Impozitul pe dividende va fi eliminat! Accizele la motorină și benzină (care umflă mult prețul combustibililor) scad și ele considerabil. În plus, din 2017, scade și CAS-ul, atât la angajat cât și la angajator. Călare pe caii albi ai promisiunilor albastre, prim-ministrul Victor Ponta a mai adăugat o bombă la această știre nucleară - dacă parlamentul nu va aproba reducerile de taxe, atunci el ia în calcul asumarea răspunderii guvernului, ba chiar, în cazul TVA și al accizelor, o ordonanță de urgență! Pac! Șah la PNL, care tocmai se pregătea să-și anunțe și el un plan de guvernare, cu care să treacă o moțiune de cenzură prin parlament și să vină la Palatul Victoria. "Vreți să veniți cu măsuri liberale?", pare să întrebe Victor Ponta. "Vă dau eu măsuri ultra-liberale! Voiați să tăiați din taxe în viitor? Eu le elimin!"
E o vorbă între oamenii de afaceri - "Când o ofertă ți se pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că așa este!". Megaplanul prin care premierul vrea să relanseze economia românească, plasând-o cu o viteză spațială pe aceeași orbită în care gravitează state cu creștere economică de peste 5%, are și o hibă, cum zic ardelenii: nu poate fi pus în practică.
Fiecare dintre aceste măsuri ar putea aduce bani la buget și, eventual, ajuta la crearea de noi locuri de muncă, ducând, implicit, la creștere economică. Dar ca să implementezi toate aceste măsuri la un loc, trebuie să fii sinucigaș. Astfel de tăieri uriașe de taxe au nevoie de mulți bani. De foarte mulți bani! Guvernul României estimează că gaura la buget va fi de aproximativ 16 miliarde de lei, adică peste 3,5 miliarde de euro. Gabriel Biriș, unul dintre cei mai importanți avocați specializați în consultanță fiscală, spune că a calculat o gaură dublă la buget. Deci, 7 miliarde.
Dar premierul Ponta are de câștigat fie că se aplică, fie că nu se aplică aceste măsuri. Dacă se vor aplica, el va trece drept cavalerul alb care ne-a scăpat de taxele negre. De suferit nu va suferi de pe urma găurii din buget, pentru că scăderile intră în vigoare abia de la începutul anului viitor, iar gaura cea mare o să apară abia în 2017, când el sigur nu va mai fi la Palatul Victoria. Cel mai greu vor gâfâi sub povara scăderii taxelor cei care vor câștiga alegerile parlamentare din 2016. Dacă însă proiectul Noului Cod fiscal va fi respins chiar acum de parlament, Victor Ponta va putea să se laude cu o inițiativă generoasă pentru mediul de afaceri care a fost respinsă (sic!) chiar cu concursul PNL, partid orientat tocmai către clasa mijlocie și antreprenori.
În oricare situație, el o sa cadă în picioare ca o pisică obișnuită să tot fie aruncată de la ultimul etaj. Sunt curios dacă are și nouă vieți...