Germenii de grâu (grâul încolțit) sunt semințe care trec din starea de viață latentă în stare activă, proces care determină o serie de transformări biochimice și de structură. În acest moment, sămânța încolțită conține maximum de substanțe folositoare organismului uman. Iată câteva cantități de minerale ușor de asimilat de către organism, conținute de 100 grame germeni de grâu: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adaugă vitaminele: A, B, E, K, D, Pp, enzime și anumiți hormoni vegetali, cu structură foarte puțin cunoscută, care au efecte terapeutice extraordinare.
Durata curei
Pentru a observa primele efecte ale consumării grâului încolțit este necesară trecerea a 3-4 săptămâni. Stabilizarea efectelor apare, însă, după 2-3 luni și 6-12 luni, în cazul persoanelor devitalizate sau care suferaă de afecțiuni grave.
Doza de grâu consumată zilnic
Doza terapeutică la adulți este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurițe pe zi.
Administrarea
Administrarea germenilor de grâu se face dimineața, pe stomacul gol. Grâul încolțit se dă prin mașina de tocat, pentru a fi mărunțit, după care se amestecă cu miere. Există și o serie de rețete de combinare a grâului germinat cu alte alimente-medicament.
Indicații
Grâul încolțit este indicat în: creștere, tratamentul întârzierilor de creștere la copii; boli de piele (acnee, eczeme, afecțiuni infecțioase recidivante); îmbătrânire, îmbătrânire prematură; afecțiuni hepatice; subponderalitate (are efect reglator asupra greutății corporale); la femei - în cazurile de estompare a caracterelor feminine: talia îngustă, bazinul larg, vocea subțire, lipsa pilozităților (părului) din zona abdomenului, spatelui, facială etc.; tromboflebită; arterită; tumori ale stomacului, tumori în general; cancer; afecțiuni oculare; afecțiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm și bronșită); impotență și sterilitate masculină (pentru bărbații cu vitalitate generală foarte scăzută); amenoree, dismenoree (la femeile cu o constituție fragilă, anemice); anemie, lipsă de calciu și magneziu; dureri de cap, migrene, insomnie.
Contraindicații ale curei cu grâu încolțit
Germenii de grâu sunt contraindicați persoanelor care se confruntă cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni în organism. În consecință, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, bărbați cu tendință spre efeminare vor folosi cu prudență acest remediu-minune, care, în cazul lor, ar putea să accentueze anumite probleme.
Sortimente de grâu germinat ce se găsesc în comerț
În comerț se găsește grâu încolțit în următoarele forme de prezentare: pulbere obtinută prin uscarea și măcinarea grâului încolțit și apoi uscat; fulgi obținuți prin prelucrarea mecanică a boabelor de grâu încolțit; diferite combinații de fulgi sau pulbere de germeni de grâu cu fructe uscate (cătină, fructe de pădure, fructe exotice).
Evident, niciunul din aceste produse nu are puterea curativă a boabelor de grâu proaspăt germinate și date prin mașina de tocat.
Obținerea grâului încolțit după metoda Valeriu Popa
Se cumpară grâu - din ultima recoltă. Se cerne prin sită, ca să cadă corpurile străine. Joi dimineața la ora 6 se pune la încolțit 1 kg de grâu, într-o oală smălțuită, cu o capacitate de 5 litri. Se spală cu apă rece până se obține o apă curată. Apoi, se umple oala cu apă limpede. Se pune într-un loc ferit. La ora 14 și ora 22 se scurge apa în care a stat grâul și se spală din nou, până rămâne iar apa curată. Se umple din nou oala și se lasă la o parte. Vineri la ora 6 se scurge apa și se transferă grâul în strecurătoare. Se pune strecurătoarea sub jet de apă. În timpul spălării, nu amestecați grâul! Spălarea să dureze numai câteva secunde. Se va repeta din 8 în 8 ore, adică la orele 6 - 14 - 22, până ies embrionul (colțul) de 2 mm și rădăcinile de 5 mm. Aceasta se obține sâmbătă pe la prânz sau, cel mai târziu, seara. Când se obține mărimea embrionului și a rădăcinii, se pune grâul în sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca să nu intre aerul, și se lasă la frigider. Dintr-un kg de grâu se obține 1,5 kg de grâu încolțit. Această cantitate ajunge pentru o săptămână.