Primăvară hispanică

Dana Ene
MARIZA si DAVID BISBAL

- Doi frați întru latinitate se pregătesc să vină la București. Mariza, marea maestră a fado-ului portughez, și David Bisbal, consacrat drept "Cel mai bun artist spaniol din lume". Vecini de Atlantic în țările lor, în capitala română ei vor cânta la distanță de o săptămână, dar muzica lor, plină de patimi și catifele, va stârni freamăt și bucurie îngemănate, în spectatori -

Un băiat de diamant: DAVID BISBAL

Primul care ne calcă pragul este David Bisbal. El va cânta la Sala Palatului, pe 18 martie. Solistul spaniol, în vârstă de 35 de ani, alintat de compatrioții lui cu apelativul "Ricitos de oro" (Cârlionți de aur), vine la noi cu un concert ce face parte din turneul său mondial "Tu y Yo", menit să-i promoveze cel mai recent material discografic.
David Bisbal Ferré a devenit cunoscut în Spania în 2001, în urma unui show televizat, numit "Operación Triunfo", pe care nu l-a câștigat, clasându-se doar pe locul al II-lea. Dar acel concurs i-a deschis drumurile către un prim disc și apoi către glorie băiatului din Almería, care a renunțat la școală, pe când avea doar 15 ani, ca să-și câștige pâinea muncind prin sere. De atunci și până azi a cucerit lumea întreagă, cu vocea și muzica lui. A obținut până acum nu mai puțin de 47 discuri de platină, 17 de aur, două de diamant și nu­me­roase premii, printre care două Latin Grammy și un premiu World Music pentru "Cel mai bun artist spaniol din lume".
Cel mai nou album de studio al lui David (al cincilea), "Tu y Yo", a fost lansat anul trecut, chiar pe 18 martie, și s-a cocoțat direct pe primul loc în 14 țări, ajungând să fie cel mai bine vândut disc al anului în Spania. "Tu y Yo" a atins recorduri de vânzări încă din prima săptămână de la lansare. "Sunt 14 cântece noi, puțin diferite ca stil de cele pe care le îndrăgesc fanii mei. Am inclus și niște sintetizatoare, ritmuri braziliene și multe alte noutăți. Mie chiar mi-a făcut plăcere să explorez niște stiluri muzicale noi. Sper că fanii vor fi și ei încântați", declara artistul într-un interviu, la puțin timp după lansare. Iar admiratorii lui nu au fost dezamăgiți, căci în ciuda stilului ușor diferit, mesajul este cam același: iubire, iubire, iubire.
Și în timp ce alți artiști cu mai multă experiență se lasă furați de succes, David încearcă să își păstreze capul pe umeri. Deși și-a susținut sutele de concerte în cei 14 ani de carieră în fața a câteva milioane de oameni, încă nu pare a se fi acomodat total cu lumina reflectoarelor. Nici acum nu a renunțat la micile lui ritualuri de dinaintea intrării pe scenă. "Mă rog mult la Dumnezeu. Mă rog înaintea fiecărui concert. Apoi stau împreună cu muzicienii mei, cel puțin 20 de minute înainte să ur­căm pe scenă... Viața asta pe­tre­cută pe dru­muri, în turnee, e destul de grea. Îți e dor de fa­milie și de prie­teni. Dar te face să te apropii mai mult de oa­menii alături de care lucrezi, iar muzica îți dă, la rândul ei, o mul­țime de satisfac­ții", mărturisea într-un inter­viu recent, acordat cu ocazia participării la premiile Bill­board. David nu s-a adaptat total nici azi la lipsa de intimitate de care se "bucură" vedetele. "Câteo­dată, aș vrea să ies la un bar cu prietenii mei. Dar acest lucru nu mai este posibil. O ieșire de genul acesta nu este relaxare, atunci când o mulțime de ochi și o ca­meră de luat vederi te urmăresc fără milă", se con­fesa el. Este, într-adevăr, greu să ai parte de o viață privată atunci când ești un superstar, iar David a atins acest statut în Spania și în țările latino-americane, unde mii de femei suspină de fiecare dată când o nouă poveste de amor îi este atri­buită focosului spa­niol. Fa­nele lui au ac­cep­tat cu greu ideea că el are o fetiță cu Elena Tabla­da - Ella Bisbal Tablada (născută pe 15 fe­bruarie 2010) și au digerat și mai greu ideea că ar avea o relație cu frumoasa artis­tă argentiniană China Suárez. Ignorând total sau măcar parțial ce au spus unii și alții despre viața lui privată, David se concentrează și mai ho­tărât asupra muzicii. Iar acest ultim album al lui, "Tu y Yo" (Tu și eu), este o dovadă vie în acest sens.
Deși concertul de la noi face parte din turneul de pro­movare a noului său disc, din spectacolul cântărețului spa­niol nu vor lipsi nici melodiile mai vechi care l-au făcut ce­lebru: "Buleria", "Corazon La­tino", "Premonicion" sau "Sin mirar atras".
(Biletele au prețuri cu­prin­se între 110 și 395 lei și pot fi achiziționate de la Magazinul Muzica sau online, pe myticket.ro.)

Mariza nu se mai satură de România

Dacă Bisbal va aduce un omagiu dragostei sprințare, Ma­riza - actuala regină a fado-ului portughez - revine la noi pe 24 martie, tot pe scena Sălii Palatului, ca să cânte despre iubiri pierdute și doruri nesfârșite.
Marisa dos Reis Nune, cunoscută sub numele de scenă drept Mariza (41 de ani), este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de fado ale zilelor noastre. Niciun alt artist portughez, de la Amalia Rodrigues încoace, nu a mai înregistrat o carieră internațională atât de spectaculoasă ca a ei.
Mariza a vândut peste un milion de discuri, a pri­mit nenumărate premii și distincții internaționale și a fost lăudată chiar și de cei mai exigenți critici mu­zicali. Deși este adepta unui stil mai puțin comercial - fado -, ea și-a găsit printre români o mulțime de fani gata să vibreze la acodurile-i triste și pa­sionale. Înzestrată cu un simț al dramati­cu­lui ieșit din comun, ca­re o ajută să-și trans­mită mesajul muzical, fiecare concert al artis­tei este un adevărat spec­tacol de teatru, cu un singur actor princi­pal - Mariza. Secretul succesului de care se bucură pare a fi unul simplu: "Când sunt pe scenă, încerc să-mi des­chid inima și sufle­tul către public. Nu stau să-l analizez și să mă întreb «Oare ce zic oamenii dacă fac asta?», sau «Înțe­leg ei ce vreau eu să zic acum?». Nu mă gândesc la lucruri de genul acesta, căci eu nu fac matematică, fac muzică. E suficient să-mi mărturisesc sentimen­tele. Când cânt, îmi destăinui sufletul, îl dezgolesc de emoții purificându-l astfel. Iar oamenii simt ce vreau eu să le transmit", mărtu­risea într-un interviu. Și reu­șește! De aproape 18 ani, își purifică sufletul prin muzi­că și îl împarte cu au­ditoriul ei. Toate cele cinci albume de studio ale artistei s-au bucurat de mare suc­ces. În­să o Mariza live, pe scenă, are mai multă forță decât o mie de înregistrări. De aceea, ar fi bine să o ve­deți, măcar o dată, în con­­cert.
Anul acesta, în luna apri­­lie, artista portugheză își lansează un dublu disc - "Best of". Este primul al­bum al Marizei după nașterea fiului ei, Martim (n. pe 6 iulie 2011), și va conține, pe lângă cele mai cu­nos­cute melodii ale solistei, două cântece nou-nouțe, pe care probabil le va cânta și la noi.
(Biletele pentru concertul de la București au prețuri cuprinse între 260 și 110 lei și pot fi obținute în rețeaua Eventim.)