Rețete din strămoși
* Se iau în proporții egale următoarele plante: pelin, crețușcă, angelică, cimbru, ace de ienupăr. Peste o lingură din amestecul de plante, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se administrează câte trei căni pe zi, la două ore după mesele principale. Durata tratamentului este de două luni (în cazurile mai grave, până la șase luni), astfel: zece zile tratament, cinci zile pauză.
* Se face un amestec din patru părți de cimbrișor și o parte pelin. Peste două linguri din acest amestec, se toarnă o jumătate de litru de apă. Vasul se pune pe foc și, după ce apa dă într-un clocot, focul se face mic și lichidul se fierbe timp de zece minute. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul se ține timp de o lună. Se face o pauză de încă o lună, după care se poate relua.
* O jumătate de cană de suc proaspăt de rădăcină de țelină se amestecă cu o jumătate de cană de apă. Se administrează o dată pe zi, pe stomacul gol. Durata tratamentului este de o lună de zile.
* Într-un borcan de opt-zece litri, se toarnă un litru de kefir (de preferat făcut în casă) și câte o cană din următoarele cereale măcinate: grâu, secară, ovăz, orz, hrișcă, griș. Ingredientele se amestecă bine cu o lingură din lemn. Se toarnă apă fiartă și răcită, până la umplerea completă a recipientului. Borcanul (fără capac) se acoperă cu un prosop și se lasă la temperatura camerei să fermenteze timp de trei zile. Periodic, se amestecă cu o lingură de lemn. Se administrează în orice moment al zilei, înainte sau după masă, fără restricții de timp. Această băutură nu numai că înlătură dorința de a consuma alcool, dar este și un bun detoxifiant pentru ficat și aparatul digestiv.
* Un recipient de trei litri se umple pe jumătate cu ovăz. Se completează până sus cu apă fiartă și răcită. Vasul se pune pe foc pe flacără mică și se lasă timp de 30 de minute după ce dă în clocot. Se strecoară și se adaugă 100 de grame de flori de gălbenele. Se acoperă cu un capac, se învelește într-un prosop gros și se lasă la infuzat timp de 12 ore. Se administrează câte 200 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o săptămână.
* O lingură de fructe de scoruș și o lingură de măceșe se dau prin mașina de tocat și se amestecă cu un litru de apă fiartă. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 40 de minute. Se strecoară și se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. Se administrează câte 60 de mililitri, dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul se ține zece zile. Se face o pauză de o săptămână și se poate relua.
* Se face un amestec dintr-o linguriță de chimen, două lingurițe de pulbere de frunze de mentă, două lingurițe de rădăcină pisată de cătină, trei lingurițe de frunze de salvie. Peste ingredientele bine pisate se toarnă 600 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte o lingură, din oră în oră, timp de maximum trei zile.
Tratamente cu alimente bogate în potasiu
S-a constatat că persoanele care consumă în mod frecvent alcool au o deficiență de potasiu în organism. Administrarea alimentelor cu conținut de potasiu contribuie în mod semnificativ la înlăturarea dorinței de a ingera alcool.
* Mere și cuișoare - Se iau mere cât mai acre și se introduc în ele, cât mai adânc, șase-șapte cuișoare. Se lasă până a doua zi. Se consumă câte trei mere pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de șase săptămâni.
* Tratament cu miere de albine: Se administrează câte șase lingurițe de miere de cea mai bună calitate dimineața, pe stomacul gol. După 20 de minute, se iau încă șase lingurițe de miere. Procedeul se repetă încă o dată, la un interval de alte 20 de minute. După minimum o oră de la cele trei reprize, se poate lua un mic dejun ușor. În prima zi, consumul de alcool este interzis! A doua zi, procedeul se repetă întocmai, cu diferența că pacientului i se poate permite să consume o cantitate foarte mică de alcool, dacă dorința este irezistibilă. Tratamentul poate fi urmat timp de o lună de zile.
* Păstură - Se administrează câte o linguriță de păstură (polen fermentat în condiții naturale), de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Durata tratamentului este de patru, maximum șase săptămâni.
Metode radicale
Fiertură de brădișor
(Lycopodium selago)
Peste o lingură de brădișor, se toarnă o cană de apă. Se pune pe foc și se fierbe timp de 20 de minute. Se completează cu apă clocotită, pentru a ajunge la un volum de 250 de mililitri. Se administrează pe stomacul gol, câte două linguri, dimineața și înainte masa de prânz. După 15-20 de minute, suferindul poate bea foarte puțin alcool (nu mai mult de o jumătate de pahar). Leacul se administrează o dată pe săptămână. După circa trei-patru săptămâni, se instalează starea de dezgust față de alcool. Decoctul din brădișor provoacă vărsături și o aversiune puternică față de alcoolul. Atenție! Este contraindicat persoanelor care suferă de boli tiroidiene, diabet, hipertensiune arterială, astm, tuberculoză pulmonară, ulcer gastric și duodenal.
Tinctură de leuștean
Peste o lingură de rădăcină de leuștean mărunțită și șase frunze de dafin, se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se acoperă și se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc întunecos. Se administrează ori de câte ori apare dorința de a consuma alcool. La o jumătate de oră după ingerarea preparatului, se vor instala starea de greață și voma. După nu mai mult de o săptămână, va apărea aversiunea față de băuturile alcoolice.
Starea de sevraj
Decoct de ștevie - Peste o linguriță de rădăcină pisată de ștevie creață (Rumex crispus), se toarnă o cană cu apă clocotită. Se fierbe timp de cinci minute, într-un recipient cu capac. Se trage de pe foc și se lasă la infuzat timp de trei ore. Se strecoară și se administrează câte o lingură, de șase ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se ține până ce simptomele sevrajului dispar.
Autosugestie
În fiecare seară, înainte de culcare, repetați în gând de trei ori, lent, dar cu maximă convingere: "Dorința mea de a consuma alcool a pierit pentru totdeauna! Întregul meu organism nu poate tolera alcoolul! Fiecare celulă din trupul meu respinge alcoolul!"
Rugăciune și tămăduire
Icoana Maicii Domnului "Potirul nesecat"
Pe lângă tămăduirea fizică a beției, ea trebuie înfrântă și prin rugăciune și post. Din terapia spirituală a credincioșilor ruși face parte și o icoană cu mari puteri de vindecare asupra alcoolismului: MAICA DOMNULUI "Potirul nesecat". Aflată la Mânăstirea Vîsoțki din gubernia Sepuhov, ea atrage anual mii de oameni, care pleacă de acolo, în mare măsură, tămăduiți. Prezentă sub formă de cópii, în majoritatea bisericilor ortodoxe din lume, icoana are și un acatist, cu mare putere vindecătoare, pe care nefericiții căzuți în patima grea a beției trebuie să îl citească zi de zi, dimineața, imediat după ce se trezesc. El poate fi procurat, împreună cu icoana vindecătoare a Maicii Domnului "Potirul nesecat", de la pangarele bisericilor care vând și tipărituri.