe termen lung (ex.: osteoporoză, diabet, infecții, dislipidemie, hipertensiune, glaucom, cataractă, ulcerații gastro-intestinale, neuropatii periferice, toxicitate renală, hepatită, greață, cistită etc.). Pentru stabilirea unui tratament natural eficient este necesară cunoașterea situației concrete a fiecărui pacient. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, originale, importate de firma noastră de la producători internaționali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) vă putem întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicațiile literaturii de specialitate. În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM(R) și promoțiile oferite lunar.
Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Ce să fac ca să scap de un chist ovarian cu diametrul de 7 cm?"
(Răspuns pentru BEATRIS STAN - Craiova, F. AS nr. 1153)
Dacă este vorba despre un chist funcțional, tratamentul durează 3 luni, dar dacă aveți un chist endometrial, atunci perioada de vindecare este mai lungă, iar tratamentul mult mai complex.
Ca tratament intern, vă recomand: Tonicul Ginecologic E-lite, Thuya, Elixir din fructe de soc.
* Local: Superforte Ovulin - ovule ginecologice naturiste fitoapicole, E-lite Apicoplant - ovule ginecologice naturiste cu probiotice.
Atât tonicul, cât și ovulele, se prepară în laboratoarele E-lite.