BERBEC
Cauza răului: excesul
Acest semn cardinal, aparținând elementului foc, marchează începutul primăverii și se caracterizează prin dinamism, voință și forță fizică. Berbecul guvernează capul, cu excepția urechilor, a nasului, a maxilarului inferior și a ochiului stâng. Deoarece capul le este predispus la accidentări, majoritatea nativilor din Berbec au o cicatrice în această zonă. Din același motiv, supărările și stresul le provoacă dureri puternice de cap. Berbecul mai guvernează și organele genitale externe și arterele de dimensiuni mai mici. Ca tipologie, Berbecul se caracterizează prin trăsături clare, puternice, uneori chiar colțuroase. Tonusul muscular este bun și transmite o impresie de forță, chiar dacă nativii sunt rareori masivi. Privirea le este atentă, exprimând impulsivitatea, temperamentul năvalnic și dragostea de aventură specifice zodiei. Pe Berbeci, provocările, obstacolele și riscurile îi incită, în loc să-i descurajeze.
Planeta guvernatoare a zodiei este MARTE, planetă asociată în astrologia medicală cu formarea hemoglobinei (nu întâmplător, metalul asociat planetei Marte este FIERUL). Asupra organismului, Marte are efectul unui catalizator care accelerează tot ceea ce este mișcare, fiind de aceea pus în legătură și cu circulația sangvină. Aceeași planetă determină modul în care survin îmbolnăvirile la Berbeci: ele se manifestă acut, sunt previzibile (fiindcă se datorează exceselor) și, în general, de scurtă durată, Berbecii având o mare putere de recuperare.
TAUR
Atenție la tiroidă
După năvalnica instalare a primăverii cu explozia ei de verdeață, urmează creșterea domoală, dar constantă, care exprimă atât de bine zodia fixă a Taurului, a cărei principală caracteristică este dragostea de viață și fertilitatea. În corp, Taurul guvernează gâtul, laringele, faringele și corzile vocale (mulți cântăreți de operă sunt Tauri), urechile, gura, limba, partea superioară a esofagului și glanda tiroidă, precum și a doua pereche de nervi cranieni, cei optici. Partea coloanei vertebrale asociată cu semnul Taurului este cea cervicală. După cum vedeți, organele care corespund Taurului sunt în mare măsură organele de simț: gustul, auzul și, parțial, văzul. Aceasta ne face să înțelegem de ce Taurii "gustă" viața din plin. Sunt foarte senzuali, dar nu genul sofisticat. Înfățișarea le reflectă senzualitatea: formele pline, robuste, senzația de "oameni cu greutate" pe care o emană, gâtul îndesat. Fața este de obicei rotunjită, ochii blânzi, buzele cărnoase și bărbia puternică. Rareori depășesc înălțimea medie. Taurii sunt lenți, dar constanți în eforturile lor și compensează lentoarea prin tenacitate.
Zodia este guvernată de planeta VENUS. Planeta guvernatoare fiind eminamente feminină, ea afectează sistemul endocrin al nativilor, mai ales tiroida, accentuând funcțiile feminizante. Atunci când energia planetei se manifestă distonant, mișcările de obicei grațioase ale Taurilor devin sacadate. Sub influența lui Venus, excesele alimentare duc la probleme digestive. Amigdalitele, laringitele și faringitele apar de asemenea frecvent.
GEMENI
Slăbiciunea zodiei: nervii
Ultima lună a primăverii face tranziția spre vară și, după cum veți vedea, lunile de tranziție sunt ocupate de semnele mutabile, cum este cel al Gemenilor. Cuvintele "Gemeni" și "schimbare" ar putea fi sinonime. Nativii sunt sprinteni la minte și la trup, curioși și foarte deschiși față de nou. Gemenii guvernează căile respiratorii superioare - cu excepția celor luate în stăpânire de Tauri - pleura, arterele, venele și țesutul pulmonar, umerii, brațele și mâinile. Firesc, deoarece Gemenii sunt un semn de aer și, ca zodie mutabilă, mobilitatea joacă un mare rol în viața lor. Rănirea brațelor (mai ales a umerilor și a mâinilor) este frecventă. Firi nervoase, au nevoie de mișcare pentru a se liniști. De înălțime variabilă, Gemenii se caracterizează printr-o siluetă longilină, agilitate (un Geamăn care merge încet este un Geamăn bolnav) și un aer tineresc care se păstrează adesea până la o vârstă înaintată. Trăsăturile feței sunt fine și mobile, privirea curioasă, de multe ori ironică. Guvernați de planeta comunicării, MERCUR, Gemenii sunt foarte prietenoși și lipsiți de prejudecăți sociale. Inteligența lor se manifestă ușor, sunt experți în mânuirea cuvintelor și au o gândire asociativă. Nu pot trăi fără a fi bine informați. Mobilitatea ideilor se extinde și în plan fizic. Gemenii au o coordonare remarcabilă, sunt agili, dar obosesc ușor. Se surmenează nervos, lucru la care contribuie tendința lor de a-și face griji. Cel mai mult îi destind jocurile și sportul.
RAC
Problema de bază: hrana
Debutul oricărui anotimp, deci și al verii, aparține unui semn cardinal, în acest caz Racul. Un semn cardinal este un semn care conferă calități de lider. În cazul acestui semn de apă, nu sunt ușor de recunoscut, deoarece cuvântul-cheie pentru Raci este pasivitatea. La acești nativi, puterea se observă nu din felul în care acționează, ci din modul în care știu să reacționeze. Partea corpului omenesc asociată cu Racul este stomacul, iar la femei - și sânii. Cutia toracică, esofagul, duodenul, vezica biliară și capul pancreasului sunt de asemenea puse în legătură cu Racul. Fizic, Racii sunt mai degrabă subțiri, mișcările cumpătate. Tenul este delicat, adesea palid. Fruntea este bombată, pomeții proeminenți, sprâncenele rotunjite, ochii mari, iar dinții mărunți.
Planeta guvernatoare este LUNA, care le dă o imaginație bogată și atașament față de trecut, har de povestitor și o legătură strânsă cu mama. Sentimentali și conservatori, ei se refugiază adesea în amintiri, ceea ce îi ajută să dobândească o memorie remarcabilă. Pentru că energia lunară are un efect de încetinire, majoritatea Racilor suferă periodic de tulburări digestive ca dispepsii, gastrite și ulcer. Dacă regimul alimentar nu este foarte corect, apar bolile de nutriție și anemia, mai ales în copilărie. Tot Luna este responsabilă pentru tendința Racilor de-a reține apă în țesuturi. Regimul alimentar trebuie să fie bine controlat și corect adaptat vârstei.
LEU
Puncte nevralgice: inima și coloana
Miezul verii este guvernat de puternicele vibrații solare ale zodiei fixe a Leului. Leul marchează momentul culminant al puterii Soarelui, întruchipând voința și principiul rațiunii. Leul guvernează inima și vasele mari de sânge din cutia toracică, plexul solar, precum și segmentul dorsal al coloanei vertebrale. Acesta le poate provoca Leilor mari dureri, chiar fără o cauză fiziologică, atunci când ei își asumă responsabilități prea mari. E un fel de "recul al puterii". Capul pancreasului este de asemenea sub influența zodiei.
Din punct de vedere tipologic, bărbații din Leu sunt de obicei mai frapanți decât femeile. Părul des și aspru aduce mult cu coama impunătoare a animalului. Corpul este atletic, ținuta maiestuoasă (e drept, adesea rigidă), pieptul bombat. Comportamental, Leii se împart în două categorii distincte. Prima categorie este cea a Leilor generoși, creativi, cu o mare noblețe sufletească, cea de-a doua se caracterizează prin egocentrism, mondenitate superficială. Astrul zilei, Soarele, "care dăruiește fără limite, fără a se dărui pe sine", este asociat din punct de vedere astrologic cu Leul și simbolizează de minune calitățile Leilor "buni". Fiind planeta dătătoare de viață, Soarele guvernează sângele , sistemul arterial, sistemul imunologic și procesele metabolice. Disfuncțiile energiei solare se manifestă mai ales printr-un metabolism hiperaccentuat, tulburări de ritm cardiac.
FECIOARĂ
Protecție pentru pancreas și ficat
Trecerea către cel de-al treilea anotimp este inaugurată de cea de-a doua zodie mutabilă, zodia de pământ a Fecioarei, care întruchipează recolta și spiritul de analiză. Ea marchează un moment important al ciclicității anului, cel în care prima parte, caracterizată de creștere și expansiune s-a încheiat, iar ce-a de-a doua parte, bilanțul, urmat de descompunerea care pregătește terenul noii izbucniri creatoare de la începutul primăverii, va să vie. Pentru că semnul Fecioarei este strâns legat de ideea de asimilare, este lesne de înțeles că el guvernează organe ca intestinul subțire, colonul, splina și, în parte, ficatul și pancreasul. Fecioarele sunt în general suple, fiind de tipologie mercuriană (ca Gemenii), dar, având un temperament mai degrabă melancolic, tind să aibă o ținută neglijentă, ceea ce îi face să se "încovoaie" de timpuriu. Trăsăturile feței sunt fine, deși liniile feței sunt mai mult ascuțite, nu foarte marcate, tenul palid și fruntea înaltă. Planeta care guvernează zodia este MERCUR, la fel ca la Gemeni, dar energia mercuriană se manifestă diferit. La Fecioare, Mercur determină relațiile dintre glandele endocrine, mai ales cele legate de procesul digestiv și coordonarea nervoasă. Cei mai mulți nativi ai acestei zodii au ticuri nervoase (își bâțâie piciorul, lovesc masa cu capătul creionului etc). Când energia mercuriană este deranjată, "nervii" Fecioarelor se duc "în stomac", generând tulburări digestive.
BALANȚĂ
Zona sensibilă: rinichii
Primul semn al toamnei este semnul cardinal de aer al Balanței, a cărei principală caracteristică este principiul armoniei, atât în lumea ideilor, cât și în relațiile cu ceilalți. Balanța simbolizează cuplul în căutarea echilibrului, indecizia în corp. Balanța guvernează rinichii, ovarele, glandele suprarenale și segmentul lombar al coloanei vertebrale. Principalul pericol pentru sănătatea Balanțelor este acela că rinichii nu filtrează suficient de bine, existând o predispoziție de-a reține toxinele în corp, ceea ce duce la frecvente infecții urinare. Doar o hidratare suficientă și corectă poate evita apariția, în timp, a insuficienței renale. Balanțele nu sunt prea înalte, dar se remarcă printr-un corp frumos proporționat, cu linii elegant sinuoase. Mișcările sunt grațioase, puțin reținute, creează impresia de rafinament. Privirea este inteligentă și amabilă, ochii adesea migdalați, buzele pline și bărbia rotundă. Frumusețea și farmecul nativilor din Balanță exprimă calitățile planetei VENUS, prima zodie guvernată de Venus fiind cea a Taurului, dar energia venusiană se manifestă diferit în cazul Balanțelor. Taurii au robustețe și apetența orientată către plăcerile primare, pe când Balanțele sunt delicate și rafinate, sensibile la efort. Când energia venusiană nu este în armonie, vitalitatea nativilor este slabă, picioarele au tendința să se umfle, ochii devin încercănați.
SCORPION
Evitați problemele genitale
Cea de-a doua lună a toamnei aparține celui mai misterios dintre semnele zodiacale: semnul fix de apă al Scorpionului. Acesta asistă la procesul descompunerii frunzelor, însoțind natura în drumul către moarte și aflând astfel secretele renașterii. Ziua Morților și Halloween, echivalentul acesteia în lumea anglo-saxonă, nu cad întâmplător în Scorpion. Scorpionul este fascinat de cele trei mari mistere: nașterea, sexul și moartea. Din punct de vedere anatomic, Scorpionul guvernează zona pelviană, aparatul urogenital (împreună cu Balanța), anusul și rectul, nasul și sinusurile. Infecțiile genitale și rectale se contractează foarte ușor, așa încât nativii trebuie să acorde o atenție deosebită igienei intime pentru a le preveni. Întreaga înfățișare a Scorpionului, indiferent de talie, emană forță, chiar dacă nativii sunt slabi. Adesea, trunchiul este mai lung. Trăsăturile sunt foarte puternice, mimica - minimală, dar expresivitatea vine din intensitatea extraordinară a privirii. Enigmatică sau de-a dreptul hipnotică, privirea Scorpionului are efectul razelor X.
Energia planetei guvernatoare, PLUTO, se asemuiește cu centrul clocotitor care formează miezul pământului. Ea metamorfozează materia în singurătate și întuneric, operând misterioase procese alchimice. Când este perturbată, generează combustii interne distrugătoare și poate duce la malignizarea celulelor (cancer, infecții patologice).
SĂGETĂTOR
Moderație la mâncare și băutură
Al treilea semn mutabil aparține elementului foc și anunță trecerea către somnul profund al iernii. Departe de-a fi un semn al tristeții, Săgetătorul este întruchiparea optimismului vizionar, care deslușește în gestația iernii germinația următoarei primăveri. În corpul omenesc, Săgetătorul corespunde zonei bazinului, guvernând șoldurile, femurul, discul lombaro-sacral (guvernează și nervul sciatic), coccisul și fesele. Tendință spre coxartroză, ficat leneș, risc de obezitate în a doua parte a vieții. Cu constituție robustă și cărnoasă, mai degrabă înalt, Săgetătorul are coapsele, șoldurile și fesele puternice. Abdomenul tinde să se rotunjească cu vârsta. Fruntea este dreptunghiulară, ochii jucăuși, nasul puternic, gura destul de mare. Roșește ușor. Bărbaților le place să poarte barbă. Firea este jovială, umorul fin și lipsit de răutate. Credința și simțul justițiar merg mână-n mână. Temperament expansiv, poate deveni orgolios. Iubește animalele, mai ales caii și câinii.
JUPITER este planeta care-i marchează din punct de vedere energetic pe nativii din Săgetător. Cea mai mare planetă a sistemului nostru solar le dă nativilor predispoziția de-a se îngrășa, îi face gurmanzi: nu se pot abține de la mâncăruri și băuturi fine. Energia jupiteriană perturbată duce la dereglarea funcțiilor hepatice și biliare (detoxifierea nu mai decurge normal, ficatul se încarcă). Se recomandă moderația în consumul alimentelor grase și al băuturilor.
CAPRICORN
Reumatism și scleroze
Ultimul anotimp debutează sub austerul semn cardinal de pământ al Capricornului. Liniștea și lipsurile sale se regăsesc în capacitatea Capricornului de-a face față în condiții grele cu un minimum de mijloace. Capricornul esențializează, păstrând strictul necesar, ceea ce este indispensabil și pur. Ceea ce se concentrează aici este forța necesară pentru următorul impuls generator de viață. Capricornul guvernează genunchii, atât la nivelul articulației, al ligamentelor, cât și al mușchilor. Tipologic, Capricornii sunt înalți sau de înălțime medie, cu puțin țesut muscular (uscățivi). Mișcările sunt precise, controlate, puțin rigide. Cu un aspect bătrânicios în copilărie, par a întineri o dată cu vârsta. Privirea e de o luciditate tristă sau severă. Arcadele sunt puternice, sprâncenele arcuite. Genele lungi și dese. Firea Capricornului este închisă, rezervată și conservatoare până la ascetism. Umorul este sec, bazat pe o observație lipsită de iluzii. Își exercită autoritatea firesc, fără a se bucura de ea. Sentimentalismul este protejat printr-o platoșă de răceală.
Planeta guvernatoare a semnului este SATURN, stăpâna timpului și a proceselor de cristalizare. Ea influențează întregul schelet, rigidizându-l, producând scleroze. Saturn încetinește și răcește, afectând epiderma (sensibilă și uscată), atrofiind încheieturile (reumatism) și putând duce la retenția toxinelor în corp. Paradoxal, sănătatea saturnienilor se îmbunătățește în timp.
VĂRSĂTOR
Insomnii și căderi de imunitate
Semnul fix de aer al Vărsătorului corespunde mijlocului iernii, când aerul este pur și rece, iar privirea se poate plimba asupra întinderilor mari. Semn de aer, deci al activității mentale, Vărsătorul privește societatea în ansamblul ei cu detașare, pentru a înțelege organizarea și problemele, căutând soluții. Gambele și gleznele sunt părțile corpului guvernate de Vărsător.
Există două tipuri fiziologic distincte: cel saturnian - înalt, osos, linii alungite, dar unghiulare, privirea rece și detașată, gesturi nervoase, și tipul uranian - de talie medie, cu talia și încheieturile fine, privire caldă și prietenoasă, chip mobil și expresiv. Caracterul este de asemenea polar, saturnienii fiind introvertiți, simțindu-se stingheri în societate, tăcuți și detașați emoțional, pe când uranienii sunt extrovertiți, volubili, prețuind de multe ori prietenia mai mult decât dragostea, excentrici și inventivi.
Planeta guvernatoare a semnului este Uranus, planetă cu o energie instabilă, explozivă, imprevizibilă. Ea afectează imunitatea, provocând alergii inexplicabile, de multe ori declanșate de starea nervoasă a subiectului. Dereglată, perturbă câmpul bioelectric al corpului, dând parcă părului o voință proprie. Uranus mai dă tulburări de somn (mai ales insomnii) și afectează sistemul nervos central dacă energia sa este distonantă.
PEȘTI
Probleme cu sistemul limfatic ganglionar
Această zodie mutabilă de apă este cea mai mutabilă dintre mutabile, pentru că ea trebuie să "lipească" cele două capete: ciclul care se încheie de ciclul care începe. Sfârșitul iernii și începutul noii primăveri formează o trecere difuză, similară naturii preponderent intuitive a Peștilor. În anatomia corpului uman, semnul Peștilor guvernează labele picioarelor. Picioarele lor sunt foarte sensibile și nevoia de-a avea pantofi comozi și de bună calitate nu este un moft, ci o necesitate. La fel ca în cazul Vărsătorilor, și Peștii se împart în două tipuri. Jupiterienii sunt mici și robuști, cu fața ovală, mișcări energice și o privire directă, candidă. Neptunienii sunt mai degrabă filiformi și înalți, mișcările grațioase sunt însă molatice, privirea visătoare. Și ca firi cele două tipuri se deosebesc drastic. Peștii jupiterieni sunt pasionați de cunoaștere, cu o mare apetență pentru cultură și artă, trec ușor la acțiune și sunt entuziaști, prea încrezători. Neptunienii sunt pasivi, inspirați, receptivi, adesea visători.
Planetele guvernatoare sunt JUPITER și NEPTUN. Energia jupiteriană este descrisă la zodia Săgetătorului, cea neptuniană este difuză, imprecisă și dacă este distonantă, poate afecta capacitatea de-a raționa. În sens pozitiv, poate duce la intuiții sclipitoare. Sensibilitatea față de mediu și persoane este hiperaccentuată. Sistemul limfatico-ganglionar este sensibil.
NOTĂ: Aspectul fizic este influențat, în cazul fiecărei zodii, de poziția Lunii și a ascendentului, doi semnificatori puternici ai corpului omenesc, care-și adaugă sau își suprapun influențele tipologiei solare.