Nucile
Miezul de nucă este unul din cele mai consistente și sănătoase alimente. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun și decât soia, deoarece are un conținut de grăsimi și proteine superior, iar probabilitatea ca acest aliment să fie poluat cu pesticide și alte substanțe chimice este foarte mică.
Valoare nutritivă - nuca întrece carnea ca număr de calorii, având în plus o toxicitate de câteva ori mai mică și fiind foarte digerabilă. Nu mai puțin din 20% din conținutul nucii sunt aminoacizi esențiali (inclusiv arginina), iar 50% sunt așa-numitele grăsimi sănătoase. În plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru și zinc, motiv pentru care este folosită în tratarea bolilor vasculare, a tulburărilor de creștere și maturizare, a deficiențelor imunitare.
Cum se consumă - cei mai mulți dintre noi folosim miezul nucilor ca adaos în dulciuri. Însă maximum de efecte curative se obțin mâncând miezul crud. Dat prin mașina de tocat, acesta înlocuiește perfect carnea tocată, în aproape orice preparat culinar, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Nici măcar un carnivor "înrăit" nu va realiza că, de fapt, mănâncă miez de nucă în locul cărnii.
Efecte terapeutice la copii - curele cu miez de nucă ajută la reglarea hormonală a copiilor, ajutându-i să recupereze întârzierile de creștere și dezvoltare, dar și să stopeze pubertatea prematură.
Efecte terapeutice la adulți - consumat crud, miezul de nucă este un bun agent de curățare pentru vasele de sânge, ai căror pereți îi face mai rezistenți și mai elastici. Cura cu nuci este și un excelent mijloc de prevenție și tratament pentru accidentul vascular, bolile de piele, complicațiile diabetului, ischemia cardiacă, bolile de plămâni cronice. Este un remediu infailibil pentru persoanele care vor să-și mărească greutatea corporală și nu reușesc, dar și pentru bărbații sau femeile care suferă de sterilitate.
Precauții - fiind mai consistent decât carnea, miezul de nucă trebuie consumat împreună cu salate din legume crude sau murături. Această asociere a unui aliment hipercaloric cu vegetale sărace în calorii previne luarea nedorită în greutate și favorizează reglarea masei corporale.
Hrișca
Face parte dintr-o familie de alimente extrem de specială: pseudocerealele. Are boabele mici, învelite cu o coajă brună, aducând cumva aminte de semințele de grâu. Este un aliment tradițional în Rusia și în Ucraina, în Polonia și în Franța, dar și în zona nordică a României, mai ales în Bucovina, unde este un ingredient nelipsit din sarmale și alte specialități locale.
Valoare nutritivă - hrișca are în compoziție nu mai puțin de opt aminoacizi esențiali, ușor asimilabili, surclasând din acest punct de vedere multe mezeluri sau preparate din carne. Este, de asemenea, o sursă foarte bogată de mangan (necesar pentru echilibrul hormonal), magneziu, fosfor și fibre vegetale.
Cum se consumă - înmuiată în lapte ori suc de fructe, se mănâncă în locul fulgilor de cereale, dimineața. Făcută făină, se combină cu mălaiul de porumb, în proporție 1:2, amestecul obținut dând o mămăligă extrem de gustoasă. Mămăliga cu hrișcă este ceva mai închisă la culoare, mai consistentă, dar și de câteva ori mai sățioasă, fiind indicată în timpul regimurilor vegetariene sau lactovegetariene.
Efecte terapeutice la copii - hrișca anulează în bună măsură efectele nefaste ale dulciurilor, protejându-i pe cei mici de obezitate, oscilații ale glicemiei, apetit capricios, tulburări de mineralizare. De asemenea, este un aliment anti-alergic, fiind recomandat copiilor cu bronșite astmatiforme, astm bronșic, alergii cutanate sau digestive.
Efecte terapeutice la adulți - este un aliment anti-obezitate, care protejează și stimulează armonios sistemul nervos, ferindu-ne de astenie, depresie, tulburări anxioase. Conține o substanță numită rutină, excelentă pentru stimularea circulației cerebrale, dar și pentru prevenirea sau stoparea evoluției varicelor, hemoroizilor, tromboflebitei, fragilității capilare.
Precauții - este un aliment lipsit de gluten, cu un potențial toxic sau alergic infim, dar care - pentru cei care nu sunt obișnuiți cu gustul său - poate da indigestii. Se folosește la început în cantități mici, în combinații cu alte alimente, așa încât să ne acomodăm cu hrișca gradat.
Quinoa
Este înrudită cu hrișca, provenind din regiunile submontane ale Americii de Sud. Acum 1000 de ani, era hrana de bază a incașilor, pentru ca în prezent să fie unul din cele mai la modă alimente, fiind recomandată în special copiilor. Quinoa este un concurent foarte serios pentru carne, deoarece are un gust și o aromă plăcute și o consistență demnă de luat în seamă.
Valoare nutritivă - aproape 15% din masa sa este alcătuită din proteine sănătoase, extrem de hrănitoare, completate de minerale și vitamine esențiale. Boabele de quinoa conțin fier, magneziu, calciu, vitamine din complexul B, dar și fibre alimentare, care reglează nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. Contrar unor afirmații apărute în presă, conținutul de calciu al quinoa nu este foarte spectaculos, dar acest calciu este de bună calitate, fiind asimilat ușor de către organism.
Cum se consumă - în alimentația copiilor, se folosește în locul cerealelor, deoarece nu conține deloc gluten și poate fi suportată și de către cei mici care au alergie la această substanță. Fiartă și pasată, se administrează ca un piure, fiind printre primele alimente care se introduc în dieta bebelușilor. În hrana adulților, se folosește în loc de orez, în orice fel de mâncare, de la pilafuri și până la supe, fiind mult mai gustoasă și infinit mai sănătoasă. Quinoa suplinește în foarte mare măsură carnea, dându-le mâncărurilor consistență și un potențial nutritiv aparte.
Efecte terapeutice la copii - alimentația pe bază de quinoa dă rezultate deosebite în stimularea dezvoltării intelectuale și emoționale a copiilor. De asemenea, este un soi de remediu de urgență atunci când apar simptomele alimentației nesănătoase: obezitate sau tendință de îngrășare accelerată, pubertate prematură sau tulburări de concentrare și comportament. La copiii convalescenți se recomandă în mod special quinoa, pentru că le stimulează imunitatea, ajută la repararea rapidă a carențelor de minerale și proteine, fără a îngreuna organismul.
Efecte terapeutice la adulți - la fel ca și hrișca, este un aliment anti-obezitate, care reglează nivelul grăsimilor din sânge și protejează inima. Este, de asemenea, recomandată în curele pentru stimulare imunitară, dar și pentru prevenirea și combaterea diferitelor forme de cancer, precum și a tumorilor benigne.
Precauții - înainte de a fi preparată, quinoa trebuie spălată bine cu apă călduță, pentru a înlătura substanțele amare pe care le conține în mod natural și care dau hranei un gust neplăcut. Există trei feluri de quinoa: albă, roșie și neagră. Varietățile neagră și roșie sunt mai sănătoase, dar mult mai greu digerabile, din cauza conținutului ridicat de fibre dure. Quinoa albă este cea mai ușor digerabilă, fiind recomandată, în egală măsură, copiilor și adulților.
Soia
Nu există pe Pământ o plantă mai studiată, mai controversată și mai... pusă în valoare decât soia. Mulți specialiști spun despre această leguminoasă că ar fi un adevărat miracol care, pe lângă faptul că a reușit să salveze planeta de la înfometare, previne și vindecă zeci de boli, inclusiv pe cele de inimă, cancerul și dezechilibrele hormonale. La polul opus sunt cei care afirmă că soia ar fi cancerigenă, că deprimă imunitatea și dăunează sănătății. Adevărul aparține... ambelor tabere: soia obținută și preparată corect este excelentă pentru sănătate, după cum cea din culturi de tip industrial și procesată cu tot felul de substanțe toxice este periculoasă pentru sănătate. Noi ne vom raporta la varianta sănătoasă a soiei:
Valoare nutritivă - boabele de soia sunt mai slabe caloric și cu un conținut mai mic de grăsimi sănătoase decât nucile, dar au avantajul că pot fi preparate în zeci de forme, care să le potențeze calitățile. Soia conține proteine în proporție de 40%, vitaminele D, E și B, precum și calciu, magneziu, fosfor.
Cum se gătește - în comerțul nostru găsim zeci de preparate finite cu soia, 100% vegetale, cum ar fi: salamurile, laptele, compozițiile pentru chiftele sau sarmale, brânza (tofu), cremele etc. Singura grijă este să citim cu atenție etichetele, pentru că - din păcate - foarte mulți producători asociază soia (din comoditate și pentru avantaje comerciale efemere) cu aditivi (E-uri) sintetici periculoși.
Câteva efecte terapeutice - preparatele naturale cu soia sunt un excelent protector al ficatului și al tubului digestiv, un reglator al nivelului colesterolului din sânge. Datorită conținutului de substanțe cu efect hormonal și citostatic natural, este un excelent mijloc de prevenirea a unei multitudini de forme ale bolii canceroase.
Precauții la consumul de soia - singura precauție se referă la necesitatea citirii cu foarte mare atenție a etichetei, pentru depistarea eventualelor adaosuri sintetice periculoase și garanția purității produsului (soia nemodificată genetic). Dacă nu există această mențiune, cel mai probabil este vorba de soia manipulată genetic, tratată cu pesticide extrem de puternice și cu un potențial toxic foarte mare, contraindicată consumului uman.