ZODIILE ȘI SĂNĂTATEA

Tana Rosca
- Fiecare dintre cele 12 zodii guvernează câte un segment al corpului omenesc, începând cu capul și terminând cu labele picioarelor. În Antichitate, cunoștințele astrologice erau considerate indispensabile celor care doreau să practice arta vindecării, Hipocrat însuși fiind un astrolog desăvârșit, de pe urma căruia au rămas, de exemplu, instrucțiuni legate de perioadele în care nu este recomandabilă nici o intervenție chirurgicală. Astăzi, când începem să descoperim limitele științei materialiste, adevărurile care nu pot fi supuse cercetărilor de laborator își redobândesc, încetul cu încetul, semnificația și valoarea -

BERBEC
Cauza răului: excesul


Acest semn cardinal, a­parținând ele­men­tu­­lui foc, marchează începutul primă­verii și se ca­racterizează prin di­na­mism, voin­ță și forță fizică. Berbecul gu­vernează capul, cu ex­cepția urechilor, a na­sului, a maxilarului in­fe­rior și a ochiu­lui stâng. Deoarece capul le este pre­dispus la acci­­den­tări, majoritatea nativilor din Berbec au o cicatrice în această zonă. Din același motiv, supărările și stresul le provoacă dureri pu­ternice de cap. Berbecul mai gu­ver­nează și orga­nele genitale externe și arterele de di­mensiuni mai mici. Ca tipologie, Berbecul se carac­te­rizează prin trăsături clare, puternice, uneori chiar col­țuroase. Tonusul muscular este bun și transmite o im­presie de forță, chiar dacă nativii sunt rareori masivi. Pri­vi­rea le este atentă, ex­pri­mând im­pulsi­vi­tatea, temperamentul năval­nic și dragostea de aventură specifice zodiei. Pe Berbeci, pro­vo­cările, ob­sta­co­lele și riscu­rile îi in­cită, în loc să-i descurajeze.
Planeta guvernatoare a zodiei este MAR­TE, pla­ne­tă aso­cia­tă în astrologia medicală cu for­ma­­rea hemoglo­binei (nu în­tâmplător, meta­lul aso­ci­at pla­ne­tei Mar­te este FIE­­­RUL). Asupra or­ganis­mu­­lui, Marte are efec­tul unui catali­za­tor care ac­celerează tot ceea ce este miș­ca­re, fiind de aceea pus în legătură și cu cir­culația sangvină. Aceeași planetă determină modul în care sur­vin îm­bolnăvirile la Berbeci: ele se manifestă acut, sunt pre­vizibile (fiindcă se datorează exce­selor) și, în general, de scurtă durată, Berbecii având o ma­re putere de recuperare.

TAUR
Atenție la tiroidă


După năvalnica in­sta­lare a pri­mă­ve­rii cu explozia ei de ver­deață, urmează crește­rea domoală, dar constantă, care exprimă atât de bine zodia fixă a Taurului, a că­rei principală ca­racte­ris­tică este dragostea de via­ță și fertilitatea. În corp, Taurul guvernează gâ­tul, laringele, fa­ringele și corzile vocale (mulți cân­tăreți de operă sunt Tauri), urechile, gura, lim­ba, partea su­perioară a esofagului și glan­da ti­roidă, pre­cum și a doua pereche de nervi cranieni, cei op­tici. Par­tea coloanei vertebrale asociată cu sem­nul Tau­­rului este cea cervicală. După cum ve­deți, or­ga­nele care corespund Taurului sunt în mare mă­sură organele de simț: gustul, auzul și, parțial, văzul. Aceasta ne face să înțelegem de ce Taurii "gus­tă" viața din plin. Sunt foarte sen­zuali, dar nu ge­nul sofisticat. Înfățișarea le re­flec­tă sen­zua­­li­ta­tea: formele pline, robuste, sen­zația de "oa­meni cu greutate" pe care o ema­nă, gâtul în­de­sat. Fața este de obicei rotunjită, ochii blânzi, buzele cărnoase și bărbia puter­nică. Ra­reori de­pășesc înălțimea medie. Taurii sunt lenți, dar constanți în efor­turile lor și com­pen­sează lentoarea prin tenacitate.
Zodia este guvernată de pla­ne­ta VENUS. Planeta guverna­toa­­re fiind eminamente femi­ni­nă, ea afectează sistemul en­docrin al nativilor, mai ales tiroida, accentuând func­țiile femini­zan­te. Atunci când energia planetei se mani­festă distonant, miș­că­­rile de obicei grațioa­se ale Tau­rilor de­vin sa­cadate. Sub in­fluența lui Ve­nus, excesele ali­mentare duc la probleme digestive. Amigdalitele, laringitele și fa­ringitele apar de asemenea frecvent.

GEMENI
Slăbiciunea zodiei: nervii


Ultima lună a primăverii face tranziția spre vară și, după cum veți vedea, lunile de tranziție sunt ocupate de semnele mutabile, cum este cel al Gemenilor. Cuvintele "Gemeni" și "schimbare" ar putea fi sinonime. Nativii sunt sprinteni la minte și la trup, cu­rioși și foarte deschiși față de nou. Gemenii gu­ver­nează căi­le respiratorii supe­ri­oare - cu excepția celor lua­te în stă­pânire de Tauri - pleu­ra, arte­re­le, vene­le și țesutul pul­mo­nar, umerii, bra­țele și mâi­nile. Firesc, deoa­rece Ge­menii sunt un semn de aer și, ca zodie mu­tabilă, mobi­li­tatea joa­că un mare rol în via­ța lor. Rănirea brațelor (mai ales a ume­rilor și a mâi­ni­lor) este frecventă. Firi ner­voase, au nevoie de mișcare pentru a se liniști. De înăl­țime variabilă, Ge­menii se caracterizează printr-o si­luetă longilină, agilitate (un Geamăn care mer­ge încet este un Geamăn bolnav) și un aer tineresc care se păs­trează adesea până la o vârstă înaintată. Trăsă­turile feței sunt fine și mobile, privirea curioasă, de multe ori ironică. Guvernați de pla­neta comu­ni­cării, MERCUR, Ge­menii sunt foarte prie­­te­noși și lipsiți de pre­ju­­de­căți so­ciale. Inteligența lor se ma­ni­­fes­tă ușor, sunt experți în mânuirea cu­­vin­telor și au o gândire asociativă. Nu pot trăi fără a fi bine informați. Mobi­li­ta­tea ideilor se extinde și în plan fizic. Ge­me­nii au o coor­do­na­re remar­ca­bilă, sunt agili, dar obo­sesc ușor. Se sur­me­nea­ză nervos, lu­cru la care con­tribuie ten­dința lor de a-și face griji. Cel mai mult îi destind jocu­rile și sportul.

RAC
Problema de bază: hrana


Debutul oricărui ano­timp, deci și al verii, aparți­ne unui semn cardinal, în acest caz Racul. Un semn cardinal este un semn care conferă calități de lider. În cazul acestui semn de apă, nu sunt ușor de re­cu­nos­cut, deoarece cuvântul-cheie pentru Raci este pa­si­vitatea. La acești nativi, puterea se observă nu din fe­lul în care acționează, ci din modul în care știu să reac­țio­neze. Partea corpului ome­nesc asociată cu Racul este sto­ma­­cul, iar la femei - și sânii. Cutia to­racică, esofa­gul, duo­­­de­nul, vezica bilia­ră și capul pan­crea­sului sunt de ase­­­menea puse în legă­tură cu Racul. Fizic, Racii sunt mai de­grabă subțiri, miș­cările cumpătate. Te­nul este delicat, ade­sea pa­lid. Frun­­tea este bombată, po­me­­ții proe­mi­nenți, sprân­ce­ne­le rotun­jite, ochii mari, iar dinții mă­runți.
Planeta guvernatoare este LUNA, care le dă o ima­gi­na­ție bo­gată și atașament față de tre­cut, har de po­vestitor și o le­gătură strânsă cu mama. Sen­­ti­men­tali și con­servatori, ei se refu­gi­a­ză adesea în amintiri, ceea ce îi ajută să do­bân­deas­că o memo­rie remarcabilă. Pen­tru că ener­gia lu­nară are un efect de înce­ti­nire, majoritatea Racilor su­feră periodic de tul­bu­rări di­gestive ca dis­pep­sii, gas­tri­te și ulcer. Dacă regimul ali­men­­tar nu este foarte corect, apar bolile de nu­tri­ție și ane­­mia, mai ales în copilărie. Tot Luna este res­pon­sa­bilă pentru ten­din­ța Racilor de-a re­ține apă în țe­su­turi. Regi­mul ali­men­tar trebuie să fie bine controlat și corect adaptat vârstei.

LEU
Puncte nevralgice: inima și coloana


Miezul verii este guver­nat de puternicele vi­bra­ții so­lare ale zodiei fixe a Leului. Leul marchează mo­­mentul culminant al puterii Soa­relui, în­tru­chipând voința și prin­­cipiul rațiunii. Leul guver­nea­ză inima și vasele mari de sânge din cutia toracică, plexul solar, pre­cum și segmentul dorsal al co­loanei vertebrale. Acesta le poa­te provoca Leilor mari dureri, chiar fără o cauză fiziologică, atunci când ei își asu­mă responsabilități prea mari. E un fel de "re­cul al puterii". Capul pancrea­su­lui este de asemenea sub influența zodiei.
Din punct de vedere tipologic, băr­ba­ții din Leu sunt de obicei mai frapanți de­cât fe­mei­le. Părul des și aspru aduce mult cu coama impunătoare a animalului. Cor­pul este atletic, ținuta maies­tu­oasă (e drept, ade­sea rigidă), pieptul bom­­bat. Com­por­ta­men­tal, Leii se împart în două categorii dis­tincte. Prima cate­go­rie este cea a Leilor ge­ne­roși, creativi, cu o mare noblețe sufle­teas­că, cea de-a doua se ca­rac­terizează prin egocentrism, mon­­­de­ni­tate superficială. Astrul zilei, Soarele, "care dăruiește fără limite, fără a se dărui pe sine", este asociat din punct de vedere astrologic cu Leul și simbolizează de minune cali­tățile Leilor "buni". Fiind planeta dătătoare de viață, Soa­re­le gu­vernează sân­gele , sistemul arterial, sistemul imu­no­­logic și procesele me­tabolice. Disfuncțiile energiei so­lare se mani­festă mai ales printr-un metabolism hi­perac­cen­tuat, tul­bu­rări de ritm car­diac.

FECIOARĂ
Protecție pentru pancreas și ficat


Trecerea către cel de-al treilea anotimp este inau­gu­rată de cea de-a doua zodie muta­bi­lă, zodia de pă­mânt a Fecioarei, care întruchipează recolta și spi­ri­tul de ana­liză. Ea marchează un moment im­portant al ci­cli­cității anului, cel în care prima parte, caracterizată de creș­tere și ex­pansiune s-a încheiat, iar ce-a de-a doua parte, bilanțul, urmat de descompunerea care pregătește terenul noii izbucniri creatoare de la înce­putul primăverii, va să vie. Pen­tru că semnul Fecioa­rei este strâns legat de ideea de asi­mi­lare, este lesne de în­țeles că el guvernează organe ca in­tes­tinul subțire, colo­nul, splina și, în parte, ficatul și pan­creasul. Fe­cioarele sunt în ge­neral suple, fiind de tipologie mercu­ria­nă (ca Gemenii), dar, având un temperament mai degrabă me­lan­­colic, tind să aibă o ținută neglijentă, ceea ce îi face să se "încovoaie" de timpuriu. Trăsăturile feței sunt fine, deși liniile feței sunt mai mult ascuțite, nu foarte mar­cate, tenul palid și fruntea înaltă. Planeta care guvernează zodia este MERCUR, la fel ca la Gemeni, dar energia mercu­­riană se ma­nifestă diferit. La Fe­cioare, Mercur de­termină rela­țiile dintre glandele endo­crine, mai ales cele legate de pro­cesul digestiv și coor­do­na­rea nervoasă. Cei mai mulți na­tivi ai aces­tei zodii au ti­curi nervoase (își bâțâie piciorul, lovesc masa cu capă­tul cre­io­nului etc). Când ener­gia mercu­riană este de­ranjată, "ner­vii" Fecioarelor se duc "în stomac", ge­nerând tulburări digestive.

BALANȚĂ
Zona sensibilă: rinichii


Primul semn al toamnei este sem­nul cardinal de aer al Ba­lanței, a cărei principală ca­rac­te­ris­tică este principiul armoniei, atât în lumea ideilor, cât și în relațiile cu ceilalți. Balanța simbolizează cu­plul în căutarea echilibrului, indecizia în corp. Balanța guvernează rinichii, ova­rele, glandele suprarenale și seg­men­tul lombar al co­loa­nei verte­bra­le. Principalul pericol pentru să­nă­tatea Balan­țelor este acela că ri­nichii nu filtrează suficient de bine, exis­tând o predispoziție de-a reține to­xinele în corp, ceea ce duce la frec­vente infecții urinare. Doar o hidra­tare sufi­ci­entă și corectă poate evita apa­riția, în timp, a insu­fi­cienței re­na­le. Balanțele nu sunt prea înalte, dar se remarcă printr-un corp frumos pro­por­țio­nat, cu linii elegant si­nuoase. Mișcările sunt grațioase, pu­țin reți­nu­­te, creează impresia de ra­fi­na­ment. Privirea este inteligentă și ama­­bilă, ochii adesea mig­da­lați, bu­zele pline și bărbia rotundă. Fru­mu­sețea și farmecul nativilor din Ba­lanță exprimă calitățile plane­tei VENUS, prima zodie guvernată de Ve­nus fiind cea a Taurului, dar ener­gia venusiană se mani­fes­tă dife­rit în ca­zul Balanțelor. Taurii au ro­bustețe și ape­ten­ța orientată către plăcerile pri­mare, pe când Balanțele sunt deli­ca­te și rafinate, sensibile la efort. Când energia ve­nu­siană nu este în armonie, vitalitatea nativilor este slabă, picioa­rele au tendința să se umfle, ochii de­vin încercănați.

SCORPION
Evitați problemele genitale


Cea de-a doua lună a toam­nei aparține ce­lui mai misterios din­tre semne­le zodiacale: sem­nul fix de apă al Scorpionului. Acesta asistă la pro­cesul descom­pu­ne­rii frun­zelor, în­so­țind natura în dru­mul către moar­te și aflând astfel secretele re­nașterii. Ziua Morților și Hallo­ween, echi­va­lentul acesteia în lu­mea anglo-saxonă, nu cad în­tâm­plă­tor în Scorpion. Scor­pionul este fascinat de cele trei mari mistere: naș­te­rea, sexul și moartea. Din punct de vedere anatomic, Scor­pionul gu­ver­nează zona pelviană, aparatul uro­ge­nital (îm­pre­ună cu Balanța), anusul și rectul, nasul și si­nusurile. In­fecțiile genitale și rectale se con­trac­tează foarte ușor, așa încât nativii trebuie să acorde o atenție deosebită igi­enei intime pentru a le preveni. Întreaga în­fă­țișare a Scor­pionului, indiferent de talie, emană for­ță, chiar dacă nativii sunt slabi. Ade­sea, trunchiul este mai lung. Trăsăturile sunt foar­te pu­ternice, mimica - minimală, dar expresivitatea vine din intensitatea extraordinară a privirii. Enigmatică sau de-a dreptul hipnotică, pri­virea Scorpionului are efectul razelor X.
Energia planetei gu­ver­natoare, PLUTO, se ase­­mu­iește cu centrul clo­co­titor care formează mie­zul pă­mân­tului. Ea me­tamor­fo­zea­ză materia în sin­gu­ră­tate și în­tu­ne­ric, operând miste­ri­­oase procese alchi­mice. Când este pertur­ba­tă, ge­nerează combustii inter­ne distru­gă­toare și poate du­ce la malig­niza­rea ce­lu­lelor (cancer, in­fecții patologice).

SĂGETĂTOR
Moderație la mâncare și băutură


Al treilea semn mutabil apar­ține elementului foc și anun­ță trecerea către somnul pro­fund al iernii. Departe de-a fi un semn al tristeții, Să­ge­­tătorul este în­truchiparea optimis­mu­lui vizio­nar, care des­lu­șește în gestația ier­nii ger­mi­na­ția următoarei pri­­mă­veri. În corpul omenesc, Să­ge­tă­torul cores­punde zonei bazinului, guver­nând șoldurile, fe­murul, discul lombaro-sacral (guver­nea­ză și nervul sciatic), coccisul și fesele. Tendință spre coxartroză, fi­cat leneș, risc de obezitate în a doua parte a vieții. Cu con­stituție robustă și cărnoasă, mai degrabă înalt, Săgetătorul are coap­sele, șoldurile și fesele puter­nice. Abdomenul tinde să se rotunjească cu vârsta. Frun­tea este dreptun­ghiu­la­ră, ochii jucăuși, nasul pu­ternic, gura destul de mare. Ro­­șește ușor. Bărbaților le place să poarte barbă. Firea este jovială, umo­rul fin și lipsit de rău­tate. Credința și simțul justițiar merg mână-n mână. Temperament ex­pan­siv, poate deveni orgolios. Iubește ani­­ma­lele, mai ales caii și câinii.
JUPITER este planeta care-i mar­chează din punct de vedere energetic pe nativii din Săgetător. Cea mai ma­re pla­netă a sistemului nostru solar le dă na­tivilor predispoziția de-a se în­grășa, îi face gurmanzi: nu se pot ab­ține de la mâncăruri și bău­turi fine. Energia jupi­teriană per­turbată duce la deregla­rea funcțiilor hepa­tice și biliare (de­toxifierea nu mai decurge nor­mal, ficatul se încarcă). Se re­co­mandă mo­­derația în consu­mul alimen­te­lor grase și al băuturilor.

CAPRICORN
Reumatism și scleroze


Ultimul anotimp de­butează sub aus­te­rul semn cardinal de pământ al Capricor­nu­lui. Liniș­tea și lipsurile sale se regă­sesc în capa­ci­tatea Ca­pricornului de-a face față în condiții grele cu un mini­mum de mijloace. Ca­pricor­nul esen­țializează, păs­trând strictul nece­sar, ceea ce este indispensabil și pur. Ceea ce se concen­trează aici este forța necesară pentru următorul impuls ge­nerator de viață. Capricornul gu­ver­nează genunchii, atât la nive­lul articulației, al liga­men­telor, cât și al mușchilor. Ti­po­logic, Capricornii sunt înalți sau de înălțime medie, cu puțin țesut mus­cular (us­că­țivi). Mișcările sunt preci­se, controlate, puțin rigide. Cu un aspect bătrânicios în copi­lă­rie, par a înti­neri o dată cu vârsta. Privirea e de o luci­di­tate tristă sau severă. Arcadele sunt puternice, sprân­cenele ar­cui­te. Genele lungi și dese. Firea Ca­pri­cornului este în­chi­să, rezervată și conservatoare până la ascetism. Umo­rul este sec, bazat pe o ob­servație lip­sită de ilu­zii. Își exer­cită autorita­tea firesc, fără a se bucu­ra de ea. Sen­ti­men­ta­lismul este prote­jat prin­tr-o platoșă de răceală.
Planeta guvernatoare a sem­­nului este SATURN, stă­pâna tim­pului și a proceselor de cris­talizare. Ea influen­țea­ză în­­tregul schelet, rigi­di­zân­du-l, pro­­­ducând scleroze. Sa­turn în­ce­­tinește și răcește, afec­tând epi­der­ma (sensibilă și uscată), atro­fiind încheie­tu­ri­le (reuma­tism) și pu­tând duce la retenția to­xinelor în corp. Pa­radoxal, să­nă­­tatea sa­tur­nie­nilor se îm­bu­nă­­tățește în timp.


VĂRSĂTOR
Insomnii și căderi de imunitate


Semnul fix de aer al Văr­să­­to­rului cores­pun­de mij­­lo­cului ier­nii, când aerul este pur și rece, iar privirea se poa­te plimba asupra întinderilor mari. Semn de aer, deci al activității mentale, Vărsă­torul privește societatea în an­samblul ei cu detașare, pen­tru a înțelege orga­nizarea și problemele, căutând so­luții. Gambele și gleznele sunt părțile corpului guver­nate de Vărsător.
Există două tipuri fiziologic distincte: cel sa­tur­nian - înalt, osos, linii alungite, dar unghiulare, pri­virea rece și detașată, gesturi nervoase, și tipul ura­nian - de talie me­die, cu talia și încheieturile fine, privire caldă și prie­tenoasă, chip mobil și expresiv. Caracterul este de ase­menea polar, saturnienii fiind introvertiți, simțindu-se stin­gheri în societate, tăcuți și detașați emoțional, pe când uranienii sunt extrovertiți, volubili, prețuind de mul­te ori prietenia mai mult decât dragostea, excentrici și inventivi.
Planeta guvernatoare a sem­­­nului este Uranus, pla­netă cu o energie instabilă, explo­zi­vă, im­pre­vi­zi­bilă. Ea afectează imu­­ni­ta­tea, provocând alergii inex­pli­ca­bi­le, de multe ori de­clan­șate de sta­rea nervoasă a subiec­tu­lui. De­re­gla­tă, pertur­bă câmpul bioelectric al cor­pu­lui, dând parcă părului o voință pro­­prie. Ura­nus mai dă tul­burări de somn (mai ales insomnii) și afectează sistemul ner­vos central dacă energia sa este distonantă.

PEȘTI
Probleme cu sistemul limfatic ganglionar


Această zodie mutabilă de apă este cea mai mutabilă dintre mutabile, pentru că ea trebuie să "lipească" cele două ca­pete: ciclul care se încheie de ciclul care în­ce­pe. Sfâr­șitul iernii și în­cepu­tul noii pri­mă­veri formează o trecere difuză, similară naturii pre­ponderent intuitive a Pești­lor. În anatomia cor­pului uman, semnul Peștilor guver­nează la­bele picioarelor. Picioarele lor sunt foarte sen­si­bile și ne­voia de-a avea pantofi comozi și de bună cali­tate nu este un moft, ci o necesitate. La fel ca în cazul Văr­sătorilor, și Peștii se împart în două tipuri. Jupiterienii sunt mici și robuști, cu fața ovală, miș­cări energice și o privire directă, candidă. Neptu­nie­nii sunt mai degrabă fili­formi și înalți, mișcările gra­ți­oase sunt însă mo­latice, privirea visătoare. Și ca firi cele două tipuri se deo­sebesc drastic. Peștii jupiterieni sunt pasionați de cu­noaș­tere, cu o mare ape­tență pentru cultură și artă, trec ușor la acțiune și sunt entuziaști, prea în­creză­tori. Neptunienii sunt pasivi, inspirați, re­cep­tivi, adesea visători.
Planetele guvernatoare sunt JUPITER și NEP­TUN. Energia jupiteriană este descrisă la zodia Să­ge­tătorului, cea neptu­nia­nă este difuză, imprecisă și dacă este distonantă, poate afecta ca­pacitatea de-a ra­ționa. În sens pozitiv, poate duce la in­tuiții scli­pi­toa­re. Sen­sibi­li­ta­tea față de me­diu și persoane este hi­per­ac­­­cen­tuată. Siste­mul limfatico-ganglionar este sen­si­bil.

NOTĂ: Aspectul fizic este in­flu­en­țat, în cazul fiecărei zo­dii, de po­ziția Lunii și a ascen­den­­tului, doi sem­­ni­fica­tori puternici ai cor­pu­­lui omenesc, care-și ada­u­­gă sau își suprapun in­­flu­en­țele tipologiei sola­re.