Proiectul Noului Cod fiscal - șah la buget, mat la PNL

Cristian Curte
Citesc și nu îmi vine să cred - guvernul va reduce cota TVA, de la 24% la 20%, din 2016, și la 18%, din 2018.

Impozitul pe dividende va fi eliminat! Accizele la mo­torină și benzină (care umflă mult prețul combustibililor) scad și ele considerabil. În plus, din 2017, scade și CAS-ul, atât la angajat cât și la angajator. Călare pe caii albi ai promisiunilor albastre, prim-mi­nistrul Victor Ponta a mai adăugat o bombă la această știre nucleară - dacă parlamentul nu va aproba reducerile de taxe, atunci el ia în calcul asumarea răspunderii guvernului, ba chiar, în ca­zul TVA și al accizelor, o or­donanță de ur­gență! Pac! Șah la PNL, care tocmai se pregătea să-și anunțe și el un plan de gu­ver­nare, cu care să trea­că o mo­țiune de cen­zură prin parla­ment și să vină la Pa­latul Vic­toria. "Vreți să veniți cu măsuri libe­rale?", pare să întrebe Victor Ponta. "Vă dau eu măsuri ultra-libe­ra­le! Voiați să tăiați din taxe în viitor? Eu le eli­min!"
E o vorbă între oamenii de afaceri - "Când o ofertă ți se pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că așa este!". Mega­pla­nul prin care premierul vrea să relan­seze economia românească, plasând-o cu o viteză spațială pe aceeași orbită în care gravitează state cu creștere economică de peste 5%, are și o hibă, cum zic ardelenii: nu poate fi pus în practică.
Fiecare dintre aceste măsuri ar putea aduce bani la buget și, eventual, ajuta la cre­area de noi locuri de muncă, ducând, implicit, la creștere economică. Dar ca să implementezi toate aceste măsuri la un loc, trebuie să fii sinu­ci­gaș. Astfel de tăieri uriașe de taxe au ne­voie de mulți bani. De foar­te mulți bani! Guvernul României esti­mează că gaura la buget va fi de apro­ximativ 16 miliarde de lei, adică peste 3,5 miliarde de euro. Ga­briel Biriș, unul dintre cei mai importanți avocați specializați în consultanță fiscală, spune că a calculat o gaură dublă la buget. Deci, 7 miliarde.
Dar premierul Ponta are de câștigat fie că se aplică, fie că nu se aplică aceste mă­suri. Dacă se vor aplica, el va trece drept cavalerul alb care ne-a scăpat de taxele negre. De suferit nu va suferi de pe urma găurii din buget, pentru că scăderile intră în vigoare abia de la începutul anului viitor, iar gaura cea mare o să apară abia în 2017, când el sigur nu va mai fi la Palatul Victo­ria. Cel mai greu vor gâfâi sub povara scă­derii taxelor cei care vor câștiga alegerile parlamentare din 2016. Dacă însă proiectul Noului Cod fiscal va fi respins chiar acum de parlament, Victor Ponta va putea să se laude cu o inițiativă generoasă pentru me­diul de afaceri care a fost respinsă (sic!) chiar cu concursul PNL, partid orientat tocmai către clasa mijlocie și antreprenori.
În oricare situație, el o sa cadă în pi­cioare ca o pisică obișnuită să tot fie arun­cată de la ultimul etaj. Sunt curios dacă are și nouă vieți...